shutterstock 184006943

Peilingen! Kiezers verlaten de renaissancevloot van Thierry Baudet (-2) en zoeken heil bij Geert Wilders (+2)

Geen categorieaug 04 2019, 13:15
Heel eventjes was Forum voor Democratie de grootste partij van Nederland. Totdat het partijbestuur besloot zichzelf de nek om te draaien en het grote gevecht met Henk Otten begon. Nu het wapengekletter voorbij is kan men de balans opmaken: FVD verloor in drie maanden tijd zeven zetels, maar is nog wel de tweede partij van het land met de PvdA van Lodewijk Asscher op de hielen.

Peiling van 4 augustus 2019

[caption id="attachment_232248" align="aligncenter" width="550"]De peilingen van 4 augustus 2019. Bron: <a href=Maurice de Hond / Peil.nl" width="550" height="368" /> De peilingen van 4 augustus 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we naar de bovenstaande tabel kijken dan vallen een aantal zaken op. Natuurlijk allereerst dat er een koerscorrectie is geweest voor Forum voor Democratie. Maurice de Hond liet weten aan WNL op Zaterdag datFVD door het geneuzel 'minder zwevende kiezers aanspreekt'. In de politiek is niets definitief, dus het verlies kan zeker weer worden goed gemaakt, maar dat kost wel tijd en energie.
Verder is het opvallend dat het verlies van de coalitiepartijen de winst betekent van twee partijen: Forum voor Democratie en de PvdA. Linkse oppositiepartijen als GroenLinks (+1), Partij voor de Dieren (+2) en SP (-7) doen het dramatisch slecht onder dit 'rechtse kabinet' en dat is opvallend. Verder zien we dat de PvdA, zoals in november 2018 voorspeld, weer bij zinnen is gekomen na de desastreuze klapper tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten