Maurice de Hond geeft winstwaarschuwing FVD: “de partij had 10 procent kunnen groeien, dat is afgezwakt”

Mediaberichten over de conflicten in de partijtop van Forum voor Democratie hebben impact gehad op de perceptie van de kiezers, zo laat analist Maurice de Hond doorschemeren in een interview met WNL op Zaterdag. Door het conflict tussen Henk Otten en Thierry Baudet daalt het vertrouwen van de kiezer in Baudet en tempert De Hond de groeiverwachtingen. 

Verder is de analist sceptisch over het idee van Otten om een eigen partij op te richten. Volgens Maurice de Hond zou een nieuwe partij, opgericht door oud-FVD’er Henk Otten niet per definitie een succes worden. Volgens de analist zou ‘de tank’ wel zeteltjes kunnen pakken “als hij een aantrekkelijke voorzitter” kan vinden:

“De kiezers kiezen voor Baudet. Electoraal gezien maakt Otten geen kans, misschien wel als hij voor zijn nieuwe partij een aantrekkelijke voorzitter kiest.”

Volgens De Hond viel de pijn bij Forum voor Democratie na afloop van het zoveelste relletje mee, maar in de meest recente peilingen zien we dat de partij drie zetels verloor. Ook het aantal zwevende kiezers dat overweegt op FVD te stemmen neemt hierdoor af. Het is heel goed mogelijk dat de partij op korte termijn weer terugvalt naar de middenmoot van het electorale landschap van rond de 16 tot 19 zetels (hadden er 28+ kunnen zijn):

“De partij had nog 5 tot 10 procent kunnen groeien, dat is wel afgezwakt. Je ziet bij het grotere potentieel dat het tumult rondom Otten een negatief effect heeft gehad. Ook het vertrouwen in Baudet liep terug van 8,5 naar 7,2. Dat laatste cijfer is de gemiddelde score voor een fractievoorzitter.”

Eind 2017 speelde negatieve berichtgeving de partij parten toen Thierry Baudet negatief in het nieuws kwam door een gesprek met Jared Taylor. Dat schrok kiezers af en resulteerde in stagnatie van de groei van de partij. Die stagnatie werd duidelijk toen begin 2018 diverse hardwerkende vrijwilligers werden geroyeerd door de gefrustreerde Otten. Pas eind 2018 pakte Baudet de draad weer op met sterke bijdragen in de Tweede Kamer tijdens debatten over pensioen, migratie en klimaatbeleid. Maar het patroon sinds eind 2018 werd een half jaar later tenietgedaan toen Henk Otten besloot om in een NRC artikel zijn partijvoorzitter te ondermijnen.

Volgens De Hond neemt door deze tweede crisis ‘het aantal zwevende kiezers dat zich aangetrokken voelt tot de partij af’. Dit tempert op z’n beurt de politieke groeiverwachtingen van de partij.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. logisch denken

  nu mensen zien dat ook FvD een cordon sanitaire om zich heen heeft gekregen van het partijkartel heb je grote kans dat er straks flinke verschuivingen gaan plaatsen

  FvD was immers een vluchthaven om de blokkade op de pvv te omzeilen

  1. Robert75

   Een cordon sanitaire schrikt kiezers niet af. De PVV kampt daar al jaren mee maar toch is het de 2e partij van Nederland geworden. Het Forum is in een electoraal gat gesprongen die er altijd is geweest. Namelijk het gat tussen de VVD en de PVV.

   Wat de laatste maanden duidelijk is geworden dat het niet zoveel uit maakt. De VVD of het Forum. Het is tamelijk frappant eigenlijk dat een partij die dus de grootste mond heeft of de zogenaamde kartelpartijen gewoon het zelfde is. Uiteindelijk is ook Forum een partij voor zakkenvullers. Want ze doen het allemaal.

 2. EU kok

  Nog even en de Renaissance Vloot verlaat de boreale havens en volgt het pad, uitgestippeld door de uil van Minerva.
  De overwinning is nabij.

  1. logisch denken

   veel woorden en wederom geen boodscahp. gelukkig heb je toch ergens een stukje talent in. 🙂 🙂

 3. Kretoloog

  “Een aantrekkelijke voorzitter kiezen”, aldus De Hond.

  Die Maurice toch. De ouwe rakker leert het ook nooit. De PVV-afsplitsing Louis Bontes / Joram van Klaveren koos ook een ‘aantrekkelijke’ (kuch) voorzitter. Ene Bram Moskovisch, gewezen lief van Eva Jinek. Het werd helemaal niks.

  Bovendien, Thierry Baudet is toch van zichzelf al aantrekkelijk genoeg?

  1. Robert75

   Nou dat moet je niet onderschatten. Otten heeft toch ook Baudet gevonden als aantrekkelijke lijsttrekker.? Beide hadden elkaar nodig hoor. Zonder Otten was het Baudet niet gelukt. En zonder Baudet was Otten het niet gelukt.

   1. Kretoloog

    Wat FvD moet doen is een voorzitter kiezen die a. organisatorisch vermogen heeft en b. zichzelf volledig kan wegcijferen.

    Baudet is het gezicht van de partij en dan kun je er niet nog een ‘aantrekkelijk’ figuur naast hebben. Het advies van MdH is daarom zo stom als wat.

    1. EU kok

     Lezen en begrijpen kan soms best lastig zijn.
     Quote: Volgens de analist zou ‘de tank’ wel zeteltjes kunnen pakken “als hij een aantrekkelijke voorzitter” kan vinden:

 4. joey

  Het gevoelige,goedgelovige en sensibele electoraat is meteen verward na zulke gebeurtenissen,dat is ook de bedoeling van demoniserende verraders,het demoniseren is van alle tijden,en hoofdzakelijk een door het linkse kartel beproefd effectief middel om kiezers terug te halen!
  Politiek bewuste mensen weten dat er geen grotere politieke vuilnisbakken bestaan als de VVD,PVDA,GL,D66,maar deze partijen vormen een zelfbeschermend blok en hebben bovendien de linkse media als trouwe compagnon,de media weet de (negatieve) aandacht altijd te verleggen naar de rechtse opponenten!
  Maar door de klimaathysterie en het illegalen beleid gaan de kansen vlug keren,in 2021 is kiezer “gepokt en gemazeld”,de keuze is dan definitief rechts!

 5. Tman

  Baudet had het moeten weten,de verrader slaapt nooit en dient enkel het eigenbelang!
  Wilders loopt als “autocraat” van de PVV dit risico minder vlug en kan dissidenten vlugger door het toilet spoelen!
  Voor mij persoonlijk kunnen ze beter hun partijen bundelen,maar dan wel met de partijstructuur van Wilders.
  De enkele tegenstrijdige programmapunten zijn te overbruggen!

 6. Watcher

  Dat geflirt met de SGP schrikt ook veel kiezers af.
  Ach FvD is bezig met het graven van haar eigen graf..

  1. logisch denken

   das heel moeilijk in de politiek. Kijk maar naar de pvda , herrijst uit de dood als een heilige

 7. tonna

  Deze partij pijntjes gaan wel weer voorbij,rechts Nederland blijft in de lift,omhoog wel te verstaan!
  Het linkse bolwerk gaat niet alleen in Nederland maar in de hele EU ter ziele,maar met de aangeboren kokervisie hebben die linkse linkerds dat nog niet in de gaten.
  kijk maar eens naar het groeiende aantal kritische lidstaten,inflatie,te lage renten(pensioenen),begrotingstekorten (onwikkelingshulp,illegalen import,klimaat geldverslinder)

  1. Garland S. tucker

   Tonna – – – –

 8. Jean Nederland

  FVD moet dat gezeik links laten liggen. Een intern financieel onderzoek doen en bij gebleken excessen oplossen en boete doen, excuses, etc. Daarna verder gaan met de inhoud….waar ze voor opgericht zijn. De groei komt vanzelf.

 9. Kees

  Het is een stabiele partij aan het worden, gaaf!

 10. Lao Tse

  Mogelijk kan Boudoir met een pikante strandfoto het tij enigszins doen keren.

  1. logisch denken

   mogelijk kan hufter met een pikante foto de verwachtingen even bevestigen.
   verachtelijke tarrel

 11. Garland S. tucker

  Het zal wel ergens tussen 15 en 20 gaan zweven, tot er weer een rechtse brokkenpiloot gouden bergen gaat beloven.

  Of Baudet moet het nog gekker gaan maken, blijft dat deel gewoon thuis om de dagelijkse sleur op te pakken, nl. Boos zijn en iedereen de schuld geven

  1. Lao Tse

   Rechtspopulisten zullen wel aandacht blijven trekken en bijdragen aan de verloedering van de normen en waarden maar politiek bestuurlijk doen ze gelukkig niet mee. Het is dus slechts ketelmuziek op de tribune.

   1. logisch denken

    QUOTE
    Rechtspopulisten zullen wel aandacht blijven trekken en bijdragen aan de verloedering van de normen en waarden maar politiek bestuurlijk doen ze gelukkig niet mee. Het is dus slechts ketelmuziek op de tribune.
    END

    Tja als aanhanger van de leugens van rutte , jetten en klaver is het duidelijk waar jouw normen en waarden liggen als links extremist en activist. Als huishufter ben je oorzaak nummer 1 van de verloedeering

 12. Drollevanger

  Ik heb niet gestemd op het FVD maar ben het bijna 100% eens met hun ideeën. Het lijkt ook de enige partij te zijn die de EU bemoeienis afwijst en via een referendum wil beslissen of we nog bij die EU blijven.
  Persoonlijk ben ik tegen de dwingende maatregelen vanuit Brussel, samenwerking uitstekend, maar Nederland moet wel een zelfstandig land blijven.

  1. Lao Tse

   Nederland blijft een zelfstandig onderdeel van de EU hoor.

   1. logisch denken

    hahahahahahahahahahaha , wat een nitwit. Nederland heeft niets te vertellen in het rijk van Macron en Merkel tarrel. Zelfstandig zijn we al jaren niet meer, slaaf van de EU dan weer wel met kunstmatige lage renten en onzinnige commentaren op onze gezamelijke gedekte schuld.

 13. Drollevanger

  Het is natuurlijk wel dat de gevestigde partijen met alle middelen zal proberen het FVD de nek om te draaien.
  Dat is hen in het verleden ook altijd gelukt. De elite blijft altijd lekker zitten.
  Boer koekoek en al zijn kleine boertjes werden uitgewist. Bij Janmaat met zijn asielzoekersclub ontplofte zijn hotel en werd daardoor zijn vrouw invalide, Fortuin en van Gogh werden vermoord, en Wilders overleeft alleen met constante bescherming.
  Hoelang houdt Baudet het uit als hij blijft groeien?
  Zijn dat nog incidenten?

 14. Peter Oudshoorn

  “73 procent van Nederland is VOOR boerkaverbod. Aldus Maurice de Hond (die tevens constateert dat de Affaire Otten weinig schade aanricht bij FvD).”

  Bron: GeenStijl

  1. Robert75

   Maar ik vind het toch een beetje een vreemde conclusie. Ten eerste is het Forum 2 zetels gezakt. Buiten dat om is 21 % van de kiezer het eens met Otten. en zelfs 38 % vind Baudet te filosofisch. E dat is toch bijna de helft. De conclusie die je daar uit kan trekken is dat er bij de Forumstemmers behoorlijk wat verdeeldheid is.

   1. EU kok

    Een correcte conclussie.
    Misschien wel de reden dat er hier geen melding van de nieuwste peiling gemaakt wordt

 15. EU kok

  Om de een of andere onduidelijke rede wordt de peiling van vandaag van M de Hond hier niet gepubliceerd.

 16. Jack Flash

  De tijd zal leren hoe hoog het symbiosegehalte van Baudet/Otten was.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.