Maurice de Hond geeft winstwaarschuwing FVD: "de partij had 10 procent kunnen groeien, dat is afgezwakt"

Geen categorieaug 04 2019, 9:00
Mediaberichten over de conflicten in de partijtop van Forum voor Democratie hebben impact gehad op de perceptie van de kiezers, zo laat analist Maurice de Hond doorschemeren in een interview met WNL op Zaterdag. Door het conflict tussen Henk Otten en Thierry Baudet daalt het vertrouwen van de kiezer in Baudet en tempert De Hond de groeiverwachtingen.
Verder is de analist sceptisch over het idee van Otten om een eigen partij op te richten. Volgens Maurice de Hond zou een nieuwe partij, opgericht door oud-FVD'er Henk Otten niet per definitie een succes worden. Volgens de analist zou 'de tank' wel zeteltjes kunnen pakken "als hij een aantrekkelijke voorzitter" kan vinden:

"De kiezers kiezen voor Baudet. Electoraal gezien maakt Otten geen kans, misschien wel als hij voor zijn nieuwe partij een aantrekkelijke voorzitter kiest."

Volgens De Hond viel de pijn bij Forum voor Democratie na afloop van het zoveelste relletje mee, maar in de meest recente peilingen zien we dat de partij drie zetels verloor. Ook het aantal zwevende kiezers dat overweegt op FVD te stemmen neemt hierdoor af. Het is heel goed mogelijk dat de partij op korte termijn weer terugvalt naar de middenmoot van het electorale landschap van rond de 16 tot 19 zetels (hadden er 28+ kunnen zijn):

“De partij had nog 5 tot 10 procent kunnen groeien, dat is wel afgezwakt. Je ziet bij het grotere potentieel dat het tumult rondom Otten een negatief effect heeft gehad. Ook het vertrouwen in Baudet liep terug van 8,5 naar 7,2. Dat laatste cijfer is de gemiddelde score voor een fractievoorzitter.”

Eind 2017 speelde negatieve berichtgeving de partij parten toen Thierry Baudet negatief in het nieuws kwam door een gesprek met Jared Taylor. Dat schrok kiezers af en resulteerde in stagnatie van de groei van de partij. Die stagnatie werd duidelijk toen begin 2018 diverse hardwerkende vrijwilligers werden geroyeerd door de gefrustreerde Otten. Pas eind 2018 pakte Baudet de draad weer op met sterke bijdragen in de Tweede Kamer tijdens debatten over pensioen, migratie en klimaatbeleid. Maar het patroon sinds eind 2018 werd een half jaar later tenietgedaan toen Henk Otten besloot om in een NRC artikel zijn partijvoorzitter te ondermijnen.
Volgens De Hond neemt door deze tweede crisis 'het aantal zwevende kiezers dat zich aangetrokken voelt tot de partij af'. Dit tempert op z'n beurt de politieke groeiverwachtingen van de partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten