Peilingen! Mark Rutte pakt één zeteltje, kiezer keert terug bij FVD, terwijl CDA en GroenLinks verliezen

Het relletje rondom Henk Otten lijkt definitief voorbij en de kiezer gaat weer voor Baudet en groeit de partij met één zetel. Behalve FVD groeit ook de VVD met één zetel. GroenLinks en CDA verliezen deze week beiden één. Volgens Maurice de Hond zijn de huidige verschuivingen veroorzaakt door kiezers die ‘niet weten wat ze willen stemmen’ en een beetje tussen wal en schip ‘zweven’.

 Peilingen van 5 mei 2019

De peilingen van 5 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 5 mei 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan staan de grote patronen van de afgelopen maanden nog steeds vast. De coalitie staat op fors verlies. Al weken hangen ze zo rond de 55 zetels van de 76. Nederlanders zijn de coalitie dus overduidelijk beu. Verder zien we dat FVD deze week één zetel wint. Dat is een welkome afwisseling voor de partij van Baudet. Afgelopen weken kwam de partij niet erg positief in het nieuws en was het lange tijd onzeker hoe men met het Otten-incident zou omgaan. De lucht lijkt nu geklaard en Baudet krijgt er weer één zeteltje bij.

De VVD lijkt haar electorale bodem voorlopig achter zich te hebben gelaten. En wint deze week dus één zetel. Daarmee staat de partij van Mark Rutte altijd nog op plek twee en is het niet onwaarschijnlijk dat ze als tweede partij van Nederland bij nieuwe Kamerverkiezingen alsnog het leiderschap tijdens de formatie op zich neemt. Want ervaring, netwerk en partijkartel.

Verder is het beeld van de peilingen zoals we dat kennen van de afgelopen maanden. Met toch wel een eervolle vermelding voor de PvdA. De partij van Lodewijk Asscher is gegroeid naar in totaal 14 zetels nu. De partij der salonsocialisten is dus nog lang niet dood. Laat staan begraven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Kapitein Haddock

  Kleine verschuivingen!
  Maar nu het erge…………….. volgevreten komediant Miljonair (PVDA !!!) Timmermans is favoriet bij de Nederlanders!
  De man die de kiezer domheid verwijt: ” de kiezer snapt niets van de EU!”
  Timmermans snapt het wel: macht en geld (vooral veel)!!!
  Hier snap ik 0,0% niets van! Is de Nederlander masochistisch?

  1. Rien Noppen

   Frans Timmermans kan geen financieel gesjoemel worden verweten. Bij het FvD en de PVV zijn dat soort affaires meer regel dan uitzondering.

   Hoe verklaart de Kapitein dat?

   1. Reganto

    Blablablabla, blaaskaak, pisvlek, vetklep.

   2. Henk Albarda

    Geachte heer Noppen, goed u weer op dit forum te ‘spreken’ ……
    Frans Timmermans sjoemelt al zijn hele leven met belastinggeld en dat weet u. Het verschil is dat u het prima vind als links stiekem sjoemelt en er per geval intens van geniet als het van rechts weer eens in de publiciteit komt.
    Terloops gaat u eraan voorbij aan 1 van de grofste sjoemelaars, D66’se Hachiii, op kosten van de Nederlandse belastingbetaler een half jaar een buitenlandse kandidate in het buitenland (Hilly Clinton, USA) ging helpen ‘winnen’. Hilly was immers een ‘goede vriendin’…….

    En, hoewel ik het ook naar de VVD volkomen onterecht vind, ook de VVD kent een menigte (financiele) schandalen waarbij vergeleken FvD en PVV braafste jongetje van de klas zijn.

    Heeft u overigens AJ Boekesteijn bij Business Class gezien? U zou bijzonder verheugd zijn met de uitspraken van hem over diverse onderwerpen……

    Ik wens u voortgaand succes met uw werving van FvD kiezers en leden…… en een fijne zondag.

    PS: Zolang IK niet zeker ben of u een computer-trol of een mens bent, blijf ik reageren, dat scherpt de geest.

   3. Pronounce

    Geen financieel gesjoemel? Hoe vaak is de EU-jaarrekening door de accountants al afgekeurd? Zitten we al aan het 25e jaar op rij?

    1. Caro

     @Pronounce,

     Ik las uw interessante bijdrage op het stuk ABP.
     Op deze bijdrage een vraag.
     Voor zover mijn kennis gaat ..de EU jaarrekening wordt door Europese Rekenkamer beoordeeld en is toch laatste 11 jaar goedgekeurd (mijn bron Europa nu)?

   4. Hartenheer

    Negeren linkse trol, negeren
    Werken samen met pedofielen en steunen moord bedreigingen.

 2. Catalaanse kok

  Quote: Met toch wel een eervolle vermelding voor de PvdA.
  Quote: De partij van Lodewijk Asscher is gegroeid naar in totaal 14 zetels nu.
  Quote: De partij der salonsocialisten is dus nog lang niet dood.
  Quote: Laat staan begraven!
  .
  Teunis doet met deze constatering veel reageerders een groot plezier.

  1. Ruiter

   Ik heb zelf ook liever de PvdA dan GroenLinks. Die grachtengordel-milieugekkies zijn in staat om Nederland compleet naar de verdoemenis te helpen.

   1. Rien Noppen

    Er wordt gespeculeerd over een fusie van GL en PvdA. Dat zou een interessante ontwikkeling zijn.

    1. Reganto

     Blaaskaak, vetklep, speklap en pisvlek.

     1. Nog1

      @ Reganto

      De la Tourette is te behandelen.

    2. Trien Knoppen

     Op basis van die geweldige stemwijzer zeker…

 3. Jumping

  Kijk het draagvlak van Rutte 3, loopt in 2 jaar tijd terug, van 76 naar 55 tweede kamer zetels, een giga motie van wantrouwen.
  Voor het Linkse Demoniserende Rutte kartel.

  Het PVV en het FVD, is in 2 jaar tijd groter geworden, van 22 naar 36 tweede kamer zetels.
  Dit is een blijk van vertrouwen.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Dik

   @Jumping: In 2017 verloor de VVD 9(!) zetels, helaas werden ze toen nog wel de grootste. De PVV won er 5(!) maar werd structureel buitengesloten. Het zetelverlies van de VVD was een trend die zich bij iedere volgende verkiezing zal vertalen in zetelwinst voor mijn partij. FvD werd inderdaad de grootste na 20 mei 2019.

   Deze opmars zal doorzetten en de traditionele politiek, zoals die al sinds 1848 wordt gevoerd, zal omgevormd worden, te beginnen met de sanering van de verschrikkelijk NPO!

   Natuurlijk ga ik op 23 mei stemmen: FvD!

   #stemzeweg

 4. Vit

  Jammer, ik had verwacht dat het verlies van vorige week in positieve zin verdubbeld zou worden.

  1. Rien Noppen

   Ja, dat hoopte ik ook Vit, het volk wil kennelijk bedrogen worden.

   1. Reganto

    Blablabla blaaskaak, pisvlek, puspuist en vetklep.

    1. Dik

     @Reganto: +1

 5. Joop Klepzeikert

  Onbegrijpelijk dat er nog steeds zoveel mensen op de VVD blijft stemmen, na alles wat die partij verziekt heeft.
  En GroensLinks begrijp ik helemaal niets van, met hun totaal gestoorde gedrag in de steden waar ze het nu voor het zeggen hebben. Zijn die mensen masochistisch of gewoon gruwelijk dom?

  1. Dik

   @Joop: De kentering is echt wel ingezet! Ik heb dat in 2017 al voorspeld en we hebben het bij de laatste verkiezingen kunnen zien. Het duurt even, maar de kiezer zal steeds meer overtuigd raken van het linkse gevaar. Niet voor niets werd FVD de grootste!

   #stemzeweg

   1. Joop Klepzeikert

    Nederland kiest inderdaad steeds minder links. Zo’n 30 jaar geleden was het nog 50/50 links/rechts. Totdat ‘rechts’ en links steeds extremer links werden.
    Nu is de verhouding 30 extreem links, 35 centraal en 35 rechts en het schuift nog steeds meer de goede kant op.
    Steeds meer mensen gaan inzien dat socialisme heel erg asociaal is voor wie het moeten betalen.

    1. Dik

     @Joop: Inderdaad, links is aan het vervagen. Alleen en regering over rechts zal kans hebben. Goed nieuws voor de anti-EU gedachte.

     1. Joop Klepzeikert

      Echt links, wat voor de arbeiders opkwam, bestaat helaas niet meer. Links is een stelletje verwende kotertjes geworden, wat alleen nog maar opkomt voor werkschuw tuig wat steeds meer en makkelijker gratis geld wil.
      Helaas zijn ook grote delen van de ooit (centraal)rechtse partijen (D66, CDA, VVD) daar steeds meer in mee gegaan, waardoor die ook steeds harder afgestraft worden.
      Het duurt alleen zo verdomd lang voor dit volk door heeft hoe ernstig we al decennia belazerd worden.

     2. Fortiori

      @Joop,..centraal rechts als uitdrukking bestaat niet. Zelfs met Google kom ik steeds uit bij een spoorwegstation als suggestie. Probeer centrum rechts.
      Suc6

 6. Nog1

  Peilingen zijn volstrekte kul. Bezigheidstherapie voor de media.

  1. Dik

   @Nog1: Forum werd na 20 maart de grootste, dat is wat telt!

   1. Ruiter

    En dat hadden de peilingen allemaal voorspeld!

 7. Cootje

  Het zijn maar peilingen gebaseerd op de EU verkiezingen en dat is feitelijk niet belangrijk want dat is kiezen voor een ondemocratisch gedrocht met zakken vuller Timmermans en dronkaard Juncker voorop, waar de echte bazen het oude wijfje merkel en de oude wijfen kenner macron de dienst uit maken / vraag het maar aan de pulser vissers of de WW export/ als de populisten totaal maar zwaar winnen , dan komt Juncker de eerste dagen zijn bed niet meer uit / ziekte melding pijn in zijn rug/ en kan Timmermans zijn talenknobbel gebruiken voor een nieuwe sollicitatie. Beroering in Europa dat moeten we hebben, ontevreden Fransen doen het slopende voorwerk , het einde van het gedrocht komt dan in zicht , en orban houd zijn poot stijf

  1. Rien Noppen

   Kan Cootje uitleggen waarom Timmermans een zakkenvuller is?

   1. Cootje

    Kan jij mij een socialist noemen die geen zakkenvuller is , of misschien toch Wouter bos Wim kok , de Griekse meute in België stalen ze zelfs van de dakloze hun budget , en als er een paar goede tussen zitten apart hangen met koperen nageltjes anders flikkeren ze er van af , waar een socialist geweest is groeit nooit geen gras meer.

    1. Dik

     @Cootje: Je voert de zuigtrol, onderhoudt zijn podium en zorgt ervoor dat hij blijft zuigen.

  2. Dik

   @Cootje: Laat je niet verleiden door de zuigtrol.

   1. Meester Kong

    @Dik Siemien je script laat je in de steek, je leest ook de z.g trollen.

 8. Korporaal Monty

  Waar blijft het herstel van Wilders?
  Hij liet afgelopen week toch van zich horen wat het echte probleem in ons land is.

  Schijnbaar boeit het het volk niet meer.

 9. santiago

  Haha, in de titel staat Mark Rutte pakt 1 zeteltje. Wat een droevige opmerking. Als er straks verkiezingen zijn en Mark (VVD) heeft zeteltjes nodig, dan worden deze gewoon bijgeprutst. Hoe ze het doen doen ze het en daarbij, wie moet dat controleren.
  Belangrijk voor onze corrupte elite is dat de VVD de grootste wordt na de verkiezingen en dat de VVD gaat bepalen hoe de coalitie eruit gaat zien.
  Als we dit willen veranderen moeten we de monarchie afschaffen en onze leiders kiezen.

  1. santiago

   En om de boel nog meer te frustreren hebben we er weer een nieuwe partij bij in Nederland, om de boel nog wat meer te verdelen. Een telgje van de bankiersfamilie van Lanschot heeft rechten gestudeerd in Utrecht en gaat nu ons land en Europa redden. Zet em op jong.

   1. santiago

    Sorry, naam vergeten te vermelden VOLT.
    Reiniertje zet em op.

 10. Raveltje

  Stemrecht heb je dus grijp dat recht
  Zo als het nu gaat is alles dwang ondemocratisch
  We willen niet een communistisch regiem
  Stem dus een anti-EUpartij.

 11. m.van.rosmalen

  Ach, het is allemaal net zo lang als het breed is.
  Forum v Debielen = exact hetzelfde als de VVD.
  Lachwekkend dat weer wel dat veel mensen denken op een totaal nieuwe partij te hebben gestemd.

  1. Fortiori

   FvD heeft nog niets laten zien, vnl causerieën zijn het geweest. Om ergens laaien over te worden zou ik eerst resultaat willen zien. Een soap rond Otten die zich nu zit te verbijten.

 12. Saskia Haan

  Dat VVD op peil blijft komt denk ik omdat FvD geen zekerheid biedt op het punt van Hypotheekrente aftrek. Als ik het vraag aan website FvD, dan krijg ik als antwoord: dat is op dit moment niet belangrijk..

 13. Michael M

  Dat er altijd nog mensen zijn welke maar blijven stemmen en kiezen op de alsmaar oude schoenendoos in plaats van eens een paar nieuwe te kopen !!!

 14. Michael M

  Blijf altijd stemmen op de portemonnee, tenzij je stinkend rijk bent. Het kartel is altijd op uw geld uit. Het antwoord is nu wel helder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.