Pijnlijk! Amsterdam moet afvalbedrijf AEB deels afstoten

Geen categorieaug 31 2019, 9:00
De gemeente Amsterdam kan volgens deskundigen niet langer de enige eigenaar blijven van afvalbedrijf AEB. Het stadsbestuur lijkt geen andere uitweg te zien dan een deel van de aandelen te moeten verkopen. Via Het Parool.
De gemeente, gebaseerd op een analyse van adviesbureau Alvarez & Marsal, meent 100 miljoen euro nodig te hebben om AEB weer gezond te krijgen. Dat is voor een gemeente met chronisch geldgebrek natuurlijk een onacceptabele kostenpost. Er lijkt dan niets anders op te zitten dan aandelen te zullen moeten verkopen. De vraag is alleen of de grotendeels linkse Amsterdamse raad daar wel in mee wil gaan.
De hele situatie rondom het noodlijdende AEB lijkt een klassiek voorbeeld van vrije markt liberalen over het effect van een overheid op een bedrijf in overheidshanden: hogere kosten voor lagere kwaliteit met een bureaucratische bedrijfscultuur waar de werknemers te goed zijn ingedekt.
En nu er een dikke 100 miljoen euro nodig is, overweegt men de boel af te stoten. U kunt wel nagaan dat geprivatiseerde concurrenten de boel binnen de kortste keren voor een prikkie opkopen en het vervolgens wél kunnen laten renderen. Of de concurrentie verwacht veel inmenging van de gemeente, waardoor men de handen er niet aan durft te branden. De burger lijkt daarmee de dupe te worden en uiteindelijk geconfronteerd te worden met een belabberde dienstverlening óf met een sterke prijsverhoging met wellicht een degelijke kwaliteit van de dienstverlening. Oeps!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten