Raad van State gelooft Kajsa Ollongren niet en wil onderzoek naar geheime taps in zaak Theo van Gogh

Geen categorieaug 28 2019, 16:00
De Raad van State heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), gemaand om onderzoek te doen naar de gegevens die beschikbaar zijn over de moordaanslag op Theo van Gogh. Volgens de Raad moet Ollongren ook nagaan of daadwerkelijk alle gegevens zijn gestuurd naar de Raad en moet Ollongren uitleggen waarom bepaalde delen van het onderzoek niet toegankelijk zijn voor journalisten, via NOS.
Met de uitspraak van de rechter moet de minister dus spoedig aan de slag. De minister moet twee taken uitvoeren van de rechter. Allereerst moet ze nagaan of er nog meer geheime taps beschikbaar zijn bij de Rijksoverheid over de moord op Theo van Gogh. De AIVD zou namelijk de Hofstad groep, waarbij de moordenaar van Van Gogh betrokken zou zijn, hebben afgeluisterd. Maar of deze taps überhaupt nog bestaan is dus de vraag.
De Raad van State wil verder dat de minister uitlegt waarom bepaalde delen van het onderzoeksverslag van de AIVD niet toegankelijk zijn.
De zaak tegen het ministerie was aangespannen door een journalist, maar volgens experts is de geheimhouding van sommige delen van het onderzoek terecht. Let wel, de Raad van State doet geen informatieaanvraag richting Ollongren omdat zij de burgers zo graag wil inlichten, immers blijven bepaalde delen van het onderzoek gewoon geheim. Maar is de Raad van State nieuwsgierig of zij zélf wel alle informatie hebben ontvangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten