Sommige privacyregels 'overboord' voor strijd tegen drugscriminaliteit? Politiechef Frank Paauw wil wel

Geen categoriesep 05 2019, 14:13
Tja, en dan staan we massaal voor een erg vervelende tweestrijd. Tenminste, als we politiechef Frank Paauw (Amsterdam) moeten geloven. In het Parool laat hij weten dat hij in ieder geval een voorstander is. De kop van het interview luidt dan ook: 'Privacy soms opzij voor strijd tegen drugs'.
Het is blijkbaar nodig om sommige privacyregels pardoes 'overboord' te kieperen om zo op een succesvollere manier in te kunnen grijpen in de strijd tegen drugscriminaliteit.

"We laten onszelf nu de handen op de rug binden, terwijl we allemaal zien dat we op het ravijn afrijden. We zullen onorthodoxe maatregelen moeten nemen. Met de onmiddellijke koppeling van de bestanden van al die organisaties die zich direct of indirect met de bestrijding van criminaliteit bezighouden, kun je al een eind komen"

Privacy is altijd al een gevoelig punt geweest en er wordt dan ook regelmatig over gediscussieerd. Denk maar terug aan de sleepnetwet, waar zelfs nog een referendum over is gehouden. Een flink dilemma dus, waar weer lekker ouderwets op doorgemodderd zal gaan worden.

“We zullen twee standpunten moeten innemen. A: Vinden we het allemaal dermate ernstig dat we hier andere middelen, inzetten en methodieken zouden moeten gebruiken? B: Zijn we daar ook écht toe bereid? Wat mij betreft is het antwoord twee keer ja.”

Fijn hoor. Maar wat vinden de mensen hier eigenlijk van? Dit was dus een uitstekende kans geweest voor een referendum, maar ja. Die is vakkundig door de plee gespoeld.
Er moet dus maar eens heel goed gewikt en gewogen worden over dit dilemma. En vooral het wikken en wegen is niet het sterkste punt van sommige beleidsmakers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten