Algemene Vereniging Schoolleiders waarschuwt voor onderwijscrisis! Garantie op onderwijs voor alle kinderen ‘niet meer gegarandeerd’

Een nieuwe crisis in ons knusse kikkerlandje lijkt aanstaande. Dit keer niet over de stikstofuitstoot, maar over het lerarentekort. Als we de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) moeten geloven, dan kan onderwijs niet meer voor alle kinderen gegarandeerd worden. En dan sta je natuurlijk wel in je hemd als zogenaamd welvarend land. Via BNR.

De oplossing hiervoor laat zich natuurlijk wel raden: geld. Keiharde knaken zijn nodig om het lerarentekort in het onderwijs te bestrijden. Het tekort loopt volgens Petra van Haren, voorzitter van het AVS, zelfs zo de spuigaten uit dat het in onder andere Noord-Holland en Zuid-Holland, nagenoeg onmogelijk is geworden om vervanging te regelen.

“Dit schooljaar is gestart met een tekort van veertienhonderd leraren, dit kan in 2025 oplopen naar wel tienduizend. Het schoolleidingstekort is procentueel nóg groter dan het lerarentekort.”

De werkdruk is hoog en verder spelen er nog kwesties als kansongelijkheid en is er sprake van een loonkloof. Genoeg reden om de toegezegde werkdrukgelden uit het ‘noodpakket’ erbij te slepen, volgens Van Haren.

“Het gaat ook om een loonimpuls om de kloof tussen het primair en het voortgezet onderwijs te dichten, ook in het voortgezet gaat het om een stuk lesreductie – de werkdruk is daar heel hoog. Ook is daar geld nodig om de kansongelijkheid te voorkomen. In het CO willen leraren nauwelijks meer werken omdat het werk daar heel erg zwaar en intensief is, en juist daar zijn ze het hardst nodig.”

Natuurlijk is Lodewijk Asscher er als de kippen bij om op dit nieuws te reageren. Dat deed hij door middel van deze tweet.

Gelukkig vindt vandaag het vervolg plaats van de Algemene Financiële Beschouwingen. De kornuiten van de Tweede Kamer zullen dan ook debatteren over de onderwijsbegroting. Er zal dus weer lekker op los gepolderd worden over dit probleem. Maar misschien wordt het na deze noodkreet eens tijd om minder te discussiëren en dit probleem aan te pakken. Kortom: handjes uit de mouwen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. EU kok

  Linkse leerkrachten zijn er al genoeg.
  Waar blijven de rechtse leerkrachten als we ze nodig hebben ?

  1. Zozo

   Weer grote kul wat je neerplempt, debiel

   1. Mycase

    EU en Mezza volkomen links laten liggen dan houd het vanzelf op

    1. spelende vrouw

     Als we ze links moeten laten liggen dan wel op de linkerbaan, daar rijden ze harder

     1. Blitzkrieg

      spelende vrouw : Ik voel een stikstof probleem. 🙂

   2. Isengrijn

    Is het werkelijk grote kul, dat er rechtse leraren in de klas gewenst zijn @zozo?

    Ik ben voor!

    1. Groeneveld

     Ik sluit me hierbij aan.

    2. Scaldis

     Rechtse leraren waren er meer dan genoeg, in het verleden. Zij zijn of allang met pensioen, of hebben het onderwijs allang de rug toegekeerd, hetgeen geheel begrijpelijk is.

     1. EU kok

      Quote : hetgeen geheel begrijpelijk is.
      .
      Niks begrijpelijk, stelletje laffe weglopers.
      Of fatsoenlijk rechts onderwijs financieren en opzetten.
      Of accepteren dat links wel de moeite en tijd neemt.
      Niet zeuren en niets doen.

     2. spelende vrouw

      rechts onderwijs bestaat niet cock
      Wel gesubsidieerd geïndoctrineerd links onderwijs

     3. Blitzkrieg

      EU kok : Niet zeuren… ’t stuk sjagrijn gaat bijdehand doen.

     4. Ron

      Er valt met links ook niet samen te werken.

     5. Siemien

      Hey EU!! domoor het probleem is de linkse leerstoffen die aan de kindertjes word gegeven,

    3. Zozo

     Ben jij kokkie of zijn broertje ofzo. Hij kan best voor zichzelf antwoorden!

  2. Ron

   Ga eens naar de kern van het probleem.
   Nederland is geen bananenrepubliek aan het worden het is die status al voorbij.

   Met elke migrant erbij komen we dichter naar het niveau 3e wereld land.

  3. AS210854

   EU die worden door jullie de grond ingeboord.

 2. Veteraan

  Er is een oplossing
  De kinderen van foute allochtonen terug naar hun heimat met hun dubbele paspoort [zo’n 80 %] met hun ouders erbij.
  Dan heb je alle problemen in 1 keer opgelost en wordt de sfeer op scholen ook weer normaal en kunnen leraren lesgeven i.p.v. de hele tijd met klagende en agressieve ouders te maken te hebben die net als hun kinderen niet naar zichzelf kijken maar een ander [de autochtoon] de schuld geven.
  Dus deporteren graag dat tuig.

 3. Zozo

  Antwoord op kokkie: als links zo bevlogen is van het onderwijs, dan was er geen lerarentekort. Links draagt zijn mening uit in de klas. Zou een rechtse leraar zijn rechtse mening uitdragen, dan volgt onmiddellijk ontslag.

 4. Joop Klepzeikert

  Er wordt al decennia elk jaar weer meer geld in het onderwijs gestoken. Toch wordt het daar niet beter van. Eerder slechter
  Het extra geld wordt echter niet aan leraren uitgegeven, maar aan steeds grotere directies en steeds meer managers, assistenten en andere totale onzin.
  Vroeger hadden scholen 1 directeur, die inviel als er een leraar ziek was, hooguit nog 1 onderdirecteur, een conciërge en een kantine juf. Geen assistent leraren, geen managers, geen 8 of meer directie leden enzovoorts.
  De oplossing zit niet in meer geld, maar in beleid.
  Daarnaast zijn leraren geen leraren meer, maar linkse watjes en mietjes, die geen overwicht meer over de klas hebben. Daar wil geen normaal mens meer tussen werken, waardoor er een lerarentekort is ontstaan.

  1. Scaldis

   @klep: zo is het precies!

  2. Dik

   “Geen assistent leraren, geen managers, geen 8 of meer directie leden enzovoorts.
   De oplossing zit niet in meer geld, maar in beleid.”

   Klopt, en alle docenten en leraren werkte vroeger (nagenoeg) fulltime. Dat is verleden tijd, net als de huisarts die alleen nog parttime werkt. Je hebt dus veel meer mensen nodig en die zijn er niet, vooral omdat het vak er niet populairder op is geworden.

 5. Dik

  Gek hè? Jarenlang bezuinigen en nu geen mensen meer kunnen krijgen. O ja, alleen parttime.

 6. Jack Flash

  Iets rechts denkenden leraren/leraressen worden bij sollicitatie bij voorbaat al niet aangenomen.Idd,het geld gaat naar managers,3 directeuren etc.De conciërge moet maar vrijwilliger zijn,met behoud van uitkering.Waardeloos allemaal.

 7. Agios

  Het onderwijs wordt al jaren belachelijk gemaakt. Leerkrachten worden gezien als een stel mietjes. Dat zijn ze niet, maar ze zijn zo gemaakt door de linkse opvatting dat je voor alles begrip moet hebben. Nu kan een leerkracht in het beste geval een grote bek krijgen. In het slechtste geval een pak slaag van kind of ouder. Een leerkracht moet zich dagelijks laten beledigen en alles over zijn kant laten gaan. Die gasten flippen en raken gestresst. Wie wil zo’n baan? Als er aan de gelatenheid niks gedaan wordt, helpt meer salaries ook niets. Het grote probleem is dat er geen gezag en discipline meer is. Dat is alles te wijten aan anti-autoritaire, laisser-faire opvoeding. De schuldige is het verachtelijke linkse systeem. Links is het probleem.

 8. plakband

  Het lerarentekort is veroorzaakt door het ontbreken van begrip bij de politiek.

  Alleen in de politiek is er geen personeelstekort. De voordelen daar zijn groot.
  Je hoeft eigenlijk nergens verstand van te hebben.
  Roeptoeteren over milieu, diversiteit, emancipatie en racisme is voldoende.
  Het wordt bijzonder goed betaald met lange vakanties.
  Niemand controleert je werktijden en behaalde resultaten.
  Je hoeft alleen maar ja of nee te stemmen op aanwijzing van de partijleider.
  Als je er geen zin meer in hebt ‘treedt je terug’ met behoud van wachtgeld.
  Je bent gek als je onderwijzer wordt. Ga de politiek in.

  Het kost soms wat moeite om bij de club te komen.
  Want veel politici hebben hun positie ‘geerfd’ van hun ouders.
  Maar daar is de term ‘vriendjespolitiek’ voor geïntroduceerd.
  Wordt dus als eerste lid van een politieke partij.

 9. Fortiori

  DDS heeft ook niet echt meegeholpen om het vak van onderwijzer positief te belichten.” Meesters en juffen gaan ook weer staken.” De discussie over korte werkweken en lange vakanties.

 10. Jumping

  In dit keiverotte Nederland, rol je van de ene crisis in de andere crisis.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 11. ikweetwatikwil

  Als je als aankomende leerkracht geen allochtonen kind op school mag aanpakken die andere kinderen verrot schopt, dan zou ik er ook voor bedanken .
  Zo zit het onderwijs al jaren in elkaar. Er moet teveel rekening worden gehouden met nieuwkomers en dat gaat ten koste van het onderwijs. Wie wil dat nou.

 12. Siemien

  h**ps://nos.nl/artikel/2304487-wilhelmus-komt-niet-voor-in-nieuwe-leerstof-van-nederlandse-kinderen.html

 13. Jack Flash

  Door de linkse “bevolkingspolitiek” heeft men het niveau dramatisch verlaagd.Dit is sinds 70’er jaren aan de gang en is alleen maar erger geworden.Vandaar de debiele linkse politiek.Wat hebben snotneuzen als Klavertje en Jetten nu echt geleerd.Weten ze wel wat van natuurkunde?.Iets wat binnen hun vakjargon een vereiste is.

 14. Jumping

  Asscher heeft boter op zijn hoofd en een plaat voor zijn PvdA kop.

  In de 30 naoorlogse kabinetten, is de PvdA 15 keer onderdeel geweest, dus 50%.

  Dus Asscher wat was je verwijt en aan wie richt jij je verwijt.?

  Asscher is een huilebalk.

 15. C.A.Barstow

  De reden waarom ons eens zo goede onderwijs wordt vernietigd is natuurlijk de gelijkschakeling met het arme deel van de EU, bevel uit Brussel.
  Ten tweede, Den Haag degenereert ons land door het als een beerput te gebruiken,
  door allemaal analfabeten uit de woestijnen ten zuiden van Europa hier binnen te laten tot ons land vol is, je hebt dan geen onderwijs meer nodig, dat scheelt vele miljarden die dan weer naar Brussel gesluisd kunnen worden.
  Waarom stemt u nog op die vuile land en volksverraders in politiek Den Haag?

  Stem FvD/PVV.

 16. Vrijedenkert

  Chronisch lerarentekort en vooral zeer weinig interesse om leraar te worden in deze maatschappij, en daar zit het probleem! Deze “maatschappij” en dat los je niet op met meer geld naar onderwijs als deze maatschappij niet verandert…

  Belangenorganisaties en ouders bepalen wat voor les er wordt gegeven en en het beleid op scholen en niet meer de leraren of scholen zelf, bij het minste of geringste staan ouders op de stoep van de school en bedreigen personeel of leraar.
  Scholen of leraren mogen dwarsliggende herrieschoppers die totaal niet willen luisteren niet van school sturen maar moeten verplicht een andere onderwijsinstelling zoeken voor dit soort totaal onhandelbare leerlingen, niet de ouders maar de school is dan verantwoordelijk dat dit soort gespuis onderwijs krijgt! Totaal belachelijk…

  Complete volksstammen spreken totaal geen Nederlands ook niet thuis en de leraar moet maar zorgen dat dit soort leerlingen met een enorme achterstand goed Nederlands leren spreken en schrijven en ook nog goed onderwijs krijgen terwijl de ouders het gewoon verdommen.

  Hoe je het ook wendt of keert of er vele miljarden erin pompt, busladingen leraren willen geen les meer geven in de Randstad of op zwarte scholen en dit is een van de grootste redenen dan jongen mensen geen leraar meer wil worden.

 17. Bes Tolen

  Doodgewoon laten gaar koken in hun sop. De eigenlijke redenen hoor je niet want daarvoor past het collectief van de basisschoolleraren waaronder als grootheid de uiterst linkse vakbond. De Onderwijzersbond en later nog het Nederlands Genootschap van Leraren werden door de communisten opgerold. Onvoorstelbaar maar het is gebeurd. Onder Kok kregen de communisten vervolgens grote invloed in het FNV, dat ja achtereenvolgens twee oud-communisten (wat dat oud waard is, is moeilijk te zeggen} als voorzitter kreeg. Kok zag ook nooit een probleem aankomen.
  Op de opstelling van de huidige bond is alles aan te merken. Over de eigenlijke redenen hoor je niets. Verbergen dus. Met zo’n zwakke minister als Slob gaat het dan helemaal verkeerd. De uitgaven waaronder de salarissen stijgen fors. Daar komt wel een schare, die ook leraar willen worden op af. Maar het gaat hier wel om maatschappelijke verspilling en het scheppen van scheve verhoudingen. De achterliggende reden nummer 1 (één} is dat er enorm veel wordt gedaan voor kinderen van vreemdelingen, die dit land massaal zijn binnen gekomen en die in kleine klassen worden opgevangen. Dan hoor je al een lerares met negen leerlingen bezwaar maken tegen het hoge aantal want dat kan ze niet aan, zegt ze. Er zijn inderdaad veel nog kleinere klassen. Die lerares ziet niet zitten als ze in een nieuw schooljaar met tien leerlingen zou moeten werken. Dat zegt ze! Kijk daar zit hem de knoop. Laffe politici, die alles verzwijgen. Een vakbond, die uit is op meer ellende om politiek reden en om die reden gaat overvragen.
  Daar zit het logische in van de massa immigratie. Het gevolg. Want dan is het probleem in het geheel niet oplosbaar. Dat is het nu. Laat ze in hun sop gaar koken.

  1. Mezzadra

   “Daar zit het logische in van de massa immigratie. Het gevolg. Want dan is het probleem in het geheel niet oplosbaar. Dat is het nu. Laat ze in hun sop gaar koken.”

   Helder hoor.

   1. Dik

    Bestaat ISIS nog? Dat is voor Geert wel te hopen.
    ~Aandoenlijke~

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.