Boeren zijn boos, gaan in de provincies protesteren “we zijn het zat dat de overheid niet luistert”

Landbouworganisatie LTO Noord roept alle boeren op om hun stem te verheffen aankomende maandag. En dit keer niet op het Malieveld in Den Haag, maar in de eigen provincie. De Provincie Fryslan heeft onder druk van de boeren al laten weten het stikstofbeleid te herzien en worden de juridische problemen door de shredder gehaald. LTO Noord roept de boeren op te demonstreren bij de lokale provinciehuizen, via NOS Teletekst

Volgens LTO Noord is het noodzakelijk dat de boeren ook een kijkje nemen bij de lokale Provinciehuizen om te zien hoe de vlag erbij hangt. Volgens de boerenlobby loopt de bestuurslaag ‘Provinciale Staten’ namelijk vér voor op de nationale wetgeving, waardoor de problemen van de agrariërs worden veroorzaakt. Het plan is dat de boeren door het hele land om 12.00 uur maandmiddag hun trekkers de lokale pleintjes van de Provinciehuizen oprollen.

LTO Noord wenst met de actie te bereiken dat de Provinciale Staten de provinciale beleidsregels aangaande stikstof opschorten of intrekken. De boeren zien namelijk dat de huidige wet- en regelgeving totaal ondeugdelijk is en van tafel moet. Zij zien zelfs “het einde van de sector” als de regels niet snel van tafel gaan.

En een agrarische sector die instort vanwege brakke wetgeving zal ertoe leiden dat Nederland in een diepe economische recessie terechtkomt. De schuldigen als het zover is? De partijen die de ratificatie van deze wetgeving, in de periode van 2014 tot 2016, hebben gesteund, uitgezonderd de SP en de PvdD.

In de ‘voorbeeldbrandbrief’ van LTO Noord, gericht aan het Provinciale bestuur schrijven ze het volgende:

“Vanuit het perspectief dat hier de toekomst van een sector op het spel staat zijn wij ontstemt over de provinciale beleidsregels voor vergunningverlening inzake stikstof, die ook uw College afgelopen week naar buiten heeft gebracht. Wij zijn verrast door de snelheid waarmee dit document door uw College is vastgesteld en verontwaardigd over de inhoud. Die verontwaardiging richt zich diverse punten. Zo is er sprake van het tornen aan bestaande rechten, wordt voor het duiden van de uitgangspositie van een bedrijf mogelijk teruggegrepen op de situatie in de vorige eeuw en zijn de spelregels voor externe saldering ten ene male onwerkbaar.”

Kortom, de Nederlandse politiek heeft er met elkaar een potje van gemaakt. De boeren laten het weten en pikken het niet langer. Dit zouden véél meer mensen moeten doen. Want de onmiskenbare juridische manipulaties hangen véél meer mensen de keel uit.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Mezzadra

  Die boeren beginnen te irriteren.
  De Nederlandse bevolking zal het geduld snel gaan verliezen

  1. Blitzkrieg

   Mezzadra : Wie heeft het over irriteren en geduld verliezen, begint pas net leuk te worden. Alhoewel in jouw geval ik het me voorstellen 🙂 .

  2. van Urk

   De Nederlandse bevolking met gezond verstand ondersteunen de acties van de boeren. Wat lult u nou toch? Want dankzij die stomzinnige stikstofregels liggen ook veel bouwwerken stil. Dus ook woningen waar op dit moment veel vraag naar is.

   1. Mezzadra

    Klopt, meneer van Urk, die bouwwerken liggen stil omdat met name de boeren enorm veel stikstof in de lucht blazen. Alleen het halveren van die uitstoot kan die bouw weer op gang brengen.

    Zo ingewikkeld is dit toch allemaal niet?

    1. Blitzkrieg

     Mezzadra : Norm ophogen zoals in de ons omringende Europese landen zoals Duitsland, zo ingewikkeld is dit toch allemaal niet? Niks halveren of stilleggen, gewoon het beleid fatsoeneren.

    2. van Urk

     En u gelooft stellig dat er een stikstofvermindering plaats vindt als men koeien halveert? Dat u in de stad last heeft van te veel hoge stikstofgehaltes komt heus niet van die paar koeien. Hoe kan het dat de noordelijke en oostelijke provincies met veel koeien nou juist een concentratie hebben van 10 tot 14 microgr/m3 terwijl de westelijke provincies een concentratie hebben van 18 tot zelfs 39 microgr/m3? In Limburg en Brabant komen deze concentraties voornamelijk uit het Duitse Ruhr gebied vandaan. De vervuilende randstad kan beter gehalveerd worden en daar wringt nou juist de schoen bij u als stadsmens. Dus moeten de hardwerkende plattelanders er weer aan geloven.

     1. Mezzadra

      “En u gelooft stellig dat er een stikstofvermindering plaats vindt als men koeien halveert? “

      Mijn geloof betekent op dit punt niets. De wetenschappelijke cijfers spreken voor zichzelf.

      ht*ps://emissieregistratie.nl/erpubliek/bumper.nl.aspx

     2. van Urk

      Inderdaad Mezzadra uw geloof betekent totaal niets. U moet uw eigen leefomgeving halveren. Dat zeggen de cijfers eigenlijk.

    3. van Urk

     De wind in Nederland blaast de stikstof altijd richting Zuidwest. Da,s vreemd terwijl de meeste veeboeren in het noorden en in het oosten van het land bevinden. Hoe kan uw geprezen randstad dan over een te hoge stikstofconcentratie beschikken? Misschien moet hypocriet Klaver minder gebruik gaan maken van Schiphol of de auto naar Den Haag.

 2. Isengrijn

  Heel Nederland staat achter zijn boeren. Dit zal de politiek ook inzien.

  Maar pas op! Er zijn ook Nederlanders die, terwijl de boeren aan het hard werk zijn, ze stiekem een mes in hun rug steken.

 3. Baron von Munchhausen

  De linkse haatdragenden, in Nederland, halen kennis van landbouw en veeteelt uit de kinderboerderijen!
  B.v. Goeroe Jakkes Klaver denkt dat koemelk van de fabriek komt, dat geiten alleen Marokkaans mekkeren; zoals hij zelf Mekkert.
  Van geiten- en kamelenmelk weet hij alles, want elk jaar gaat hij naar familie in Marokko! Deze Goeroe vliegt, hoog boven de wolken, in zijn luchtballon naar de familie.

 4. Nep

  Wij boeren staan er weer. We weten goed wat we doen. Maar troost jullie. Geen van mijn boerenbroeders stemt op de FVD. Dan komen we van de wal in de sloot!

 5. Joop van Leeuwarden

  Boeren zijn altijd boos, als het regent, als het niet regent, als het te warm, als het te koud is. Waarom ze niet naar die megastallen gaan om te protesteren begrijp ik helemaal niets van. Die zitten hun zakken te vullen met export en de hardwerkende kleine boer is de sigaar. 17 miljoen mensen in dit kleine landje en op de VS na de grootste landbouw exporteur van de hele wereld. En de boer met pakweg 100 koeien is de lul.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.