Borderline Duitsland dreigt opzeggen migratieakkoord na slechts 15 dagen "geen herverdeling als aantallen groeien"

Geen categorieokt 08 2019, 19:30
In Duitsland slaan momenteel de stoppen door nu de migratie naar Griekenland en Italië lijkt te intensiveren. De Duitsers hebben zo'n twee weken geleden in Malta afgesproken dat zij een groot deel van de migranten opnemen, maar nu de aantallen toenemen draait de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Seehofer, bij. Volgens Seehofer zal het akkoord van Valletta en de herverdeling van migranten worden stopgezet als de aantallen verder toenemen, via Il Giornale.
De Duitsers zitten in een bijzonder lastig pakket. Ze hebben nagelaten hun demografie te onderhouden en families te stichten. Het gevolg? Een populatietekort dat wordt aangevuld met migranten uit alle delen van de wereld. Ondertussen lijkt de Duitse industrie, de motor van de Europese, te ronken en stil te vallen. Kortom: al die migranten ten spijt wordt een recessie niet voorkomen. En onder de verslechterende economische omstandigheden kan het land niet anders dan haar overeenkomst wat betreft de herverdeling van migranten stopzetten, de kosten worden te hoog, de chaos is ongekend.
Echter lijkt het land hierdoor wel wat borderline. Immers was het op 23 september dit jaar in Valletta, waar de Duitsers akkoord gaven voor het herverdelingsmechanisme voor migranten. Sindsdien zijn de Italiaanse havens geopend en loopt het storm. Seehofer laat weten het herverdelingsmechanisme op te zeggen "als de aantallen te hoog worden", maar precieze nummers noemt hij vervolgens niet. Met andere woorden: er is geen enkel criteria om zijn uitspraken aan de realiteit te toetsen.
Door de actie van de Duitsers dreigen de Italianen met bootladingen migranten te worden opgescheept en dat was natuurlijk niet het plan. De dreiging van het 'einde van Valletta' is een klap in het gezicht van de Italiaanse premier Giuseppe Conte -die bijzonder trots was op de overeenkomst. Hij kon makkelijk 'shinen' met "humaan" migratiebeleid, terwijl de Duitsers de rekening betalen. Maar daar komt mogelijkerwijs binnenkort verandering in.
Ondertussen staat oud-minister Matteo Salvini van Lega Nord aan de zijlijn, klaar om in te springen wanneer het juiste moment is aangebroken. En dat moment lijkt niet ver weg. Als de Duitsers de overeenkomst van Valletta opzeggen is het goed mogelijk dat de Italiaanse regering op korte termijn valt vanwege de migratiedruk op de Italiaanse havens.
Gezien de centrum-linkse koers van premier Conte lijkt het tevens onwaarschijnlijk dat de regering Conte de migratiestromen zal willen afremmen, immers zou hij dan 'de tweede Salvini' zijn. Dan is aftreden zijn enige optie. En als dat gebeurt dan is het vrijwel zeker dat Salvini zijn revanche neemt en wederom een gooi doet naar het politiek leiderschap van Italië. En de Duitsers? Ach, die zijn overduidelijk verward.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten