GGD slaat alarm! Waarschuwt kabinet voor mogelijke gezondheidsrisico’s klimaatplannen!

De angst voor de klimaatplannen is niet altijd compleet ongegrond, naast dat het plan een echte koopkrachtkiller is gaat de GGD zelfs nog een stukje verder. In een open brief naar minister Wiebes schrijven ze dat ze bang zijn voor de gezondheid. De bouw van windmolens en biomassacentrales in de buurt van woonplaatsen zien ze als een gevaarlijke trend! 

Tien regionale GGD’s eisen dat er meer onderzoek en aandacht komt voor de effecten van ‘groene’ energie op de gezondheid van mensen.

,We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren’’, zegt Arthur van Iersel, senior adviseur bij de overkoepelende GGD. ,,Daar moet het rijk rekening mee houden.’’

De GGD maakt zich vooral zorgen om de komst van de biomassacentrales. Binnen enkele jaren moeten er honderden centrales komen. Wat dit voor effect gaat hebben op onze gezondheid dat weet niemand.

De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt. We weten niet precies hoe groot de uitstoot is, en waar die neerslaat. Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan.’’

Eerder al, in 2016, klaagde er een flink aantal inwoners van Zwolle toen daar een biomassacentrale werd gebouwd. Veel mensen kregen last van continue hoofdpijn en kortademigheid.

De GGD wil een open en transparant onderzoek naar de effecten op onze gezondheid. Zelf menen ze dat een rol kunnen spelen in het onderzoek hiernaartoe. Een goed initiatief van de GGD wat zeker de aandacht verdient. Het is natuurlijk bizar dat het kabinet nog helemaal niet heeft gekeken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Jumping

  Prachtig weer een miskleun van Rutte.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Nep

   Ja hoor komt hij weer met zijn demente riedeltje. Speel eens wat anders!

   1. Rechtsaf

    Leugenclown Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

    1. Jumping

     @Rechtsaf.

     Inderdaad Rutte staat voor leugens en bedrog.
     Met een glimlach heeft de bedrijfspensioen aan Brussel geschonken.

     Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

     Stop met de EU in deze vorm.

     NEXIT.

     1. Sans Rancune

      Onjuist, via nieuwsbrieven krijgt iedere gepensioneerde bericht van het fonds hoe het is gesteld met dekkingsgraad e.d. Niets komt uit Brussel.
      Alles keurig netjes op papier of digitaal.

   2. Top

    Ach gossie, een feut op de lijn.

   3. Seneca

    @nep
    je bent echt zoals je nickname, NEP!!!

 2. Agios

  Dit land is in ontbinding… Met ongemeende dank aan links en andere deugers.

 3. EU kok

  Student Bart schrijft : In een open brief naar minister Wiebes
  .
  Oeps

  1. Blitzkrieg

   EU kok : Hier geen inhoudelijk commentaar op het artikel.
   .
   Terug naar Wester

 4. ikweetwatikwil

  Het is goed dat Bart schrijft over de brief van de GGD. Een beetje tegengas mag er wel
  zijn tegen de Groene gekte. Gezond leven wordt op geofferd door het Groene gedram. Ze weten amper waar ze mee bezig zijn met alle nare gevolgen van dien.

 5. Groeneveld

  Het is niet alleen het zware zoevende geluid dat mensen horendol maakt, maar ook de permanente slagschaduw door de wieken. Los daarvan veroorzaken die krengen totale horizon- en landschapvervuiling en zijn ze tegen de tijd dat ze rendabel worden, afgeschreven en aan vervanging toe. Windmolens zijn het schroot van morgen.

  1. Mezzadra

   Ik bepleit ook nader onderzoek naar de vervuiling door houtkachels.

   1. Rechtsaf

    mezzadra doet graag onderzoek naar het plezier van mensen, dit moet, namens mezzadra afgeschaft worden

    1. Trude Herr

     Het plezier van een houtkachel betreft vrijwel altijd buren in de omgeving. Advies: Houd ramen gesloten en ventilatie vensters dicht!

   2. Groeneveld

    Die zijn in verhouding net zo vervuilend als de vele biomassa-installaties die de overheid wil neerzetten in Nederland.

   3. Joshuak

    Houtkachels zoals die van biomassa centrales?

    Zijn er genoeg over hoe schadelijk die dingen eigenlijk zijn.. Want is niet eens alleen hout maar voornamelijk dierlijke en plantaardige vetten..

    Wat akkerbouw vereist en dat vraagt pesticide en uitbreidingen van stallen en natuurlijk ontbossing.

    Links moet een keuze maken.. Ga je op compleet hypocriete wijze door op de huidige koers, of kies je daadwerkelijk op oplossingen overgaan en kiezen voor nucleaire elektriciteit..

    Want elektriciteit vraag gaat nog explosief groeien wanneer de normale burger masaal op elektrisch rijden overgaat.. En het is onmogelijk zulke hoeveelheden elektriciteit te creëren zonder nucleair

    1. Groeneveld

     Mijn idee Joshuak. Morgen beginnen met de bouw van 10 nieuwe kerncentrales in Nederland.

     1. EU kok

      Zegt hij vanuit Duitsland.

     2. Groeneveld

      ????

     3. Joshuak

      10 hoeft nieteens met 5 kom je al een heel eind..

      Kan je niet alleen de CO2 n stikstof afdruk verlagen, maar zelfs grote deel van de biomassa en kolen centrales sluiten..

      Of eventueel land terug geven aan natuur en parken vergroten want al die windmolen en zonne-energie parken zijn dan ook overbodig..

      Heel veel oplossingen zijn er maar links weigert ze gewoon te bespreken..

      Zelfs als on plaats van de stallen halveren kan je ook zeggen je pakt de voeding aan.. Zoals beetje zeewier er doorheen gooien..

      Dat reduceerd de uitstoot van het vee met bijna 25 procent.. Er zijn gewoon zo veel oplossingen maar op een of andere manier moet alles via deze inefficiënte en vage manieren

     4. Trude Herr

      Duitsland heeft het zichzelf op energiegebied erg moeilijk gemaakt. Als enige land ter wereld sluit het al zijn kerncentrales en vervolgens ook nog eens al zijn kolencentrales. NRC 19 sep 2019

     5. Mezzadra

      Eens, Trude Herr, als men in Duitsland de kernenergie minder onbezonnen had afgebouwd zouden ze nu de klimaatdoelen veel gemakkelijker kunnen halen.

    2. Mycase

     We gaan niet massaal elektrisch rijden dat is een waanidee we gaan wel meer stroom gebruiken dus kerncentrales is een goed idee

     1. Joshuak

      Als de wetgeving zo doorgaat heb je geen keus..

      Maar de gevolgen zullen dan een groei in de vraag van vliegverkeer en zelfs te cruisen.. Want de kilometer radius op een gemiddelde elektrische auto is natuurlijk lachwekkend..

      Vanuit Groningen naar Spanje zonder snel lader ben je gewoon 3 dagen onderweg.. En dan is het nog maar hopen dat de infrastructuur in het land zelf het toelaat..

      Dus zal complete chaos worden tijdens vakantie periodes als iedereen vertrekt en dus die auto’s langs de weg moet opladen..

      Maar ongetwijfeld zal groenlinks daar over na hebben gedacht.. Not..

 6. B. Pascal

  Het was in 1965 dat toenmalig koningin Juliana met veel feestgedruis de laatste gasaansluiting feestelijk aansloot. Er was eindelijk een einde gekomen aan het ‘’fijnstof’’ tijdperk van kolen, hout en peterolie! Nu, ….. nu wil men daar weer naar toe! Het is echter historisch gezien een blamage wat er aan ‘’dom’’ volk zich opstelt als bestuurder. Wee, wiens koning een kind is!

 7. Mezzadra

  Onderzoek is altijd goed, net zoals onderzoek naar de 5g-straling.

  1. Blitzkrieg

   Mezzadra : Het FvD deelt die zorgen, stem FvD.

   FVD standpunt over 5G
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=xLyZYpdUuyc

   1. Mezzadra

    Het was ironisch bedoeld, Blitz.

    1. Blitzkrieg

     Mezzadra : De ironie is geheel wederzijds.

    2. Vlaswiek

     De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Het is en blijft een volkomen kansloze figuur.

  2. tonna

   @mezzadra:
   “Onderzoek is altijd goed”
   Juist,vooral naar de geestelijke gesteldheid van Rutte,Klaver en Jetten,daar zit echt een en ander niet goed!

 8. Piet Klein

  Het lijkt er op dat het politiek speelveld aan het kantelen is. Waar in het verleden Rutte en zijn vrienden vaak weg kwamen met het bakken van zoete broodjes via over hun plannen en vuil spuwen over hun tegenstanders en dat allemaal via massieve communicatie ruim ondersteund door het politieke correcte media land in Hilversum, lijkt nu op alle fronten de slechte plannen door de wal gekeerd te worden. Er ontstaat een steeds grotere actie bereidheid om in verweer te komen, de stikstof crisis, hier het klimaat beleid, het onderwijs, het wachten is nog op een massale reactie op het korten van de pensioenen terwijl er ruim voldoende geld is om aan de huidige en toekomstige verplichtingen te voldoen. Rutte verdient het om weggestuurd te worden.

 9. Pauline Kummer

  Het vooraanstaande Duitse Instituut voor Economisch onderzoek (DIW) in Berlijn onderzocht of nieuwe kerncentrales inderdaad een bijdrage kunnen leveren aan een schone(re) economie. Het antwoord is negatief: alle 674 kerncentrales die tussen 1951 en 2017 wereldwijd verrezen, zijn met forse overheidssubsidies gebouwd. Zonder zulke steun waren ze nooit tot stand gekomen. ©PK

  1. Tman

   kummer:
   Als men de kosten van de EU energietransitie vergelijkt met de bouw van kerncentrales,komt er gegarandeerd een negatief advies voor de transitie!
   Maar zulke info mogen de burgers natuurlijk niet hebben!
   Daarom zijn al die “onderzoeks instituten” links georiënteerd!

   1. Piet51

    @Tman
    Wat een fantastische redenering, iets voor een boekje. Omdat burgers bepaalde informatie niet mogen hebben, zijn onderzoeksinstituten links georiënteerd. Wat een nonsense.

    Ik kan me de omgekeerde redenering wel voorstellen: omdat sommige onderzoeksinstituten links georiënteerd zijn, krijgen burgers bepaalde informatie niet van hen. Maar dat zou ook kunnen, omdat die niet te distribueren info gewoon niet klopt, toch?

   2. Pauline Kummer

    Niemand die er nu nog aan denkt nieuwe kernenergie centrales te gaan bouwen. Bouw en exploitatie brengen veel kosten met zich mee. Bovendien met de rampen die zich hebben voorgedaan is dat onacceptabel. Maar de discussie gaat toch om de kosten voor de burger. Het is puur afzetten tegen een alternatieve oplossing als van de zonneparken en windturbines.

    1. Vlaswiek

     De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te besteden, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

    2. Henkdetenk

     @paulientje, hou je bij je leest en dat is het aanrecht.
     U heeft geen enkel zich op de kosten van kernenergie VS groene kmehr energie en doet hier dus een debiele uitspraak.
     Bovendien een ramp met een kerncentrale komt nagenoeg niet voor en de eisen kunnen eenvoudigweg opgeschroefd worden.
     Als we over de voordelen praten kerncentrale VS windmolens en zonnepanelen dan wint de kerncentrale het sowieso in alle opzichten namelijk vervuiling 1 landschap vervuiling, geluidsvervuiling dierenmishandeling door de wieken talloos doodgeslagen vogels, milieu vervuiling het produceren van oneindig veel molens en zonnepanelen tav 1 kerncentrale…

     1. Vlaswiek

      Paulientje is de aandoenlijke.

  2. Stanly2000

   Pauline,
   Kan je mij de link tussen subsidie en niet schonere kernenergie uit leggen. Of bedoel je de subsidie die de overheid verstrekt voor die vervuilende windmolen- en zonnepaneel parken?

  3. Bosche draak

   Landen als Frankrijk en Japan kunnen niet zonder en ook Nederland heeft meer baat bij een tiental centrale’s dan dit houwtje touwtje beleid van zwakke pompen, oplaad kul beleid en windmolens die niet alleen op subsidie draaien maar ook nog eens niet functioneren.

   Uranium is net zo natuurlijk als zon en wind.

 10. Piet51

  Men schiet in de reacties weer verschrikkelijk door. De brief van de GGD aan de minister is een reactie op de uitnodiging van de regering aan burgers en organisaties om hun visie op de voorgenomen klimaatplannen te geven. Niets bijzonders dus en heel nuttig.

  De GGD’s schrijven ook, dat ze in het algemeen de klimaatplannen ondersteunen omdat ze een positief effect op de gezondheid zullen hebben. Maar ze hebben nog wel een boel vragen, o.m. deze: In het AD: ‘De GGD zegt niet tegen biomassa te zijn. “Maar we moeten wel weten wat precies de effecten op de gezondheid zijn”, aldus Van Iersel. “De ervaringen met grootschalige biomassa zijn beperkt. We weten niet precies hoe groot de uitstoot is en waar die neerslaat. Dat moet je van tevoren weten. Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan.’ Zoiets kun je in een wat negatieve bui een “open deur” noemen, in een wat positiever bui is het een waarschuwing, waar men natuurlijk nog uitgebreid op terug komt. Er zijn nog geen definitieve beslissingen, de klimaatplannen zijn nog steeds slechts plannen, voornemens, waar allerlei instanties en specialisten zich nog over moeten buigen. Hoe eerder dergelijke signalen komen, hoe beter.

 11. Tman

  Kerncentrales zijn de ultieme oplossing,de stroom blijft op een aanvaardbare prijs en men behoeft géén windmolens,warmtepompen,zonnepanelen etc.
  Iedereen blij, behalve de planners van de linkse verdienmodellen mbt bovenstaande atributen!

  1. Piet51

   @Tman, e.a.
   De moeite van het lezen waard in een artikel van voorstanders van kernenergie: “Wil kernenergie in een CO2-arme stroomvoorziening een rol spelen, dan moeten de kosten drastisch omlaag. Die harde conclusie trekken kernwetenschappers van het Amerikaanse MIT in een nieuwe studie. ‘Lukt dat niet, dan gaat kernenergie uit als een nachtkaars.’ ”

   Lees verder op: deingenieur.nl/artikel/kernenergie-is-te-duur

  2. Pauline Kummer

   Het veiligheidsaspect van een kerncentrale speelt geen rol bij u, begrijp ik. Bovendien, afgezien van de duur van de bouw, zijn er in Belgie noodzakelijkerwijs centrales stilgelegd i.v.m. dreigend gevaar. In Thihange, Doel. Een centrale in een dichtbevolkt gebied kan niet !

   1. Vlaswiek

    De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te besteden, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

 12. Jantje

  Molens op zee zijn zeer slecht voor de natuur.
  Vogelpopulaties worden gedecimeerd.
  Vissen en andere dieren blijven weg, want de molens produceren onder water te veel lawaai.

 13. Joop Klepzeikert

  Dus, volgens de GGZ moet er wel rekening gehouden worden met mensen, die zo nodig zonnepanelen en windmolens willen, maar daar niet de overlast van willen, maar geen rekening met dieren houden…
  Dieren, vooral die in zee, waar nu mega windmolenparken gebouwd worden, hebben nog veel meer last van de herrie die windmolens maken. Water geleid dat geluid veel verder dan lucht.
  Lekker helemaal ophouden met die ongein en kerncentrales gaan bouwen, zoals wetenschappers MET werkende hersenen al lang bepleiten.

  1. Pauline Kummer

   Als een wetenschappert heeft u gelijk. Water geleidt inderdaad beter, te merken in een zwembad. Maar daarmee houdt het op. De ramp in Japan is voor mens, dier en milieu catastrofaal gebleken.
   Over Tjernobyl is het onnodig daarnaar de verwijzen.

   1. Joop Klepzeikert

    @Trol met meer aliassen dan IQ (pauline-kummer WP author-100732): De 2 kernrampen die de wereld tot nu toe gehad heeft hebben nog geen 300 doden veroorzaakt. Windmolens al tienduizenden vogels en miljoenen vissen en ander leven in zee. Dus lekker ophouden met je ziekelijke getrol en je GGZ begeleider gaan zieken. Debiel.

 14. Drollevanger

  Dus de bouw van biocentrales en windmolens zijn gevaarlijker dan kolencentrales.
  Dan moeten we maar aan de ongevaarlijke Thorium-centrales, waarvan er in 1974 al 1 werd gebouwd op het Kema-terein in Arhem. Waarom werd deze draaiende installatie eigenlijk in 2002 afgebroken? Zat er niet genoeg winst in?
  In de huidige kernreactoren wordt uranium gespleten. Daarbij komt niet alleen energie vrij, maar ontstaat ook sterk radioactief afval, zoals plutonium. Dat blijft tienduizenden jaren radioactief.
  Diederik Jekel ontmoet in Delft onderzoekers die nieuw leven blazen in een bijna vergeten vorm van kernenergie: de gesmolten-zout reactor. Die gebruikt geen water als koelmiddel maar gesmolten zout en thorium in plaats van uranium als splijtstof. Deze technologie ligt al vijftig(vanaf 1977?) jaar op de plank. Gesmolten-zout reactoren zijn veel veiliger dan de huidige generatie kernreactoren: bij problemen stopt de kernsplijting vanzelf.(het zout stolt) Rampen als in Fukushima en Tsjernobyl kunnen zich niet voordoen. Het afval uit een thoriumreactor blijft in vergelijking met plutonium maar kort radioactief. In tegenstelling tot uranium is de voorraad thorium op aarde vrijwel onuitputtelijk. De stranden liggen er vol mee.
  (Daarnaast kan in zo,n centrale het huidig al aanwezige kernafval worden opgestookt.)

  1. Vlaswiek

   Klimaatactivisten en milieugekkies hebben geen behoefte aan argumenten, zij aanbidden moeder aarde en willen dat er geofferd wordt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.