Lerarentekort op basisschool? Geen probleem, ouders mogen ook voor de klas

Minister Slob heeft benadrukt bij schoolleiders dat als er echt een tekort aan docenten is er gekeken mag worden naar radicale noodoplossingen. Eén van die noodoplossingen is om één ouder van het kind voor de klas te zetten. Waar zijn we in beland? Ons onderwijs is een lachertje geworden, in plaats van de geldkraan open te draaien komt Slob met deze oplossing

Andere oplossingen voor dit groeiend probleem zijn: online lessen en lesuren verminderen. Met als uitzondering leerlingen van vier jaar, die moeten niet ‘geweerd’ worden van school.

Slob stelde de directeuren van scholen van de vijf grote steden recent gerust dat ze niet meer bij iedere overtreding op de vingers worden getikt. Een uitspraak waar men dubbele gevoelens bij krijgen; we erkennen immers allemaal dat er een structureel tekort is aan (goede) leraren, leerlingen opzadelen met ongekwalificeerd personeel is naar mijn mening een no go.

En dan besluit onze minister om dit probleem aan te pakken dat ouders voor de klas zetten een goede oplossing is? Of online lessen? Of chronische lesuitval?

,Tijdens het gesprek is afgesproken dat er een concreet plan nodig is op stad(sdeel)niveau, waarin staat wat er nodig is om het onderwijs voor alle leerlingen te waarborgen. De inspectie en het ministerie van OCW ondersteunen de scholen daar bij

De wet blijft uiteraard gelden, maar er mogen vanaf nu uitzonderingen worden gemaakt als er echt geen plan B is. Wie die lijn trekt? Dat is nog onduidelijk, wat wel duidelijk is: ons onderwijs verpauperd met het jaar. Het is tragisch om zulke ontwikkelingen te zien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Beter ouders voor de klas dan ultra extreem linkse leraren.
  Het is beide niet zoals je zou wensen, maar alles beter dan nog meer van dat linkse krakersvolk voor de klas. De meeste ouders zijn minder extreem links dan de huidige leraren, dus dat is al een verbetering.
  Nog meer geld in scholen pompen resulteert alleen maar in nog grotere directies en nog meer manager. Daar wordt het lerarentekort al jaren niet mee opgelost.

  1. Scaldis

   Het moeten wel ouders zijn die Nederlands spreken denk ik! Wordt moeilijk…

   1. Joop Klepzeikert

    @Scaldis: Waarom? De meeste leraren spreken ook al geen fatsoenlijk woord Nederlands meer. Links gelul heeft niets met Nederlands van doen.
    Slechter dan het onderwijs nu al is kan het toch niet meer worden.

 2. FCKDopper

  Er is geen tekort aan leraren.
  Er is een tekort aan leraren die fulltime werken
  Zelfs de mannelijke leraren werken vaak parttime.
  Doorgeschoten links feminisme
  En dan maar klagen dat je niet genoeg verdiend met een 24-urige werkweek.

  1. Joop Klepzeikert

   @FCKDopper: Een 24-urige werkweek? Was het maar zo’n feest. Kinderen zitten tegenwoordig nog maar 7.520 uur in 8 jaren basisonderwijs op school.
   Dat is 940 uur per jaar, ofwel 23,5 uur per week op school. Hebben daarnaast 12 weken volledig vakantie.
   Een goede leraar heeft ongeveer 20% van die tijd nodig voor huiswerk voorbereiden en nakijken + 5% vergaderingen en bijzondere gelegenheden. Komt dan dus op maximaal 29 uur per week werken met 12 weken vakantie per jaar. En nog vinden de meeste die 29 uur teveel en werken daar dus maar de helft van.

 3. Jumping

  Prachtig toch, het gelijk van Jumping.

  Die Balkenende en Rutte , hebben er een rotzooi van gemaakt.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Blitzkrieg

   Jumping : NEXIT

 4. JochemX

  Het onderwijs wordt ook nog eens verstikt in een berg onzinnige regeltjes. Pim Fortuyn zei al: “begin te zorgen dat de leraren hun werk weer leuk gaan vinden”. Een berg met regelgeving is voor mensen met een goede opleiding niet leuk.

 5. EU kok

  Mooi.
  Kunnen eindelijk die rechtse ouders vorm gaan geven aan rechts onderwijs.
  Meester Klepzeikert, het klinkt al goed

  1. Mycase

   Ik lees nergens het woord rechts sneukont je raaskalt al weer .
   Je begint aardig op mezzadrama te lijken .

 6. Anne Sophe Schillersdorf

  Minister Slob zou de ogen uit zijn kop moeten schamen voor zo’n debiele voorstel

  1. Shadow1100

   En toen ik als ouder/docent de klas binnenstapte met mijn telraampje voor het rekenen en mijn leesplankje “Aap – Noot – Mies” voor het lezen, werd ik onbegrijpend en raar aangekeken door de kinderen die allemaal een of ander plat rechthoekig ding in hun handen hadden… Nou dan maar niet.

  2. Blitzkrieg

   Anne : Als alle middelen op gaan aan klimaat, milieu en immigratie, moet je wat. Geld kan je helaas maar één keer uitgeven.

  3. Blitzkrieg

   Anne : Sorry, ik was de EU nog vergeten.

 7. Agios

  Onzinnig voorstel. Als ouders voor de klas mogen staan, valt de motivatie voor jonge mensen om leekracht te worden volledig weg. Onze regering komt met steeds onzinniger dingen.

 8. Rechtsaf

  Je kunt je afvragen waarom dit gebeurt? ik heb wel een vermoeden natuurlijk..

 9. Gielah

  Als ik het goed begrijp, werken in de meeste jonge gezinnen van nu zowel de vader als de moeder.
  Achtereenvolgende kabinetten ( én de media) hebben hun uiterste best gedaan om jonge ouders wijs te maken, dat samen dag en nacht werken hen het paradijs zou brengen.
  Toen sommige moeders hardnekkig thuis wilden blijven om zelf voor hun kinderen te zorgen…. tsjjj…. werd hen door heel hun omgeving een minderwaardigheidscomplex aangepraat en bovendien maakte de politiek het leven ( en de huren) zó gruwelijk duur, dat ze uiteindelijk wel moesten zwichten en toch de opvoeding van hun kinderen maar aan de school overlieten.
  Dat WILDE de staat natuurlijk ook.
  Die liet zich de kans om aan 4-jarigen en iets oudere kinderen uit te mogen leggen, dat het hebben van 6 ouders en het zitten in een verkeerd lichaam héél gewoon was… niet ontglippen.
  Seksuele voorlichting via de school kwam nog voordat de kids ook maar een idee hadden wat seks wás.
  Ook verhalen, dat hun generatie waarschijnlijk niet óud zou gaan worden vanwege het vreselijke klimaat en de overal dreigende stikstof, werd in de onschuldige kinder-oortjes getoeterd.
  Dus als het lerarentekort nog nijpender wordt… dan is er héél weinig kans dat óuders voor de klas mogen komen staan om in dat gat te springen.
  Die wérken namelijk allemaal.
  Bovendien is de staat veel te bang dat degenen, die NIET werken, véél te verstandig zullen zijn om aan de gewenste staatsindoctrinatie mee te doen….
  en dat zij de kinderen gewoon als kinderen… en niet als “ideale linkse burgertjes” zullen gaan behandelen.
  Wat WEL zou kunnen is dat gróótouders les gaan geven….. die komen in veel gevallen toch al na schooltijd hun kleinkinderen ophalen.
  Dat zou echter nóg ongewenster zijn, in regerings-ogen.
  Die mensen hebben….vergeet dat niet…. nog een normáál Nederland meegemaakt, met vrijheid en goed onderwijs en ónze eigen cultuur.
  Die weten nog hoe ze moeten hoofdrekenen en die zetten elke ‘d’, ‘t’ en ‘dt’ op de goede plek… iets, waar de gemiddelde onderwijzer van nu niet eens bij in de buurt komt.
  Die kunnen nog meerdere coupletten van het Wilhelmus uit hun hoofd meezingen, misschien zelfs ook nog andere vaderlandse liederen, uit Valerius Gedenckklank bijvoorbeeld.
  Die hebben als kind wellicht nog psalmen geleerd… in een tijd dat niemand het nog over allah had ( met een kleine letter graag, want afgoden verdienen geen hoofdletter).
  Die protesteren zelfs niet tegen Zwarte Piet!!
  Die zijn niet op jonge leeftijd tegen HPV ingeënt, want ZIJ begonnen pas aan seks als ze daar de normale leeftijd voor bereikt hadden.
  Kortom: dat lesgeven door ouders en grootouders zal wel zo’n vaart niet gaan lopen.

  Veel te link!
  En het moet LINKS.

 10. Tman

  “ouders mogen ook voor de klas”
  Dus Achmed kan autochtone leerlingen,op een omzichtige manier de voordelen van een Islamitisch leven verkondigen, het is dus pech hebben als het Achmed de salafistische ideologie aanhangt en het nodig acht deze met vure te verkondigen?
  Nederland is van het pad geraakt!!

 11. Bes Tolen

  Er is geen lerarentekort. Het tekort zit bij de leerlingen en hun ouders en vooral die niet aangepast zijn in Nederland. Dat betekent, dat ze geen onderwijs kunnen volgen hier voordat ze wel aangepast zijn. Dat houdt onder meer in dat ze als heel belangrijk wel al voldoende Nederlands moeten kunnen spreken. Ouders moeten hiervoor aansprakelijk worden gesteld en bestraft worden. Het basisonderwijs moet niet met taken worden opgezadeld, die bij de ouders horen. De politiek en overheid falen in hun beleid om het hoognodige van ouders te eisen. Zolang de politiek naar het voorkomt een verradersrol speelt, komen we in dit land niet verder maar gaan achteruit.

  1. Fonz

   Kleinere klassen, meer collega’s en competente managers willen ook nog wel eens helpen.

 12. Crazyfrogg

  her niveau van de nederlander hier is hoog zo tehoren , dus niet! Als achmed of mohammed voor de klas gaat staan zal er mischien wel beter nederlands gepraat worden dan de gemiddelde nederlander , en wie zegt dat achmed geen nederlander is.. geboren en getogen .. dat is het probleem van de nederlander net als de amerikaan.. jezelf beter en hoger voelen dan anderen en vingertjes wijzen .. prachtig zo een instelling!

  1. Bosche draak

   Kikkertje wil zich graag verheven voelen, letterlijk het eerste woord van die kneus is al fout geschreven.
   Kikkertje wou zo graag deugen dat z’n vingers z’n verstand voor waren.
   Kikkertje bedoelde waarschijnlijk HET daar her niet bestaat.

   Kikkertje moet z’n bijdehantde mondje houden en het overleg aan de volwassenen overlaten.

   Kikkertje moet maar lekker op de knietjes met de billetjes omhoog gaan liggen voor z’n geliefde achmed en z’n veertig rovers.

   Want Kikkertje is nogal een kneusje…

 13. Bes Tolen

  Fonz. Er zijn duizenden kleine klassen van zes tot acht leerlingen. Hoe zou dat komen? Het probleem ligt elders. Inderdaad is management wel een punt maar de hoofdzaak is een andere. Het beste is dat de branche daar ”failliet” gaat waar het verdient kapot te gaan. Oplossingen als meer onderwijzers zijn geen eerlijke oplossingen en hogere salarissen is chantage want die salarissen zijn hoog genoeg. Misschien wel te hoog maar dat heeft met het eigenlijke probleem niet van doen..

 14. Schaap

  En dit is zoals het hoort. Niks geld erbij. Ouders zijn een prima middel om een tekort op te lossen. We wilden toch jaren terug een participatiemaatschappij? Nu wordt iedereen op z’n wenken bediend en is het nog niet goed?!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.