Minister Cora van Nieuwenhuizen biedt geëmotioneerd excuses aan voor fouten rondom de stint

In een debat rondom de toelating van de stint bood Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, haar excuses aan en gaf ze toe dat er fouten zijn gemaakt rondom de toelating van de bolderkar. Via RTL Nieuws

In 2018 kwam een stint in botsing met een trein. Bij dit tragische ongeluk zijn vier kinderen om het leven gekomen. De bolderkar weigerde te remmen. Een reconstructie van RTL Nieuws liet al zien dat er grote fouten zijn gemaakt. In 2011 werd de stint aan een keuring onderworpen. Deze liet zien dat ‘niet alles deugde’ aan deze uitvinding. Zo werd er geconcludeerd dat de stint een te lange remweg had.

De minister zou hebben verzwegen dat de keuring niet deugde. Ook zijn er belangrijke ‘stukken over het hoofd gezien‘. En deze maand kwam daar nog eens de Onderzoeksraad voor Veiligheid overheen, door te concluderen dat er grote fouten zijn gemaakt.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer, trok minister Cora van Nieuwenhuizen het boetekleed aan en probeerde ze helderheid aan de Kamer te verschaffen. Op beelden is duidelijk te zien dat ze geëmotioneerd was.

“Ik trek me dit persoonlijk als minister aan. Dit moet beter. Er zijn fouten gemaakt, dat is mijn verantwoordelijkheid. Ik bied daar mijn excuses voor aan.”

Op de publieke tribune in de Tweede Kamer zat een vader van één van de slachtoffers. Nadat de excuses openlijk waren uitgesproken riep de man: ‘dank u’. Ook de Kamer verbond keiharde conclusies over deze tragische kwestie.

“De overheid heeft gruwelijk gefaald”, stelt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. Pas als Van Nieuwenhuizen dat erkent, ‘kunnen we weer vooruit kijken’, aldus Kröger. Ook SP, PVV en Partij voor de Dieren willen verontschuldigingen.”

Dat is natuurlijk wel het minste wat ze kan doen, zich verontschuldigingen. Misschien is het een idee dat de minister eens goed gaat nadenken over haar eigen positie. Er zijn mensen voor minder opgestapt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Kretoloog

  Cora van Nieuwenhuizen-Wiebenga vindt van zichzelf dat zij wel geschikt is om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden. Gisteren heeft zij bewezen dat zij daarvoor ten enen male ongeschikt is.

 2. AS210854

  Dit zal ze ongetwijfeld tig maal thuis voor de spiegel geoefend hebben. Ongeloofwaardig.

 3. Ben-NIET-Groen-L

  Gek toch, alles bagatelliseren als fouten.

 4. Broodnuchter

  Een fout toegeven siert iemand, desondanks het verschrikkelijke ongeluk. De verantwoordelijkheid ligt net als bij CE markering, ook bij de bedrijven die de producten produceren.

 5. Jumping

  De Stint is prima, de overheid heeft zoals vele
  malen eerder gefaald.

  Te zwakke Ministers, zijn de oorzaak van de
  vele missers.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 6. Ego-non-solus

  Opstappen betekent niet per definitie dat jij als persoon hebt gefaald. Het betekent dat je consequenties trekt uit het feit dat “de minister” als zodanig in de fout is gegaan. Een minister erft verantwoordelijkheid van de hem of haar voorgaande ministers.

  Maar opstappen, d.w.z. verantwoordelijkheid nemen, is iets van de vorige eeuw. Sorry roepen is tegenwoordig voldoende. Het tekent helaas het alsmaar dalende niveau van onze democratie.

  1. Mezzadra

   Ik ben het hier in principe wel mee eens: als er sprake is van ernstige fouten van een Departement moet een minister zijn verantwoordelijkheid nemen. Hennis en Harbers deden dat in deze Kabinetsperiode ook.

   In hoeverre hier de Minister direct, ook in formele zin, verantwoordelijk was is minder duidelijk. Primair ligt hier de fout bij de fabrikant.

   1. Mezzadra

    Ik zal je vertrek niet betreuren, Henkdetenk. We zitten hier niet op trollen te wachten.

    1. Kretoloog

     Hoewel ik het zelden met je eens bent, Mezzadra, denk ik ook dat de kwaliteit van DDS zal toenemen als dit soort van copy/paste-commentaren stoppen.

   2. Ego-non-solus

    Mezzadra, de minister is m.i. ALTIJD in formele zin verantwoordelijk. Wie feitelijk in diens lijn de fout is ingegaan doet er niet toe. Eens, je bent dan wel de kop van Jut maar dat hoorde ooit bij ministeriële verantwoordelijkheid.

    Maar “eens”, dat is vroeger.

 7. debontereus

  @Henk
  Ik kan.je.goed.begrijpen .
  De p*dofiele trol tergt je tot het uiterste.
  Hij treitert je het bloed onder de nagels vandaan .
  Dds geef dit sujet met al zijn nicks een ip ban .

  1. Mezzadra

   @debontereus

   script

 8. debontereus

  @de p*dofiel
  Ik meende te lezen dat jij zo’n geweldig script had . Een script die alles filterde zodat je het niet hoefde te lezen dat de mensen hier jou een p*dofiel noemden . En je werd er ook nog verdrietig van .
  Werkelijk hilarisch.
  Nou weten we dus dat je geen script hebt althans hier niet , in jouw droom natuurlijk wel . Daar speel je immers de hoofdrol.

  1. Mycase

   DDS zou er inderdaad goed aan doen om die trollenkop voorgoed te verwijderen .
   Als ik zie hoeveel reaguurders ondertussen al vertrokken zijn .
   trol mezza krijgt ook dit blog kapot op andere sites wordt hij direct verwijdert alleen hier niet dit zegt wel veel over DDS

 9. Pescador

  Berouw komt na de zonde, gewoon opstappen, wegwezen met die domme kip zichzelf schoon praten voor de dood van die kinderen oprotten dom wijf.

 10. Wim Vreeswijk

  Cora valt m.i. niets te verwijten. Het is haar voorganger die aangepakt moet worden !

 11. Smek

  Een ding kan ze goed en dat is toneelspelen.

  1. Mezzadra

   Dat kun je onmogelijk zeker weten in dit geval, Smek. Lullige opmerking dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.