Oei! Motie van wantrouwen voor De Mos en Guernaoui

Richard de Mos boekte een opzienbarende zege in Den Haag bij de GR2018. Screenshot NOS.
Foto: Richard de Mos boekte een opzienbarende zege in Den Haag bij de GR2018. Screenshot NOS.

De coalitie Den Haag is gister als een pudding in elkaar gezakt. En na een heel lang debat, dat doorging tot in de late uurtjes, heeft de Haagse gemeenteraad een motie van wantrouwen aangenomen en het vertrouwen opgezegd in Richard de Mos en Rachid Guernaoui, die allebei de functie van wethouder bekleden.

De Mos en Guernaoui worden verdacht van corruptie. Ze zouden ‘bevriende ondernemers’ hebben geholpen met vergunningen. Daar zouden ‘donaties aan de partij’ tegenover staan. Hoe ernstig deze kwestie is valt te lezen bij RTL Nieuws:

“Hun werkkamers en woningen werden dinsdag doorzocht door de rijksrecherche.”

Het is natuurlijk niet niks als je de rijksrecherche op je dak krijgt. En tot overmaat van ramp is daar nog eens een motie van wantrouwen bijgekomen. Deze werd tijdens het nachtelijke debat ingediend door D66, VVD en GroenLinks en werd gesteund door CDA, PvdA, SP en ChristenUnie-SGP.

De twee ‘verdachten’ waren gister niet bij het debat aanwezig, maar lieten wel hun mening blijken over de gehele gang van zaken. Zo werd er al gesproken over een ‘politieke afrekening‘ door Hart voor Den Haag/Groep de Mos en Guernaoui liet weten dat dit ‘met geen pen te beschrijven‘ is wat hem de afgelopen dagen is ‘overkomen’.

De Mos en Guernaoui krijgen de kans om de eer aan zichzelf te houden en ‘zelf formeel op te stappen’. Als ze dit niet doen, dan moet er gestemd worden over het definitieve ontslag van de twee tijdelijk teruggetrokken wethouders.

Het valt echter wel op hoe hijgerig de coalitie afwil van de samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Natuurlijk, waar rook is is vuur, zo luidt het gezegde. De hoge heren worden echter verdacht van het plegen van ambtelijke corruptie, maar zijn nog niet schuldig bevonden. Hadden ze daar niet op z’n minst op kunnen wachten? Hoe dan ook: beide heren zitten overduidelijk in de hoek waar de klappen vallen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

20 reacties

 1.   

  Inderdaad een Cordonsanitair.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Krikke heeft alleen maar geblunderd, maar ja die is van de VVD.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1.   

   Ik vraag me af wie in deze reactie de wegkijker is. Een blunderende Krikke heeft toch niks met dit geval te maken? Zijn twee aparte zaken.

 2.   

  Een nieuw dieptepunt is bereikt in de politiek.
  Na het uitsluiten van grote partijen na de verkiezing gaan we ze nu bij verdenkingen zonder enig bewijs nrt een motie van wantrouwen naar huis sturen .
  En de linkse invasie gaat steeds verder en de bevolking blijft het maar gedogen .
  Klein lichtpuntje is de demonstratie van de boeren deze week , maar wanneer gaat de bevolking massaal de straat op ?
  Stem ze weg .

  1.   

   Quote : maar wanneer gaat de bevolking massaal de straat op ?
   .
   Begin en kijk wie volgt.

 3.   

  Het sluiten van coalities met rechtspopulisten is bijna een garantie voor ontrust en trammelant.
  De vergelijking met Heinz-Christian Strache dringt zich op.

  1.   

   mag ik zeggen dat ik u een grote penis vind. Ja dat mag ik zeggen. net pas op nu al aan trollen. ga toch dood

   1.   

    Als je een gewone discussie niet aankunt..
    Geen woord over het onderzoek dat gestart is…. Dat geeft eigenlijk nog meer te denken…

    1.   

     gewone discussie met deze persoon??? hahahahahaha dat is niet mogelijk ik heb dat al lang geprobeert maar daar is hij niet capabel genoeg voor. Trouwens ook uw opmerking heeft de neiging om mij af te zeiken ipv een discussie aan te gaan. Misschien toch eerst even nadenken voordat u iets hier neerplempt .groet

  2.   

   Tja openheid en transparantie daar moet links nog een beetje aan wennen.

 4.   

  Buitengewoon smerige politiek in de Haagse gemeenteraad. De 2 verdachte wethouders zijn niet aanwezig (op aandrang van de burgemeester) en kunnen zich dus niet verdedigen. In plaats van de uitkomsten van het onderzoek door de Rijksrecherche af te wachten, worden deze wethouders al door de Raad naar huis gestuurd. Tja, de partij van Richard de Mos werd te populair en dan worden er vieze spelletjes gespeeld om hem en zijn mede-wethouder ‘een kopje kleiner te maken’.

  1.   

   Kretoloog weet zeker dat Richard de Mos onschuldig is.

   Wat weet hij wat wij niet weten?

   1.   

    De aandoenlijke heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

   2.   

    Ik weet niet of Richard de Mos onschuldig is. Wat ik wel weet is dat hij nu al zo beschadigd is dat – ook als hij inderdaad onschuldig blijkt te zijn – hij niet meer kan terugkeren als wethouder.

    1.   

     Het OM zet deze zaak niet zo zwaar in als de beschuldigingen niet heel hard zijn. Ik acht de kans wel heel erg klein dat ze hier geen harde zaak hebben.
     De coalitiepartners zien dat kennelijk ook in en willen niet dat het stadsbestuur maanden verlamd is door deze corruptiezaak.

     1.   

      Doe niet zo naïef, Mezzadra, je weet wel beter. Het OM laat zich ook politiek sturen, dat is inmiddels wel bewezen in de zaak-Wilders. Het is allemaal wel heel toevallig dat net voordat het onderzoeksrapport over de Nieuwjaarsbranden wordt gepubliceerd, dit nieuws over Richard de Mos en zijn partijgenoot naar buiten komt.

     2.   

      De val van het college haalt Krikke uit de gevarenzone. Want als er geen wethouders meer zijn, kun je moeilijk de burgemeester ook naar huis sturen. Toch?

 5.   

  Wat frappant.
  Politici worden toch altijd pas weggestuurd als er bewezen feiten zijn daarvoor ?
  Of hoeft dat niet bij rechtse politici ?

  En als ze fout zijn moeten ze boeten, dat dan ook weer wel.

  1.   

   Veteraan:

   “…Politici worden toch altijd pas weggestuurd als er bewezen feiten zijn daarvoor ?
   Of hoeft dat niet bij rechtse politici ?…”

   Als ze beiden de eer aan zichzelf houden, en opstappen, tja.
   Als ze werkelijk onschuldig zijn moeten ze het op hun beloop laten, en met een glimlach afwachten op de resultaten van het onderzoek.

 6.   

  Het zou jammer zijn als het waar is. Ik heb die De Mos altijd wel een goeie vent gevonden. Ik hoop dat ie wordt vrijgepleit.

 7.   

  De fracties in de Haagse gemeenteraad struikelen over elkaar heen om de Groep De Mos zo snel mogelijk te beschadigen, te criminaliseren en om zo snel mogelijk zelf op het pluche te kunnen gaan zetelen. Dit alles terwijl er nog lang geen zicht is op enige onrechtmatigheid van de Groep De Mos of veroordeling. Ik heb hier maar een woord voor en dat is: BAH !

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!