Senator Gerbrandy pakt kabinet aan ‘Statenverkiezingen gekaapt door landelijke partijen, dat moet anders’

De politieke versplintering zet door en diverse experts waarschuwen voor bestuurlijke instabiliteit en de mogelijke problemen bij het vormen van nieuwe coalities. Volgens Senator Gerbrandy (OSF) valt dat reuze mee en is de aanpak van Mark Rutte (VVD) om de versplintering aan te pakken de verkeerde. De versplintering gebeurt met een reden immers. Gerbrandy bepleitte het spreiden van de verkiezingen van de Provinciale Staten “om een kaping door landelijke politiek te voorkomen”.

Senator Gerben Gerbrandy van de OSF sprak zojuist in de Senaat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van de Eerste Kamer. Volgens Gerbrandy is het verhogen van de kiesdrempels bij de verkiezingen, terwijl ruim 33% van de Nederlanders op lokale partijen stemt echter ‘ondemocratisch’, omdat deze stemmen onmogelijk vertegenwoordigt worden door de landelijke politiek, immers zouden deze kiezers anders wel op de landelijke partijen stemmen. Maar dat is dus niet zo.

Premier Mark Rutte en zijn VVD zien echter wel iets in een kiesdrempel en houdt tevens de ongelijke subsidieregelingen, ontwikkeld in het voordeel van de landelijke partijen, in stand. Volgens Gerbrandy zou deze ‘ongelijke positie’ van lokale partijen -waardoor zij niet goed kunnen concurreren met landelijke partijen- moet worden aangepakt.

Verder bepleitte Gerbrandy een zeer interessant voorstel, namelijk om de verkiezingen van de Provinciale Staten te spreiden over de tijd. Zogezegd zouden de Statenverkiezingen in Groningen bijvoorbeeld in januari kunnen worden georganiseerd en die van Friesland een maand later.

Waarom? “Om te voorkomen dat “de landelijke politiek de verkiezingen kaapt” zo stelt Gerbrandy. En daarmee heeft de OSF-senator een goed punt, immers zagen we afgelopen verkiezingen in maart vrijwel niets meer van de lokale vertegenwoordigers en waren alleen de kopstukken zoals Mark Rutte en Geert Wilders in beeld.

Interessante punten dus, maar gaat Rutte er iets mee doen? Waarschijnlijk niet, ten minste niet zolang de VVD nog steeds de grootste partij is van Nederland. Als deze politieke verhoudingen veranderen dan is natuurlijk wél veel mogelijk. Ook bij de VVD…

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Heinrich

    Allicht zijn lokale partijen zijn een doorn in het oog van gevestigde partijen en het kartel Rutte3,daar houdt de macht en beïnvloeding op.
    Lokale partijen hebben geen oog voor de bedoelingen van Rutte3,en dat is maar goed ook!

  2. DidiMadloba

    Bij mijn weten zijn er wel een hoop gemeentelijke partijtjes, maar weinig provinciale partijen, omdat veel Nederlanders hun provinciale identiteit niet zo voelen. In dat opzicht zijn de Nederlandse provincies heel anders dan bijv. de Duitse “Länder” en is de Nederlandse Eerste Kamer ook minder uitgesproken een vertegenwoordiging van de regio dan de Duitse Bundesrat.
    De Duitse Länder zijn trouwens na de oorlog opnieuw ingedeeld om de macht van het dominante Pruisen te breken. De macht van het dominante Holland in Nederland baart blijkbaar niemand zorgen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.