Sponsoren Sinterklaasintocht Den Haag trekken zich terug na 'intimiderende' jankbrief KOZP

Geen categorieokt 24 2019, 8:00
Het zal je maar gebeuren. Een jankbrief van de roeptoetergroepering Kick Out Zwarte Piet die op je deurmat valt. En als die brief ook nog eens intimiderend overkomt, dan zijn alle rapen natuurlijk gaar. En dus besloten verschillende sponsoren van de Sinterklaasintocht in Den Haag om zich terug te trekken.
Dit jaar zullen er tijdens de Haagse intocht nog Zwarte Pieten te zien zijn. En dat is natuurlijk tegen het zere been van de KOZP-gekkies. Deze kornuiten besloten dus om maar in de pen te klimmen en een brief te sturen naar verschillende sponsoren.

“Organisator van de intocht in Den Haag, Peter Boelhouwer, zucht. "Ik wist niet dat deze brief gestuurd werd. We proberen een positief feest te organiseren, dit jaar met roetveegpieten en Zwarte Pieten. Vanaf volgend jaar met alleen roetveegpieten. Sommige sponsoren hebben de brief als intimiderend ervaren, ik begrijp wel dat ze zich nu terugtrekken. Ook een aantal vrijwilligers is afgehaakt. Niemand zit te wachten op dit soort negativiteit.””

Na deze brief ontvangen en gelezen te hebben, besloten een aantal sponsoren om zich terug te trekken. Natuurlijk was Kick Out Zwarte Piet zich van de prins geen kwaad bewust en was deze brief bedoeld om ‘de dialoog aan te gaan’. Yeah Right!
Gelukkig is er ook in deze kwestie nog een sprankje weldenkendheid te bespeuren. Mark Giling, van het Sint en Pietengilde, is op z'n zachtst gezegd niet blij met deze stuitende actie van Kick Out Zwarte Piet.

"Dit is drammen om je zin te krijgen. Als Zwarte Piet racistisch was geweest, was de figuur al lang verboden. Dat is dus niet het geval. Het is schandalig dat ze proberen hun zin door te drijven. Ik ben niet tegen verandering van Zwarte Piet, tradities veranderen. Maar dat moet vanuit de bevolking zelf komen, niet vanuit bestuurders of actiegroepen."

En zo is het maar net! Gelukkig zijn er nog plekken in Nederland te vinden, zoals Capelle aan den IJssel, waar men zich werkelijk niets aantrekt van dit soort roeptoeters. Daar kunnen verschillende steden nog eens een voorbeeld aan nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten