Aarzeling over nieuw leiderschap: CDA’ers pleiten voor lijsttrekkersverkiezingen

Naar aanleiding van het CDA-congres gisteren in Utrecht is er discussie losgebarsten over mogelijke nieuwe lijsttrekkersverkiezingen. Is het tijd voor een nieuwe weg die de partij in moet slaan, met een nieuw gezicht? Opties genoeg in ieder geval!

Na het vertrek van Sybrand Buma en het aantreden van diens opvolger, Pieter Heerma, is er discussie ontstaan over de kant die het CDA opgaat. Boeren hebben steeds minder vertrouwen in de partij. Echt links of rechts zijn ze niet, maar een middenpartij lijkt het ook niet meer te zijn.

Pieter Heerma heeft de regie gekregen over een partij die al enige tijd stuurloos lijkt en zelf heeft hij zich ook nog niet echt kunnen profileren. Om die reden kijkt men binnen de partij nu naar mogelijke opvolgers, of in ieder geval de mogelijkheid voor prominenten om de partij een kant uit proberen te duwen.

Mona Keijzer staat als vrouw natuurlijk in the picture. Hugo de Jonge weet zich redelijk te profileren als minister van Volksgezondheid en laten we Wopke Hoekstra als minister van Financiën niet vergeten. Samen lijken ze een beetje een good cop/bad cop scenario uit te spelen. Hoekstra die stoer kan doen richting EU-lidstaten en De Jonge die geld los kan peuteren voor zorgpatiënten.

Deze opgelaaide discussie is overigens geen steek onder water richting Heerma. Men is volgens mij prima over hem te spreken maar hij heeft de partij (en zichzelf) gewoon niet echt op de voorgrond weten te krijgen. Mocht hij in een lijsttrekkersverkiezing worden verslagen, dan kun je er zeker van zijn dat hij weer een prominente rol achter de schermen zal gaan spelen. Dat is in ieder geval de indruk die ik krijg.

Hoe het ook zij, spannende tijden voor het CDA! Ik hoop in ieder geval op nieuwe lijsttrekkersverkiezingen want bij die partij zit de sleur er nog meer in dan dat bij D66 het geval is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Pak alvast de chips en popcorn

  1. Aardappeltjes

   @ass de huistr@l gaat filmpje kijken.
   @ass dat is ook het beste wat ze kan doen.
   @ass heeft niks zinnigs hier te zeggen.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Ga maar aardappeltjes koken 🙂

  2. Politiek Profeet

   Het Volkstribunaal heeft geluisterd naar het VOLK en je veroordeeld wegens landverraad.

 2. Kretoloog

  Ik zou zeggen: doen die lijsttrekkersverkiezing. Dan weet je zeker dat Mona Keizer het wordt. En terecht lijkt mij, de andere kandidaten zijn stuk voor stuk minder.

  Neem Wopke Hoekstra: Daar zit niks sociaals bij. Bovendien heeft hij de uitstraling van een pleeborstel.

  Of Hugo de Jonge: een narcistische egotripper die zichzelf geweldig vindt. 200 paar schoenen en iedere week onder de zonnebank.

  Pieter Heerma dan: vindt van zichzelf dat hij uiterst humoristisch is. Maar de enige die lacht om zijn grappen is hijzelf.

  Nee, Mona is de enige kandidaat die echt iets voorstelt. En ze heeft ook een leuk toetje.

  1. Rosasolis

   Kretoloog. Ben ik met je eens. Mona Keijzer is een intelligent, hardwerkende min. van economie. Die echt opkomt voor belangrijke vorderingen in onze economie. Als ik het goed heb, heeft zij mede-verzorgd dat de hoofd-kantoor van Unie Lever in Amsterdam werd verplaatst. En ook zorgt zij dat de export van de meeste Unie Lever producten uit Nederland naar vele landen worden gestuurd.

   1. Limburgse Separatist

    Hallo. Voormalige achterban hier. Het is niet al te relevant wie ze voor schuiven. Het vertrouwen zijn ze toch al kwijt. Laat ze maar D66 en de PVDA achterna gaan.

 3. nml

  de klompen ingeruild voor lakschoentjes dus de regentenstrijd kan beginnen

 4. fusilier

  Dat zeg ik. Een bij geraapt zooitje

 5. Tman

  “Mona Keijzer staat als vrouw natuurlijk in the picture”
  Vanwege het quotum of kwaliteit?
  Persoonlijk vind ik dat het quotum naar 99% mannen en 1% vrouw! (ivm de koffie, drankjes, hapjes)

  1. debontereus

   @Tman
   Daar kan ik me ook wel in vinden .

  2. Rosasolis

   Tman. Bent u soms lid van de SGP oude kereltjes partij, die liever geen enkele vrouw welke belangrijk functie dan ook gunt, ongeacht haar briljant kennis en werkzaamheden voor onze moderne westerse man-vrouw maatschappij? Of bent u Een van die domme vrouwen-haters die jaloers zijn omdat de meeste vrouwelijk studenten hoger cijfers dan de mannen krijgen, en na hun studie helemaal geschikt zijn voor hoge functie in hun vak
   of na een aantal jaren, in het politiek een belangrijke functie krijgen? Ik ben overtuigd dat mannen heel geschikt zijn om koffie te zetten, en drankjes en hapjes rond te brengen. Eigenlijk hebben jullie vrouwen-haters ons helemaal niet nodig…Behalve te
   verzorgen dat jullie een mannelijke kind krijgen om uw belangen door te zetten.
   Gelukkig zien vele moderne vrouwen nu helemaal af van een carriere als
   baby-producent!

   1. DidiMadloba

    De Zwitsers hadden heel lang nog een Kanton zonder vrouwenkiesrecht. Hun argument was simpel: als het verschil zou maken is er iets raars aan de hand, en als het geen verschil maakt waarom dan alle moeite en kosten om vrouwen te laten stemmen?

    Intussen heeft het vrouwenkiesrecht ons wel opgezadeld met de Partij voor de Dieren.

   2. Ron

    Dat die vrouwen afzien of er zijn die willen afzien van baby’s maken, is hun goed recht.
    Ook verstandig die types hebben meestal niet echt een goed wereldbeeld. 9van de 10 zijn van die types zoals de moeder van Leonard uit the Big Bang Theorie.
    Maar laat de vrouwen die dat wel willen dat ook gewoon doen. Baby’s krijgen is natuurlijk en nodig om voor te planten, niet om over geshamed te worden.

    Verder vind ik als vrouwen willen werken dat dat hun goed recht is, geselecteerd worden voor een functie omdat ze vrouw zijn niet.
    Als er een man beter voor is dan gewoon een man.
    Verder willen vrouwen heel graag carrière maar het is allemaal vaak parttime en de schone baantjes.
    Ik ken 2 vrouwen als schilder en 1 als chauffeusse daar heb ik wel respect voor.

    1. Rosasolis

     Ron. Ben ik met je eens. Wij leven eindelijk in man-vrouw maatschappij, met dezelfde rechten en plichten voor mannen en vrouwen. Laat de beste mensen. gekozen voor een hoge functie in hun vak of in de politiek. Niet omdat zij een vrouw is, of dat hij een man is. Er zijn ook vele mannen die parttime werken,
     en ook thuis achter hun bureau werken. Gelukkig is het nu in onze westerse wereld veel vrijer geworden, zonder een stempel op een vrouw of man te zetten.

 6. rujoleki

  Cda christenen dienen alla Vuile huichelaars en landverraders in Nederland.

  1. Politiek Profeet

   helemaal mee eens, het cda bestaat uit gristenen die zich om laten kopen voor een handvol zilverlingen en meehuilen met de wolven.
   Volgen Donner, vunzige cda rat… is de sharia welkom in ons land zodra de kiezers daarvoor stemmen, dus haal veel moslimtuig hierheen en je krijgt vanzelf de hoeveelheid stemmen…. is toch niet moeilijk…
   Daarom, om dit en ons echte nederland te beschermen moet er een compleet immigratie verbod komen en ongewenste, niet aan onze cultuur aan gepaste vreemdelingen terug sturen naar de zandbak, grotten en hutten van herkomst.
   Niet vrijwillig? dan maar met staatsdwang….

   1. DidiMadloba

    Eerlijk is eerlijk: Donner waarschuwde er alleen voor dat in het systeem van ons staatsbestel geen beleysel bestaat op het invoeren van de Sharia zodra een meerderheid dat wil. Dat komt doordat Thorbecke, die in 1848 onze grondwet schreef, als voornaamste taak had de macht van de Koning in te perken, ten gunste van het Parlement. En daarin schoot hij door want er is óók controle nodig of het Parlement wel grondrechten respecteert. Alle macht behoeft controle. Maar Thorbecke gaf het Parlement de vrije hand.
    Met onze achterlijke grondwet staan wij in de hele wereld te kijk.

  2. DidiMadloba

   Nederland had een protestantse en een roomse zuil. Die konden elkaar niet luchten of zien: Brabantse carnavalvierders tegen steile godvrezende noordelijke gereformeerden.

   En toen fuseerden deze tegenpolen tot CDA, omdat dit meer stemmen beloofde. Althans uitstel van de ondergang. Alsof de PVV met D66 fuseert. Het opportunisme klotst tegen de plinten.

   Het CDA is geschiedvervalsing.

   Maar het bevordert wel rust in het land: een partij die net zo rechts als links is.

   1. Limburgse Separatist

    Dat verhaal klopt niet. Calvinisten waren bezetters van een Frans-Katholiek gebied en drongen hun eigen geloof op. Iets dat ze tot 1930 hebben vol gehouden. Het Carnaval feest is het suikerfeest voor het vasten.

 7. DidiMadloba

  Hoekstra gaat meteen terug naar McKinsey om het tienvoudige te gaan verdienen. De Jonge is van huis uit onderwijzer, maar die lijkt me ook rijp voor een topbaan.
  Blijft als toetje Mona over, wier voornaamste wapenfeit is dat ze het monopolie van PTT Post herstelde door Sandd toe te staan met PostNL te fuseren. Zodat brieven sturen onbetaalbaar wordt.

  1. DidiMadloba

   Het is bekend dat in al die vissersdorpen rond het IJsselmeer massaal op de PVV wordt gestemd. Mona moet dat tij keren.

 8. DidiMadloba

  test

  1. Limburgse Separatist

   Faal, Schiller.

 9. StanleyC

  Allemaal, Hoekstra is toch gewoon de gedoodverfde opvolger. De rest is brandhout.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.