Filmpje! Thierry Baudet en Henk Krol willen ‘pensioenkortingen van tafel en rekenrente realistischer’

Het is ijzig koud vandaag en aan de motoriek van Thierry Baudet en Henk Krol was de koude ook af te lezen. Baudet, poserend met een warme sjaal, publiceerde een video waarin hij rillend en bibberend  het woord voert over de staat van de pensioenen. De FVD’er kan het niet verkroppen dat nog steeds pensioenkorting dreigt voor honderdduizenden Nederlanders en dat het kabinet keuze’s blijft maken ten koste van de senioren.

Op de beelden is te zien hoe Thierry Baudet opkomt voor de belangen van gepensioneerde senioren en het kabinet verwijten maakt. Dat is niet zonde reden. Minister Koolmees gaf de pensioenfondsen gisteren dan wel toestemming om af te wijken van het juridische framework dat voorgaande kabinetten rond de pensioenpotten hebben opgebouwd waarmee pensioenskortingen voor veel mensen (dit jaar) werden voorkomen.

Maar Baudet is er overduidelijk niet gerust op. Hij kijkt overduidelijk naar de lange termijnverwachtingen. Ondanks de schappelijke geste van Koolmees verwijt Baudet het kabinet dat zij keuzes maakt die niet in het belang zijn van Nederland. En daar heeft Baudet een gevoelig punt te pakken.

Terwijl pensioenskorting dreigt blijft het kabinet de massale toestroom van mensen naar Nederland faciliteren. Ook is de miljardenverslindende Klimaatwet aangenomen door de Tweede Kamer en het daaruit voortvloeiende Klimaatakkoord kost volgens de Europese Investeringsbank meer dan het CPB heeft begroot, zo laat Baudet doorschemeren.

Met de joviale Krol naast zijn zijde weet Baudet het publiek eenvoudig te pakken en heel eerlijk: hij zegt hele zinnige dingen in de video.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Abn

  Ach jee Henk Krol, populist van de ouwe vellen.

  1. Abn

   Als <60 jaar wil ik ook nog pensioen tzt, niet een lege ruif.

   1. Rammstein

    Ga er dan de komende 40 jaar premie voor betalen, schreeuwerd. In plaats van nu eisen te stellen terwijl je nog niks hebt gepresteerd of ingelegd. Watje.

    1. Abn

     Ik zit al 20 jaar in te leggen, boomer.

   2. Shadow1100

    Ik kreeg 50 jaar geleden medegedeeld dat ik na 40 jaar mocht stoppen met werken en met pensioen kon gaan.
    NEE, nu door tot 67 jaar en 4 maanden.
    Het pensioen zou gebaseerd zijn op basis het laatst genoten salaris.
    NEE, het is nu gebaseerd op het middelloon.
    Het zou waardevast zijn.
    Nee, zie volgende.
    Het pensioen zou jaarlijks geïndexeerd worden.
    Nee, al 10 jaar niet geïndexeerd. Het wordt misschien zelfs (zeker) gekort.
    Vrijwel alle gepensioneerden hebben sinds 2008 tot wel 12 procent ingeleverd.
    Al die jaren is iedere maand meer dan 1/4 van mijn salaris ingehouden voor mijn pensioen. (27,6%). Dus gewoon achtergesteld salaris, NIKS uitkering, gewoon eigen geld.

    Gezamenlijke waarde pensioenpotten:
    Eind 2007: 683 miljard euro
    Eind 2012: 916 miljard euro
    Eind 2017: 1.338 miljard euro
    Tussenstand 2019: €. 1.600.000.000.000,00 (1.6 biljoen €)

    Dat is €. 94.000,- per inwoner van Nederland. Van baby tot grijsaard!
    Bijna alle fondsen hebben, ondanks crisis en lage rente, een rendement behaald van 8,6(!) procent (PFZW) per jaar (=137,6 miljard). Echter, de door de overheid en De Nederlandse Bank opgelegde kunstmatig lage rekenrente van 1,577 procent, zorgt ervoor dat de voor indexering vereiste dekkingsgraad van 110 procent niet wordt gehaald. 
    Het geld klots tegen de plinten op. Jaarlijks maken de pensioenen vele miljarden €uro’s winst maar ze doen zich voor als de armste kerkratten.

    Dekkingsgraad bij geen pensioenroof
    Wat als de overheid in de vorige eeuw het niet geringe vermogen niet had afgeroomd, hoe zou de financiële situatie er nu voor staan? In totaal is 32,86 miljard gulden door de (r)overheid (Lubbers/Kok) afgepakt en dat komt overeen met 32,86/2,20 = 14,91 miljard euro. Voor het gemak houden we 1990 als gemiddelde jaar aan voor de periode, dat de overheid geld aan het pensioenfonds heeft onttrokken. Tussen 1990 en eind 2015 zit 25 jaar. Oftewel het zou inmiddels gaan om een opgebouwd bedrag van 14.910.000.000 * 1,062^25 = 67,08 miljard euro, waarmee het ABP een vermogen van 351 + 67 = 418 miljard euro zou hebben. Dit vertaalt zich naar een theoretische dekkingsgraad van 418/(351/0,982) = 117%. Hiermee zou het ABP aan de minimale eis van 110% voldoen, waardoor een verhoging van de pensioenen terecht zou zijn.

    De pensioenuitvoerders hebben zichzelf wel een salaris aangemeten van tussen de 250.000,00 en 600.000,00 €uries. Dik boven de Balkenende Norm van €. 187.000,00,
    inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering, belastbare onkostenvergoedingen en pensioenbijdragen.
    Als straks onze pensioenpotten verdeeld gaan worden over de Europese landen zullen de arme(?) landen daar heel blij mee zijn en kunnen ze daar nog eerder met pensioen.

    Kijk ook eens naar de grote tekorten in de pensioenpot van “onze” europarlementariërs.
    Die betalen weinig premie, worden niet gekort en krijgen toch een riant pensioen, rara.
    Het tekort bij het aanvullende pensioenfonds van het Europarlement is opgelopen tot ruim 326 miljoen euro. Als het Europarlement niet ingrijpt is het fonds tussen 2024 en 2026 helemaal leeg. Een groot probleem dat dan op het bord van de Europese burger, de belastingbetaler, komt te liggen. De uitkering van het aanvullende pensioenfonds aan de deelnemers is namelijk gegarandeerd. Ook wanneer de pot leeg is.

 2. Wesley Benbow

  Baudet bepleit gratis geld voor de gepensioneerden, op te hoesten door de belastingbetaler en de volgende generaties.

  Dit gebral noemen we populisme.

  1. Blitzkrieg

   Wesley Benbow : Wat een gebral is dit nu toch weer. Dit geld komt bij de gewoon bij pensioenfondsen vandaan, niks belasting. De pensioenfondsen hebben genoeg geld in kas om ouderen de pensioenen te geven waar ze recht op hebben. Dit “gebral” noem je geen populisme, het probleem noem je Europa en ECB.

  2. Teunis Dokter

   Hey, nee dat is niet juist. De pensioenskorting wordt bijvoorbeeld voorkomen door het instrument ‘rekenrente’ te verhogen. Ook kan de Minister bij decreet de financiële eisen versoepelen, zoals Koolmees gisteren deed. Dat heeft verder dus niets te maken met belastinggeld.

   1. Mycase

    Iets wat niet van de regering is hebben ze helemaal zeggenschap over JANKERT

   2. Wesley Benbow

    Teunis, de Regering geeft de pensioenfondsen nu de ruimte om op de pof uit te keren. Als straks blijkt dat dekkingsgraad van de fondsen niet omhoog gaat (en daar ziet het echt niet naar uit, zeker als de conjunctuur inzakt) zullen de premies omhoog moeten of de pensioenen alsnog omlaag. In beide gevallen zal de Overheid moeten bijspringen om koopkrachtverlies te voorkomen, met name door de AOW te verhogen.

   3. EU kok

    @Teunis.
    Indien nu geld wordt uitgekeerd dat gereserveerd dient te worden voor toekomstige gepensioneerden, zal dat te vroeg uitgegeven geld moeten worden aangezuiverd door deelnemers pensioenfondsen/belastingplichtige.
    Met een andere rekenwijze blijft het geld uitgeven van toekomstige gepensioneerden.

    1. EnDanDit

     Toch vraag ik me af of er uberhaupt nog wel een pensioen zal zijn tegen de tijd dat de huidige generatie (<30) aan de beurt is. Ik ben er nog niet echt optimistisch op, eerlijk gezegd.

     Overigens wel grappig om te zien hoe juist de generatie die roept dat alles verhuftert, zich zo hufterig gedraagt als het gaat om de pensioenen..

     1. Wesley Benbow

      Om die reden, EnDan Dit, moeten we nu niet gaan potverteren door te gaan rommelen met de rekenrente, zoals malle Thierry voorstelt.

     2. EU kok

      Uw vrees is terecht indien met creatief rekenen gepensioneerden nu te vriend worden gehouden terwijl ik het idee heb dat de huidige gepensioneerden het gewoon goed hebben.

     3. Wesley Benbow

      @EU kok,

      Het overgrote deel van de gepensioneerden hebben het inderdaad heel goed en remmen zelfs door hun hoge opgepotte vermogens de economische groei.

      Er is een relatief kleine groep die weinig aanvullend pensioen en, met name via eigen woningbezit, weinig vermogen opbouwden en het wel moeilijk hebben. Ik zou liever zien dat men daar iets nivellerends in zou doen.

     4. EU kok

      @ Wesley
      De kleine groep gepensioneerden welke nu weinig te besteden hebben hadden in het verleden beter hun hersens moeten gebruiken.
      Ik heb geen centje medelijden met die groep.
      Heb het niet op die zieligheids-gevoelens.

  3. Stanly2000

   Ernst snapt er weer eens niets van en roept maar wat om te roepen!

  4. Mycase

   Val dood vuile hufter sterf een pijnlijke langzame dood zonder enige medische hulp .
   Zo normaal reageer ik hier niet meer maar dit moest er even uit . De groeten maar weer met deze flutsite

   1. Ab Infinitum

    @Mycase, het gaat u goe. Blijf maar weg.

   2. EU kok

    Opgeruimd staat netjes.

  5. toetssteen

   @WB
   Terug naar school! Het is geen AOW!

 3. Vlaswiek

  50Plus en FvD gaan prima samenwerken in het nieuwe Kabinet Baudet I.

  Binnenkort nieuwe verkiezingen, ik kan niet wachten!

  1. Pauline Kummer

   Baudet huivert nu al bij de gedachte constant aanwezig te moeten zijn. En samenwerken is ook nog een heikel punt. Niet zo geschikt voor iemand die graag alleen voor de spiegel staat.

 4. Ben-NIET-Groen-L

  Abn,

  Je bedoeld : Als <70 jaar wil ik ook nog pensioen tzt, niet een lege ruif.

  En wat dacht je ervan om eerst is 49 jaar te gaan werken, net als ik!?

  1. Abn

   k verwacht dat 60+ to eind nog wel gaat kunnen uitgekeerd krijgen, jonger zal aan t eind met met velen weinig moeten verdelen. Ben solidair met de jongere kollegas.

   Vb japan; vergrijzing zorgt voor lage groei, lage inflatie. Dat scenario zit ons ook te wachten, geen goed moment om van hogere rente/inflatie uit te gaan.

   49 dienstjaren halen er weinig, zeker met langleerplicht en het 2 jaar max per werkgever van tegenwoordig.

 5. Jumping

  De Europese Commissie, beschikt al over ons pensioengeld.

  De Nederlandse bedrijfspensioenen, 1600 Miljard Euro zijn al in Brussel.

  Aan welke Nederlandse werknemer en of gepensioneerden is vraag gesteld.?

  Nederland heeft met dit bedrag, van 1600 Miljard Euro, voor 60% de Europese pensioenpot gevuld.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 6. Piet Klein

  De ECB drukt enorm veel geld bij. Dat geld had de economie in moeten gaan maar gaat voor het merendeel de kapitaalmarkten in. Gevolg stijgende aandelenkoersen voor bedrijven die gemiddeld maar mondjes maat groeien. Tweede gevolg is dat de rente op spaarproducten ongeveer nul is. De overheid bepaalt dat pensioenen moet doen alsof in lengte van jaren moeten rekenen op een zeer laag rendement richting het rendement op sparen (rond de 1%). De praktijk is dat ze al jaren om een gemiddeld rendement zitten van rond de 7% mede als gevolg van het ‘beleid’ van de ECB voert waardoor de beurzen stijgen. De ECB die dankzij de politiek een beleid voert dat ver buiten haar mandaat ligt. Enerzijds staat de politiek een beleid van ECB toe waardoor de pensioenfondsen een rendement van ongeveer 7% gemiddeld per jaar halen gedurende jaren en tegelijkertijd zegt deze politiek je moet doen alsof je in lengte van jaren maar 1% kunt halen. Zou de ECB haar beleid veranderen dan dalen misschien de rendementen op de beurzen maar stijgen de rendementen op spaar producten. Het zal dus knap lastig zijn voor pensioenfondsen met een beetje beheer om op dit pessimistische lage rendement uit te komen. Het beleid van de politiek lijkt erop gericht om maximaal de pensioenengerechtigden te korten, terwijl ruim voldoende geld is om aan de verplichtingen te voldoen. Er is nu en voor de toekomst voldoende geld om pensioenen met indexatie te betalen en er is technisch geen reden om te korten. En dat is niet een zaak die alleen de pensioengerechtigden aangaat, want pensioen dat uitbetaald wordt gaat de economie in en is daarmee goed voor de economie, goed voor iedereen. Netto is het beleid van de politiek inclusief Knot om zoveel mogelijk geld in de pensioenpotten te laten zitten en buiten de economie te houden. Je kan niet anders concluderen dan dat de politiek z’n best er voor doet om niet op te komen voor de burger. http://verenoflood.nu/pensioenen-zin-en-onzin-van-kortingen/

 7. Heinz

  Thierry is geen ijzeren Hein. Dat heb ik al gauw in de gaten. Bitterend een debat voeren belooft niet veel goeds! Maar niet aan beginnen dus.

  1. Vlaswiek

   From Michigan State direct to your plate. Welk bedrijf deed die uitspraak
   en waar ging het over? Het was een reclamekreet van Heinz
   Corporation voor hun witte bonen in tomatensaus. Het bedrijf, dat
   in 1869 door Henry John Heinz te Sharpsburg in de staat Pennsylvania
   was opgezet, begon als leverancier van kruiderijen aan plaatselijke
   kruideniers. Aanvankelijk leverden ze per paard en wagen
   mierikswortel, later ingelegd zuur en daarna tomatenketchup. In
   1896 zag Heinz een advertentie voor ’21 schoenstijlen’. Hij vond
   dat zijn eigen producten geen stijlen waren maar variëteiten en ondanks
   dat hij inmiddels al ruim zestig soorten voedingsmiddelen
   in productie had, besloot hij voortaan de reclamekreet ’57 Varieties’
   te voeren omdat hij een voorliefde had voor de cijfers 5 en 7· En
   zodoende werd er een nieuwe reclamecampagne gelanceerd. De
   ’57 Varieties’ worden nog steeds gebruikt, en hetzelfde geldt voor
   een aantal andere opmerkelijke reclameboodschappen van Heinz,
   waaronder het rijmpje voor hun witte bonen in tomatensaus.
   In een typisch Britse versie van deze televisiecommercial die in
   de jaren 1960 werd gelanceerd zie je een moeder eten klaarmaken
   voor haar twee kinderen die onverwacht met een heel stel hongerige
   vriendjes thuiskomen en iets vragen in de trant van: ‘Mogen Suzan
   en Robert en Steven en Debbie alsjeblieft blijven eten, mam?’
   Na een korte geërgerde blik loopt de hartelijke moeder naar de kast
   om nog wat blikjes witte bonen in tomatensaus van Heinz te pakken.
   En vervolgens klinkt de jingle: A million housewives every day
   piek up a tin ofbeans and say Beanz Meanz Heinz.
   De reclameboodschappen sloegen zo aan dat Heinz ze ruim
   drie decennia bleef vertonen. In de tijd dat de reclameboodschappen
   in Groot-Brittannië werden vertoond, kon een significant aan

   1. Heinz

    😀 Mooi beschreven de Heinz Saus en met een stuk Vocking Leverworst een traktatie ! (De witte bonen in tomatensaus is ook goed tegen een kater op de nuchtere maag)

 8. Riesmog

  Henk Krol en Baudet… die nemen het niet zo nauw met de waarheid.

  De ene komt op voor een doelgroep die de hele schatkist hebben leeggezogen, de ander wat er nog over is.

 9. Nep

  Nederland een prima land om in te leven.

  1. Rosasolis

   @Nep. Ben met je eens. Ik ben tevreden met wat ik heb: een kleine maar goed pensioen, die ik ieder maand altijd krijg als waardering voor mijn jaren werken in het muziek vak. Ik zou nu niet willen in de VK of in Amerika leven. Hoe moeten we weten hoe we moeten doorgaan met vele milieu problemen, en onrust met migrant groeperingen omgaan in ons land. Maar zolang ik hier leef, weet ik dat waar het heel erg dreigt dan komt onze regering on actie.
   Hopelijk wordt Kerst nog meer dan ooit te voren gevierd.
   De kerst boodschap is meer dan ooit van te voren actueel: Vrede op Aarde.
   Hopelijk weten zowel de moslims als de ver rechtse lui hoe belangrijk deze oer-oude boodschap nu is. Mijn boodschap: laten wij Kerst in Nederland nu heel groot maken!

 10. Rosasolis

  Dit is de zoveelste sensatie bericht van Baudet. Maar wel aan de late kant. Vorige week werd in de kranten en op de radio/TV nieuws bekend gemaakt dat volgende jaar de pensioenen worden niet gekort. Ook ik was bezorgd dat ik mijn kleine pensioen kwijt zou raken. Maar ik heb een brief van de ABP gekregen dat de pensioen wordt niet verkort. Mijn man heeft ook een soort gelijke brief van de PWRI gekregen; ook zijn pensioen wordt niet verlaagd. Dus waarom al die typische Baudet paniek? Om meer zieltjes te winnen met een goedkope FvD lidmaatschap?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.