Mark Rutte leeft weer eens mee! Zegt tegen boeren dat ook hij 'nachtmerries’ krijgt van stikstofcrisis

Geen categorienov 07 2019, 9:00
Mark Rutte stond weer eens voor een woedende groep die wordt gepakt door zijn kabinet, om uit te leggen dat ook hij het moeilijk heeft. Gisteravond stond de premier, tijdens een VVD-bijeenkomst, oog in oog met honderden bezorgde boeren.
Het zal niemand zijn ontgaan: onze boeren zijn boos. De stikstofuitstoot moet en zal worden ingeperkt en de agrarische sector is de kop van jut. Zo vond een D66’er, het zal weer eens niet, het een goed idee om de veestapel te halveren.
Tijdens een VVD-bijeenkomst in een schuur van een melkveehouderij, wat toepasselijk in het hol van de leeuw, hoorde minister-president Rutte de terechte zorgen van onze boeren aan.

“"Laat ons weer boer zijn. Ontmoedig de jonge boeren niet!", zei een van de sprekers tegen Rutte. "Waarom moeten wij hiervoor opdraaien en niet andere sectoren?", vroeg een ander.”

Na het aanhoren van de terechte zorgen, deed Mark Rutte weer waar hij goed in is: de bezorgde en meelevende oom spelen die de menigte wel eventjes gerust zal stellen. Zo liet hij weten dat het zoeken naar oplossingen voor deze kwestie ‘ongelofelijk complex’ is en dat ook hij ‘nachtmerries’ krijgt van de stikstofcrisis.
Sommige boeren zijn bang dat ze worden gedwongen om hun bedrijf te sluiten. Deze angst kon Rutte wegnemen door mede te delen dat boeren die door willen dat gewoon kunnen doen, zo valt te lezen op NOS:

“De premier probeerde boeren gerust te stellen dat ze niet gedwongen zullen worden hun bedrijf te sluiten. "Boeren die door willen, kunnen dat." Het kabinet trekt ook 500 miljoen euro uit voor stikstofmaatregelen, zo werd vrijdag bekend. "Dat is niet genoeg", zei een boer die had uitgerekend dat de 12.000 melkveehouders daar niet mee geholpen zijn. Rutte: "Geld mag niet het probleem zijn. Als er meer geld nodig is, gaan we het zoeken. Er zijn geen taboes.””

Nee, er zijn geen taboes. Dit komt echter wel over als een belofte. De VVD, Mark Rutte en beloftes. Het is nooit een goede combinatie geweest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten