shutterstock 1132602050

Peilingen! President Donald Trump scoort pijnlijk verlies tegenover Democratische kandidaten

Geen categorienov 05 2019, 17:00
Terwijl de Amerikaanse regering op een bijzonder ongelukkig moment de nullificatie van het Klimaatakkoord van Parijs hebben ingezet, blijkt vandaag uit een peiling dat president Donald Trump op verlies staat tegenover Democratische kandidaten. Zouden er nu verkiezingen zijn dan winnen de Democraten het Witte Huis. Daarmee zou de nullificatie van het Klimaatakkoord van Parijs ook op losse schroeven komen te staan.
Uit een onderzoekje van de Washington Post en ABC News onder welgeteld 876 geregistreerde kiezers van de in totaal 327 miljoen inwoners van de VS, zou blijken dat de Amerikaanse president Donald Trump niet zo populair is in vergelijking met democratische kandidaten.
In vergelijking met democratische kandidaten staat Trump zelfs op dik verlies, al weten we niet precies hoe de steekproef van de peiling in elkaar zit en of er geografische verklaringen voor de gevonden resultaten bestaan. Bijvoorbeeld doordat er onevenredig veel 'stedelingen' in de steekproef zaten, die stemmen immers vaker democratisch. Afijn, kijk maar eens naar de resultaten hieronder:

Peiling Verenigde Staten van 5 november 2019

Als we kijken naar de resultaten dan is het toch wel even schrikken. Zo scoort Trump in de rondvraag slechts 39% steun versus democraat Joe Biden (56%). Tegenover de vrij linkse democraat Bernie Sanders (55%) scoort Donald Trump slechts 41% steun en tegenover de gematigde Harris (51%) een magere 42%. Ook tegenover Elizabeth Warren (55%) scoort Trump niet al te best en pakt hij slechts 40% steun. Tegenover de onbekende Buttigieg (52%) scoort de zittende president beter met zo'n 52%.
Aangezien de demografie van de Verenigde Staten zich ook onder Trump méér in de richting van de democraten heeft bewogen is het niet vreemd dat deze scores nu de ronde doen. Tel daarbij de polarisatie van Trump tegen illegale migratie en je krijgt vanzelf een situatie waarin het land stemt op de Democraten -simpelweg omdat migranten net als alle andere burgers voor hun eigen belangen stemmen en dus een ruimhartig migratie- en asielbeleid voorstaan. Al is dat niet in alle gevallen zo.
Migratie en de daarbij komende demografische veranderingen leidt er mogelijk toe dat het onmogelijk wordt voor Republikeinen om te winnen want "demography is destiny". Kortom: de herverkiezing van Trump wordt niet 'zekerder met de dag', maar juist onzekerder met de dag. Al zijn er ook peilingen te vinden waarin Trump juist voorstaat op zijn directe tegenstanders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten