Rechtbank tikt minister Grapperhaus op z'n vingers! Moet 'grondiger zoeken' naar documenten in Wilders-zaak

Geen categorienov 07 2019, 13:00
Goh, wat een verrassing! Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, is door de rechtbank Midden-Nederland op z'n vingers getikt. Hij moet grondiger zoeken naar documenten in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Het gaat hier over documenten die inhoudelijk gaan over de beslissing om de blonde politicus uit Venlo te vervolgen.
Het waren in 2018 de speurneuzen van RTL Nieuws die zichzelf eens heel diep in deze strafzaak verdiepten. Ze hebben een Wob-verzoek ingediend 'om alle documenten over de beslissing om Geert Wilders strafrechtelijk te vervolgen vanwege zijn ‘minder Marokkanen’- uitspraak in 2014 en over de vraag of de minister betrokken was bij de beslissing om te vervolgen' boven tafel te krijgen.

"Volgens de minister is daarbij slechts één document gevonden dat onder het Wob-verzoek valt. Dat document heeft de minister niet openbaar gemaakt. RTL Nieuws heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank. Na de zitting, op 19 juni 2019, is het onderzoek heropend omdat er nieuwe feiten boven water kwamen. Op 20 juni 2019 heeft de minister namelijk antwoord gegeven op Kamervragen. Uit die antwoorden blijkt volgens RTL Nieuws dat er meer documenten moeten zijn dan het ene gevonden document."

In eerste instantie was er dus slechts één document gevonden die onder het Wob-verzoekt valt. Maar niets is minder waar. Na nog eens goed zoeken bleken er maar liefst 25 documenten gevonden te zijn. Deze worden echter niet allemaal openbaar gemaakt, zo heeft de minister al laten weten. De rechtbank is van mening dat Grapperhaus 'te beperkt' heeft 'gezocht'.

"De minister heeft dus te beperkt gezocht. Bovendien zijn er aanwijzingen dat er meer documenten zijn die onder het Wob-verzoek vallen dan de minister in zijn laatste besluit aangeeft. De minister moet dan ook een nieuwe zoekslag maken. De minister moet nu op zoek gaan naar alle documenten die betrekking hebben op de eventuele vervolging van Wilders vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014."

Ferdinand Grapperhaus heeft nu zes weken de tijd om te zoeken naar nieuwe documenten. Eén ding is zeker: RTL Nieuws bijt zich vast in dit onderwerp en is volgens mij niet meer van plan om los te laten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten