Syriëgangers – Minister Blok niet eens met pro-doodstraf houding VVD

Stef Blok tijdens het debat over het terughalen van IS-wezen uit Irak en Syrië. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal
Foto: Stef Blok tijdens het debat over het terughalen van IS-wezen uit Irak en Syrië. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) is tegen de doodstraf voor jihadisten van terreurgroep ISIS. Zijn partij, de VVD, heeft echter liever dat ISIS-strijders gewoon in Irak berecht worden en daar de doodstraf krijgen.

“IS’ers verdienen een zware straf. Maar de doodstraf vind ik nooit, nergens en voor niemand acceptabel.”

Wie had dat gedacht, een nobele houding van niemand minder dan Stef Blok! Naar eigen zeggen is hij altijd al tegen de doodstraf geweest. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld partijgenoot Dilan Yeşilgöz-Zegerius, die liever pragmatisch om wil gaan met dergelijke kalifaatstichters.

Ergens snap ik Blok wel. Hij overlegt met regeringen over wat te doen met jihadisten en moet daarom oppassen met wat hij zegt. Zo geeft hij ook aan voorstander te zijn van een internationaal tribunaal. Dat is de veilige optie die niemand tegen het zere been stoot (behalve de Nederlandse bevolking die over vier jaar weer met wederom geradicaliseerde jihadisten te maken krijgt).

Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat we straks zulke figuren weer in de samenleving hebben rondlopen. Wat mij betreft zijn het landverraders óf zijn ze te achterlijk geweest om te beseffen waar ze in werden meegesleurd.

Ik zou er alleen om die reden al niet op willen gokken dat ze lang genoeg achter de tralies verdwijnen op het moment dat ze hier worden berecht. Je gaat vanuit Nederland geen doorslaggevend bewijs vinden voor oorlogsmisdaden die ergens in een woestijn hebben plaatsgevonden of waar nog steeds oorlog heerst.

Dan kun je wel hoog van de toren blazen dat de doodstraf nooit een optie is (terwijl onze eigen straaljagers ze opblazen) maar het alternatief is vele malen erger. Want ik kan je garanderen dat het niet minister Blok gaat zijn die over een jaar of vier, wanneer hij z’n kind naar school brengt, plotseling de ledematen langs zich heen ziet vliegen. Die zit dan ergens veilig in een commissie te constateren dat het juridisch systeem steken heeft laten vallen tijdens de bewijsverzameling tegen jihadisten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

50 reacties

 1.   

  De doodstraf?? Ze krijgen de hoofdprijs; een enkeltje naar het hiernamaals. Welke moslim wil dat nu niet??

  1.   

   @Angelus pacis.

   Inderdaad, geen enkele reden te bedenken, waarom deze ISIS moordenaars, geen doodstraf verdienen.

   1.   

    Bovendien moeten ze berecht worden in het land waar ze zijn opgepakt en waar ze de misdaden hebben gepleegd.

   2.   

    Een reden is dat de doodstraf misschien geen straf is. Ze zijn in een keer van alles af, en krijgen in eigen kring martelaarstatus.

    1.   

     “Een reden is dat de doodstraf misschien geen straf is.”

     Eens, doodstraf is geen straf. Maar als je een misdrijf pleegt in een land waar die ‘straf’ wel geldt, dan heb je helaas pech.

  2.   

   Nee hoor AP, die krijgen tandengeknars..

 2.   

  ” ISers verdienen een zware straf. Maar de doodstraf vind ik nooit, nergens en voor niemand acceptabel.”

  Gelukkig is er de Koran.

  1.   

   Job Jansen,
   Lid van het Humanistisch Verbond of priester?

  2.   

   “Gelukkig is er de Koran.”

   Gadver, wat vind ik dat een ongelooflijk vunzige opmerking! Dat haatboek, dat smerige vod vol met bloedvergieten ten nadele van mijn land en mijn landgenoten, althans, elke niet moslim.

   #flikkerop

   1.   

    Je hebt je laten indoctrineren door Wilders, domoor!

    1.   

     “domoor!”

     Nee joh, ik denk zelf na, linksfascist!

 3.   

  Tja, dat was wel te verwachten van Blok. Een gristen in hart en nieren. Die keert zelfs moordenaars, terroristen en Christen- en Jodenhaters nog de andere wang toe…
  ‘Barmhartig’ zal hij dat wel noemen. Als je zoon of dochter levend wordt verbrand in een kooi of verzopen wordt in een zwembad, verkracht, gemarteld, opgehangen of noem maar op, dan denk je daar volgens mij wel anders over.

 4.   

  ” ISIS-strijders gewoon in Irak berecht worden en daar de doodstraf krijgen.”
  Dat is een verdedigbaar en algemeen aanvaard standpunt!
  Bij twijfel?
  Denk aan het verpletteren van mensen onder rupsbanden, met benzine langzaam levend verbranden, ledematen afhakken, onthoofden, kinderen/baby’s tegen muren doodgooien, vrouwenkruis met zwaarden bewerken, etc.
  Al eens een verpletterd lichaam gezien?

  1.   

   Reken maar dat ze hier naar toe komen claus..er wordt alleen voor de vorm nog wat gedebatteerd..maar de moslimkogel is al door de kerk!
   Dus over een jaar of wat lopen deze schatjes weer gewoon door uw woonwijk.

   1.   

    Een klinkklaar voorbeeld dat de NL- karteloverheid geen enkele interesse heeft in jouw en mijn veiligheid.

 5.   

  De dood betekent voor Salafisten, een zoete, gelukzalige onmoeting met 72 besneden maagden!
  Wat is de nu de lol om te vozen met 72 ongemotiveerde wijfjes, die überhaupt niet voelen in welke lichaamsopening je de hunkerende leuter hebt gestoken?

  1.   

   hein:
   Of zouden ze door het ontbreken van vrouwelijke vreugdekreetjes, zich enkel oraal laten bedienen?

  2.   

   @Heinrich
   72 Maagden? Welnee, het is één maagd van 72.

 6.   

  Zeer lange tijd was ik tegen de doodstraf omdat ik de mens niet het recht tot doden wilde geven. Dat was in mijn opinie alleen voorbehouden aan het Opperwezen. Na tig malen de satanskreet Allah ul-akbar gehoord te hebben orde bij de meest vreselijke moordpartijen, ben ik er anders over gaan denken: vermoord de schoften. Ze hebben alle recht op medemenselijkheid verspeeld. Het zijn geen mensen.

  1.   

   Ik ben ook tegen de doodstraf. Maar als ze misdrijven plegen in een land waar de doodstraf wel geldt dan hebben ze pech, dat hadden ze immers kunnen weten. En vooral islamitisch gerelateerde misdrijven, zoals het verkrachten, vervolgen, mishandelen, martelen, afslachten en vermoorden van mijn geloofsgenoten.

 7.   

  Deze beesten zijn moordenaars.
  Is Blok met zijn zwakzinnige consorten nou helemaal van het padje af?
  Blok…… je hebt het over varkens die duizenden mensen hebben vermoord, gemarteld, verkracht, verbrand, gevierendeeld, en wat al niet meer?

  En dan durf jij met droge ogen te zeggen dat je tegen de doodstraf bent.
  Zeg dat tegen de nabestaanden in Irak, Syrië en alle andere landen in de wereld die nog iedere dag met trauma’s te maken hebben omdat ze niet weten waar hun zoon, dochter, familie , etc. zijn of waar de stoffelijke overschotten liggen of zomaar “spoorloos” zijn of in een massa graf liggen.

  Maar dat deert u niet omdat het geen familie, kind, vrouw of vrienden van u zijn.
  U heeft een moraal waarvan ik zeg dat u nooit en te nimmer een volksvertegenwoordiger zou mogen zijn.
  U hebt geen hart in uw lijf, dat staat vast.
  Als deze varkens (is eigenlijk nog een belediging voor het varken) ons land weer binnenkomen, dan hoop ik dat ze uw familie het eerst te grazen nemen.
  Kijken of u dan nog hetzelfde riedeltje met droge ogen voorleest.
  Daarbij hoop ik dat het volk die lui stuk voor stuk over de kling jaagt, dit alvorens zij zelf het slachtoffer worden door uw zwakzinnig beleid!
  Deze lui daar berechten en ter dood veroordelen.
  Dat zal de wereld er een stuk veiliger op maken!

 8.   

  Als je honderden mensen op de meest verschrikkelijke wijzen hebt vermoord en duizenden hebt gemarteld. Als je het normaal vindt om mensen te overrijden met een tank terwijl ze aan handen en voeten gebonden zijn heb je dan recht op leven ? Die achterlijke handelingen zijn gekomen uit het niets ter vorming van de islamitische staat en dat gevoel kan met de minste aanleiding zo weer opgeroepen worden.

  Wegwezen met deze geradicaliseerde mafklappers die voor eigen gewin nu alles zeggen en doen om maar in leven te blijven. De doodstraf is de beste oplosssing voor alle partijen

 9.   

  Het kan wel anders,maar daar is moed, wilskracht en eensgezindheid voor nodig.

 10.   

  Met het binnenhalen van deze zwijnen weet je zeker dat de veiligheid gegarandeerd verdwenen is .
  Het betekent dat wij worden uitgeleverd aan een groep die niets liever wil dan ons vernietigen.
  Deze beesten mogen onder geen beding hier komen.en MOETEN daar berecht en vernietigd worden .
  Vernietigd ? Ja .
  Die ze zwijnen mogen.nooit meer vrij rondlopen.

  1.   

   Nee, haat roept haat op.

   1.   

    “haat roept haat op.”

    Dat is exact het probleem met islam.

 11.   

  Triest dat de VVD de doodstraf voor deze mensen toelaatbaar acht en triest dat DDS zich hier ook niet helder van distantieert.

  1.   

   @mezzadra is als een roepende in de woestijn.@mezzadra mag hier ook zijn kleine en zeer bescheiden meninkje geven, gewoon omdat het kan.

 12.   

  Het strafrecht van de Sharia is meedogenloos, en ik zie hieronder dat velen zulke islamitische straffen wensen.

  Het lijkt waarachtig of we nu al massaal ten prooi zijn gevallen aan islamisering, rechts Nederland voorop. Christelijke barmhartigheid is hier ver te zoeken, net als de inzichten van de Verlichting (18de eeuw).

  1.   

   Als rechts met de islam gaat heulen, kunnen jullie gaan rennen, idd.

   Maar rechts zal nooit vriendjes worden met nazi’s en islamideologie itt tot links.

   1.   

    @Kim: +1

 13.   

  Blok is een dienstklopper. Dat was toch duidelijk? het zou veel beter zijn als hij ens meer van zijn eigen ideeën zoals over de ”multiculturele samenleving” in de poltiek verwezenlijkte. Over het lot van de jihadisten had hij het niet hoeven te hebben. Het belangrijkste is dat Syrië zelf tot een harde strafpleging dus totale afrekening komt. Dat gebaseerd op de feiten en dat hoeft niet zo lang te duren want veel staat vast.

 14.   

  Stef heeft de juiste achternaam. Een Blok aan het been voor Nederland. Wie bij de volgende verkiezingen op een partij met een D in de naam gaat stemmen, wees dan niet verbaasd dat die D van D66, CDA en VVD niet voor Democratie staat. Dat is bij deze drie partijen ver te zoeken. Wie echt Democratie in Nederland wil hebben, stemmen op PVV of FvD.

 15.   

  Die ISIS figuren waren altijd zelf voor de doodstraf. Yezidi/christen-kinderen, werden als vrome daad aan hun God, door de vrome ISIS moslim aan een ketting bij hun voordeur in de brandende zon vastgebonden, totdat die ongelovige kleintjes, doodgingen van dorst en honger.
  Zo kon iedereen zien hoe vroom die moslims wel waren. Ze voerden precies de opdrachten van Mohammed en zijn koran uit.

 16.   

  Stef Blok verklaart dus dat wij hen hier als verloren zonen moeten omarmen. Iets anders kan ik er niet van maken.

  “We zullen gaan kijken wat we gaan doen als Turkije hen op ons afstuurt.”
  Duidelijker kan hij het toch niet verklaren?

  1.   

   Blok snapt, zoals elk verstandig mens, dat we er niet aan zullen ontkomen deze Nederlanders hier te berechten.

 17.   

  Zodra er maar een greintje aantoonbaar is dat iemand IS heeft ondersteund dient alle juridisch gezwam te vervallen en dient zo’n iemand op zijn minst levenslang te krijgen, écht tot de dood erop volgt! Of gewoon de doodstraf! Punt!

  1.   

   De doodstraf is, goddank, onmogelijk, maar als bewezen kan worden dat men deelnam aan de gruwelijkheden vanIS lijkt me levenslang zeer wel mogelijk.

   1.   

    @Mezzadra

    Met de doodstraf komt men er genadig vanaf, levenslang in een cel van 3 bij 4 meter is meer op zijn plaats, daarom ben ik er ook op tegen.

    1.   

     Ps, daar dus zodat wij niet de kosten daarvan dragen.

  2.   

   Als de jihadisten in Irak worden berecht, is de kans op de doodstraf reëel.

   1.   

    Yep, die houden geen kostgangers, ik zie ook niet in waarom wij dat wel moeten.

 18.   

  Na eeuwen van miljoenen doodstraffen overal ter wereld, werd het jaren geleden afgeschaafd. Niet alleen omdat de methoden niet altijd effectief werken, maar ook is het een zware, vreselijk taak voor de beulen die het moeten uitvoeren. Zware criminelen moeten boeten voor hun daden. En de gewone burgers moeten het weten dat zij nooit meer vrij kunnen komen, en opgesloten in een gevangenis zullen blijven. Enige probleem is: zijn er nu voldoende gevangenissen in Syrie voor IS criminelen beschikbaar? Nederlandse gevangenissen hebben waarschijnlijk niet de ruimte om duizenden ex-IS mannen en vrouwen van Nederlandse afkomst op te vangen. Je kunt denken: “opgeruimd staat netjes”…maar dat staat voor huishoudvuil. Niet voor gevaarlijke criminelen die IS dienen belangrijker vinden dan hun eigen leven.

  1.   

   Ik stel vast dat Rosasolis met mij in elk geval toepassing van de doodstraf afwijst.

   Op zichzelf zou dit niet eens een onderwerp van bespreking moeten zijn maar helaas bevinden zich op dit blog nogal wat duistere types die de IS-barbaren naar de kroon steken in moordlust en barbaars straffen.

   1.   

    @Mezzadra. Ja, zo denk ik ook. Laten we beschaafd met de wet omgaan. Met een doodstraf zijn meerdere mensen betrokken. In Amerika zijn in de meeste staten de doodstraf allang afgeschaafd. De verschillende methoden werkte niet altijd zoals gepland. Er zijn ernstige fouten gemaakt. Vele artsen en medewerkers hebben vreselijk moeten lijden na een mislukte doodstraf poging en het opnieuw moeten
    uitvoeren. Velen zijn daarna niet meer in staat geweest om hun beroep als arts verder door te zetten.

    1.   

     Exact, Rosasolis, mensen die de doodstraf nog durven te bepleiten, of, zoals hier, het prima vinden als die voor Nederlanders in den vreemde worden voltrokken, missen het essentiële besef van rechtsstaat en humaniteit.

     Het is triest dat dit op dit blog voortdurend moet worden herhaald, niet alleen in de richting van onbeschaafde reaguurders maar ook in de richting van de redactie die het morele kompas op dit punt te vaak mist.

 19.   

  Mezzadra, u neemt wel een fout pseudoniem aan, namelijk van een levend iemand. Dat is
  moreel niet toegestaan. Bovendien zijn uw gedachten en die van de echte Mezzadra niet dezelfde. Dus schei uit met dat pseudoniem.

  1.   

   Op wie doelt u, Bes Tolen?

   1.   

    op een strontvlek , op een onecht mens , op een hypocriet wezen , op een hufter zonder moraal, op een trol . Je zou jezelf toch aardig moeten herkennen nu !

  2.   

   “Dus schei uit met dat pseudoniem.”

   Geen last van! :)

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!