Column Jan Roos: de NOS die strijdt tegen nepnieuws? Dat is als Holleeder die de maffia bestrijdt!

Deze week neemt columnist Jan Roos de NPO onder vuur in zijn wekelijkse column. Het stoort de columnist erg dat de publieke omroep zo hoog van de toren blaast over nepnieuws, maar zelf ook niet echt een brandschoon geweten heeft, wat Jan betreft.

Het is heel erg cynisch dat de hoofdredacteur van de NOS, Marcel Gelauff, een commissie voorzit die strijdt tegen nepnieuws. Het is als Willem Holleeder die de Amsterdamse maffia moet bestrijden. Wie een beetje geïnformeerd naar het NOS Journaal kijkt ziet dat het meer overheidspropaganda is dan een journalistiek product. Dezelfde politiekcorrecte meningen worden dag in dag uit opgedreund alsof het nieuws betreft.

Hetzelfde geldt voor een programma als Nieuwsuur. Iedere keer dezelfde onderwerpen, met dezelfde invalshoeken en dezelfde bronnen. Als een diner dat in de blender wordt gegooid om zo makkelijk mogelijk door een trechter de consument binnen te glijden. Vermakelijk en verderfelijk tegelijk: we betalen immers voor een pluriforme publiek omroep. En juist daarom juich ik het initiatief van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland zo toe. Wie weet krijgen we dan eens werkelijk het nieuws van alle kanten, wat ze zo parmantig op Radio 1 verkondingen.

Natuurlijk heeft minister van Binnenlandse Zaken en referendaschrapper Kajsa Ollongren (waar is die eigenlijk gebleven? Een ingreep aan een bijholte is een bijzonder kleine operatie…) al een onderzoek laten uitvoeren naar nepnieuws. Haar conclusie was: alles dat niet onderdeel is van de mainstream media, die dus allemaal hetzelfde mantra zingen, is nepnieuws. Duidelijk. Deze week kwam baas van de NPO, Shula Rijxman, met een ingezonden brief over nepnieuws.

Het begin van Rijxmans brief was erg hoopgevend: “We worden als samenleving kwetsbaar als het tegenargument niet meer wordt gehoord en de feiten stelselmatig worden ontkend. Het opzettelijk verstrekken van desinformatie heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. De noodzaak groeit om met evenveel kracht en in volstrekte onafhankelijkheid de feiten daar steeds tegenover te stellen.” Zo moet het inderdaad zijn! Het is daarom zo jammer dat de NPO alleen maar linkse, linksere en extreemlinkse geluiden heeft. Wat fijn dat Shula erkent dat er ook ruimte moet zijn voor een ander geluid. Dat het tegenargument ook gehoord moet worden.

Onze open democratieën lopen geleidelijk gevaar door de verspreiding van desinformatie en nepnieuws. We kunnen daar niet van wegkijken. In Polen is de onafhankelijke publieke omroep aan banden gelegd. De Poolse NPO is daar een staatsomroep geworden.” Aldus de baas van de Nederlandse staatsomroep. Wat krijgen we nou? Gaat Rijxman Polen de maat nemen terwijl het hier, onder haar leiding nota bene, niet anders is? Juist bij haar NPO is het desinformatie wat de klok slaat!

Ze gaat verder. “Groepen mensen komen in gesloten bubbels, waardoor zij de andere kant van het verhaal niet meer horen. Dat leidt tot verharding en polarisatie, tot intolerantie en uiteindelijk uitsluiting van de onafhankelijke media of zelfs sluiting van publieke nieuwszenders.” Die publieke nieuwszender doet nou juist precies wat ze anderen hier verwijt. Er is geen andere kant van het verhaal te zien of te horen op de NPO. Juist dat werkt tot uitsluiting van diezelfde publieke nieuwszenders. Men gelooft het niet meer. “Hoe gaan we om met aantoonbaar verdraaide werkelijkheden? Dat is de publieke taak die we als serieuze media hebben, cruciaal voor het behoud van onze vrijheid van pers en meningsuiting én voor het behoud van onze open en tolerante democratie.

Na het lezen van deze brief rest mij eigenlijk nog maar een vraag: zou ze het nu echt niet in de gaten hebben?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Julian

  God Jan. Wat moet je een haat in je hebben. Druipt er van alle kanten af..Ik zou bijna medelijden met je krijgen. Uitgerangeerd, afgedroogd.. En dan mag je columns schrijven voor DDS.. Met alle respect…Dan sta je echt op een zijspoor en dat merk je…Je verwijt de ketel…..

  1. Dropje

   Weet je hoe dat werkt ?
   Zolang je immigranten, de EU, Rutte, Sorros etc. niet de tering thyfus wenst verspreid je nepnieuws
   Bij alt-right is nieuws een mening

   1. Wesley Benbow

    Er zijn hier reaguurders die de kwaliteitsmedia negeren en hun verwrongen wereldbeeld oppeppen met media als Xandershit, Fenixx, E.J..E. Bron en Ninefornews.

    Zo ernstig kun je van het padje zijn en vervolgens roepen dat de NPO nepnieuws verspreidt.

    1. Bockbeer

     Je weet die rechtse websites wel te noemen Wesley. Je hebt er verstand van.

     1. Vlaswiek

      @Bockbeer: Je kunt de uitgekotste beter negeren, hij geniet van aandacht dus jouw reacties zijn hem zeer welkom. Waarom zou je daar ooit aan willen meewerken?

     2. Bijenzwerm

      Jan heeft volkomen gelijk.
      Arnold karskens heeft de npo 3 jaar op de voet gevolgd en daar een zwart boek van gemaakt.
      Daarin is vastgelegd dat npo dagelijks doet aan framing waarheid verdraaien fakenews informatie achterhouden in formatie juist overbelichten en ga zo maar door.
      De npo is propaganda en fakenews in zijn puurste vorm.

   2. Bijenzwerm

    Jan heeft volkomen gelijk.
    Arnold karskens heeft de npo 3 jaar op de voet gevolgd en daar een zwart boek van gemaakt.
    Daarin is vastgelegd dat npo dagelijks doet aan framing waarheid verdraaien fakenews informatie achterhouden in formatie juist overbelichten en ga zo maar door.
    De npo is propaganda en fakenews in zijn puurste vorm,

  2. Bijenzwerm

   Jan heeft volkomen gelijk.
   Arnold karskens heeft de npo 3 jaar op de voet gevolgd en daar een zwart boek van gemaakt.
   Daarin is vastgelegd dat npo dagelijks doet aan framing waarheid verdraaien fakenews informatie achterhouden in formatie juist overbelichten en ga zo maar door.
   De npo is propaganda en fakenews in zijn puurste vorm

  3. Bijenzwerm

   Jan heeft volkomen gelijk.
   Arnold karskens heeft de npo 3 jaar op de voet gevolgd en daar een zwart boek van gemaakt.
   Daarin is vastgelegd dat npo dagelijks doet aan framing waarheid verdraaien fakenews informatie achterhouden in formatie juist overbelichten en ga zo maar door.
   De npo is propaganda en fakenews in zijn puurste vorm..

  4. Vliegenvanger

   De NPO heeft diezelfde ziekte als Rutte, alles verdraaien en liegen. NPO is een staatsradio gefinancierd door de mensen die ze bedonderen. Geld schooien voor het songfestival, en onnodig hoog bieden op de rechten van het voetbal. Zelfs zo hoog dat de commerciële niet meer meegingen in het bieden. NPO is goed in het met belastinggeld smijten van de belastingbetaler. Maar dat komt omdat ze de ziekte van Rutte hebben het zich niet kunnen herinneren van wat er even van tevoren is gedaan. Weg met de NPO de geldverslindende staatsomroep..

 2. weer opnieuw

  QUOTE de NOS die strijdt tegen nepnieuws? Dat is als Holleeder die de maffia bestrijdt! END

  geweldig !! de waarheid is vaak heel dichtbij

 3. Wesley Benbow

  Janneman Roos is het vleesgeworden symbool van het amateurisme en de leugenachtigheid van de zogenaamde alternatieve media.
  Hij hoopt natuurlijk bij ON aan de bak te komen en dat zou een goed idee zijn. Met Jan gaat het gegarandeerd snel bergafwaarts.

 4. Baron von Munchhausen

  Blijkt steeds meer dat NPO de “nieuws verspreider van het “kartel” is!”
  800 miljoen per jaar niet genoeg. Slob, lid van de protestante afdeling DENK, geeft 40 miljoen bovenop! Dan,…..plotseling 12,5 miljoen voor het LBHGT t.e.m. Z songfestival!
  Als de NPO geen kritiek op het “kartel” kan het vragen wat het wil!
  Wie dit niet doorheeft is net zo gestoord als de NPO!

 5. Kretoloog

  Prima column Jan, helemaal met je eens!

 6. Original NL

  ……Kajsa Ollongren (waar is die eigenlijk gebleven?….)
  Zo’n chlamydia infectie is best hardnekkig, volgende keer veiliger scharen kajsa, en het beflapje goed aanbrengen.

  1. Top

   Uit een, voor mij betrouwbare bron, heeft ze iets met haar schildklier. Dan weet u ook wel waar dat op uit draait! Erg genoeg, als je dat, in je leven bekomt

 7. Jumping

  Zoals we van Jan Roos gewend zijn een goed stuk.
  Zonder leugens want die heeft Jan Roos niet nodig.
  Jan Roos een toonbeeld van een gedegen en correcte columnist.
  Bravo Jan Roos.
  Tussen twee haakjes Jan Rpos
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 8. Original NL

  Iemand die durft te beweren dat de npo onafhankelijk ongekleurd nieuws brengt, beschikt niet over een IQ .
  Jan..je slaat de spijker weer op zijn kop!!

  1. Julian

   Ik durf in elk geval te beweren onafhankelijk. Daarnaast is de NPO een verzameling van omroepen ook nog eens gekleurde omroepen. Mensen gooien van alles op een hoop en zeggen dan dat is de NPO. De EO zal alles vanuit het christelijke bekijken , de KRO vanuit het katholieke, de Vara….. etc…Nieuwsduiding mag en moet vanuit die omroepen best gekleurd zijn. Anders wordt het als het bewust fout is of als er met journalistieke regels wordt gesmeten. Dan de NTR.. dat deze een andere keuze maakt als anderen hoeft helemaal niet bewust of gestuurd te zijn. Er moet in een journaal 25 minuten aan items zitten. En mensen vallen er dan weer over dat het niet hun items en issues zijn.

   1. Seneca

    @julian
    als reactie op je geplempte fantasie, verwijs ik slechts naar reactie 18 van originaliteit NL. iets over een iq? wie de schoen past…

 9. Vit

  Jeetje Jan jij durft om zomaar de waarheid te vertellen, sterkte hoor met nitwits.

  1. Bosche draak

   De nitwits liggen hier ook al weer te fermenteren.
   Het trio ordinairo:

   -Wangedrocht Wesley/Noppen/Tengu/Lao etc…etc… Constant geband stumperdje dat het is

   -jandoedel Julian die jaloers is dat Roos stukjes mag schrijven terwijl niemand op zijn infantiele gehinnik zit te wachten.

   -Droplul dropje die nog geen alt-right zou herkennen al kreeg hij er geld bij, een hatelijke halve zool met voorgekauwde meningen.

   Beter gewoon te negeren dat opvulsel….

   1. Vit

    @Bosche draak

    En dan te bedenken dat ons aller nitwit 2,50 euro per tegenreactie van de overheid krijgt, hoe ik dat weet?
    Mijn buurman is belastinginspecteur, gaat er een lampje branden?

 10. Vlaswiek

  Chapeau Jan!

 11. Job Jansen

  Helaas is deze boodschap alleen van betekenis voor zij die er ook voor open staan. Een groot deel van de bevolking gelooft werkelijk dat de NPO onafhankelijk nieuws brengt. Tevens is een groot deel van deze groep niet erg bijster intelligent, of zo links als een tierelier. Tel hier de grote groep allochtonen bij op en tadaaa, daar hebben we de meerderheid van Nederland.

 12. Kretoloog

  De grootste verspreider van nepnieuws is de overheid. Paar recente voorbeelden en 1 wat ouder.

  1. “Energierekening gaat niet stijgen”
  Dat beweerde staatssecretaris Keizer eind vorig jaar in de Tweede Kamer. De energierekening bleek in 2019 echter fors omhoog te gaan.
  2. “Er zijn door Nederlandse bommen geen burgers gedood”
  Minister Hennis was zeer stellig toen ze dit op radio en TV zei en aan de Kamer schreef. Het was een regelrechte leugen, weten we nu, dus nepnieuws.
  3. “Er komt een gevaarlijke Mexicaanse griep”
  De gehele bevolking werd door de overheid angst aangejaagd. En er werden voor tientallen miljoenen euro’s vaccins aangeschaft. Uiteindelijk bleek het om een zeer milde griepvariant te gaan. Vaccins waren nutteloos en werden ongebruikt vernietigd.

  De voorbeelden zijn gemakkelijk aan te vullen met nepnieuws van de overheid over klimaatverandering, ontkennen afspraken met multinationals (dividendbelasting) en samenwerking met criminelen door Justitie (bonnetjesaffaire).

  Liegen, bedriegen, framen of desinformatie verspreiden, de overheid is daar continue mee bezig.

 13. Rammstein

  Iedereen met een enigszins realistisch wereldbeeld, weet natuurlijk al heel lang dat wat Jan Roos schrijft volledig klopt. En het is uitstekend dat hij het weer eens naar voren haalt: je kunt het niet vaak genoeg herhalen.

  De NPO, de Nederlandse Propaganda Organisatie, is een door hardcore cultuurmarxisten geleide tent waar het politiek correcte denken is uitgevonden en tot in het bizarre wordt beschermd en uitgedragen. Brainwashing zoals George Orwell het ooit bedoeld had.

 14. JFU

  Nep nieuws is volgens de NOS alle nieuws en kritiek ldie hun niet bij hun linkse idealogie past…

 15. fusilier

  Er gaat geen dag voorbij of onze vriend Trump komt slecht in hun nieuws. De allergrootste schurk ter wereld Xi Jinping, dictator van CHINA hoor je ze bijna nooit. 1 Ding staat voor mij vast,je krijgt dat te horen wat zij denken wat je horen moet in samenwerking met onze regering. En dat is niks anders als propaganda.

 16. Meriadoc Brandebok

  De bewering dat de NOS overheidspropaganda de wereld impompt is talloze malen onwaarschijnlijk gebleken, maar dat hindert de rechtspopulistische kerk niet het dogma te blijven aanhangen.

 17. Ted Vreden

  Goeie kerel die Jan Roos.

 18. Mycase

  kom op boys negeren die hap

 19. merlot

  “Het is heel erg cynisch dat de hoofdredacteur van de NOS, Marcel Gelauff, een commissie voorzit die strijdt tegen nepnieuws. Het is als Willem Holleeder die de Amsterdamse maffia moet bestrijden.”

  De spijker op z’n kop.

 20. DidiMadloba

  Wat een domoor is die Roos.
  Ik pak er één punt uit: de NPO is *geen* “staatsomroep” want het is echt niet zo dat het Kabinet de inhoud van de programma’s bepaalt.

  Maar als Roos niet radicaal zeurt wordt hij ontslagen door DDS en hij kan niets anders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.