Femke Halsema stelt vuurwerkbeleid uit: ‘We kunnen gewoon niet handhaven!’

Het leek een strijdvaardig milieuplan uit de koker van Femke Halsema: speciaal aangewezen vuurwerkzones in haar lieve stad. De Amsterdamse burgermoeder vergat alleen even dat zoiets nooit lukt zonder handhaving. Daarnaast komt Halsema nu ook tot de conclusie dat ze zich beter had moeten voorbereiden. 

In het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester legt Halsema uit waarom haar vuurwerkbeleid nu met een jaar is uitgesteld:

“We kregen het gewoon niet rond in handhaving en voorbereiding. Dus we dachten: we kijken het nog een jaar aan. Waarschijnlijk gaan we er volgend jaar wel toe over. We hebben nu het aantal gebieden waar het niet meer mag uitgebreid. Het mag niet in parken, rond ziekenhuizen en instellingen waar dieren verblijven.”

Het gebrek aan handhaving in narcostad Amsterdam lijkt het grootste struikelblok om speciaal aangewezen zones te creëren waarbij onder toezicht vuurwerk mag worden afgestoken.

Halsema zegt daar het volgende over:

“Wij kampen zoals bekend met enorme tekorten bij de politie, bij handhaving. Dus de vraag is of je dat, als je in een keer de omslag maakt, kan handhaven. En als je nieuw beleid introduceert, moet dat geloofwaardig zijn. Dus bouwen we het nu wat rustiger op.”

Ondanks dat Halsema en haar Amsterdamse ambtelijke apparaat de handhaving blijkbaar niet op orde hebben, verliep het de gerechtelijke macht een stuk soepeler deze week. Zo werd haar man Robert Oey door de rechter veroordeeld tot 40-uur taakstraf vanwege verboden wapenbezit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

83 reacties

 1. Bockbeer

  Femke Halsema kan helemal niks handhaven stomme trut.

  1. Kretoloog

   Inderdaad, Halsema kan niks. Helemaal niks. Manlief heeft verboden wapen in huis. Is daar ook voor gestraft. Zoonlief breekt in en loopt met wapens op zak. En Halsema staat weer met haar handen hopeloos in de lucht. Voor de zoveelste keer.

   Dan te bedenken dat Halsema moet doorgaan voor de meest succesvolle GroenLinks bestuurder. Wat een armoede bij de Klaverclub!

   1. Annoying Orange

    Exact, Wesley Benbow.

 2. Jumping

  Een niksnut, meer is deze namaak Burgemeester van Amsterdam niet.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Maar Halsema zit hem dicht op de hielen.

  En let op, de kogel die Fortuyn het leven kostte, kwam ook van Links.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 3. Wesley Benbow

  Dat is jammer.

  Een algemeen vuurwerkverbod zal in 2020 wel worden ingevoerd.

  1. Bockbeer

   Nee Wesley, je begrijpt het weer niet.

   1. Wesley Benbow

    Wat begrijp ik niet?

    ht*ps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/nieuws/2019/07/12/aanpak-voor-veiligere-jaarwisseling

    1. Annoying Orange

     Precies, Wesley Benbow.

     1. Mycase

      Wesley Benbow precies ja

     2. Annoying Orange

      Precies, Wesley Benbow.

    2. Bockbeer

     Meeste problemen komen door dat zware vuurwerk, uit hoofdzakelijk België. Jij bent een voorstander van open grenzen. Snap je Wesley Benbow.

     1. Vervelling

      Exact, Wesley Benbow.

     2. van Urk

      Wat dacht je wat er uit Duitsland of Polen naar hier gesmokkeld wordt?

     3. Wesley Benbow

      Het zware vuurwerk is veel gemakkelijker te handhaven bij een algemeen vuurwerkverbod.

     4. Bockbeer

      Wesley Benbow, het nu ook al verboden om al af te steken. Wordt nu ook niet gehandhaafd. Anders zijn er geen klachten over Wesley Benbow.

     5. Limburgse Separatist

      Wesley Benbow leest net een artikel dat iets niet valt te handhaven en geeft als oplossing handhaving.

     6. Freewheeler

      Dus grenzen dicht met tolpoort. En hou je gelijk schorriemorrie en gelukzoekers tegen.

    3. Abraham50

     Wesley Benbow inderdaad, niet Weslie Benbow.

     1. Vervelling

      Inderdaad, niet Wesley Benbow.

    4. van Urk

     Ik lees nergens over een algemeen vuurwerkverbod. Er zal alleen een bepaald categorie vuurwerk worden verboden. Voor de consument zal er dus nog genoeg soorten vuurwerk zijn om af te steken.

     1. Wesley Benbow

      Gemeenten hebben nu al de mogelijkheid een algemeen vuurwerkverbod in te stellen. Amsterdam zou dat met vele andere steden ook hebben gedaan.
      Een landelijk verbod lijkt een kwestie van hoogstens twee jaar.

     2. van Urk

      Een landelijk verbod betekent alleen dat er geen consumentenvuurwerk meer verkocht mag worden. Tegen binnengesmokkeld of zelf gemaakte illegaal vuurwerk -wat Halsema dat al eventjes doorschemert- kan niet tegen gehandhaafd worden.

     3. Wesley Benbow

      Het zware illegale vuurwerk kan lastig worden gehandhaafd als er geen algemeen vuurwerkverbod geldt. Een vicieuze cirkel.

     4. van Urk

      Een landelijk verbod komt er niet. De overheid gaat geen tradities verbieden. Het gaat om het handhaven van vuurwerkvrije zones. Punt is dat Amsterdam 87 klinieken en ziekenhuizen en 79 verzorgings en verpleeghuizen heeft. Het is dus onmogelijk om bij elke ziekenhuis of verpleeghuis een paar agenten neer te zetten.

     5. Annoying Orange

      Klopt Wesley Benbow

     6. Rechtsaf

      @van Urk

      “De overheid gaat geen tradities verbieden”

      Jawel dat doet de overheid wel, het liefst zoveel mogelijk om vervolgens te zeggen dat de burgers dit maar moeten regelen..

   2. Mycase

    Wie ??? O Wesley Benbow

    1. Vervelling

     Zie je goed, Wesley Benbow.

     1. Mycase

      Ik denk dat Wesley Benbow niet zo lang meer heeft te leven en daardoor probeert om het leven in Nederland zo zuur mogelijk te maken . maar ja hey Wesley is Wesley he geen dag zonder Wesley Benbow toch boys ????

  2. weer opnieuw

   bij mij in de straat niet of heb je 50 agentjes voor elke straat beschikbaar mafklapper.

   In heel de EU te koop en Nederland c.q Amsterdam verbiedt het , hahahaha sukkel

 4. Abraham50

  Ondanks de irritatie bij enkelen, Wesley Benbow.

  1. Annoying Orange

   Juist, Wesley Benbow.

  2. Annoying Orange

   Helemaal goed, Wesley Benbow!

   1. Vervelling

    Heel goed, Wesley Benbow.

 5. loodklopper

  Wesley Benbow toch?

  1. Annoying Orange

   Zeker, Wesley Benbow.

   1. Mycase

    Wesley Benbow die dacht ook al dat de brexit niet door zou gaan .Nu geeft Wesley Benbow aan dat het geen twee jaar duurt mmmmmm zou Wesley Benbow daar dan wel gelijk in krijgen ??? wie weet wie weet , ik hoop het voor Wesley Benbow want hij zit er nog wel eens naast .

    1. Agios

     Ik voorzie zware tijden voor…inderdaad wesley Benbow, want: topeconoom Martin Armstrong wjst erop dat: ‘Extreemlinks schreeuwt en krijst, maar het socialisme is stervende’. Zo komt er aan alle slechte dingen een einde.

    2. Buzz68

     Wesley Benbow ernaast?
     Niet volgens Wesley Benbow.

   2. Original NL

    Benbow filterzakjes!

    1. Annoying Orange

     Juist, Wesley Bembow.

 6. Beukman

  Verstandig van onze burgemeeester. Je moet geen dingen verbieden als je toch niet kan handhaven.
  Gelukkig heeft ze het tij mee. Vuurwerk afsteken is het nieuwe roken. Steeds meer mensen vinden het sociaal ongewenst gedrag om in het openbaar vuurwerk af te steken. Naarmate de weerstand tegen vuurwerk afsteken groeit, zal handhaving ook makkelijker worden.

  1. Wesley Benbow

   Met het vuurwerk geldt hetzelfde als met de vuren in Scheveningen en Duindorp; het is gaandeweg zo uit de hand gelopen dat iedereen snapt dat het niet vol te houden is.

   Overigens meen ik dat je het de politie heel lastig maakt als je alleen het zware illegale vuurwerk verbiedt. Handhaven is niet lastig als het algemeen verboden is, elke knal is dan namelijk strafbaar. Ook de verkoop is dan aan banden.

   De meeste ongelukken gebeuren overigens ook niet met het zware vuurwerk.

   1. van Urk

    Vindt u het nog plezierig in een vrij land te gaan wonen waar langzamerhand maar alles verboden gaat worden? Dat het uit de hand loopt komt alleen dat de overheid meer met klimaat bezig is i.p.v. veiligheid en handhaving.

    1. Wesley Benbow

     Ik vind de overlast van het vuurwerk veel te groot, van Urk. Bovendien vallen er teveel slachtoffers.

     Het is jammer dat het niet zonder een algemeen verbod is op te lossen.

     1. van Urk

      “Het is jammer dat het niet zonder een algemeen verbod is op te lossen.” Daardoor leven wij nu eenmaal in een vrij land. Overbevolking en welvaart speelt daar ook een rol in dat er meer vuurwerk en ook meer professioneler vuurwerk wordt afgestoken. Maar er kan niet gezegd worden dat er meer slachtoffers vallen. In 2003 tot 2006 lagen de aantallen gemiddeld tussen de 630 en 660 terwijl er een onverwachte piek was in 2007-2008 met maar liefst 1.100 slachtoffers. In 2016 was er opeens een flinke daling van 482 slachtoffers. Het is net met autorijden of drinken. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk tenslotte bij de burgers zelf.

     2. Beukman

      De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk tenslotte bij de burgers zelf.

      Geldt dat ook voor alcohol in het verkeer, @Urk?

     3. Original NL

      Overlast..wesleee benbow?

     4. weer opnieuw

      slachtoffers vallen voornamelijk met illegaal vuurwerk stront vvle

     5. van Urk

      Er is toch ook geen algemeen alcohol verbod, beste Beukman? Dan is het aan de burger hoe verantwoord hij of zij met alcohol omgaat. Wie er niet goed mee om kan gaan kan uiteindelijk op 2 manieren gestraft worden. En dat laatste wat u opnoemde wat wij wel mogen heeft hier niets mee te maken. Gehuwde vrouwen mochten vroeger ook werken. Seks voor het huwelijk werd toch al stiekum gedaan en homoseksualiteit is leuk voor homo,s maar daar hebben hetero,s zelf toch niks aan. Het is mooier in dit land als een gehuwde vrouw en een homoseksueel hun vuurwerk mogen kunnen afsteken.

     6. Beukman

      Er is een verbod op rijden met meer dan 1 à 2 borrels op, @Urk. De overheid heeft hier dus de verantwoordleijkheid van de burger overgenomen. Gelukkig maar!
      Werkende vrouwen die gingen trouwen werden vroeger ontslagen. Dat komt mede omdat ze vanaf dat moment door de wet niet meer werden beschouwd als handelingsbekwaam. Het gold sowieso voor alle vrouwen in overheidsdienst (inclusief onderwijzeressen), maar was daarbuiten ook heel gebruikelijk.
      Homoseksualiteit was verboden. Nu niet meer.
      Seks werd weliswaar stiekem gedaan, maar het was wel degelijk verboden. Nu niet meer.

      We kunnen natuurlijk ook zeggen, doorgaand op jouw logica: laten we vuurwerk afsteken door particulieren verbieden. Het wordt daarna toch wel stiekem gedaan.

    2. Beukman

     Andere dingen mogen gelukkig weer wél terwijl die vroeger verboden waren, @Urk. Denk aan homoseksualiteit, seks voor het huwelijk, arbeid door gehuwde vrouwen, etc.

     1. Annoying Orange

      Zeker, Wesley Bembow.

     2. van Urk

      U hebt inderdaad gelijk Beukman. Maar ik heb wel gelijk dat de verantwoording uiteindelijk bij u en mij zijn. Er zal eerst wat moeten gebeuren voordat de overheid onze verantwoording overneemt. We mogen samen drinken we mogen samen vuurwerk afsteken. Maar als wij de grens overschrijden omdat wij onze verantwoording niet nemen door ons niet aan de regels te houden dan pas krijgen wij met de overheid te maken in de vorm van een straf. Daarom is een algemeen verbod zuur voor mensen die wel verantwoord omgaan met vuurwerk of drank. Het is het afpakken van hun geneugten. U wil toch ook niet dat de regeling voor werkende vrouwen wordt ingetrokken als uit onderzoek blijkt dat veel getrouwde vrouwen uiteindelijk zelf niet meer willen werken?

     3. Beukman

      Zit wat in, @Urk. Over een verbod op drank zal je mij overigens niet horen, hoewel ik zelf niet drink. Maar het is dan ook heel wel mogelijk om te drinken zonder dat anderen daar last van hebben.

      Bij vuurwerk zie ik dit een beetje uit de hand lopen. In mijn buurt (in Amsterdam) moet je echt niet wonen als je luchtwegklachten hebt. In mijn straat wordt het ieder jaar erger, en worden de stapels kerstbomen en pallets die in brand worden gestoken maar hoger en hoger. Een man om de hoek is twee jaar terug een oog kwijtgeraakt omdat er een stuk vuurwerk invloog – hij fietste alleen maar door zijn straat, laat in de middag.

      Als ik Halsema was, dan zou ik niet toewerken naar vuurwerkvrije zones maar naar zones waar nog vuurwerk mag worden afgestoken. Niet midden in woonbuurten dus.
      Op Urk zal dat niet nodig zijn, daar is ruimte genoeg. Ik gun jullie daarom van harte je vuurwerk.

  2. Seneca

   @beukman
   vuurwerk afsteken is het nieuwe roken? ik wilde dat dit waar zou zijn. er is nooit zoveel vuurwerk afgestoken; sinds begin december hoor ik het knallen. op zich heb ik geen bezwaar tegen vuurwerk maar laat men het limiteren tot 30, 31 december met een uitloop naar 1 januari 18.00 uur.

 7. Anne Sophe Schillersdorf

  We weten wel hoe dit gaat in de politiek. Van uitstel komt afstel 🙂

  1. Annoying Orange

   Indrdaad Wesley Benbow

  2. Abraham50

   Van Wesley komt Benbow

   1. Original NL

    Van de benbow in de drup!

 8. P. Breetveld

  Handhavers genoeg daar, alleen het niveau ervan is bedroevend slecht. En ze zijn doodsbang voor dat allochtone tuig. Makkelijker zou het zijn als alleen weerloze bejaarden met zwaar vuurwerk zouden spelen. Die kunnen ze nog net handelen. En racen naar de Chinees of shoarma boer natuurlijk om weer even lekker te vreten.

  1. Seneca

   @breetveld
   vergeet de iftar maaltijd niet. ook zo’n lekkere schranspartij.

 9. ikweetwatikwil

  Geert Wilders

 10. Benny

  Whahaha stelletje sukkels, ik wil wel eens zien hoe dat gaat vuurwerk verbieden als iedereen op straat om klokslag 12 uur begint te knallen,,, wie moet dat gaan doen alle korpsen in nl zijn zwaar onder bezet…. En hebben hun handen vol aan andere zaken….. Van mij mag wel bij bewezen misbruik hoog gestraft worden maar dat is iets anders dan verbieden…. Vuurwerk is een Nederlandse traditie en die gaan wij in mijn stad in ieder geval nooit opgeven……….. Ps die Wesley wat een sukkel is dat…

  1. Limburgse Separatist

   Dat wordt een groot foei gesprek massaal uitgezonden op de gebruikelijke propaganda kanalen van de overheid. Ook via de kleuterklas van Anne Belle Sterre Merel Fleur krijg je dat teruggekoppeld.

 11. loodklopper

  Wesley Benbow en ass. Toch? De redders des vaderland. Toch?

  1. Original NL

   Red ons wesley benbow!

   1. Blank en niet Wit

    Wesley-Benbow 0-0

 12. Blank en niet Wit

  Halsema-Boerka 0-0
  Halsema-Vuurwerkbeleid 0-0
  Halsema-Handhaving 0-0
  Halsema-Gekozen 0-0
  Groen-links 0-0

  1. Original NL

   @ Blank.
   Halsema-Boerka 0-10
   Halsema-Vuurwerkbeleid 0-10
   Halsema-Handhaving 0-10
   Halsema-Gekozen 0-10
   Groen-links ..gedisqualificeerd..

   1. Blank en niet Wit

    Zo kan je het ook bekijken, maar Femke-Halsema blijft null-nulll.

 13. weer opnieuw

  d’r eigen kind handhaven is al een probleem , met wat klasse justitie komt dat joch bij bureau halt en vertrekt zonder strafblad terwijl elk ander kind een strafblad heeft

  1. Original NL

   Halalsema – Opvoeden …….0-1
   Halalsema
   [ ] geschikt
   [X] ongeschikt
   [X] wesley benbow

 14. Limburgse Separatist

  Ze hebben het te druk met feminisering en diversivering.

  1. Original NL

   Precies..dus Wesley Bembow!

   1. Limburgse Separatist

    Wesley zal ons verlossen van al het kwaad.

    1. Pescador

     Hoezo? Gaat tie in een rubberbootje naar sirie?

 15. Timber

  Onze top komiek van onze hoofdstad.

 16. Cootje

  De kwaliteit van deze burgemeester is een opleiding HAVO en niet afgemaakte opleidingen maar als je verweven met met de in en uits van de landelijke politiek zorgen ze goed voor je . Zo zorgde Opstelten met zijn top ambtenaren voor Geert Wilders zulke gebeurtenissen kunnen alleen in een bananen republiek

 17. Cootje

  Ze haalde haar kinderen van een zwarte school . Die hadden verkeerde invloeden en als hun club icoon duiventak milieu populisten met een groot gasgestookt huis en rijdend in een oude diesel met open sandalen en geiten wollen sokken

 18. Kristalix

  Halalsema kan geen kinderen van 12 aan.

  Het is zoveelzeggend voor enig ander beleid..

  Trap deze idioot Amsterdam uit.

 19. Pescador

  Dat stomme wijf kan geen stad regeren daar is ze echt te stom voor en de rechters weten het ook al , als ik een vuurwapen hed gehad was ik er niet met zoeen kleine taakstraf vanaf gekomen, en hoe zit dat met zoon lief heeft die wat extra zakgeld gekregen of zoiets .
  Criminele bende is het aan het worden in nederland.

  1. Politiek Profeet

   Buiten dat, dit groen linkse anti nederland nsb gedrocht moet asap tegen de volkstribunaalmuur gezet worden,…een teek die je moet onthoofden.
   Een links extreem kanker gezwel die je moet elimineren om weer een gezonde samenleving te krijgen zonder links krakersgajes, linkse advokatuur die elke moslimscheet opsnuift in euforie…en strontgenot..
   Oppakken en door een volkstribunaal laten berechten, de huidige zooi d66 rechters ook oppakken en gelijk tegen de muur.
   Nu nog een droom en intens verlangen.. nu nog de realisatie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.