Kritiek blijkt zinloos: vrouwenquotum voor grote bedrijven in aantocht

De Tweede Kamer is om: er komt een vrouwenquotum voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven. D66, CDA, DENK, GroenLinks en de PvdA kregen de steun van de SP, waardoor er een meerderheid ontstond.

Voorgenoemde partijen vinden dat de raad van commissarissen bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voor tenminste 30 procent uit vrouwen moet bestaan. Lukt dat niet, dan blijft de vacature gewoon openstaan tot er ergens wél een geschikte vrouw opduikt! Minister Van Engelshoven zal dit nu in een wetsvoorstel moeten gaan gieten en dit aanbieden aan de Tweede Kamer.

Maar de kritiek op dit soort beleid blijft eigenlijk op tafel liggen en wordt slechts beantwoord met ideologisch gezever. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat vrouwen hetzelfde willen als mannen (en in dit geval gaat het specifiek om topfuncties). Als dat al zo is zouden bedrijven geen moeite moeten hebben om deze vrouwen te vinden. Maar omdat er op die functies weinig vrouwen te vinden zijn, wordt het probleem ergens anders gezocht. Mannen zouden deze vrouwen actief weigeren bij sollicitaties en als vrouwen niet solliciteren komt dat doordat er alleen maar mannen werken (of er mannelijke sollicitanten waren die gewoonweg beter leken, wordt altijd buiten beschouwing gelaten).

Maar goed, stel nou inderdaad dat vrouwen door de huidige situatie op allerlei manieren worden ontmoedigd (door zelf de drempel op te werpen vanwege mannelijke collega’s én door mannen die een drempel voor hen opwerpen), helpt zo’n quotum dan? Er zijn namelijk zat voorbeelden te noemen van vrouwen (of andere minderheden) die niet serieus genomen worden door zo’n quotum, of ze nou competent zijn of niet. Belemmert zo’n quotum de ambitieuze vrouw niet in haar imago en status?

Deze (in mijn ogen zeer terechte) kritiek lijkt gewoonweg aan de kant geschoven te zijn voor wat extra deugpuntjes. De negatieve effecten zullen wel weer worden afgewenteld op ‘systemische discriminatie’, ‘het glazen plafond’ en ‘boze witte mannen’ in een ‘old boys network’. Maar de vrouw wordt uiteindelijk de dupe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Jack Flash

  Nog meer incompetente wijven?
  Wat een infantiel spastisch gedram.

  1. Blitzkrieg

   Een hele goede reden om bij de volgende verkiezingen GEEN “D66, CDA, DENK, GroenLinks, PvdA of SP” te stemmen.

   1. gargamel

    EN vvd vergeten?

 2. observer

  Zoals een oudere vriendin al zij: Ik heb liever dat ze me op mijn kwaliteiten aannemen dan omdat ik vrouw ben.

  1. Blitzkrieg

   observer : Spijtig voor je, kwaliteiten zijn tegenwoordig van ondergeschikt belang. Bovendien, we hebben ons quotum nog niet gehaald.

   1. Vlaswiek

    @Observer: Het gelijkheidsevangelie klinkt nog even maar de politieke wind is aan het keren, en terecht!

 3. Joshuak

  Is dit niet gewoon seksisme?

  Je reduceert zowel man als vrouw en zijn of haar competenties tot het geslacht.. Moet je eigenlijk gewoon aangifte doen..

  Want als de wetten nog enigzins gelijk gelden voor iedereen dan is dit natuurlijk ook zo door de rechter weg te slaan..

  Niet dat ik het idee heb dat het voor iedereen geld maar alsnog laat de rechtbank maar zeggen dat ze discriminatie en seksisme tolereren

 4. RvdBe

  De hedendaagse top van het bedrijfsleven is als je alleen naar sekse kijkt een afspiegeling van de basis.
  Dus dames, leg de nagellak opzij en maak je handen ook eens vies ipv de topbanen opeissen puur omdat je een gleuf hebt en geen aanhangsel.

 5. Tguard

  Vreselijk slachtoffer beleid van een totaal idioot systeem. Waarbij we nu dus ook discriminatie toelaten.

 6. weer opnieuw

  Uiteraard dat helpt , een communistisch afgedwongen quotum door naar wat je zegt de democratie van druiloren 666.
  Een duivelse club regenten.
  stem sociaal , stem pvv

 7. hansishier

  Praktijkvoorbeeld 1:
  Mevrouw Van Engelshoven – buitengewoon incompetente leeghoofd aan de top, zij bewijst dagelijks en ook hiermee dat sommige vrouwen beter achter het aanrecht kunnen blijven staan. Waarschijnlijk was ze daar ook slecht in en is ze in de politiek gegaan. Door vriendjespolitiek en politiek correct geneuzel heeft ze het wonder boven wonder tot minister geschopt. Hilarisch,.. en een toonbeeld van onze falende hedendaagse politieke landschap. Wauw!

  1. Lampje

   Volgens deze politici doen ze alles héél zorgvuldig, dat impliceert dus dat Nederland héél zorgvuldig naar de kloten wordt geholpen.

 8. Tman

  “vrouwenquotum”?
  Dat woord klinkt niet bepaald genderneutraal!
  ” Mensen met vagina ” of “mensen zonder penis” klinkt genderneutraal haha, dit is natuurlijk onzin, maar ík ben dan ook niet begonnen met die waanzin!

 9. Lampje

  En zo wordt Nederland naar de kloten geholpen.

 10. Wesley Benbow

  Goede zaak.

  1. Lampje

   Zoals ik al zei, meneer Benbow, Surinamers moeten zich niet met de Nederlandse politiek bemoeien.

   1. Isengrijn

    Lampje, Vlaswiek wil niet hebben dat jij op Wesley Benbow reageert, oké!?

   2. Mycase

    Ook Ilse wat is in een naam gewoon lekker negeren en de zuigjanis waar op reageert al helemaal geef hem geen voer aub

    1. Bosche draak

     En dat isengrijn ook maar in z’n broek schijt, nutteloze bladvulling dat het is….

 11. Duckday

  Dit stel doorgeslagen malloten in de Nederlandse politiek is volledig de weg kwijt
  Het is toch zo de beste kan aan de top komen genderneutraal man/vrouw maar nee D66 probeerd al een plaats te reseveren We hebben al diverse malen kunnen zien lezen dat het volledig mis is gegaan De huidige politiek is er een voorbeeld van hoe je een land naar de klote kan helpen Vriendjes helpen vriendjes aan dikbetaalde banen bekwaam of onbekwaam Iedere ****** kan zo in de nederlandse politiek

  1. Isengrijn

   Duckday:

   “…Dit stel doorgeslagen malloten in de Nederlandse politiek is volledig de weg kwijt.
   Het is toch zo: ‘de beste kan aan de top komen? Genderneutraal man/vrouw. Maar nee, D66 probeerd al een plaats te reseveren. We hebben al diverse malen kunnen zien lezen dat het volledig mis is gegaan?
   De huidige politiek is er een voorbeeld van hoe je een land naar de klote kan helpen! Vriendjes helpen vriendjes aan dikbetaalde banen, bekwaam of onbekwaam! Iedere ****** kan zo in de Nederlandse politiek…”

   Pssst, je leestekens zijn stuk. 😉

 12. Duckday

  Stem PVV of FvD

 13. claus

  Vreemd dat gedoe over het vrouwenquotum, een paar jaar geleden hoorde je daar niets of weinig over, waarschijnlijk zijn de laatste jaren ineens veel vrouwen uit de kast gekomen.
  Plotseling heeft blijkbaar een groot deel van de Nederlandse vrouwen, ontdekt in een verkeerd lichaam te zitten!
  Tja, maar als je geen lul hebt, dan is ie er niet, makkelijk zat!
  Maar het erge is, dat al die tweeslachtige frigide niet neukbare trutten, alsnog een typische mannenjob ambiëren!

 14. Pescador

  moet die achterlijke uit die homo club nu ook al gaan bepalen of er een man of een vrouw aangenomen wordt oprotten die badgasten. straks moet er nog verplicht 50% homo´saan de top staan en 40% transgenders in de regering. die lui zijn echt dood en dood ziek

  1. Ron

   Fred van leer als minister president.
   Ik héb overigens niets tegen die gast maar het gaat om het quotum

 15. Response

  D66, CDA, DENK, GroenLinks, SP en de PvdA kiezen dus voor 100% discriminatie. Niet kiezen op basis van kwaliteit maar geslacht.

 16. J.C.

  Toen de PvdA in Rutte II de sociale werkplaatsen sloot, beloofde de staatssecretaris dat de minder valide mens, die daardoor buiten het arbeidsproces zouden vallen, zich geen zorgen hoefden te maken er gold immers een quotum, die voorschreef dat bedrijven 5% minder valide mensen in dienst moesten nemen. Hoor je niets meer over. Benieuwd of de PvdA haar belofte op dit punt heeft waargemaakt………

 17. DidiMadloba

  Zit er zo’n excuustruus in een Raad van Bestuur, en dan loopt ze gillend weg want ze moet almaar koffie halen en wordt uiteraard buiten de discussie gehouden.

  Echt briljante vrouwelijke managers bedanken feestelijk voor een rol als excuustruus, want dan dreigt men te denken “Je zit hier alleen maar vanwege dat quotum”. En dat wens je je ergste vijandinnen nog niet toe.

 18. Neko-

  Dus… je word niet aangenomen om wat je kan en tussen de oren hebt, maar omdat je niets tussen de benen hebt hangen.

  Als vrouw zou ik me beledigd voelen dat ik niet word aangenomen op mijn kennis en kunde maar omdat ik positief gediscrimineerd word… rechtstreeks tegen de grondwet in…

  1. Wesley Benbow

   Vrouwen worden nog steeds ernstig gediscrimineerd voor topfuncties omdat het old boys netwerk elkaar de bal toespeelt.

   Het is tragisch dat dit quotum nodig is.

   1. Rosasolis

    @Wesley. Inderdaad is het tragisch dat dit quotum nodig is. Zo heeft de CDA
    dit gisteren bekend gemaakt.

 19. Original NL

  Scheelt weer een koffie-juffrouw tijdens de vergaderingen!
  Wat een krankzinnige regering hebben wij toch!

 20. Timber

  Ik ben van mening, dat ook op de bouwplaats. minstens 50% vrouwen moeten werken.

  In de hout schaverij ook.

  De verhouding al daar is helemaal scheef en ik begrijp niet waarom vrouwen dergelijke banen niet willen hebben. Schande

  1. weer opnieuw

   Ze zijn welkom aan de 200 ltr drums , het stortgewicht is 1,2 en we hebben vatenmanipulators

 21. Blokkeer-Fries

  Prachtig beleid van de faal ministeres en gender neutraal speelgoed specialist, Ingrid van Helshoven van de DDR 666. Krenten uit de pap diversiteit en inclusiviteit.

  Een mooi en dik betaald baantje, niet omdat je de juiste competenties hebt opgebouwd, door keihard te werken voor een carrière, niet omdat het kan, maar omdat het moet, doordat je 46 XX-chromosomen hebt. Als je daarbij ook nog beschikt over de competenties; een niet blanke huidskleur, lesbisch, gehandicapt of gender neutraal bent, of het liefst allemaal, dan ben je helemaal een deugtopper.

  De “dames” halen natuurlijk hun (poeder)neus op voor banen als b.v. stratenmaker, rioolontstopper, rattenvanger, machinemonteurs (99,9 procent man), loodgieters (99,3 procent man), timmerMANNEN (98.8 procent man), bouwarbeiders afbouw (97,6 procent man) of b.v. metaalbewerkers en constructiewerkers (97,5 procent man).

  Dat er straks dankzij deze wet competente mannen die baan niet krijgen, is seksistisch, discriminerend en in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling.
  Maar het belangrijkste is natuurlijk dat niemand meer een vrouw aan de top serieus neemt LOL

  1. Original NL

   Quote…Maar het belangrijkste is natuurlijk dat niemand meer een vrouw aan de top serieus neemt LOL….
   Dat is èèn van de wrange keerzijden van dit “beleid”…idd!

  2. Blokkeer-Fries

   BTW, ik zie daar nog een ongebruikte, islamitische DDR 666 nier, die we goed kunnen gebruiken! Ja, maar doen wij niet aan in multiculti, diversiteit, inclusief en volledig geïntegreerde, parallele samenleving, tenzij ons familielid niet anders kan om te overleven om langer te genieten van Allesisgratiesland.nl

 22. Roughwood

  Hier maar eens mee beginnen?

  eenvandaag.avrotros.nl/item/als-deeltijdwerkers-1-uur-meer-zouden-werken-is-het-tekort-in-de-zorg-en-het-onderwijs-opgelost/

 23. Gerlos

  Indien je de capaciteiten voor een baan goed zijn is er geen probleem om aangenomen te worden, maar om lukraak dames mar ook heren aan te nemen is natuurlijk uit den boze is dit weer zo’n idiote plan van die PASPOP JETTEN clubje. D6y komt alleen maar met nietszeggende wetjes en praatjes voor de bühne

 24. Baron von Munchhausen

  Blokker-Fries
  Meer dan 1000% gelijk.
  Niets meer aan toe te voegen!

 25. Ted Vreden

  Persoonlijk kan ik niet wachten op meer vrouwen in de top of op top.
  Veel slechter dan de mannen kan haast niet, dat zie he in de politiek, maar ook bijvoorbeeld bij het voetbal.

  1. Rosasolis

   @Ted Vreden. Hartelijk dank voor je steun en dat je komt op voor onze getalenteerde, hardwerkende dames. Ik ben nu gepensioneerd maar ik heb het gedurende mijn
   carriere als musicus en solo-vocalist altijd geweldig van mannen-collega zangers of orkest leden die naar me kwamen vlak voor de concert om me al solist sterkte te wensen. Vaak zeiden ze dat ik mooi uitzagen in mijn concert jurk (zelf gemaakt uit een patroon uit de Burda of Knip). Na de concert kwamen altijd de mannen en vrouwen solisten en enkele orkest leden bij elkaar om een borreltje te drinken voordat we thuis gingen. We waren/ zijn gewoon samenwerkende muzikanten, vrouwen en mannen en nadat #Me Too, weten wij vrouwen dat er nog steeds geweldige mannen zijn die ons waarderen als collega’s in onze gezamenlijke werkzaamheden. Hoewel ik geen interesse in voetbal heb, vind ik dat onze Nederlandse voetbal Leeuwinnen heel belangrijk zijn. Ze geven een duidelijk boodschap door aan mannen dat jullie nooit en nimmer ons vrouwen moeten onderschatten en vernederen.

 26. Vlaswiek

  Identiteitspolitiek, gelijkheidswaan met “positieve” discriminatie.
  De wal zal het schip wel keren, je moet de beste op een positie zetten niet een vagina.

 27. Henk Albarda

  Ik ben zeer gelukkig met deze wet. Betekent dat rond 2025 (tweede TK vanaf nu) de multinationals totaal verzwakt hun winsten zien verdampen en een VVD, PVV, FvD, CDA en 50 PLUS kabinet tegen die tijd het vrouwen quotum weer afschaft.
  Waarom niet in 2021? In dat jaar durven de anti-rutte VVD’ers nog niet in opstand te komen tegen rutte.

 28. Rosasolis

  Het is jammer dat een gedwongen vrouwen quotum moet gebeuren, maar het is hard nodig in onze moderne westerse man-vrouw maatschappij. Met gelijke rechten, plichten en kansen voor zowel mannen als vrouwen. Er moet geen enkele discriminatie meer zijn tegen vrouwen of mannen in welke beroep dat ook! Een vrouw of een man met kennis en talent moet een leidende positie kunnen krijgen…
  Maar helaas worden vrouwen nog steeds gediscrimineerd worden; daarom deze nieuwe wet. Volgens de ouderwetse business-man mentaliteit, moet grote bedrijven alleen mannen in de directie hebben…
  omdat: “te emotioneel” zouden zijn en niet geschikt zijn als econoom te handelen!
  Gelukkig is deze oud-mannetjes denkbeeld snel aan het verdwijnen. In feite studeren
  meer jonge vrouwen economie aan onze universiteiten dan mannen. Voordat iemand,
  vrouw of man, aan een hoge functie wordt aangenomen moet zij/hij eerlijk door directie commissie van zowel vrouwen als mannen ondervraagd worden. Met daarna ook een groep van gewone m/v medewerkers van het bedrijf. Zij weten meteen wie
  ook aan hun werkzaamheden denken.
  Gelukkig komen de sociale-werkplaatsen eindelijk terug. Voor jarenlang heeft mijn man in het kantoor gewerkt bij een werkplaats drukkerij die fantastisch werk afleverde, dat ook internationaal orders kreeg. In de werkplaatsen Den Helder-Schagen waren zowel vrouwen als en mannen in de directie werkzaam. En ook onder de medewerkers in de drukkerij. Geen enkele discriminatie tegen de vrouwen in de leiding.

 29. Adriaanv

  Echte emancipatie zou nu ook over vrouwen achter de vuilniswagen of als stellingbouwer moeten gaan. Daar zijn ze verassend stil over.

 30. Branke

  Geslacht is blijkbaar veel belangrijker voor D66 dan bekwaamheid.

 31. Gerlos

  Hopelijk zijn het van die huppeltrutjes die snel komen en gaan.

 32. Rud56

  Hé, die volkomen deugtrut van een Van Engelshoven vergeet de transgender mee te nemen in de eis van vrouwen aan de top! Is zéker in deze tijd vol inclusie en diversiteitswaanzin toch pure discriminatie??!! Hé Amnesty, hé VN….??!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.