Oh we zien het allemaal gewoon verkeerd! 'Wij van WC-Eend zeggen: rechters straffen zwaarder'

Geen categoriedec 06 2019, 19:00
Uit onderzoek dat werd gepubliceerd in het Tijdschrift voor rechtspraak en straftoemeting wordt gezegd dat rechters tegenwoordig veel zwaarder straffen, soms zelfs tot wel 65 procent hoger dan in 1998! Concrete cijfers over strafmaten noemen ze niet, maar 'we zijn heus geen D66-rechters hoor!' Dus ga maar fijn weer slapen en laat je niet gek maken door al dat sensatienieuws.
Gewelds- en seksmisdrijven worden 'veel harder bestraft'. Vernielingen en misdrijven tegen orde en gezag (geweld tegen hulpverleners dus) worden schijnbaar ook harder bestraft. Rechters straffen gemiddeld zelfs 11 procent zwaarder dan in 1998! Er wordt met hoge percentages gesmeten alsof het niets is, maar in het onderzoek zelf staat expliciet vermeld dat er geen concrete straffen worden vermeld. Werd er in 1998 dus ergens een maandje cel voor gegeven en is dat nu anderhalve maand, nou dan is dat toch een toename van 50 motherfucking-procent! Dan ben je écht geen D66-rechter hoor!
En dat terwijl men tegenwoordig nog wel eens FOEI-gesprekken voorstelt bij verkrachting, de straf voor criminele asielzoekers nog wel eens wordt afgezwakt om uitzetting te voorkomen en terugkerende Syriëgangers na vier jaar straf (en twee jaar voorwaardelijk) weer als volwaardige Nederlandse burgers kunnen worden beschouwd.
Het onderzoek geeft ook aan dat één van de redenen dat er zwaarder gestraft wordt is dat de minimumstraf (en de soort straf) is verhoogd. Met andere woorden: 'we mochten niet lager'. En natuurlijk helpt het ook dat de maximumstraf bij sommige misdrijven fors omhoog is gekrikt. Maar eigenlijk is er vrij weinig dat wijst op strengere rechters die vanwege hun taaie karakter harder zijn gaan optreden. En dat is wel wat dit gepubliceerde onderzoekje lijkt te willen meegeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten