Coronavirus: Italië meldt vier doden op één dag, virus nu ook in Zwitserland

De NOS meldt dat Italië zojuist heeft bekendgemaakt dat er een vierde dodelijk slachtoffer is gevallen door het coronavirus. Daarmee telt Italië nu 11 doden en 322 besmettingen. Daarnaast zijn ook de eerste besmettingen geconstateerd in Oostenrijk, Kroatië, Zwitserland en het Spaanse vasteland.

Terwijl het coronavirus nog steeds wild om zich heen grijpt en langzaam maar zeker steeds dichter onze kant uitkomt, probeert het RIVM nog steeds een kalme en beheerste indruk af te geven. Een meldplicht en een isolatieprotocol, samen met ‘nauwe samenwerking tussen de GGD, laboratoria en artsen’, zou ons er van moeten verzekeren dat we in Nederland voorbereid zijn op het virus. Onzin natuurlijk, maar moord en brand schreeuwen zet natuurlijk ook geen zoden aan de dijk.

Door de paniekreactie in Italië zijn de ogen ook steeds meer gericht op de economische effecten van het virus. Want pakketjes uit China zijn weliswaar niet besmettelijk, de werknemers die dergelijke pakketjes maken zitten wél vast in quarantaine. Fabrieken zijn stil komen te staan en in Italië dreigt hetzelfde nu te gebeuren. Alleen is China, in tegenstelling tot Italië, een economische grootmacht die wel een klap kan hebben.

Dus bovenop het vermoeden dat er geen ene snars klopt van de officiële cijfers over het coronavirus, is er nu ook een kans op een economische crisis. Want als de Italiaanse economie kopje onder gaat, trekt het land de rest van de EU-lidstaten dan ook mee?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ben-NIET-Groen-L

  Elk land heeft het draaiboek klaarliggen in de vorm van een eigen pandemie-protocol. In Nederland is het RIVM ervoor verantwoordelijk, samen met de GGD’s. Zodra sprake is van een pandemie, gebeurt hier het volgende:

  Er komen speciale quarantaineplekken waar besmette patiënten worden verzorgd
  Er komen regels voor de behandeling van de patiënten
  Er komen criteria voor wie in een ziekenhuis wordt opgenomen en wie niet
  Zodra er een vaccin is, wordt vastgelegd wie het als eersten gaan krijgen.

  D’66 weet al wie de laatsten zullen zijn………………………….

  1. Joost mag het weten

   Enig idee hoeveel slachtoffers de griep jaarlijks maakt? Ik maak me heel wat meer zorgen om de uitwerking die de paniekzaaierij rondom het coronavirus gaat hebben dan om het virus zelf. Dit heeft de potentie om de complete wereldeconomie lam te leggen en dat eist heel wat meer slachtoffers.

 2. Kretoloog

  Paniek, paniek, paniek en DDS zaait lustig mee.

  Volgens virus deskundigen is Corona helemaal niet zo besmettelijk (een stuk minder dan gewone griep) en helpen mondkapjes geen zier. De doden zijn ouderen met een ernstige onderliggende ziekte (aan hart, longen en nieren of tumoren) voor wie ook een verkoudheidje al fataal kan zijn.

  1. Ben-NIET-Groen-L

   Kretoloog,

   Werk jij toevallig niet bij de NPO, de omroep die erg goed is in bagatelliseren / wegkijken /gerust stellen enz enz ?

   1. Kretoloog

    Nee, ik gebruik mijn gezonde verstand. Ben ook goed in rekenen (als er jaarlijks tussen 600.000 en 900.000 griepdoden valken, dan betekent dat gemiddeld en afgerond 2000 griepdoden per dag!). En ik geloof niet in complottheorieën.

  2. Joost mag het weten

   Gelukkig zijn er nog nuchtere mensen…

  3. omniscius

   Volgens RIVM heeft jaarlijkse griep een mortaliteit van ongeveer 0,1% en corona ongeveer 2%. Dus zo’n beetje 20x meer mensen zullen aan sterven als zij corona krijgen dan wanneer ze griep oplopen.
   Toch maar een beetje uitkijken voor corona zou ik zeggen.

 3. Cootje

  Gaat wel grote invloed hebben in het ondemocratische Europa , er komt een zware recessie aan , die de financiële markten gaan gebruiken om de zwakke broeders met te veel van hun eigen land aan obligaties in de banken sector hebben af te straffen .waar de eenheid van Europa en de euro worden Geen stand kan houden dat een virus net het zetje kan geven om een bij elkaar geraapt zooitje de nek om te draaien , gaat ons met de garantstellingen ook geld kosten . Maar we blijven niet betalen voor die club de Engelse lachen zich rot die zijn er mooi van af

 4. Westerling 1

  @Kretoloog

  Er zijn altijd mensen die zich druk maken om elk wissewasje. Met een virusje meer of minder vergaat de wereld niet.

 5. Westerling 1

  Ook de Iraanse minister van volksgezondheid heeft het virusje opgelopen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.