De statistieken bewijzen het nu ook: Coronavirus is dodelijker dan Sars!

Het coronavirus heeft tot nu toe al meer levens geëist dan het Sars-virus in 2002 en 2003. In totaal zijn er nu 813 mensen overleden aan het coronavirus -ook wel bekend als het Wuhanvirus- dat ontstond in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Op twee personen na vielen alle doden in China.

Het aantal bevestigde besmette mensen met het virus is inmiddels ver boven de 37.000 uitgestegen. Van de 813 doden overleden er twee mensen buiten China, in Hong Kong en op de Filipijnen.

Aan de gevolgen van Sars stierven destijds 774 mensen verspreid over maar liefst 26 landen. Bijna de helft van de overledenen was afkomstig uit China.

Echter hoeven we ons in Nederland vooralsnog geen zorgen te maken. Het aantal besmettingen met het coronavirus is inmiddels aan het stabiliseren.

Michael Ryan zegt, namens de World Health Organisation, daar het volgende over:

Het aantal gerapporteerde gevallen is al vier dagen stabiel. Dat is goed nieuws en zou een indicatie kunnen zijn van de effectiviteit van de voorzorgsmaatregelen die zijn ingesteld.

Het virus is inmiddels ook buiten de Chinese Muur gedetecteerd. Vijf Britten die hun vakantie doorbrachten in de Franse Alpen zijn besmet geraakt met het virus. De patiënten, onder wie een kind, maken het goed en is er geen reden tot bezorgdheid, aldus Agnès Buzyn, de Franse minister van Gezondheid.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Zweedse kok

  Statistiek is een vorm van wiskunde die manieren onderzoekt om data te verwerken en te analyseren. Het verschaft procedures om data te verzamelen en te vertalen zodat deze bruikbaar zijn voor onderzoekers of beslissers in organisaties.

  1. JochemX

   Zweeds kok, statistieken maken berekeningen met gegevens uit het verleden. Een zwarte zwaan verpest alle voorspellingen. Maar een overheid kan heerlijk liegen met statistieken.

 2. DidiMadloba

  Van SARS ging je dood, van het Corona virus morsdood.

  Naar mijn mening is Trump toch te ver gegaan met zijn poging om de gevreesde Chinese concurrentie te bestrijden met dit virus.

  Ik ga nu meteen een Huawei telefoon kopen.

  1. Kretoloog

   Lees je eigen reactie nog eens terug, Didi.
   En… vind je het niet ontzettend flauw?

  2. Rosasolis

   @Didi M. Ik kom uit een medische familie. Mijn zuster werkte in een grote ziekenhuis in Toronto, tijdens de SARS epidemie. Hoewel zij maatschappelijke werker was moest zij wekenlang in een volledige quarantine pak rondlopen. Niemand van de hele ziekenhuis personel mochten voor wekenlang naar huis.
   Gedurende al die vreselijke weken, waren ze in de ziekenhuis opgesloten. Hun enige contact met de buitenwereld was via telefoontjes of via internet. Het heeft wekenlang geduurd totdat zij eindelijk wisten deze dodelijke ziekte onder controle te krijgen. Velen overleefde de Sars virus niet, hoewel de ziekenhuis personeel alles deden om de patienten te redden. Voor de goede orde, tijdens mijn studie in muziek aan de universiteit, werkte ik uren lang ieder week-einde in de ziekenhuis als hulp voor de verpleegkundigen, om voor mijn kamerhuur en enkele boodschappen te kunnen betalen.

 3. Eric Donkaew

  Toch vallen de gevolgen van het virus relatief gezien nogal mee. Dat is inmiddels allang bekend bij de groten der aarde, maar ook op de effectenbeurzen.

  Wat dat laatste betreft: in het begin was er lichte paniek over de ziekte en daalden de indexen wereldwijd. Omdat ik toen al zag dat de opwinding overdreven was, ben ik met aardig wat geld ingestapt in de markt. De indexen gingen prompt weer omhoog en dat leverde mij dagen achterelkaar honderden belastingvrije euro’s op. Intussen is de markt weer wat gestabiliseerd.

  Dit soort panieksituaties houden de beurzen lekker volatiel en omdat ik altijd rustig en realistisch blijf, profiteer ik er steeds van.

  Eigenlijk zouden er ook aandelen zeespiegelstijging (of het ontbreken daarvan) moeten zijn, liever zelfs nog derivaten en andere hefboomproducten. Ik zou binnenlopen denk ik. Gewoon door zelfstandig te blijven nadenken en niet in een soort groepspaniek te geraken.

  Oh ja, ik woon nu in Thailand in een kustplaats waar maandelijks tienduizenden Chinezen aankwamen, tot ver in de periode na het bekend worden van het Corona-virus. Voor ongeveer een derde uit het Wuhan-gebied. Ik ben geen moment bang geweest en dat ben ik nu nog steeds niet.

  Gek hè?!

  1. Isengrijn

   Eric Donkaew:

   “…ik woon nu in Thailand…”

   Ugh…! Viezerik!

 4. Rud56

  Inderdaad hoor Kenneth, wij hier in Nederland hoeven geen zorgen te maken.
  De grenzen staan nog steeds ongecontroleerd open, zo konden alle inzittenden van een vliegtuig uit Hong Kong waarin een ernstig zieke vrouw zich bevond ongecontroleerd ieder hun weegs gaan, want we hebben een ‘deskundige’ overheid, zoals een minister Bruins, die over ons welzijn waakt.
  Dus ja, we kunnen rustig gaan slapen, want wij zijn Nederland!

  1. Piet51

   Rud65
   Het verhaal gaat iets verder dan je hier schrijft. Die zieke vrouw is niet meegevlogen, maar voor de start in Hongkong al uit het vliegtuig gehaald. Het vliegtuig is zonder haar naar Schiphol gevlogen, de passagiers zijn erop gewezen 14 dagen op symptomen te letten.
   Die vrouw is in Hongkong onderzocht en geschikt bevonden om te vliegen. Of dat allemaal volgens de voorschriften is gegaan, weet ik niet, maar de NL-overheid en Bruins staan er buiten.

 5. Isengrijn

  Ik las ook al ergens dat dit virus gestabiliseerd is. Als dit echt waar zou zijn is het best een gemiste kans voor moedertje aarde.
  Ik had gehoopt op een totale wegvaging van minstens de helft van de wereldpopulatie.

  1. CLoVis

   Had ik ook op gehoopt;
   de complete zuidelijke hemisfeer.

   1. Piet51

    @CloVis
    “de complete zuidelijke hemisfeer”
    Voldoet deze gedachte aan de eisen die Hegel aan “gezond denken” stelt??? Ik denk alleen al aan jouw beeld van de zuidelijke hemisfeer. Bedoel je echt het zuidelijk halfrond? Ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken, oprecht excuus als ik het fout heb, dat je op de zuidelijke hemisfeer vooral landen ziet waar vluchtelingen uit afkomstig zijn. Maar verreweg de meeste van die landen liggen op de noordelijke hemisfeer, bijna allemaal eigenlijk. Jij weet dit als geletterde individu natuurlijk, maar voor de anderen hier, dat betreft de landen Marokko, Libië, Ethiopië, Syrië, Irak, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, Somalië, Congo deels, Nigeria, Mali en nog een paar. Met het wegvagen van de zuidelijke hemisfeer tref je compleet Australië en het zuidelijke deel van Afrika. Twee derde van Afrika wordt dan gered, een goede zaak natuurlijk. Ook Zuid-Amerika blijft voor een heel klein deel bestaan.

   2. Piet51

    Een beetje ongenuanceerd bericht. Sars was ook een Corona-virus, net als het Wuhan-virus. En het Wuhan-virus is niet zozeer dodelijker, maar er zijn inmiddels wel meer doden gevallen. Maar daarvoor waren ook veel meer ziektegevallen nodig dan bij SARS. Voorlopig is het Wuhan-virus dus minder agressief. Wat dat voor de toekomst betekent blijft nog onzeker.

  2. Bockbeer

   “Ik had gehoopt op een totale wegvaging van minstens de helft van de wereldpopulatie”

   Te beginnen met alle linkse mensen.

 6. Hendrie1963

  Als we toch altijd uitgemaakt worden voor racist of fascist dan wil ik er ook gebruik van maken. Kunnen ze deze virus niet loslaten op GroenLinks en D66.

 7. Rosasolis

  Alle virussen zijn gevaarlijk. Maar er bestaan echte killers die voor iedereen uiterst gevaarlijk zijn: zoals de SARS van jaren geleden, en de EBOLIE uit Afrikaanse landen.
  Die twee kan je vergelijken met de Pokken van vroeger.
  Maar hoewel deze huidige Corona epidemie is ook uiterst gevaarlijk, kunnen velen worden genezen. Als zij snel medische hulp krijgen. Omdat de SARS een echte killer was, heeft de extreme quarantine systemen over de hele wereld gewerkt om deze virus, na enkele maanden uit te roeien. Maar nu is het blijkbaar onvoldoende om deze
  vreselijk nieuwe virus te stoppen, omdat het steeds doorgaat, zonder toezicht voor strikte quarantine… Nog erger dan de Ebolie in Afrikaanse landen, die nu wel onder controle is.

  1. Kretoloog

   Wat een stompzinnig gezwatel weer van mevr. Rosa. Die heeft echt geen idee waar ze over schrijft. Om Sars en Corona te vergelijken met Pokken. Totaal van het padje af, dat mens.

   1. Rosasolis

    kretoloog. Natuurlijk!… Jij bent te dom om wat dan ook over virussen te weten.

 8. M. Brandenburg

  De statistieken bewijzen het. De statistieken bewijzen helemaal niets, indien nu we naar (bekend) de vierde week gaan en maar 39.000 mensen zijn besmet de in de vele miljoenen tellen de gebieden dan verspreid het virus zich extreem langzaam.. Om dat te beseffen uoeven we maar naar virussen uit het verleden te lijkken, zelfs de gewone griep verspreid zich langzamer. Vervolgens zijn er een exact aantal doden, wat hoog lijkt, maar aangezien het aantal besmettingen niet serieus te nemen is kan er geen waarde aan dit aantal gehangen worden. Ook hier zien we bij de besmettingen op niet vrienden, dat wie verder niets mankeert de ziekte gewoon overleeft. Wat weten we van de overleden mensen, waren ze bejaard, hadden ze al iets onder de leden, kregen ze chemo? Allemaal zaken die er toe doen, immers dat laatste is waar het vorige virus zijn slachtoffers vond, mensen die hadden overleden aan het oplopen van een verkoudheid, werden toegeschreven aan de Mexicaanse ziekte.

  Statistieken zeggen helemaal niets wanneer er zo verschrikkelijk gebrek aan echte informatie is. Wanneer blijkt dat het virus echt zo besmettelijk is, dan hebben we het over honderd(den)uizend geïnfecteerden, waarna het dodental ineens meevalt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.