Gerechtigheid! NS heeft slachtoffers van deportaties vergoeding betaald!

Zojuist is bekend geworden dat de NS het afgelopen half jaar eindelijk slachtoffers van deportaties vergoedingen heeft betaald. Al decennia is enorm veel kritiek op de houding van de NS geweest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De NS heeft namelijk flink wat verdiend aan de grootschalige deportaties in Nederland. Slachtoffers kunnen rekenen op een vergoeding tot 15.000 euro. 

Zo’n 32 miljoen euro heeft de NS het afgelopen halfjaar betaald aan slachtoffers en nabestaanden. In totaal waren er zo’n 4000 aanvragers, waarvan 600 overlevenden. 700 aanvragen zijn afgekeurd wegens een gebrek aan bewijs of gegevens.

De NS heeft meer dan 100.000 mensen – Joden, Sinti, Roma en politieke tegenstanders – naar verschillende kampen vervoerd. Voor al deze treinritten had de NS een rekening uitgeschreven voor de nazi’s, die dit van gestolen geld betaalde.

In 2005 bood de NS – eindelijk – al haar excuses aan, maar naar jaren van gesprekken met nabestaanden realiseerde de top van de NS dat een vergoeding wel op zijn plek was.

Er waren tal van joden die zelf hun treinkaartje naar een vernietigingskamp zelf moesten betalen van de NS, konden ze dat niet, dan stuurde de NS een rekening naar de nazi’s. De NS heeft zo’n 2,5 miljoen gulden verdiend ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit is voor veel nabestaanden toch een fijn gebaar!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Gebande Kok

  Bart steunt duidelijk de deugers van de de NS.

  1. hans-e-pans

   Wel rijkelijk laat, meer dan 75 jaar te laat.

   Er zullen maar weinig overlevenden meer zijn denk ik.

 2. DidiMadloba

  Dit klopt niet. Indertijd was de NS een staatsbedrijf. Dus de staat moet de vergoedingen betalen.
  De huidige NS is een commercieel bedrijf dat niets te maken heeft met het misselijke gedrag van de staat destijds.

  1. hans-e-pans

   In de oorlog waren de Nederlandsche Spoorwegen inderdaad een Roverheidsinstelling.

   Vrijwel alle treinen, bijna 100%, die toen voor de Duitsers de Joden, Sinti en anderen naar de vernietigings- en consentratiekampen brachten reden precies op tijd.

   Dat percentage van op tijd rijdende treinen hebben ze bij de Nederlandsche Spoorwegen nooit meer gehaald.

   Thans, als half om half commercieel bedrijf NS, zelfs bij benadering nog niet.

  2. Stanly2000

   Fritsje,
   “N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS) is een Nederlands spoorwegbedrijf, een semi-overheidsbedrijf met een nv-status, waarvan de aandelen in handen zijn van de Staat der Nederlanden.”
   “Dus de staat moet de vergoedingen betalen.”
   Doet ze dan ook.

 3. Peetjoh

  4000 aanvragen voor 600 overlevenden. Hebben nou 3400 joodse nakomelingen hetzelfde zielepieten gen als die zogenaamde slavernij slachtoffers. Naja betaald dus nou stoppen met klagen tegen dat muurtje.

  1. Seneca

   @peetjog
   jij maakt in je reactie, je anti joodse houding, meer dan duidelijk! dat mag, niets op tegen maar bedenk dan wel dat een dergelijke reactie fysiek vergolden kan worden. als dat zou gebeuren, dan moet je niet klagen en je smoel houden. overigens – als je goed had gelezen (kan je niet) dan had je kunnen lezen – dat het een combinatie van joodse, sinti en roma aanvragen is geweest.

 4. Benny

  Ik vraag me af of er spraken is van schuld door de ns in die tijd….. Stel je voor ze hadden tegen de bezetter gezegd… Nou hier werken wij niet aan mee Herr flick….. Dan hadden de weigeraars snel in de volgende trein gezeten……het waren compleet andere tijden dan die van vandaag iedereen die niet werkten werd per direct an die wand gestehlt…… Hoe kan je van schuld spreken in de situatie 40 45

 5. Benny

  Iedereen die niet Mee werkte

 6. Seneca

  Bart, als jij di gerechtigheid noemt, dan moet je je toch eens verdiepen in het begrip, dat het woord gerechtigheid, betekent. NS heeft het bedrag ad circa 32 miljoen Euro’s betaald en daarmee een rechtszaak afgekocht. indien er een rechtszaak was gekomen, dan had de NS een veelvoud van dit bedrag mogen neertellen. ik heb de voorwaarden, waaronder men een ‘gerechtigheid vergoeding’ kon verkrijgen, goed gelezen. De reden voor deze nauwkeurige bestudering was het feit, dat ene Rogier van Boxtel (D66) met in zijn kielzog ene Job Cohen (PvdA) dit varkentje wel zouden wassen. over D66 weten wij inmiddels genoeg en Joden met Job Cohen als ‘vriend’ kunnen deze man beter als hun vijand beschouwen. deze voorwaarden waren zo barbaars, dat wat mij betreft, de NS voortaan als ‘doodstransporteur van etnische minderheden’ genoemd mag worden.

 7. Bes Tolen

  Naar mijn idee is het onverstandig om zoveel jaren naderhand nog vergoedingen te geven. Wat een woord: vergoedingen. Juist dat woord vind ik al geheel buiten toepassing. Je moet nooit zoveel jaren naderhand aankomen met geld of andere materiële zaken.
  Alleen in geval van een enkel bijzondere geval, van bijvoorbeeld onteigening van
  geliefd langdurig familiebezit, zou je wat moeten doen. Uitzonderlijk.

 8. Bes Tolen

  “Vergoedingen” te claimen. Niemand durft joden te bekritiseren en dat is ook een punt. Dus kritiek over bepaalde onderwerpen moet uit joodse kringen zelf komen. Dat zou wel goed zijn kritiek uit eigen kring want ondertussen na zoveel tijd zijn die ”vergoedingen” niet altijd goed voor een goeie naam.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.