Eerste Kamerlid FVD Nicki Pouw-Verweijen: ‘Coronavirus is niet zomaar een griepje’

In de media, in de politiek en zelfs op straat horen we mensen het nieuwe coronavirus COVID-19 steevast afdoen als “een griepje.” Volgens FVD Eerste Kamerlid én arts Nicki Pouw-Verweij is dat een waardeloze vergelijking. COVID-19 is veel gevaarlijker. Het afdoen als “een griepje” is onjuist.

“[V]oor iedereen die het Corona-virus nog afdoet als ‘een griepje’, lees onderstaande draadje eens. We kunnen beter te veel maatregelen nemen dan te weinig, gezien de grote risico’s voor de ouderen en zwakkeren. Dat is onze morele plicht als samenleving,” aldus Pouw-Verweij op Twitter.

Ze linkt naar een draadje dat je tijd meer dan waard is.

De auteur van dat draadje, Fryling, stoort zich er “mateloos” aan dat ” Covid-19 door een significant grote groep word afgedaan als een ‘griepje.’ Onder ieder willekeurig Covid-19 gerelateerd bericht op Facebook zijn grote aantallen mensen te vinden die de media betichten van bangmakerij. Van bangmakerij is geen sprake, sterker nog.. de media in Nederland is relatief mild met het raporteren over Covid-19. Van paniek zaaien en bangmakerij is dan ook totaal geen sprake.”

Fryling gaat verder dat “Covid-19 geen griep [is] en ook zeker niet zo afgedaan [mag] worden.”

Waarom niet? Nou, daar zijn nogal wat redenen voor, aldus Fryling:

1. Een gemiddeld griep seizoen (Alle influenze varianten samengenomen) staan garant voor tussen de 0.1% en 0.2% sterfte bij alle besmettingen. (Sterftecijfer 0,1% – 0,2% 1-2 per 1000). Echter ligt het sterftecijfer bij Covid-19 aanzienlijk hoger. (Sterftecijfer 3,4% 34 per 1000). De enige vergelijking met Influenza in dit geval is dat ze dezelfde risicogroepen hebben. (Ouderen, verzwakte mensen, verminderd immuunsysteem)

2. Voor Influenza kan de met name zwakkere medemens zich wapenen met een griep vaccin. Er bestaat op het moment geen enkel vaccin voor Covid-19. De eerste vaccins voor Covid-19 worden verwacht medio 2021.

3. De incubatie periode van Covid-19 is langer (1 tot 14 dagen). De incubatie periode van Influenza is ( 1 tot 7 dagen). Het bijbehorende risico is dus dat men besmet kan zijn met Covid-19 zonder zich te herinneren waar en wanneer dit mogelijk opgelopen is.

4. Covid-19 kan anders dan dat word aangehaald door het RIVM ook verspreid worden door mensen zonder symptomen, met name in de beginfase. Als risicofactor hebben mensen milde symptomen die niet direct aan Covid-19 doen denken.

5. Covid-19 kan worden overgedragen nadat symptomen al verdwenen zijn (Max. 29 dagen na besmetting).

6. Er is een verhoogde kans op herbesmetting binnen de risicogroepen. (Covid-19 opnieuw onder de leden krijgen)

7. Covid-19 is overdraagbaar op uw huisdier, echter is er geen informatie bekend of uw huisdier dit kan overdragen op u.

8. Covid-19 is heftiger. Bij influenza komt 1% in kritieke / ernstige toestand terecht. Bij Covid-19 liggen deze aantallen hoger, 13,8% ernstig en 4,7% in kritieke toestand.

9. De reproductie van Covid-19 is hoger. R2 / 3 ( Des te hoger het getal na de R, des te hoger de verspreiding ). Bij Influenza is dit R1.3

10. Covid-19 kan netzo als SARS / MERS permanente schade aanrichten in uw centrale zenuwstelsel.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 154 DDS-lezers gingen u al voor!

Geen wonder dat Theo Hiddema én Pouw-Verweij er bij het kabinet op aandringen om grootschalig in actie te komen. Als dat niet gebeurt kan het zomaar zo zijn dat Nederland te maken krijgt met een échte epidemie die duizenden mensen — vooral ouderen en verzwakten — het leven kost. Dat zou 2020 een rampjaar maken.

Het goede nieuws dat mogelijk in strijd is met één van de punten hierboven is dat het echte sterftecijfer mogelijk lager is dan de 3,5% waar nu over gerept wordt. Er zijn hoogstwaarschijnlijk heel veel ‘zieken’ die niet weten dat ze het coronavirus hebben. In Zuid-Korea, waar ze heel actief testen, blijkt het sterftecijfer rond de 0,6% a 0,7% te liggen. Dat is nog altijd 3 a 6 keer hoger dan bij de griep, maar het is natuurlijk significant minder dan de 3% a 3,5% waarover gesproken wordt, goddank.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Brenda Welsh

  Mooi verpakte bedelbrief over het virus.

  1. Bockbeer

   Brenda Welsh, 1234vijf, John Breekijzer?

   1. 1234vijf

    De trollen zijn weer wakker.

    1. CLoVis

     Ik zie het:
     Brenda Smells en 1234wijf.

    2. 777

     Brenda Welsh, 1234vijf, John Breekijzer?

    3. Rosasolis

     1234vijf. De trollen zijn altijd wakker. Waarschijnlijk ben je nieuw op deze
     site. Je zult merken dat de extreem-rechts DDS trollen kliek probeert deze nieuws site over te nemen. Zij hebben verschillende methoden van pesterijen: zoals je domme namen geven, en wat je schrijft om te draaien, zodat het heel anders wordt, dan wat je heb geschreven. De trollen moet je gewoon negeren, ze zijn geen aandacht waard! Blijf schrijven, je zult onder de vele abonnees ook vriendelijke, interessante reacties krijgen, inclusief van mij.

     1. CLoVis

      @halvezolis
      Nomen est omen.

 2. fusilier

  Viroloog . Marc van Ranst, griepvirus 1 op 1000 . corona virus 3 op 100. Je zal er maar bij zijn?

 3. Julien Sorel

  DDS zou er verstandiger aan doen niet dit soort paniekverhalen de wereld in te sturen.

  1. Rammstein

   Aldus de internationaal bekende medicus en viroloog, dr. Julien Sorel.

   1. 1234vijf

    Probeer het eens inhoudelijk, slimbo.

    1. Rammstein

     Welke autoriteit kent 1234vijf aan Julien Sorel toe voor het doen van zo’n onversneden stompzinnige uitspraak?

     1. 1234vijf

      Het schelden en tieren is al weer begonnen bij de oude Rammstein.

     2. Rammstein

      Mijn vraag wordt uiteraard niet beantwoord. Daar heeft 1234Sorel namelijk geen antwoord op.

     3. 1234vijf

      Ik reageer niet op scheldende en tierende bejaarden.

     4. Rammstein

      Makkelijke uitvlucht, Sorel. Je schiet gewoon tekort, omdat je nu eenmaal geen hoogvlieger bent in het debat.

  2. Isengrijn

   DDS en aanverwante sites gedijen op het verspreiden van paniekverhalen.
   Zo ook op Sylvana Simonsen en Trumpen.

   1. Rammstein

    isie, waarom zijn in Italie alle scholen en universiteiten gesloten en is Lombardije in een lockdown – vanwege een gewoon griepje?

    1. Isengrijn

     Ik zeg nergens dat het maar een gewoon griepje is, Rammie.
     Het is zelfs ernstiger.

     1. 777

      Moet jij geen joden gaan haten?

     2. Rammstein

      Wat bedoelde je dan met je reactie? Corona is toch hot news? Logisch dat DDS daar dan aandacht aan besteed.

     3. Isengrijn

      Het is inderdaad logisch dat DDS er aandacht aan besteed, ja.
      Maar als ik de (kopieer en plak)artikeltjes lees van Van der Galien, weet ik dat zijn werkelijke doel hits en clicks zijn.

     4. Lambieck

      Gebruik maken van uw vrijheid van meningsuiting kan u uw paspoort kosten.
      Maar u heeft wel groot gelijk.

 4. 1234vijf

  Over twee maanden praat niemand meer over dit virus.

  1. 777

   Brenda Welsh, 1234vijf, John Breekijzer?

   1. Original NL

    Over 2 maanden praat niemand meer over Trump….de kristallen bol van nick nr 12345 bleek van matglas.

 5. Veteraan

  ’10. Covid-19 kan net zo als SARS / MERS permanente schade aanrichten in uw centrale zenuwstelsel’

  Dus Links NL heeft het virus allang opgelopen voordat het in China weer opdook.
  Ernstig hoor en dan maar beter wat euthanasie voor de zware gevallen dat toestaan dat het lijden voort duurt.

 6. Bockbeer

  Het zijn hoofdzakelijk ouderen die komen te overlijden, dus het Corona virus is een geschenk uit de hemel voor de D66, en GroenLinks stemmers.

  1. Kretoloog

   Dat is een natuurwet, Bokbier, dat hoofdzakelijk ouderen komen te overlijden. Heeft niks met griep of Corona te maken. En troost je maar met de gedachte dat ook D66- en GroenLinks-stemmers eens de pijp uit gaan.

   1. 1234vijf

    D66- en GroenLinks-stemmers worden gemiddeld wel ouder en zijn minder vatbaar voor ziektes: ze zijn gemiddeld slimmer en leven gezonder.

    1. Kretoloog

     Farid waar ook: Oud GroenLinks kamerlid Tara Singh Varma, volgens eigen zeggen in 2000 getroffen door terminale kanker, leeft ook nog steeds. En heel royaal, van de honderdduizenden euro’s die zij van Surinaams hulpgelden heeft verduisterd.

 7. Rosasolis

  Verkoudheid en griep zijn door iedereen bekend. Hiermee moet je uitzieken voor tenminste twee weken. Thuis blijven, zodat je niemand kan aansteken met deze bekende virus soorten. Veel rusten, veel sap drinken, en goed eten. Maar de Corona virus is veel ernstiger dan de bekende verkoudheid of griep. Deze hevige virus ontwikkelt zeer snel, gaat direct naar de longen, hart, en andere organen. Sommige mensen overleven het niet ondanks de strenge zorg in ziekenhuizen,
  en de hulp van antibiotica.
  Deze ernstige virus kan voor mensen van alle leeftijden fataal zijn; niet alleen bejaarden of ziekten. Volledig herstel gaat moeilijk…als men helemaal hersteld wordt.

 8. Meriadoc Brandebok

  Het is geen griepje, maar ook geen middeleeuwse pest. De media-aandacht is mijns inziens overtrokken. De media doet namelijk wel alsof er een levensgevaarlijke epidemie is uitgebroken.

  1. Rammstein

   Meriadoc, het zijn niet alleen de media die Covid-19 als zeer ernstig taxeren: ook overheden zijn in hoge staat van paraatheid. Vele steden in China zijn in quarantaine en in Italie (de belangrijkste besmettingshaard voor Europa) zijn alle scholen en universiteiten gesloten, evenementen afgelast en Lombardije in lock down. Dat is toch niet voor niets.

  2. FJ

   Volgens mij heb je je zaakje niet op een rijtje. Er is een hoop nepnieuws, vooral van onze overheid, want al 4 % van de mensen overlijden en dat zij niet alleen 65 plussers, dan is er toch meer aan de hand dan een griepje, waar het percentage onder een halve procent ligt.
   Even ter controle de cijfers van het RIVM:
   totaal besmet: 102.471
   Herstelt : 57.462
   Overleden : 3.491 (bijna 6 %)
   Resteert : 43.518 patiënten
   Hier overlijdt waarschijnlijk ook nog 6 % van = 2500 mensen
   Het is niet zo moeilijk te beoordelen of de overheid de waarheid spreekt.
   Ik kan me er ook iets bij voorstellen, want ze willen geen paniek en de economie mag niet op zijn gat gaan liggen.
   Zelf nadenken is de kunst en moet je zeker niet aan de overheid overlaten, want ik wacht nog op de eerste keer, dat cijfers van hen correct zijn.
   Maar je kan niet alles hebben in het leven.

 9. Fortiori

  De Aziatische griep (ook “A-griep” genoemd) was een pandemie die in 1957 in Azië uitbrak en zich van daaruit verbreidde. De Aziatische griep kostte aan ongeveer 1 miljoen mensen het leven. Het aantal dodelijke slachtoffers van deze griepepidemie was daarmee duidelijk minder dan het aantal van de ‘Spaanse griep’ van 1918. Hiervan lopen de schattingen uiteen van twintig tot meer dan vijftig miljoen doden wereldwijd. De Spaanse griep droeg bij aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

 10. FJ

  In een VVD en D66 maatschappij hoef je geen rekening te houden met ouderen, want die kosten alleen maar geld en dat kun je beter besteden aan D66 ambtenaren.

 11. La Pointe

  Wanneer kunnen wij weer op vakantie in Europa? Anders blijft over Eilat of Sharm el Sheikh.
  Marrakech is ook heel prima in Mei.

 12. Bes Tolen

  Fortiori, verklaar u nader. mogelijk hebt u gelijk maar?
  Veruit de meeste doden Spaanse griep na de oorlog. Ook waar geen oorlog was.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.