shutterstock 1622495458

Eerste Kamerlid FVD Nicki Pouw-Verweijen: 'Coronavirus is niet zomaar een griepje'

Geen categoriemrt 07 2020, 10:00
In de media, in de politiek en zelfs op straat horen we mensen het nieuwe coronavirus COVID-19 steevast afdoen als "een griepje." Volgens FVD Eerste Kamerlid én arts Nicki Pouw-Verweij is dat een waardeloze vergelijking. COVID-19 is veel gevaarlijker. Het afdoen als "een griepje" is onjuist.
"[V]oor iedereen die het Corona-virus nog afdoet als 'een griepje', lees onderstaande draadje eens. We kunnen beter te veel maatregelen nemen dan te weinig, gezien de grote risico's voor de ouderen en zwakkeren. Dat is onze morele plicht als samenleving," aldus Pouw-Verweij op Twitter.
Ze linkt naar een draadje dat je tijd meer dan waard is.
De auteur van dat draadje, Fryling, stoort zich er "mateloos" aan dat " Covid-19 door een significant grote groep word afgedaan als een 'griepje.' Onder ieder willekeurig Covid-19 gerelateerd bericht op Facebook zijn grote aantallen mensen te vinden die de media betichten van bangmakerij. Van bangmakerij is geen sprake, sterker nog.. de media in Nederland is relatief mild met het raporteren over Covid-19. Van paniek zaaien en bangmakerij is dan ook totaal geen sprake."
Fryling gaat verder dat "Covid-19 geen griep [is] en ook zeker niet zo afgedaan [mag] worden."
Waarom niet? Nou, daar zijn nogal wat redenen voor, aldus Fryling:
1. Een gemiddeld griep seizoen (Alle influenze varianten samengenomen) staan garant voor tussen de 0.1% en 0.2% sterfte bij alle besmettingen. (Sterftecijfer 0,1% - 0,2% 1-2 per 1000). Echter ligt het sterftecijfer bij Covid-19 aanzienlijk hoger. (Sterftecijfer 3,4% 34 per 1000). De enige vergelijking met Influenza in dit geval is dat ze dezelfde risicogroepen hebben. (Ouderen, verzwakte mensen, verminderd immuunsysteem)
2. Voor Influenza kan de met name zwakkere medemens zich wapenen met een griep vaccin. Er bestaat op het moment geen enkel vaccin voor Covid-19. De eerste vaccins voor Covid-19 worden verwacht medio 2021.
3. De incubatie periode van Covid-19 is langer (1 tot 14 dagen). De incubatie periode van Influenza is ( 1 tot 7 dagen). Het bijbehorende risico is dus dat men besmet kan zijn met Covid-19 zonder zich te herinneren waar en wanneer dit mogelijk opgelopen is.
4. Covid-19 kan anders dan dat word aangehaald door het RIVM ook verspreid worden door mensen zonder symptomen, met name in de beginfase. Als risicofactor hebben mensen milde symptomen die niet direct aan Covid-19 doen denken.
5. Covid-19 kan worden overgedragen nadat symptomen al verdwenen zijn (Max. 29 dagen na besmetting).
6. Er is een verhoogde kans op herbesmetting binnen de risicogroepen. (Covid-19 opnieuw onder de leden krijgen)
7. Covid-19 is overdraagbaar op uw huisdier, echter is er geen informatie bekend of uw huisdier dit kan overdragen op u.
8. Covid-19 is heftiger. Bij influenza komt 1% in kritieke / ernstige toestand terecht. Bij Covid-19 liggen deze aantallen hoger, 13,8% ernstig en 4,7% in kritieke toestand.
9. De reproductie van Covid-19 is hoger. R2 / 3 ( Des te hoger het getal na de R, des te hoger de verspreiding ). Bij Influenza is dit R1.3
10. Covid-19 kan netzo als SARS / MERS permanente schade aanrichten in uw centrale zenuwstelsel.
Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 154 DDS-lezers gingen u al voor!
Geen wonder dat Theo Hiddema én Pouw-Verweij er bij het kabinet op aandringen om grootschalig in actie te komen. Als dat niet gebeurt kan het zomaar zo zijn dat Nederland te maken krijgt met een échte epidemie die duizenden mensen -- vooral ouderen en verzwakten -- het leven kost. Dat zou 2020 een rampjaar maken.
Het goede nieuws dat mogelijk in strijd is met één van de punten hierboven is dat het echte sterftecijfer mogelijk lager is dan de 3,5% waar nu over gerept wordt. Er zijn hoogstwaarschijnlijk heel veel 'zieken' die niet weten dat ze het coronavirus hebben. In Zuid-Korea, waar ze heel actief testen, blijkt het sterftecijfer rond de 0,6% a 0,7% te liggen. Dat is nog altijd 3 a 6 keer hoger dan bij de griep, maar het is natuurlijk significant minder dan de 3% a 3,5% waarover gesproken wordt, goddank.
Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten