Corona update! Virus eist 1250 levens in één dag! Italië: 627, Spanje: 213

De meeste landen hebben de cijfers voor vandaag weer doorgegeven. Mijn god, wat een drama: 1250 doden in één dag. Het aantal doden blijft maar oplopen en flink ook! Italië rapporteert maar liefst 5.986 nieuwe besmettingen en 627 doden. Spanje 2.335 nieuwe besmettingen en 213 nieuwe doden.

Drama
Dit gaat nu wel écht heel hard. Italië haalt China momenteel keihard in qua doden en aantal nieuwe doden per dag. En dat met iets meer dan de helft van het aantal geregistreerde besmettingen in China!

En alsof dat al niet erg genoeg is, lijkt Spanje ook onverminderd hard op weg om Italië achterna te gaan. Nederland, met 30 doden op één dag, trouwens ook. Daar ben ik inmiddels wel van overtuigd.

En daarom ben ik ook zo kritisch op het RIVM, mensen die het RIVM blindelings vertrouwen en mensen die terechte kritiek, met wat voor drogreden dan ook, opzij schuiven. Zie ook het vorige artikel over Pointer van het KRO-NCRV.

DDS en nepnieuws
We bespreken dit natuurlijk onderling tussen collega’s ook heel veel. En we vliegen heus wel eens uit de bocht met een artikel. Maar we zijn niet actief nepnieuws aan het produceren! Ook niet passief, ook geen junknews en we willen ook geen paniek zaaien. We proberen het onderwerp ook niet te overdrijven. Nergens voor nodig ook, want we zagen allemaal wel aankomen dat het erg genoeg van zichzelf zou gaan worden.

We lezen er met z’n allen ook veel over. We komen een hoop onzin tegen, maar soms twijfelen we en laten we anderen er naar kijken. Wat overblijft zijn meestal bronnen als CNN, The Guardian, wetenschappelijke onderzoeken (waar door vergelijkbare nieuwssites naar wordt verwezen). Zulke onderzoeken hebben vaak voorzichtige conclusies en lijken prima in elkaar te steken wat betreft methodologie, data, populatiegrootte etc.

Als wij dan zien dat een nieuwsgigant als CNN zo’n onderzoek aanhaalt om te zeggen dat er mogelijk iets met het virus is dat een risico kan zijn, dan gaan we daar op in. En als het RIVM, een hele tijd vóór het verschijnen van dat onderzoek, keihard durfde te beweren dat het tegenovergestelde waar is? Dan zien we daar graag bewijzen voor. En als het RIVM (ruim) ná zo’n onderzoek alsnog stellig is, dan vragen we ons al helemaal af waarom dat zo is!

Dat is niet paniek zaaien. Dat is waarheidsvinding. Maar als het RIVM iets stellig heeft beweerd (of zich indekt met flauwe woordspelletjes als ‘we zeiden slechts kleine kans‘) dan snap ik best dat er paniek kan ontstaan ja. Vooral bij het RIVM (en als zij een fout toegeven, bij het publiek al helemaal). Dan hadden ze maar wat vaker een slag om de arm moeten houden en eerlijk durven zeggen: ‘we weten het niet zeker, maar neem het zekere voor het onzekere.’

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Bockbeer

  Coronavirus is een hoax, en bestaat al sinds de jaren zestig. Volg Jensen, voor echte geluid!

  1. Bockbeer

   Het

 2. Seneca

  @wout Willemsen
  je schrijft: ‘Italië haalt China, inzake het aantal doden, in’. is dat werkelijk zo? wie garandeert dat de door China vrijgegeven cijfers, de correcte zijn? China is nooit open inzake binnenlandse problemen en issues. waarom zou China met de aantallen doden wel open zijn?

  1. Wout Willemsen

   Nee, dat hoeft niet werkelijk zo te zijn. Als Italië zo door blijft gaan, zullen er wel veel vragen komen over waarom de Chinese cijfers zo laag zijn uitgevallen. Daar is nu eigenlijk al voldoende reden voor. Maar het schijnt dat Italië inmiddels de hulp van Chinese artsen heeft ingeschakeld.

  2. Peetjoh

   Ja juist. 17 miljoen mensen in quarantaine. Deuren dichtgelast. Net of ze die woningen weer open hebben gemaakt. Wuhan is een stad met lijken in dichte huizen. Geen cijfer klopt.

 3. Jack Flash

  Seneca@Ik heb wel eens met een Chinese Nederlander gesproken.Hij was een goede pianist,maar dat terzijde.
  Hij zei dat het gele gevaar altijd op de loer zal blijven liggen.

 4. Anti Idioten

  Willen niet paniek zaaien…..JULLIE HELPEN MEE MET PANIEK ZAAIEN…. luister naar de Jensen show hij legt het duidelijk uit. CNN is de grootste paniek zaaier van allemaal! Linkse schurken die daar werken.

  Gister nog een artikel hier op DDS dat 75% van ouderen in Italie aan hun lot worden overgelaten en dan nu dit artikel alsof het zo gek dat er zoveel doden vallen in Italië…jullie hebben het zelf gisteren nog verklaard waarom dit in Italië zo is! De gemiddelde leeftijd van de overleden mensen is 81! WORD WAKKER!

 5. Fonz

  corona up-date! inmiddels is ruim 97% alweer genezen…

 6. Kretoloog

  De ‘gewone’ griep eist wereldwijd 2000 doden op een dag. Over een heel jaar uitgesmeerd. Maar omdat een griep meestal tussen 15 – 20 weken duurt, ligt het reële aantal doden aan gewone griep op 6000 per dag. En dat gebeurt dus jaar in jaar uit. Niemand maakt zich daar druk over, de media al helemaal niet.

  Dus waar hebben we het nu eigenlijk precies over bij het drama van Corona?

 7. LNGR

  Alles voor de clicks.

  MOORD. BRAND. DOOD EN VERDERF!

 8. ervi

  Nostradamus voorspelde in de Middeleeuwen dat de wereld zou worden vereoverd door de Arabische en de Aziatische legers. Met de Moslimoverspoeling komt het al aardig die richting maar met het gele virus. ….je moet niet aan denken.

 9. Jack Flash

  Jensen heeft een gezonde ingebouwde sceptus jegens het establishment.
  Hij houdt mensen alert.
  De scheiding tussen paranoia en realiteit mag de kijker zelf bepalen.Jensen zal u nooit verbieden de straat op te gaan.
  Het is maar dat u het weet.
  Nederlanders,let op mekaar.

 10. Jack Flash

  sceptus= scepcis

 11. 777

  Inwoners Italië: 60,48 miljoen = 0,00001% virusdoden
  Inwoners Spanje: 46,66 miljoen = 0,000005% virusdoden

  1. Peetjoh

   Oh je rekent voor ’t gemak ook de niet zieken mee?. Pak dan 8 miljard dan kom je op niks uit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.