Amerikaanse top experts verbaasd over landen die lockdown versoepelen: ‘Coronavirus houdt nog wel twee jaar aan!’

CNN komt met een bericht die voor Amerikanen, maar ook voor de rest van de wereld, als een schok moet komen. Een team van Amerikaanse top experts beweren in een rapport dat de coronapandemie nog wel 18- tot 24 maanden voort zal blijven duren. Ze raden aan om van het slechtst mogelijke scenario uit te gaan en daar op voor te bereiden.

“This thing’s not going to stop until it infects 60 to 70 percent of people,” Mike Osterholm, who directs the Center for Infectious Disease Research and Policy (CIDRAP) (…). “The idea that this is going to be done soon defies microbiology.”

Over de geloofwaardigheid van de experts hoeft niet meer te worden getwijfeld, lijkt het wel. CNN pakt behoorlijk uit met allerlei informatie over de kennis en ervaringen van de top experts. En dat is waarschijnlijk maar goed ook, want er valt maar weinig optimisme in hun rapport te bespeuren.

Voor een deel is het oud nieuws, maar vanwege de steeds luidere roep om versoepeling van de lockdown, is het toch wel goed om de feiten er weer even in te rammen. Want wat zeggen de experts, in het kort:

 • Groepsimmuniteit? Pas als 60 à 70 procent van de bevolking geïnfecteerd is (geweest), heeft groepsimmuniteit zin. Geen enkel land heeft dat nog bereikt. En op wereldschaal gaat dat om dik 4 miljard mensen.
 • Duurt lang! Groepsimmuniteit gaat lang duren, áls het al tot stand komt (en lang genoeg effectief blijft). Dat duurt nog zeker anderhalf tot twee jaar. In die periode zullen er nog steeds veel mensen dood blijven gaan.

Drie scenario’s.
Afhankelijk van hoe iedereen reageert, zijn er volgens de experts drie mogelijke scenario’s:

Scenario 1: De eerste grote golf (van nu dus) wordt gevolgd door ‘korte oplevingen’ van kleinere ‘golven’. Dit gaat een aantal keer door en wordt geleidelijk minder, tot ergens in 2021.
Scenario 2: In de herfst of winter komt er een nieuwe grote golf, met één of meerdere kleinere golven in een consistent patroon in de periode erna. ‘Net als de pandemie van 1918-1919’, zeggen de experts.
Scenario 3: De ‘slow burn’, noemen ze dit. Een traag en geleidelijk proces waar het coronavirus zeker twee jaar lang nog wel slachtoffers blijft maken en nooit helemaal weg is, maar dus geen grote golven meer teweegbrengt. Hierbij zou een lockdown overbodig zijn, maar ligt er wel continu druk op de zorg (door voorzorgsmaatregelen om verdere besmetting te voorkomen).

Scenario 1 zou betekenen dat er om de zoveel tijd weer een korte lockdown zou moeten worden ingelast. Economisch natuurlijk een enorme ramp.
Scenario 2 betekent dat er om de 3-6 maanden wellicht opnieuw een complete lockdown voor langere tijd zou moeten komen. Voornamelijk om de zorg niet te overbelasten, want dat zorgt voor meer doden. En scenario 3 is ook verre van ideaal.

De experts zeggen dat we ons moeten voorbereiden op scenario 2, die volgens hen het meest schadelijk is. Een vaccin zit er vóór 2021 in ieder geval niet in, zeggen ze.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Michel Bloemkist

  Goed, dan desnoods maar een paar jaar even wat minder welvaart. Geld is niet het enige in het leven dat telt.

  1. Michel Bloemkist

   Het enige Wát telt.

  2. Rammstein

   Denkt Michel Graftak dat de wereldeconomie een tweejarige lockdown overleeft?

  3. fisufisu

   “Goed, dan desnoods maar een paar jaar even wat minder welvaart”

   Die mindere welvaart is er al, vanwege de enorme aanslag op ons sociaal economisch stelsel door illegale Afrikanen, midden-Oosters, Polen die onze uitkeringen naar Polen brengen, de enorme afdracht aan de mislukte EU, mensen die afhankelijk zijn van voedselbanken!!!

  4. JochemX

   Het is maar net welke “top-expert” je aan het woord laat en een stelletje scenario’s verzinnen kan iedere scholier. 1918-19 er telkens bijslepen slaat ook nergens op. Ze wisten toen amper wat een virus is en vaccins waren er helemaal niet.

  5. Steven Opti

   Michel.. Je praat wel anders als jij ontslagen wordt. Wat een ondoordacht antwoord zeg.. heb je enig idee hoeveel mensen nu al in armoede leven?? En nu wordt de wereld economie platgegooid voor een zogenaamd levensgevaarlijk virus. Nou de cijfers wijzen totaal anders uit. Maar dat zijn er te weinig die dat zien. Deze onzin lockdown moet morgen meteen stoppen.

   1. Antihedo

    Moet je er wel bij vertellen hoe het er uit gaat zien als we de lockdown opheffen. Dan wordt de economie niet hetzelfde als voor het coronavirus. Tevens moet je antwoord geven op de ethische kwesties die gaan spelen. Zolang je dat niet gedaan hebt is het onzin om te roepen dat de lockdown opgeheven moet worden.

 2. Alfred Bentinck

  Deze scenario’s (ik las alleen de weergave van Wout) gaan alleen uit van een verloop zonder medicijnen dan wel vaccin. Dat wordt, voor zover ik las, door de meeste deskundigen niet reëel geacht. Er komen zonder twijfel medicijnen die met Corone besmette patiënt een grotere genezingskans geven en waarschijnlijk uiterlijk volgend voorjaar wel een vaccin.

 3. Beukman

  Helemaal nieuw is dit inderdaad niet.

  Ik ben wel benieuwd hoe Donald dit aan zijn volk gaat uitleggen. Volgens Donald is het nu bijna voorbij, hij voelt het, zei hij zelfs een paar dagen geleden, alles kan wat hem betreft weer open binnen een week of twee. Gaat hij de Chinezen opnieuw de schuld geven als de volgende golf eraan komt? Of anders dr. Fauci? De Democraten? Europa?

  Ondertussen worden er Americanen ontslagen die weigeren naar hun werk te gaan zolang hun werkgevers helemaal niets doet om hen te beschermen.

  1. Rammstein

   En hoe denk je dat Rutte dit aan ‘zijn volk’ gaat uitleggen? Ik voorzie een gebroeders De Witt scenario.

   1. Lugor

    Rammstein voorziet een gebroeders De Witt scenario.
    .
    Rammstein 5 weken geleden Beantwoorden
    Wat er nu gebeurt is een slachting & verwoesting van de kleine en grote economie. Dit is niet vol te houden. Binnen drie weken krijg je rebellie, burgerprotesten, massademonstraties en daarmee een avondklok en het leger op straat.
    .
    Glazen bol van Aliexpress?

    1. Rammstein

     Ok kokkie, dan zal het geen drie weken zijn, maar zes of acht weken. Kniesoor (zoals jij) die daar op let. Zeker is dat op een gegeven moment de pleuris uitbreekt als mensen/ondernemers in hun directe bestaan bedreigt worden en niets meer te verliezen hebben.

     Jij bent toch zelf ondernemer geweest? Dan moet je je dat heel makkelijk kunnen voorstellen.

     1. RPML

      Probleem is ‘slechts’ dat de politici en ambtenarij niet weten wat ondernemen is, ze met hun baangaranties pas aan de laatste boom hangen en totaal geen voorstelling hebben van wat ze aanrichten. Zodra ondernemers die niets meer te verliezen hebben tot actie overgaan en de spreekwoordelijke pleuris uitbreekt zullen ze ‘verbaasd’ en ‘geschokt’ zijn, misschien zelfs wel oprecht in hun eindeloze onwetendheid. De pleuris komt in ieder geval veel sneller dan ze denken, en daar waar de boeren nog geduld hadden, zullen deze ondernemers geen geduld meer hebben; het water staat aan hun lippen en ze hebben niets te verliezen. In hun kielzog nemen ze de ondernemers mee die het slachtoffer zijn van het gedaalde consumentenvertrouwen dat door deze hele mediahype geen cent meer uitgeeft

     2. Michel Bloemkist

      Politici niet weten wat wat ondernemen is is?

      Lubbers eigen familiebedrijf gehad,
      Rutte bij Shell gewerkt,
      Plasterk hoogleraar geweest,

     3. Michel Bloemkist

      En nog wel meer voorbeelden.

     4. RPML

      Lubbers klopt, maar die is er niet bij
      Rutte? Op de personeelsafdeling van SHELL?
      Plasterk? Sinds wanneer is een hoogleraar een ondernemer? En ook Plasterk zit niet in de huidige regering

    2. Beukman

     @Lugor
     Ik heb de archieven er ook even op nageslagen. Mijn vriend @Rammstein beweerde op 21 maart:

     Over precies een week zitten we op het niveau waarop Italie nu zit.

     Zelfs ondanks dat uur extra vanwege de zomertijd lopen we dan al meer dan een maand achter op schema.

     1. Rammstein

      Help me even op weg Beuk: in welk verband noteerde ik dat?

     2. Beukman

      In coronaverband, @Ramm.

      Er is toch anders duidelijk aangetoond dat de ‘managers in charge’ (Trutte & Co) in deze crisis veel te verwijten valt. Nederland gaat 1 op 1 Italie achterna qua aantal besmettingen en doden. Over precies een week zitten we op het niveau waarop Italie nu zit.
      (reactie 29)

      Valt dat mee of valt dat tegen?

      dagelijksestandaard.nl/2020/03/dubbel-interview-thierry-baudet-en-theo-hiddema-lockdown-van-maximaal-een-maand-blijf-vooral-thuis/

     3. Rammstein

      Ja, dat is mijn taalgebruik. Maar de context is me onduidelijk en ik weet ook echt niet meer wat ik er mee wilde zeggen of eventueel mee wilde ontkennen. Haal maar door de papiershredder.

   2. Beukman

    Jij bent een wensdenker en een idealist, @Rammstein. Rutte heeft voortdurend gewaarschuwd voor al te veel optimisme. Mark pretendeert bovendien niet de wijsheid in pacht te hebben. Jammer voor jou, maar een lynchpartij op het Malieveld, live uitgezonden door Jensen, zit er gewoon niet in.

    Donald daarentegen beschouwt zichzelf als een topviroloog. Hij was de eerste die deze pandemie zag aankomen (dixit Trump), hij heeft al diverse wondermiddelen aanbevolen, en een paar dagen terug verklaarde hij dat hij voelde dat de ellende binnenkort voorbij zou zijn.

    1. Rammstein

     “Jammer voor jou, maar een lynchpartij op het Malieveld, live uitgezonden door Jensen, zit er gewoon niet in.”

     Links vergist zich continue, Beukman. Het is wat RPLM zegt: ambtenaren, politici en politie hebben geen idee wat het betekent als ondernemers in hun bestaan bedreigd worden en een faillissement aanstaande is: dan slaat de bodem onder je bestaan weg en zijn mensen tot alles in staat. En terecht: liever knokkend ten onder dan je als een willoos schaap naar de slachtbank laten voeren.

     We spreken elkaar nog over een week of drie.

     1. Beukman

      @Rammstein
      Het is dus zaak dat Rutte duidelijk communiceert dat er geen keuze is, en dat van zijn ogen eruit lepelen, hem vervolgens villen, ondersteboven aan een boom op het Malieveld ophangen, de buik openrijten en de plasser er vanaf tjoepen (je kent het schilderij) het virus niet onder de indruk zal zijn.

      Tot nog toe is de communicatie Rutte vrij goed afgegaan. Bovendien zullen de maatregelen iets versoepeld kunnen worden als het meezit.

      Maar afgesproken, over drie weken zullen we zien of jouw scenario is uitgekomen.

     2. Meriadoc Brandebok

      De gele hesjes, de boerenprotesten, het zijn demonstrsnten die in het weekend op het Malieveld gezellig een kopje koffie drinken. Radicale protesten komen niet van de grond omdat niemand in Nederland daar belang bij heeft.

      Nederland is nooit een revolutionair land geweest – behalve tegen de Spanjolen, de gebroeders De Witt hadden al veel vijanden. De gedroomde revolutie is wensdenken van populistisch rechts die de nuchterheid van de Nederlandse volksaard onderschatten.

     3. Rammstein

      Meriadoc, ik droom niet over een revolutie en ben tegen (grootschalig) geweld.

      Maar ik ben zelf ook mijn beroepsleven lang zelfstandig geweest en kan me goed indenken wat het betekent als alles wat je hebt opgebouwd in een paar maanden wordt afgebroken door ‘omstandigheden’. Als het water echt tot je lippen staat en je alles dreigt te verliezen, laat je die roemruchte Hollandse nuchterheid snel achter je. En dat is een totaal andere situatie dan de gele hesjes of het boerenprotest.

     4. Meriadoc Brandebok

      De Gele Hesjes en boeren beweerden ook dat zij alles zouden verliezen en hun protest bleef beperkt tot koffie drinken op het Malieveld. Ook zij beweerden dat zij in hun bestaan werden bedreigd en behielden de Hollandse nuchterheid. Zelfs Farmers Defence Force zou uiteindelijk de voedselvoorziening niet blokkeren.

      Radicale protestgroepen hebben geen draagvlak in de samenleving, vooral met het oog op de VVD die in de peilingen aan het stijgen is.

      Maar goed, hoewel ik weet dat je voorspelling niet uitkomt, houden we de voorspelling van jou en RMPL er in. Een beetje een stok achter de deur voor als je over de foutieve voorspellingen van anderen begint.

     5. Beukman

      Of beschouwt @Rammstein wellicht het chanteren en bedreigen van CDA-politici vorig jaar door leden van Farmers Defence Force, die extremistische boerenorganisatie, als voorbeeld van hoe het volk in opstand kwam? Zelfs die acties werden niet breed door de organisatie zelf gedragen; het ging maar om een handje boerenheethoofden.

      Aandoenlijk was ook dat weer andere boeren keurig de bloemenperkjes weer repareerden die ze tijdens hun acties met hun trekkers hadden platgewalst.

     6. Rammstein

      Meriadoc, voor de boeren is het een ver-van-mijn-bed-show: datgene wat hen bedreigt speelt zich af in de (verre) toekomst en bovendien lonkt er een mooie uitkoopregeling. Voor de gele hesjes is het veelal ideologische bevlogenheid die geen geld kost.

      Maar als je kleine ondernemer bent, met pakweg 15 man op de payroll, met hoge bedrijfskredieten, met een hypotheek op een bedrijfspand en doorlopende lonen en bedrijfskosten en daarnaast je privehypotheek en kosten en er komt al maanden niets binnen zodat je op punt van omvallen staat, praat je over een andere situatie dan bij de boeren en gele hesjes. Dan wordt je in je naakte bestaan aangetast.

      Over de compensatieverstrekking door de overheid hoor en lees ik de verschrikkelijkste verhalen: onterechte afwijzingen, waanzinnige bureaucratie, afgescheept met een fooi van een paar duizend euro – mensen zijn hier door ten einde raad.

      Het is wel overduidelijk dat de ambtenaren Brandebok en Beukman geen flauw idee hebben wat ondernemerschap inhoudt: hun salaris komt toch wel binnen. Een flutmentaliteit.

     7. Beukman

      Leuk geprobeerd, @Rammstein. Jouw beroerde inschatting van de mentaliteit van de ondernemende Nederlander projecteer je op Meriadoc en mij, je spreekt zelfs van een “flutmentaliteit”. Alsof je weet hoe wij ons geld verdienen.
      Die ondernemer zal vast boos en verdrietig worden. Hij zal Rutte echter niet aan stukken scheuren, hij weet immers dat die het ook niet kan helpen.

      Stel dat Rutte de boel weer opengooit en het virus steekt drie weken later de kop weer op met een heleboel nieuwe doden en een overstromende IC tot gevolg. Dan zullen hier op DDS lieden het hoofd van Rutte eisen omdat hij niet het zekere voor het onzekere heeft genomen.
      Hoor jij ook tot die lieden, @Rammstein?

     8. Alfred Bentinck

      R*mmstein is niet de enige die zeker weet dat Das Volk in opstand zal komen tegen de Regeringsmaatregelen:

      ht*ps://revolutionaironline.com/zo-pakken-ze-hun-vrijheid-terug-in-de-vs-dat-gaan-wij-ook-doen-op-4-mei-op-de-dam/

     9. Meriadoc Brandebok

      Rammsteins bewering over “ideologische bevlogenheid” is absolute nonsens. De gele hesjes bezaten geen ideologie. Men was, naar eigen zeggen, niet in staat de eindjes nog langer aan elkaar te knopen en ging daarom op pad. Met ideologie had het niets te maken. Een protestgroep die er nog slechter aan toe was dan de ondernemers kwam buiten werktijd wat roepen op het Malieveld.

      De Nederlandse volksaard is er niet naar om vlug te radicaliseren. Zelfs niet bij een forse tegenslag. Natuurlijk, de ondernemers hebben er grote moeite mee, maar de meeste ondernemers zijn nuchter en zitten achter die 30 virtuele zetels voor de VVD in de peilingen.

      Tijdens de Grote Depressie kreeg de NSB amper voet aan de grond, tijdens de economische recessie radicaliseerde de natie niet en bij de coronacrisis gebeurt dat ook niet. Er is geen enkele aanleiding om te denken dat de situatie nu anders is dan bij grote economische gevaren in het verleden. Nederland is niet ineens compleet veranderd.

      De laatste grote politieke actie was de moord op Pim Fortuyn. Een economische crisis vormde echter niet de aanleiding.

  2. JochemX

   Moet Trump uitleggen wat het zoveelste groepje virologen in een glazen bol ziet?

 4. Kretoloog

  Op 12 maart ging zowat heel Nederland in een hysterische stuip (dixit Jort Kelder). Sommigen (waaronder ondergetekende) keerden al snel – na een week – terug tot de realiteit. Bij vele anderen (bv. Geenstijl) duurde het heel wat langer, al gauw 6 a 7 weken. En sommigen verkeren nog steeds in die stuip, daartoe de redactie van DDS.

  Come on boys, ieder zijn mening. Maar virologen zijn vakidioten, dat moet toch zo langzamerhand ook jullie wel duidelijk zijn. Alle doden aan Corona ten spijt, van de voorspelde horrorscenario’s is opnieuw niets terecht gekomen. Net zomin als 10 jaar geleden bij de Mexicaanse griep.

  1. fisufisu

   We worden gegijzeld (7,7 miljard mensen) omwille van 200.000 doden en het wordt dagelijks herhaalt en herhaalt en herhaalt en herhaalt en herhaalt

 5. Anti Idioten

  CNN?!?! De grootste fake nieuws verspreider van allemaal? CNN?! Ze weigeren zelfs het verhaal van seksueel geweld van Joe Biden fatsoenlijk te rapporteren en het schandaal rond Flynn!! Alle LINKSE media willen alleen meer lockdown, meer paniek. Zoek de laatste studies die bevestigen dat het coronavirus veel minder dodelijk is dan dat het schandalige WHO zei. Vrolijk mee doen met paniek zaaien, schande DDS!

  1. lotje

   Trump heeft van de week iemand van CNN even terecht gezet met hun fake nieuws.

  2. Bullshit16

   Anti
   Klopt cnn is net zo erg als bij ons de npo het is een corupte zooitje ze zijn heel goed en leugens en te verspreiden en angst te zaaien
   Stem fvd of PVV uit de eu

   1. Alfred Bentinck

    “Stem fvd of PVV uit de eu”

    Eens.

    1. fisufisu

     aldus onze islamistische nedermoslim en Nederland hater achmed hassan abdoel fredje bunzing

     1. Rogul

      Wat gezellig, onze gristelijke vuistneuker en kasthomo is ook nog wakker!

      Hoe gaat het met je bipsgaatje waar je gisteren nog zo over klaagde, oude p*do?

 6. lotje

  Hebben ze daar ook al een debielen club net als hier de RIVM. Liegen en janken.

 7. RvdBe

  Ja, en een deskundige op het gebied van verkeersongelukken/ doden zal waarschijnlijk adviseren om helemaal niet meer in de auto te stappen.
  Tijd dat onze crisis”leider” niet zijn oren alleen maar laat hangen naar virologen maar ook naar andere partijen.

 8. Steven Opti

  Wout.. Doe mij en veel anderen een plezier. Stop met die bang makerij want mensen trappen er niet meer in En ga ALSJEBLIEFT voor de NPO werken. Een kapotte economie boeit hen net zo weinig als jij.

 9. leukeditter

  jij weet ook niet wat je lult

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.