Column Paul Cliteur (FVD): Hongarije als kop van jut voor de EU: eurofielen vs populisten

Een van de meest originele intellectuelen van onze tijd is zonder twijfel de Britse emeritus hoogleraar Frank Furedi. Volgens Furedi dreigt Hongarije zich (net als Polen) te ontwikkelen tot de kop van jut van ijveraars voor de Europese Unie (“EU-phile commentators in the media”, zoals hij ze noemt). Hongarije zou een gevaar zijn voor de beginselen van de rechtsstaat, democratie en grondrechten. Althans, zoals de EU zich die beginselen voorstelt…

Furedi (geb. 1947) was hoogleraar sociologie aan de universiteit van Kent (VK). Maar hij heeft Hongaarse wortels en dat blijkt duidelijk uit zijn boek Populism and the European Culture Wars (2018). De ondertitel is: “The Conflict of Values between Hungary and the EU”.

Hongarije een gevaar
Nu heeft Hongarije, net als andere landen, een noodwet (“Coronavirus Protection Act”) gemaakt die de regering een juridisch instrument in handen geeft om het coronavirus te kunnen bestrijden. Onmiddellijk werd Hongarije het doelwit van een internationale campagne om het land te besmeuren. Lastig voor de tegenstanders van Hongarije is dat, wat men ook kan zeggen van Hongarije, de huidige regering met Viktor Orbán als politiek leider in 2010 een mandaat van de kiezer kreeg van twee derde van de stemmen. Er zijn heel wat regeringen in de 47 landen van de EU met een minder indrukwekkende democratische legitimiteit. Waarom wordt Hongarije niet geprezen voor haar democratisch mandaat? De tegenstanders zoeken het daarom in kritiek op het rechtsstatelijke karakter van de maatregelen van de huidige regering Orbán. Maar is het daar werkelijk zo slecht mee gesteld? Een van de kritiekpunten is dat de nieuwe Hongaarse wet het willens en wetens verspreiden van desinformatie, die de bestrijding van het COVID-19 belemmeren, strafbaar stelt. Maar wat er niet bij wordt verteld is dat dit tevens de grote motor achter de bestrijding van desinformatie bij de EU is. Hoe kan men het dan Hongarije kwalijk nemen dat men dit idee overneemt?

Kritiek op Hongarije onterecht
De ambassadeur van Hongarije in Nederland, András Kocsis, verdedigt in ThePostOnline zijn land tegen de vele aantijgingen. Een van de punten van kritiek is ook dat de Hongaarse noodwet geen vervalclausule zou kennen. Onjuist, zegt Kocsis. Ook zegt Kocsis dat het parlement met de noodwet de uitdrukkelijke bevoegdheid krijgt het mandaat van de regering op elk moment te wijzigen of in te trekken. Het parlement wordt dus helemaal niet buiten spel gezet. En, zo vervolgt, Kocsis: “Aan de rechtsstaat wordt – uiteraard – niet getornd”. Bovendien: “Artikel 2 van het Verdrag van Maastricht, waar onze criticasters met regelmaat naar verwijzen, zijn ook onze waarden. Wij zijn toegewijd deze te behouden en te beschermen.”
Dit klinkt allemaal niet erg antidemocratisch en ook niet anti-rechtsstatelijk.

Waarom dan toch steeds kritiek op Hongarije?
Hoe dan te verklaren dat Hongarije regelmatig als de kop van jut van de “EU-philes” wordt gemaakt? Nou ja, daarover gaat dus dat boek van Furedi. Furedi wijst erop dat een “culture wars” plaatsvindt tussen de ‘eurofielen’ en de “populisten” uit Hongarije. Wat de ‘eurofielen’ haten, is dat Hongarije wil vasthouden aan zijn nationalistische en christelijke tradities. Die wijken af, zegt Furedi, van de interpretatie die sommige westerse staten in de EU zien als typisch “Europese waarden”.

‘Haal eerst de balk uit uw eigen oog…’
Onze minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, schippert een beetje heen en weer en spreekt in de EU-gremia desgevraagd zijn zorg uit over de Hongaarse noodwetgeving. De maatregelen die de lidstaten treffen zouden “proportioneel, in de tijd beperkt en voorwerp van evaluatie dienen te zijn”. Prima, maar dat vinden de Hongaren dus ook. En voorlopig heeft Nederland nog niet eens een noodwet dus dat de Nederlandse noodwet er zoveel beter uit gaat zien dan de Hongaarse, zal nog moeten blijken. Misschien is het überhaupt een goed idee even een toontje lager te zingen ten aanzien van Hongarije. Laten we eerst eens die noodwetten die nu aangenomen worden in alle EU-landen met elkaar gaan vergelijken alvorens elkaar de maat te nemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Jack Flash

  Hongarije is een mooi land. Ideaal toevluchtsoord voor balende Nederlanders.
  Mijn neef woont er al sinds zijn pensioen. Bij mij duurt het nog 3 jaar.

  1. Falskorn

   Dan ben je niets meer dan een laffaard. Wat zal de Hongaarse man daar van jou denken, ziende dat je je eigen land in de steek hebt gelaten?

   1. Maurits Dekker

    Wat zal de Hongaarse man daar van jou denken, ziende dat je je eigen land in de steek hebt gelaten?

    Na een verblijf in Hongarije vorig jaar, kan ik u verzekeren dat de Hongaarse man de Nederlanders die naar Hongarije emigreren, vanwege het door en door verrotte politieke klimaat in Nederland, groot gelijk geeft en hartelijk welkom heet.

   2. Jack Flash

    Dus alle Engelsen,Duitsers,Denen Finnen etc etc die hier in Nederland wonen wonen zijn lafaards.
    Jij hebt rare inzichten Falskorn.

   3. evil knievel

    Hahaha die dwaze Falskorn toch!🤣
    Laat jij je maar lekker naaien door dit stelletje,omhooggevallen,sLinkse,doorgedraaide & wegkwijtzijnde Senielen hier!😏
    Zo stom zijn Jack & ik niet!😜

   4. Cycle25

    je eigen land…

    Welk land ? Hier is niks “eigen”, alles zit achter exploitatie van de staat.

    Dus zodra je je pensioen wil genieten in een ander land krijg de label : lafaard

    Dit sentiment gaat nog een flinke toeloop nemen, ouderen worden in Nederland afgeserveerd als economische plaag en dit is het resultaat.

    Veel ondernemers uit m’n buurt hebben dezelfde gedachte : oud worden in dit land is een route richting de bejaarde veestapel.

    Veel gaan weg, inclusief alles wat hier opgebouwd is, en terecht..

    1. Koudewijn Pummelhuink

     “”bejaarde veestapel.””

     Eel ja, verdraai de feiten maar weer listig.

  2. evil knievel

   Dan zien wij ons daar msschn nog wel Jack!
   😜

 2. CLoVis

  Die Hongaren zijn allemaal nazi, fascist, extreemrecht, radicaalrechts, islamofoob, homofoob, transfoob, seksist, vrouwonvriendelijk en racist.

  Ik ben nog nooit in het land geweest
  maar ben nu al dol op de mensen die daar wonen.

 3. Meriadoc Brandebok

  Eurofoben praten de antidemocratische maatregelen van Órban doorgaans goed, omdat Órban dikwijls een kritische toon aanslaat tegen de EU. In eigen land staan ze al op de achterste poten als het referendum wordt afgeschaft. Er zit nu eenmaal een enorme hypocrisie bij populistisch rechts. Om hun eigen hypocrisie te verhullen maken ze de critici van Orban uit voor linkse eurofielen. Ze voelen zich moreel superieur aan voorstanders van de EU, dus kunnen ze het deugmensje uithangen. Critici van de antidemocratische maatregelen van Orban hebben ze daarmee automatisch gediskwalificeerd.

  Het is allemaal een grote act. De goede verstaander prikt erdoorheen.

  1. CLoVis

   @klipgeit

   ‘Eurofoob’ is een stigmatiserende en discriminerende opmerking.
   Iedereen, en iedereens mening telt toch even zwaar?

   Behalve als het je natuurlijk niet uitkomt, nietwaar?

   1. Meriadoc Brandebok

    De benaming eurofielen, waar Cliteur zijn artikel mee begint, is dat evenzeer.

    1. CLoVis

     @zusje van lamlul

     Je zou je ook niets meer mogen zeggen;
     maar dat is jullie Utopia natuurlijk.

     1. CLoVis

      @dinges

      Hoewel je nog meer op het zusje van ollongren lijkt;

      het valt steeds meer op dat ‘linkse ‘mensen’
      die hier reageren moeilijkheden hebben
      met hun seksuele beleving.

      Jij bent vast ook een lezer van ‘Donald Ruk’?

     2. Meriadoc Brandebok

      “Je zou je ook niets meer mogen zeggen;”

      Waarom niet?

      Dat beweert toch niemand?

     3. Original NL

      Daar wordt binnen de eu hard aan “gewerkt” CloVis.
      Kritiek op de eu moet met alle kracht onschadelijk worden gemaakt opdat men daar zorgeloos ons belastinggeld aan nutteloze plannetjes kan verspillen.
      Bijna iedereen voelt zich daar dagobert duck…money for nothing en een pensioen for free.

    2. CLoVis

     Natuurlijk niet, meneer Pilatus;
     of mag ik Pontius zeggen?

  2. Jack Flash

   MB @”zij voelen zich moreel superieur aan voorstanders van de EU,dus kunnen ze het deugmensje uithangen”. Jij probeert de boel om te draaien mafkees, de oude linkse cliché truck.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee hoor.

 4. lotje

  De enige gevaar is de EU zelf. Gelukkig valt deze criminele sekte.

 5. CLoVis

  @lamul is vast weer in zijn eentje vanmiddag
  niemand om zijn handje vast te houden
  maar met al die gestoorde rukkers
  zou ik ook geen linkerhand vertrouwen.

  Wat ben je stil kind
  een beetje bleu geworden?

  1. Fortiori

   Hebt u wel eens een fijne dag ? Gelukkig bij het ontwaken met het besef in een uniek land te mogen verblijven, althans wanneer u in NL woont.

   1. Volume

    Lodewijk Fortiori Raevensburgh?

 6. Kees

  Hongarije heeft het wat Corona betreft super gedaan. Ik hoop dat Rutte ook de onderste steen boven wil hebben waarom wij in NL zo ontzettend veel slachtoffers hebben, meer dan 20x het aantal slachtoffers van de MH17 ramp.

 7. Kees

  waar is mijn reactie gebleven?

  1. Fortiori

   Een gebrek aan vloeken en schelden in uw tekst, vermoed ik.

 8. Vrijedenkert

  Politici, bestuurders of volksvertegenwoordigers van de EU of welk land dan ook kunnen niet beoordelen of Hongaarse of Poolse wetgeving is strijd is met EU wetgeving en regelgeving!
  EU-organisatie en andere moeten stoppen Hongarije en Polen in de media te beschuldigen en moeten in plaats daarvan naar de Europese of EU rechter stappen als zij menen dat Polen, Hongarije of andere Visegrad-landen regels en wetten overtreden met eigen regels en wetten of Europese regels en wetten niet toepassen of niet uitvoeren!
  De rechter is ervoor om te beoordelen of wetten wel of niet goed worden toegepast en of deze worden overtreden of niet, en dus niet de EU of politici en volksvertegenwoordigers die nu hun eigen gemaakte wetgeving beoordelen.
  Pas als het EU-Hof van Justitie of ander rechtsorgaan een duidelijke uitspraak heeft gedaan dus Poolse of Hongaarse wetten heeft getoetst aan EU-wetten is een beschuldiging richting Polen of Hongarije terecht en pas dan kan men maatregelen nemen!

 9. Cootje

  Het is wel een geweldige luis in de pels van het ondemocratische gedrocht de Europese unie trouwens Polen ook geweldig

 10. Cootje

  Renault is failliet maar als we niet uit kijken wordt het gered met onze belasting centen, gelukkig slaat Corona zo geweldig hard toe in dat ouderwetse land dat ze methanol zuid Europese broeders failliet gaan , moeten wij wat minder bloemen invliegen uit Afrika , en Orban doet het geweldig die heeft een hek om Hongarije , dikke fransje vind er wat van en roept al jaren bla bla bla . En als hij wat vind van Polen .

  1. Cootje

   Krijg hij in Polen de deksel op zijn bakkes

 11. Bes Tolen

  Het Westen permitteert zich al te vaak onfrisse politiek, dat als dat al niet dadelijk het geval is, op de duur zeker het Westen zal schaden.

 12. 56RdK

  Alles wat niet EU-gericht is, is verwerpelijk en dient in alle opzichten te worden bestreden.

  Dat is dus die ‘fijne’ EU waarin we veelal tegen de zin in zijn geduwd.
  Over democratische waarden gesproken …….

 13. Lampje7

  Er schuilt tragiek in de figuur Cliteur. Van gerespecteerd columnist in een landelijk dagblad met een aanzienlijk lezerspubliek, is hij verworden tot stukjesschrijver op een internetplatform met bedenkelijke status en met lezers waarvan, afgaande op de reacties, het merendeel een IQ heeft dat niet boven de schoenmaat uitkomt. Maar geheel onlogisch is het niet. Hoewel er in dit stuk over de actuele Hongaarse politiek terechte en behartenswaardige observaties worden gedaan, is de stijl en toonzetting van Cliteur’s betoog van bedenkelijk niveau. En sowieso een hoogleraar onwaardig. Met name het opvoeren van ‘Eurofielen’ tegenover degenen waarvan de impliciete suggestie is dat ze genuanceerd en weldenkend zijn, is een primitieve simplificatie. Opruiend bovendien.

  1. Maurits Dekker

   …… waarvan, afgaande op de reacties, het merendeel een IQ heeft dat niet boven de schoenmaat uitkomt.

   Afgaande op uw IQ heeft een schoenmaat welke niet hoger is dan 42.
   Gecondoleerd!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.