Overheid gaat foute inschatting van effectiviteit mondkapjes nooit toegeven: ‘Kappers volgende week weer open, ook zonder mondkapje’

“Haagse bronnen” meldden aan De Telegraaf dat diverse contactberoepen vanaf volgende week weer kunnen worden uitgeoefend, ook zonder mondkapje. Het Outbreak Management Team (OMT) kan maar geen duidelijk bewijs vinden voor de (in)effectiviteit van mondkapjes, dus laten ze het maar aan het kabinet over. Het lijkt er meer op dat niemand toe wil geven dat het wellicht toch wél had kunnen helpen!

Schijnveiligheid
RIVM-baas Jaap van Dissel is ervan overtuigd dat mondkapjes ‘schijnveiligheid’ zouden kunnen gaan opwekken. Daar zit ook wel wat in.

Mondkapjes moeten van goede kwaliteit zijn, maar je moet ze ook op de juiste manier dragen (en niet zomaar overal aanraken). Ze zouden ook het beste werken voor mensen die al ziek zijn, zodat ze met hun hoesten en niezen geen anderen aansteken. Het is minder effectief voor mensen die er juist een besmetting mee willen voorkomen. Op zich niet heel moeilijk om uit te leggen toch? Toch zegt het RIVM hierover: ‘begin er maar niet aan’.

Mondkapjes verplichten
Tegelijkertijd roept de sector openbaar vervoer op tot het verplicht dragen van mondkapjes tijdens het reizen met hun voertuigen. Ook heerst er een discussie over of overheidspersoneel ook verplicht moet worden om mondkapjes te gaan dragen.

Diverse andere landen, met name in Zuid-Oost Azië, dragen ze wel. En met succes! Die burgers weten hoe ze die dingen zelf (goed) moeten maken, waar het wel en niet tegen helpt en hoe je goed moet gebruiken. Dat heeft ze veel doden, leed en economische schade bespaard.

Geen fout durven toegeven
De houding van het kabinet en de adviserende instanties op dit punt is gewoon raar. Want waarom zouden mondkapjes niet werken? Volgens het RIVM komt besmetting voornamelijk door grote druppeltjes, die door zo’n masker natuurlijk gewoon worden tegengehouden. De veel kleinere aerosolen, die mogelijk wél door het masker heen kunnen, zouden ‘waarschijnlijk niet voldoende virus met zich meebrengen om anderen te kunnen besmetten’.

Wat is dan het probleem? Dat die aerosolen misschien tóch wel besmettelijker zijn dan eerst werd gedacht? Of dat mondkapjes al die tijd wél effectief genoeg blijken te zijn geweest, maar het kabinet hier liever geen geld voor uit wilde trekken. Niet zo gek ook, want volgens het RIVM waren we toen toch prima voorbereid op dit ‘iets heftigere griepje’ dat ‘ons land waarschijnlijk toch niet bereikt’. Volgens mij wil gewoon niemand hun fouten toegeven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. lotje

  Dat ze nog steeds die RIVM geloven. Van dissel heeft niet meer verstand als een doppinda net als de grootste verzaker Rutte.

 2. Arbeider65

  Beeeehhhhhhh schapen volgen ook zonder na te denken. Kijk allen het stukje nog even na wat De Hondt schreef en concludeerde.

 3. NoDoubt

  IN NL zijn 5000 mensen overleden aan corona. Aan griep 2 jaar geleden 9000. WHO had het over miljoenen corona-doden. Het zijn er nu 250.000. 2 jaar geleden aan de griep 660.000 doden. Waar hebben we het over. De hele economie kapot. Heel veel bedrijven kapot, heel veel werklozen. Om wat???? om de Farma, om de noodwet om de dictatuur van de EU. Uw belastinggeld gaat daar heen. Uw pensioen gaat minstens 20% omlaag. De armoe zal terugzijn. Met dank aan politici, met dank aan MSM die artsen met alternatieven nog niet niet betichten van kwakzalverij. NU.nl, facebook, Youtube WordPress´zuivert´andersdenkenden. Het zal niet lang duren en DDS zal verdwijnen. Wij zitten aan de rand van een schijndemocratie.

  1. Piet51

   @NoDoubt
   Het is toch niet te geloven, dat je dit nog steeds durft te schrijven. Dat kan maar twee dingen betekenen:
   1. Je begrijpt er helemaal niets van. Dat is niet erg, maar hou dan je mond.
   2. Je frustreert bewust de berichtgeving en probeert met interpretaties iets heel doms te bereiken.

   Waarom? Die getallen kloppen over influenza en corona kloppen. Maar die corona-cijfers zijn zo laag door de draconische maatregelen wereldwijd. Herinner je je nog de eerste sterk stijgende grafieken? Er waren nog nauwelijks maatregelen en het buitenland stond ook nog in de afwachtstand. Johnson en Trump waren daarvan bekende voorbeelden. Stel je je nu die situatie eens onveranderd voor, dus zonder maatregelen. Dan waren die grafieken snel blijven stijgen tot iedereen ziek was of dood. Alleen jongere mensen zouden blijven leven en acceptabele klachten vertonen, als tenminste het virus niet zou muteren. Gevolg: binnen een paar weken de ziekenhuizen overbezet, geen plek meer voor de corona-zieken en ook niet voor anderen (ook kinderen en jongere mensen), de economie stil vanwege de vele zieken, export stil, productie stil, allemaal door de vele zieken. Daar heb je toch geen enkele fantasie voor nodig om dat te bedenken?

 4. Kretoloog

  Van Dissel/RIVM heeft in dit geval gewoon gelijk. Mondkapjes bieden schijnveiligheid. Maar als mensen zich daar happy bij voelen, laat ze die dan vooral dragen. Zolang het maar geen verplichting wordt.

 5. kees cup

  Eigenlijk zegt het rivM dat de hele wereld gek is, behalve het rivM.

  1. Politiek Profeet

   japio en zijn mondkapjesbende, gesponsoord door pinokkio en zijn reverskliek….beiden rijp voor het gesticht….

  2. Politiek Profeet

   japio en zijn mondkapjesbende, gesponsoord door pinokkio en zijn roverskliek….beiden rijp voor het gesticht….

 6. Pescador

  Het enige wet helpt zijn juist die mondkapjes

 7. RCS

  Over een tijdje gaat het grote vinger wijzen door Rutte beginnen … of hij liegt alles wat los en vast zit bij elkaar dat kan natuurlijk ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.