Daar begint het al: regio Hillegom is de eerste die een regionale lockdown overweegt

In de veiligheidsregio Hollands-Midden dreigt een regionale lockdown, dat zegt de Leidse burgemeester Henri Lenferink. Een dorpje genaamd Hillegom, dat tussen Haarlem en Leiden ligt, heeft maar liefst 28 besmettingsgevallen geconstateerd en enkele tientallen gevallen die naar het dorp konden worden herleid.

Hillegom is een dorp met 20.000 inwoners. De 28 (plus ‘enkele tientallen’) besmettingsgevallen zijn ook vrijwel allemaal naar één café te herleiden. Het gaat hier dus om 0,5 procent van de lokale bevolking en deze regio zet zich schrap. Ze weten volgens mij heel goed hoe snel het virus zich inmiddels al heeft verspreid.

Ze gaan uitgebreider testen zodat ze ook een beter beeld krijgen, maar reken er maar op dat een regionale lockdown er wel van gaat komen. Alleen lijkt het erop dat het dit keer dan wordt aangepakt zoals de Nederlandse regering vanaf het begin eigenlijk had moeten doen: testen, isoleren, informeren en distantiëren.

De burgemeester merkt terecht op dat een regionale lockdown alleen zin heeft als je er op tijd bij bent. Dat betekent in feite dat de tijd om tot een beslissing te komen al is gaan lopen. De eerste de beste aanwijzingen voor een mogelijk snel groeiend gevaar, zullen voldoende zijn om over te gaan tot zo’n besluit. Waarschijnlijk ook nog met de steun van burgemeesters uit omringende gemeenten, want die hebben natuurlijk ook geen zin aan een nieuwe coronahaard in hun ‘achtertuin’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. JochemX

  Die infecties in dat café zijn al weken bekend, maar het is goed dat het weer even opgeklopt wordt. De angst moet er vooral in blijven anders raken ze straks de vaccins aan de straatstenen niet kwijt.

 2. Xander XXL

  Hillegom betekent bloemen.
  Bloemen betekent agrarische sector.
  Agrarische sector betekent veel slaven uit Oost-Europa.
  Veel slaven uit Oost-Europa betekent veel besmettingen.
  Dus heel Oost-Europa isoleren.

  1. GvdGvd

   Die slaven uit Oost-Europa werken hier 6 maanden, trekken dan 6 maanden uitkering, betalen een schijntje aan zorgpremie en steken ondertussen dus de boel hier aan. Heb je pech dat zo’n harde weker jou aansteekt betaal jij de bitteren pil dus 365 euro aan eigen risico kwijt.

 3. Cootje

  Maar eerst moet Corona weer naar Italië , want die krijgt het meeste gratis geld. Dus eerst naar Italië niet eerst de lust en de laatste de lasten , Corona gaat en moet de verdeeldheid in Europa blijven vergroten anders komen we nooit af van de uitnemers , en Hillegom mag Rutte een weekje in huis nemen

 4. Bullshit10

  Ho hans wout waarschuwt al weer hans houd het nu nooit op die gvd angstzaaierij hans ik blijf thuis hoor doe jij een mondkapje op hans

  1. GvdGvd

   Het blijft vreemd, in het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht, in de winkel ook blijkbaar maar anderhalve meter niet meer blijkbaar, want gisteren stond er zo’
   n ouwe gek me rechtstreeks in mijn gezicht te hoesten in die winkel, en kon geen kant uit niks geen anderhalve meter nog amper 20 cm. Daarentegen ga je winkelen in Duitsland kom je niet de winkel binnen zonder mondkapje, zelfs bij het benzinestation in Duitsland waar je lekker je tank kunt volgooien zoveel goedkoper dan in Nederland, mondkapje verplicht. Maar heb het er wel voor over scheelt wel veel in je beurs. Boodschappen scheelt ook veel, nou zeker want die Duitsers hebben wel voorlopig de btw verlaagd.

   1. Cootje

    Ja 0.33 cent een liter verschil met Nederland , en wat te denken van de sterke drank haast 2 flessen rum tegenover 1 in Nederland , ik doe niet mee om de opvreters in zuid Europa te steunen.

 5. Jack Flash

  Het cafeetje is zo klein dat je bij live muziek je dwars door de band heen moest wurmen om bij de WC’s te komen. Het heet ‘De kleine beurs’.
  Was wel gezellig daar.

 6. combat le pelicule

  0.00564971751%

  1. Carstens van Schagen

   En 0,008% wereldwijd.

 7. Carstens van Schagen

  Het covidvuurtje moet natuurlijk wel blijven smeulen, de belangen zijn immens!

 8. A-BBa

  Een Duitse Virus expert heeft in maart al aangegeven dat het aantal besmettingen volgens hem in de zomer omlaag zal gaa om vervolgens na de zomer weer te stijgen. En in de herfst zou het volgens hem weer maximaal zoals in maart zijn.

  1. JochemX

   Als we alle paniekzaaiend virologen nu eens in de lockdown zetten, wat een weldadige rust zal dat geven.

 9. JFU

  Elke dag meer besmettingen…dat is nu eenmaal virus eigen…
  Even een vraag…hoeveel IC bedden zijn er nu nog over dan?….en hoeveel zijn er de laatste weken dan echt meer gestorven aan de corona?
  Graag een eerlijk antwoord heren deskundigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.