Maurice de Hond: ‘Buiten anderhalve meter afstand is krankzinnigheid. Niet te geloven’

Opiniepeiler Maurice de Hond is nu al een paar maanden bijzonder actief wat het coronavirus betreft. Zijn belangrijkste standpunt is al die tijd geweest dat aerosolen — virusdeeltjes in de lucht — een veel grotere rol spelen dan de ‘zwaardere’ deeltjes waar het RIVM zich op focust. Daarom stelt hij ook steeds dat ventilatie ontzettend belangrijk is. Ramen open, de boel goed ventileren. Dat gaat een hoop besmettingen schelen.

In gesprek met EenVandaag legt De Hond uit waar het volgens hem al die tijd is fout gegaan bij het RIVM. Zijn belangrijkste kritiekpunt betreft de anderhalve meter-samenleving. “Buiten is het zo’n bullshit,” zegt hij. “Het RIVM is gekomen met uitslagen van het contactonderzoek. Niemand is buiten besmet geraakt. Wij gaan onszelf in een keurslijf dwingen buiten met anderhalve meter. Het is echt van een krankzinnigheid, niet te geloven.”

Ook is De Hond woest op het kabinet vanwege het wanbeleid in verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. Daar zijn veel meer mensen overleden dan nodig was. “In zorginstellingen zijn 5.500 mensen overleden, waarvan een deel niet aan COVID-19, maar gewoon aan eenzaamheid,” aldus De Hond. En dat terwijl de oplossing — tenminste om de impact van het nieuwe Chinese coronavirus te beperken in dat soort tehuizen — voor de hand ligt. “Rond 20 maart kwam ik tot de conclusie, op basis van onderzoeken, dat de grote slag in de zorginstellingen zou zijn. Dat kan je voorkomen door goede ventilatie en ramen open te zetten.”

Serieus, is het zo simpel? Ja. Deels wel. Je kunt er niet alle besmettingen mee voorkomen, natuurlijk, maar het was wel een aanzienlijk minder groot slagveld geweest als er iets gedaan was met deze informatie (en waarschuwingen van De Hond).

Voor veel mensen is het ongetwijfeld slecht nieuws dat er in gemeenten “geëxperimenteerd” kan gaan worden met mondkapjesverplichtingen. Nou, goed nieuws: lezers van DDS hoeven zich nergens druk om te maken. Door onze samenwerking met Stil.nl kunnen wij namelijk mondkapjes aanbieden vanaf 0,22 euro per stuk. Ja dat lees je goed, voor minder dan 1 euro heb je al vier mondkapjes! Kopen dus!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. LifeBuddy

  Ik zie op het scherm van de tv camera allemaal aerosolen druppels zitten. Maurice de Hond praat met consumptie.

  1. JochemX

   Kinderachtige opmerking.

 2. Bullshit10

  Nee hoor Rutte doet het toch goed wie deze randmobielen nu nog gelooft is echt rijp voor een geestelijke inrichting

  1. Che

   @Bull
   Vergeleken met veel andere landen deed/doet Rutte en Co het redelijk goed.

   1. Bullshit10

    Che
    Zo lang je het zelf maar gelooft

   2. Blondie

    @Che.

    Wat heeft Rutte dan goed gedaan. ?

    Dat Nederland compleet naar de k…e is.

  2. Vanduinen

   Een café bedoelt U?

   1. Che

    @v
    U zit in een Alzheimercafé?

 3. DubbelZout

  O ja Maurice ?
  Dan zou je je buiten ff in het gezicht moeten laten spugen door een Corona patient binnen anderhalve meter
  Kan immers geen enkel kwaad toch ?

  1. JochemX

   Wordt lastig, moet je voor naar Hillegom of Rotterdam, want er zijn niet zo veel geïnfecteerden meer en dan moet je nog vriendelijk verzoeken of ze je in je gezicht willen hoesten.

  2. Chalres Bingley

   @dubbelzoutzuur is een ondeugend jongetje en doet baldadige uitspraakjes..
   @dubbelzoutzuur zou zijn naam eer moeten aandoen en het accuzuur over zijn gezicht laten spuiten ,ipv in de accu van zijn scootmobiel te laten zitten.

   1. DubbelZout

    Grote jongen…
    Geef nou eens een reactie op de stelling, die zoutzuur grap kennen we nu wel

  3. Logica

   Ik ben in dat café in Hillegom geweest dat nu dicht is. Maar ik zat gewoon op het terras en heel soms binnen. Ik had geen klachten maar heb me toch wel even laten testen de uitslag was gelukkig negatief. De cafébaas had ook geen klachten maar was wel besmet. Je moet geen mensenmassa’s opzoeken maar ook vooral je leven niet er door laten beheersen door angst. En mocht je het wel krijgen dan schijnt dat middel van die Limburgse arts goed te werken. Op Commonsesetv was ook een mooi interview met een Amerikaanse IC arts die vindt dat er geen mens aan corona hoeft te overlijden.

   1. DubbelZout

    Ik heb geen angst en doe wat praktisch mogelijk is op dat moment
    Zo moeilijk is dat niet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.