Trump houdt woord: 11.000 Amerikaanse troepen verlaten Duitsland. Gaat Europa nu eindelijk NAVO-norm eerbiedigen?

Vorige maand dreigde Trump al om troepen weg te halen uit Duitsland. De Verenigde Staten betalen zich al decennia blauw om de NAVO intact te houden, maar onder Trump is de boodschap duidelijk: voldoe aan de NAVO-norm of er zullen maatregelen volgen. Duitsland ziet nu 6400 Amerikaanse soldaten naar huis keren, 5400 soldaten zullen ergens anders in Europa worden gestationeerd. Wordt Europa nu eindelijk wakker, en gaan we eindelijk zelf betalen voor de NAVO?


België en Italië moeten ruimte gaan creëren voor de opvang van de militaire in Duitsland. Zij zullen een groot deel van de 5400 militaire opvangen.

Dat Trump zijn bedreigingen nu ook uitvoert bij NAVO-lidstaten zou een waarschuwing moeten zijn voor tal van ‘wanbetalers’ binnen de NAVO. Het is tijd om eindelijk de afspraken te respecteren en 2% van het BBP te gaan uitgeven aan Defensie.

Toch krijgt Trump niet alleen maar lof van de atlantici binnen zijn eigen partij. Zij vrezen dat dit een gouden kans is voor de Russen om zich agressiever te gaan gedragen. Zij vrezen namelijk dat wanneer Amerika zich steeds meer terugtrekt uit Europa, de Russen juist steeds actiever gaan worden. Of dit een reëel gevaar is, of dat dit een irrationele gedachte is dat maakt voor Trumps strategie weinig uit. Hij wil dat Europese landen, koste wat kost, nu eindelijk de NAVO afspraken gaat eerbiedigen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Rene van der Grijp

  “President Trump on pulling troops out of Germany: “Germany’s delinquent. They haven’t paid their fees, they haven’t paid their NATO fees. They’re way off. And they’ve been off for years and they have no intention on paying it. The United States has been taken advantage of.”

  Trump heeft volkomen gelijk. Het is een grof schandaal dat West-Europese landen niet aan hun NAVO-verplichtingen voldoen. Hoe halen ze zoiets eigenlijk in hun hoofd als er tegelijkertijd scheppen met geld in linkse bodemloze putten (lees: immigratie) wordt gestoken.

 2. Rood

  De enige president (tot nu toe) die geen oorlog is begonnen.

  1. RvdBe

   Dat heb je met een zakenman als president, dan wordt je aan je afspraken gehouden, weer een hele nieuwe ervaring voor de liegende en bedriegende huidige politici.
   Als Trump president van Nederland had geweest was er geen cent naar luie bedriegende Italianen gegaan.

   1. Jack Flash

    De groene gekte & asielzoekers vinden ze belangrijker.

   2. henk43

    En het vrijgeven van zijn belastingaangiftes wordt met geweld tegengehouden ondanks alle beloftes. En lees vooral de gekke retweet van hem van de dominee die Fauci belachelijk probeert te maken.Een dominee die helemaal van de pot gerukt is. Verplicht leesvoer voor de Trump adepten hier.

    1. CLoVis

     @lamlul
      
     En jij gaat hier openbaar maken
     hoeveel je niet alleen aan uitkering krijgt
     maar ook wat je erbij ‘verdient’?

     1. henk43

      Maar hij heeft TIG keren beloofd die openbaar te zullen maken en over die dwaze tweet wordt wijzelijk maar weer gezwegen.@Clovis(ps. hou het netjes svp)

    2. M. Brandenburg

     Ik zit nog steeds op de belastingaangiftes van Obama te wachten, wat er via een omweg boven tafel kwam had heel frappant een Social security nummer wat helemaal niet aan Odombo toebehoord, maar wat blijkbaar geen reden voor een onderzoek was, zoals ook zijn geboortecertificaat geprint was met een laserprinter die toen nog helemaal bestonden en geen hond die er zich druk om maakt. Maar bij een persoon die zijn vermogen heeft opgebouwd met private ondernemingen zouden we alles aan de grote klok moeten hangen, terwijl bij zijn voorganger die zijn vermogen tijdens zijn presidentschap 300 x zag toenemen alles volledig is afgedekt voor de buitenwereld van schoolresultaten tot belastingaangiftes. En wat zou het voordeel zijn wanneer Trump zijn belastingaangiftes vrijgeeft van de periode dat hij geen publieke functie bezat?

    3. M. Brandenburg

     PS Faulci maakt zichzel constant belachelijk dan wel door het constant zichzelf tegenspreken, dan wel het niet volgen van zijn eigen adviezen die hij wil dat aan het volk worden opgelegd, dan wel het feit dat hij behandelend artsen in de frontlinie tegenspreekt, terwijl hij al dertig jaar geen patient van dichtbij heeft gezien. Dus hoezo hij probeert Fauci belachelijk te maken dat doet de man dagelijks zelf.

    4. Henk42

     Trump houd zich bijna altijd aan zijn beloftes.
     Trump heeft gelijk dat hij alles terug trekt.
     In het eu parlement zitten slechts alleen gekkies die dronken van de champagne en hun eigen egotjes zijn.
     Ze kunnen daar beslissen over stofzuiger wattages ,maar niet over de 2% die ze zouden moeten inleggen om de NAVO in stand te houden.
     Trump is een goede lompe olifant in de porseleinkast.

    5. LifeBuddy

     henk, ”En het vrijgeven van zijn belastingaangiftes wordt met geweld tegengehouden” . Ten eerste is hij dat Niet verplicht en ten tweede gebeurd hier hetzelfde bij de gemeenten. Die gooien ook niet de boeken open zodat wij mee kunnen kijken aan wie ons geld wordt uitgegeven. Misschien kan jij dat ff met geweld regelen.

    6. RvdBe

     Belastingaangiftes interesseert de gewone Amerikaan niet, wat hij belooft en doet is belangrijker.

  2. Bloemkust

   Haha!

   1. NEXIT.

    nee

    1. Bloemkust

     ‘Aldus de aandoenlijke p*do.’

     (tekst hierboven is de gebruikelijke standaardreactie van het clubje van 3 als ze geen zin hebben om na te denken)

 3. NEXIT.

  ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe.

  Wie had die kreet ook alweer in zijn beleid staan ?
  Is kijken wat Brussel nu waard is ! Ik vrees 0,00

  Doe maar direct een NEXIT
  Stem sociaal , stem PVV

 4. Pierre Tombale

  Trump laat zich door niets en niemand van de wijs brengen.
  Zeker niet door EU-wijskneuzen.
  Hij volgt een eigen, consequente koers.
  Daar kunnen Nederlandse politici, op een enkele uitzondering na, een voorbeeld aannemen.

 5. Steiner

  Wat heeft de NAVO ook nog voor nut als je alleen maar “de voordeur” bewaakt en er via “de achterdeur” een “vijfde colonne” van honderdduizenden uitvreters zomaar Europa binnen wandelen.

 6. Maurits Dekker
  President Trump doet wat hij zegt.
  Daar kan Mark Rutte een voorbeeld aan nemen.


 7. Timber

  Dank zij Trump worden we eindelijk bevrijd, want sinds 1940 zijn we bezet en moeten we de hielen likken van onze bezetters.

  1. M. Brandenburg

   Ik ga even in een hoekje liggen van het lachen, man wat een domheid, bezet is wat de DDR was, niets meer en niets minder, militaire steun omdat je het zelf verdomd de zaken goed te regelen is geen bezetting, getuigen ook dat iedereen vrij en blij was te doen wat men wilde (wat je dus niet in die linkse paradijzen ziet) n nu na lang aandringen om je zaakjes te regelen die hulp in te trekken.

   Timber verward linkse bezettingen met militaire hulp terwijl men vrij en blij is om zelf alles te beslissen.

 8. M. Brandenburg

  “Zij vrezen namelijk dat wanneer Amerika zich steeds meer terugtrekt uit Europa, de Russen juist steeds actiever gaan worden. Of dit een reëel gevaar is, of dat dit een irrationele gedachte is dat maakt voor Trumps strategie weinig uit. Hij wil dat Europese landen, koste wat kost, nu eindelijk de NAVO afspraken gaat eerbiedigen.”

  Wat dus directe aanleiding is om wel aan de verplichtingen te voldoen. Immers zij die het eerst gevaar lopen zullen hun zaakjes minimaal op orde dienen te hebben.

  1. NEXIT.

   quote Immers zij die het eerst gevaar lopen zullen hun zaakjes minimaal op orde dienen te hebben. end

   Waarmee , die paar speelgoed pistooltjes , een verdwaalde F16 en een loods verwaarloosde tanks ? hahahaha , links heeft het leger volledig uitgehold.

   Wordt benauwd in Brussel nu

   1. Cycle25

    Hoho…., h*tps://www.defensie.nl/onderwerpen/f-35-naar-nederland/nieuws/2020/07/14/nieuwe-f-35%E2%80%99s-geland-op-thuisbasis-in-leeuwarden

    Maar ’t klopt dat defensie uitgehold is afgelopen jaren, zelfs dat je je vlootdagen moet wegbezuinigen is triest voor een marineland.

   2. Maurits Dekker

    Verdwaalde tanks?
    Wij hebben zelf geen tanks meer.
    Als er ooit oorlog komt moeten we tanks van de moffen huren, tenminste als de oorlog niet net als vroeger tegen de moffen is.
    Wij hebben geen echt leger meer. Al het geld wat we daaraan hadden moeten besteden is opgegaan aan de multicul en de groene gekte.
    Wij zijn een land zonder ziel en zonder toekomst.

    1. Marija

     Europa EU heeft toch al een leger in opbouw, om eventuele opstanden de kop in te drukken? 😁

 9. Meriadoc Brandebok

  In het perspectief van de geschiedenis ligt een verhoging van de Defensie-uitgaven in Duitsland gevoelig binnen Europa.

  1. PG

   Bizar…en vooral onnodig. Ze mogen van mij gewoon weer een volwaardig en groot leger opbouwen. Liefst met de trots en gedrevenheid van wat ooit de norm was in Duitsland.

   1. Meriadoc Brandebok

    Van mij ook.

 10. wolfgang

  Geen discussie mogelijk en/of nodig!
  Trump heeft gelijk!
  Europa moet zijn prioriteiten verleggen, vooral ophouden met dat krampachtige wereldreddend schizofrene Gutmensch gedrag, en het vullen van allerlei bodemloze, vals humanitaire putten en gaten!

 11. plakband

  Trump houdt woord: 11.000 Amerikaanse troepen verlaten Duitsland. Gaat Europa nu eindelijk NAVO-norm eerbiedigen?
  Nee, dat gaat de EU niet doen.
  Deze gebeurtenis wordt aangegrepen om een Europees leger te vormen.
  Dat gaat natuurlijk extra geld kosten voor NL-belastingbetalers.
  De Navo-norm wordt aan de laars gelapt.
  Extra Europese belastingen betalen de EU-lovers graag.
  Weer nieuwe en nog mooiere baantjes voor de elite.
  Over de rug van de belastingbetalers.

  Stemzeweg.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

 12. PG

  Kritisch commentaar op deze actie van Trump is zinloos.
  Hij heeft in dit geval gewoon 200% gelijk.

 13. Bes Tolen

  Europa heeft minder belang bij hoge defensie uitgaven dan Amerika. Trump gaat het om meer opdrachten voor de Amerikaanse industrie waarvan een belangrijk deel oorlogstuig produceert. Amerika heeft liever een gedisciplineerd Europa in de zin gericht op Amerika en niet op Rusland. Dat laatste, Rusland, weegt voor Trump minder zwaar maar hij verwaarloost het niet. Dat Rusland als vijandig wordt gezien is gebonden aan diehards. Daar hoort Trump niet bij. Rusland van nu stelt veel minder voor dan de vroegere Sovjet Unie met haar satellieten.

 14. Morgan4321

  Opgeruimd staat netjes, ga maar fijn met je bezettingsleger. Ik zou me krom lachen als Belgie en Italie ze niet willen toelaten. De USSR is geimplodeerd en verder wordt de NAVO vooral ingezet voor Amerikaanse aanvalsoorlogen zoals die in Afghanistan en Lybie.

 15. Charles Bingley

  Het lijkt me voor de EU een signaal om nu eindelijk werk te gaan maken van een robuust EU-leger.

  Trump draagt enorm bij aan een verdere politieke, economische en militaire versteviging van de EU.

  1. Chalres Bingley

   Het lijkt me voor dds een signaal om nu eindelijk werk te gaan maken om Charles Bingley voor altijd te verwijderen van het blog.

   Charles Bingley draagt enorm bij aan verhuftering van het dds blog en bovendien moet deze zure zieke geest weer terug naar de FPA in Den Dolder ,naar zijn gespleten homoseksuele en ped@fiele persoonlijkheid @alfredje.

  2. Rood

   “Het lijkt me…”

   Nee!

 16. kees cup

  Trump heeft ergens groot gelijk gelijk, “wij” sturen wel vele honderden miljarden naar de zuid europese h0erenjagers, maar “we” hebben geen cent extra over voor een geloofwaardige defensie, eigen schuld dikke bult dus.
  Maar er zijn wel risico’s aan deze strategie verbonden.
  Een verdere verzwakking van de NAVO .
  In feite springt Trump precies door het hoepeltje dat Poetin voor hem ophoudt.
  Ik vermoed zo dat Poetin vast wel een fles champagne, of beter nog, een fles Krim-sect opentrekt.

 17. Vrijgevochten

  Als de Russen komen zijn wij af van de zwarte en islamieten opvreters

 18. Rieks

  De NAVO is een relict uit de Koude Oorlog die toch allang tot het verleden behoort. Al die oefeningen bij de grens met Rusland zijn eerder bedoeld als zelfrechtvaardiging dan als signaal op dreiging uit het oosten. Welke dreiging? Toch niet die schermutselingen in het oosten van de Ukraïne? En die Amerikaanse soldaten in Europa gaan met een vette premie weer naar huis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.