Column Frits Bosch: ‘NRC’er Leo Lucassen, benoem Marokkanen! Dat doen ze zelf óók!’

In zijn NRC artikel “Etnisch etiket voor crimineel voedt onjuiste conclusies“ wenst Leo Lucassen de Marokkaanse-Nederlanders relschoppers in de Schilderswijk en Kanaaleiland niet als zodanig te benoemen. Vreemd, zij benoemen zichzelf immers nadrukkelijk als Marokkaanse-Nederlanders. Bovendien stellen zij hun Marokkaanse identiteit boven hun Nederlandse identiteit. En dan zouden ‘wij’ hen niet Marokkaanse-Nederlanders mogen noemen, maar ‘jongeren’?! Dat is krom en betekent discriminatie van ons en vooral van hen.

Voorts zegt Lucassen dat het aantal criminaliteit daalt. Daar valt wat op af te dingen, want na een lange daling stijgt het aantal moorden weer. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er met 42 moorden al 11 moorden meer gepleegd dan in dezelfde periode in 2019. In 2019 zijn in totaal 117 moorden gepleegd, wat weer 10% meer was dan 2018 (Elsevier, 30/4/20). Marokkaanse-Nederlanders zijn oververtegenwoordigd in criminaliteitscijfers, vijf keer meer dan autochtone Nederlanders. Antillianen stijgen daar bovenuit. Om dit grote probleem te kunnen duiden is het uiteraard wel nodig om het te benoemen.

Lucassen sleept identiteitspolitiek en BLM er met de haren bij. Deze issues hebben te maken met marxisme, Critical Race Theory en nastreven van gelijke uitkomsten in plaats van gelijke kansen, en heeft niets met het benoemen van Marokkaanse-Nederlanders te maken.

Vervolgens schrijft Lucassen dat het bij de ‘protesten rond de moord op George Floyd ging om systematisch racistisch politiegeweld’. Lucassen laat na te vermelden dat de Amerikaanse politie juist beducht is geweld toe te passen uit angst voor verdachtmaking van racisme. Donkergekleurde universitair docent dr. John McWhorter (nota bene Democraat) brengt naar voren dat men ten onrechte meent dat politieagenten vooral zwarten doden vanwege een raciale ‘bias’. De veronderstelling is dat een wit persoon eenvoudig met een vergrijp zou wegkomen, maar dit wordt door de feiten weersproken. McWhorter heeft dit jarenlang onderzocht en data spreken een ander verhaal. Er is het issue van proportionaliteit. Witte mensen, 62% van de populatie, zijn de helft van de mensen die gedood worden door de politie. Zwarten, 13%, zijn een kwart van de mensen die gedood worden door de politie. Relatief minder zwarten worden gedood door de politie als je kijkt naar het aandeel in de criminaliteitscijfers. De briljante donkergekleurde Larry Elder komt tot dezelfde conclusie. Het kan ook niet anders, de criminaliteitscijfers spreken een duidelijke taal.

Lucassen spreekt over ‘een kleine groep Marokkaanse Nederlanders met wangedrag’. Dat hangt er van af wat men ‘klein’ noemt. De ‘Groep 600’ vind ik groot. Dat vindt de Marokkaanse presentator El Miloudi ook. Hij is verontrust en toonde hoe er binnen de Groep 600 zware criminelen zijn die met hakbijlen, messen en pistolen rondlopen, vooral onze oudere burgers bedreigen en beroven, liquidaties plegen, zwaar in de drugshandel zitten en onze dienders handenvol werk bezorgen. Ze berokkenen onze samenleving veel schade. Het gaat ‘gewoon’ door, ook ten koste van deze jongeren zelf. Waarom moet Lucassen, nota bene wetenschapper, de zaken zó bagatelliseren?

Kortom, dit lijkt een dappere poging van Lucassen om de NRC lezer een rad voor ogen te draaien. Hij wil dat we Marokkaanse Nederlanders vooral niet discrimineren, hoewel zij ‘ons’ wel discrimineren. Door verslaafd te raken aan uitkeringen is voor de groep elke prikkel ontnomen om echt te werken voor je geld. Goedkope idealen van wetenschappers doen de rest, zoals van hoogleraren Paul Scheffer en Leo Lucassen in NRC en prof. Maurice Crul ‘Integreren is een achterhaald concept’  als ontkenner van WRR-rapport over de tribalisatie van de Nederlandse samenleving.

Lucassen is gespecialiseerd in migratieproblematiek. Hoe komt het dan dat hij zo nadrukkelijk, aantoonbaar en veelvuldig de plank mis slaat? Zou hij soms wat ‘biased’ zijn in zijn waarnemingen en conclusies? We kunnen wel zeggen “ach, die Lucassen, ziet het verkeerd, laat maar”. Nee, daar is het veel te erg voor. Door feiten te verdraaien, weg te kijken en zaken niet te benoemen, is hij een sta-in-de-weg voor een oplossing van deze immense problematiek. Dat schaadt ‘ons’, maar vooral de goeden aan allochtone zijde die onder de kwaden lijden.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Ernest Stern

  Lucassen is een gelauwerd en gerespecteerde wetenschapper en hoogleraar. Frits Bosch is een gepensioneerde doctorandus die extreemrechtse boekjes schrijft.

  Ik bedoel maar.

  1. Grasmaaier

   Lucassen is geen wetenschapper: net zoals Ernest Stern is Lucassen slechts een socioloog en die staan in de wetenschappelijke wereld onderaan de ladder en tellen eigenlijk niet mee.

   Bovendien is Lucassen eerder een verguisde kluns die zich permanent belachelijk maakt met zijn extreemlinkse oprispingen en het uit de wind houden van importgajes.

   Tenslotte: hoeveel van de ‘extreemrechtse boekjes’ van Frits Bosch heeft Stern gelezen om daarover een gedegen oordeel te kunnen vellen? Ik wed geen een.

   1. Ernest Stern

    Natuurlijk, joh, die man weet nergens van.

    ht*ps://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/leo-lucassen#tab-1

    1. Ernest Stern

     By the way, Lucassen is geen socioloog maar historicus.

     1. Grasmaaier

      Hij is hoogleraar Sociale Geschiedenis, dus ik nam aan dat hij socioloog is. Maar je hebt gelijk. Natuurlijk moest jij dit eerst op Google opzoeken, want je wist het ook niet.

     2. Ernest Stern

      Het was me bekend, Grasmaaier, ik ken de man goed.

     3. Grasmaaier

      Je liegt. Anders had je het bij je eerste reactie wel opgemerkt, megalomane opschepper.

     4. Ernest Stern

      Als je niet weet, en kennelijk wist je het niet, dat Lucassen een historicus is, Rammstein, dan val je behoorlijk door de mand. In elk geval vraag ik me dan af waar je de brutaliteit vandaan haalt om deze hoogleraar inhoudelijk te diskwalificeren.

     5. Aardvark blues

      …..

     6. Ernest Stern

      Je mag nog even blijven, varken.

     7. Aardvark blues

      Die Lucassen zou je broer kunnen zijn Stern, dezelfde chagrijnige scheve rotkop als jij met van die afhangende mondhoeken, Arie Slob ook een halfbroer van je?

     8. Ernest Stern

      Aardvarken meent mijn uiterlijk te kennen. Dat is gelukkig niet het geval.
      Ik weet wel hoe hij er uit ziet, een zeer corpulente man met een nogal criminele uitstraling

     9. NO8D0

      @ernest fantaseert er lustig op los dat hij leo Lucassen kent.
      Net als zijn tweeling broertje @alfredje die fantaseert over vrijlating uit de FPA in Den Dolder.

     10. Aardvark blues

      Iedereen kent jouw uiterlijk Stern, en anders moet men maar even googlen:

      ‘de kunst van het niet doorsnijden’

     11. Henk42

      @NO8D0 klopt @ernestje fantaseert er hier dagelijks op los dat hij Jan en alleman kent ,in werkelijkheid is het met alle respect een ouwe lul die verzorging behoeft en helemaal alleen op zijn kamer op bed ligt ,en maar lang genoeg dan gaat zijn breintje de vrije loop.
      Tja wel triest.

     12. Chalres Bingley

      @NO8D0 klopt dat hij fantaseert heeft dit ook toegegeven vanwege de oorzaak die @henk42 noemt.
      Gewoon triest beter hier af en toe melden want mensen staan toch raar te kijken als hij zo fantaseert ,had ik in t begin ook met hem.

     13. Grasmaaier

      Ernest Stern draait de zaken weer om, hij kan niet anders.

      Ik beticht hem op goede gronden dat hij Lucassen helemaal niet kent en niet wist dat hij historicus was, en als hij reactie beticht hij mij van hetzelfde.

      Een helderder bewijs van de juistheid van mijn reactie is niet denkbaar.

     14. Ernest Stern

      Grasmaaier denkt dat Lucassen een socioloog is.

      I rest my case.

     15. Ernest Stern

      ‘de kunst van het niet doorsnijden’

      Je zit er weer hilarisch naast, varken.

      😀

  2. Oepsie

   Blablabla Speklapje! Of te wel Dopper, Wesley en te veel nicks, om deze op te schrijven. Eerst voorzichtig en algemeen reageren, om niet op te vallen (althans, dat denkt hij) om daarna zijn streken, weer te laten gelden.
   Voor alle andere liefhebbers, van deze Martijn aanhanger, let op!

   1. Ernest Stern

    Oepsie is weer enorm met seks met kinderen bezig.

  3. Chee

   @ernest is een uitgerangeerde tr@l die hier zijn laatste dagen slijt op dds omdat hij geen familie en vrienden heeft.
   Ik bedoel maar.

   1. Ernest Stern

    En alweer een nieuwe Nick!

  4. Maurits Dekker

   Lucassen is een verguisde socioloog en dus geen wetenschapper.
   Frits Bosch is een gepensioneerde doctorandus die leerzame boeken schrijft.

   Ik bedoel maar.

   1. Maurits Dekker

    correctie
    Lucassen is zelfs geen socioloog.
    Hij heeft geschiedenis gestudeerd, maar dit maakt hem nog steeds geen wetenschapper.

   2. Yoyo

    Maurits, we moeten helemaal niet opkijken naar mensen die iets gestudeerd hebben.
    Deze ” hoogleraren, doktoren, doctorandussen zijn ook maar gewone stervelingen.
    Ze weten veel ?van weinig.
    Ik heb meer bewondering voor harde werkers, die de handen uit de mouwen steken, en zich op de hoogte houden op allerlei wereldkundig gebied.
    Mensen zoals jij en ik…:-)

 2. Pierre Tombale

  Lijpe Leo is een even gewaardeerd wetenschapper als Mart Bax, Dirk Smeesters, Peter Nijkamp, Don Poldermans, Diederik Stapel, Roos Vonk, Gloria Wekker en hoe al die andere dwaallichten ook mogen heten.
  De beste man zit gevangen in een zelf gecreëerd fantasialand.

  1. Ernest Stern

   Pierre kent de weg in de wetenschappelijke wereld, zoveel is duidelijk.

   🙂

   1. Stanly2000

    Ernst, en nu nog uw commentaar op het artikel, ik ben reuze benieuwd.

  2. Adriaen

   @Pierre Tombale

   Hahaha, lijpe Leo.
   Wat een treffende alliteratie.
   Chapeau.
   P.S. U kent Leo ongetwijfeld ook persoonlijk.

   1. Pierre Tombale

    Dat koosnaampje is niet van mij.
    Zo wordt ome Leo al jaren door zijn studenten betiteld.
    Die hebben echt wel door wat voor vlees ze in de kuip hebben.

 3. Ernest Stern

  “Voorts zegt Lucassen dat het aantal criminaliteit daalt. Daar valt wat op af te dingen, want na een lange daling stijgt het aantal moorden weer. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er met 42 moorden al 11 moorden meer gepleegd dan in dezelfde periode in 2019”

  Bosch grijpt een kleine opleving in het aantal moordcijfers aan (waarvan bovendien onduidelijk is of die gelijkend zijn aan allochtonen) aan de dominante trend van decennia die wijst op een vermindering van de criminaliteit te ontkennen. Dat is net zo stom als een nachtvorst aangrijpen om te bewijzen dat de opwarming van de aarde een hoax is.

 4. Adriaen

  Als je niet ziet dat Marokkanen Marokkanen zijn, heeft dat niets met wetenschap te maken.
  Dan heb gewoon een betere bril nodig.

  1. Adriaen

   Correctie: Dan heb je gewoon een betere bril nodig.

   1. Ernest Stern

    Correctie, dan ben je gewoon een racist.

    1. Grasmaaier

     Als je iemand zonder reden een racist noemt, ben je zelf een ongelooflijke smeerlap zonder moraal.

    2. Adriaen

     Ah, Ernest werpt nu argumenten in de strijd.
     Dan geef ik mij over.

     1. Ernest Stern

      Verstandig.

 5. Gascoine

  Wie is Leo Lucassen en wat zijn z’n doelstellingen?
  Hij betwijfelt notabene de uitspraken van de donkergekleurde universitair docent dr. John McWhorter die naar voren brengt dat men ten onrechte blanke politieagenten beschuldigd van het doden zwarten vanuit raciale gronden!?

  1. Rene van der Grijp

   Leo Lucassen is typisch een “wetenschapper” die z’n wetenschappelijke integriteit opgeofferd heeft aan ideologie.

   In sommige vakgebieden, waaronder het zijnde, is dat meer regel dan uitzondering.

   Het ergste is nog dat ze zich daar helemaal niet van bewust zijn. Lucassen denkt dat hij het grootste gelijk van de wereld heeft.

 6. Bes Tolen

  Zachte heelmeester maken stinkende wonden. Zo 1984, 1985 was twee derde van de Marokkanen illegaal hier binnen gekomen. [Bij andere toen nog kleinere groepen lag dat nog veel beroerder. Bij de grote groep Turken lag het op vijftig procent.] De schuld ligt heel duidelijk bij de overheid. Rijk en heel wat gemeenten. De arrogante politici menen dat ze alles aan kunnen en goed doen. Maar dat is in de verste verte niet het geval. Daarom moeten lieden, die voor de overheid werken ook naderhand aangepakt kunnen worden voor hun wandaden. Maar ik vrees dat ja denk het dat juist zulke lieden de meeste promotie hebben gemaakt in dit land. We leren uit alle rotte toestanden alleen maar wat voor soort idioten het in dit land te zeggen hebben. Schrale troost dus.

 7. Bes Tolen

  Ernest Stern. Dat verklaart nog niet waarom Lucassen een erg psychotische indruk maakt en de waarheden niet wil kennen als het niet binnen zijn geborneerd narcistisch denkraam valt.
  In de universitaire wereld lopen nu blijkbaar een hoop volslagen onbenullen rond. Een diep gezonken wereldje op zichzelf binnen universiteiten dat veel beter kan worden opgeheven. Veel van de lui gaan dan maar in psychotherapie. Toch al een drukke bezigheid in universiteitssteden.

 8. 56RdK

  Die :Lucassen is net zo gestoord als die Gloria Wekker, allebei rijp voor een gesloten inrichting!
  Het is godsgeklaagd dat deze idioten bij een universiteit aangesloten zijn en zo onze kinderen kunnen vergiftigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.