Toedeledokie! DDS heeft genoeg van Facebook-tirannie en gaat dit bizarre censuurmedium verlaten

Genoeg is genoeg. DDS is klaar met Facebook en gaat het tot censuurvehikel verheven medium van Mark Zuckerberg binnenkort voorgoed verlaten. We bezinnen ons nog op een goede manier om in contact met u, de trouwe lezer, te blijven. Maar zodra we die gevonden hebben, gaat de stekker uit ons account.

We zijn er klaar mee. Net zoals velen van u hebben ook wij gezien dat Facebook de teugels aantrekt met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Zwarte Piet mag nu dus niet meer, tot grote vreugde van de radicaal-linkse activisten die erg blij zijn dat de ongekozen keizer Zuckerberg zichzelf nu de ultieme scheidsrechter kan wanen van wat allemaal wel en niet gezegd kan worden in het publieke debat in Nederland.

Maar we willen méér doen dan alleen een lange neus maken naar Silicon Valley. Des te meer omdat de strijd tegen het open debat op Facebook voor ons erg persoonlijk is. Vanochtend kregen wij namelijk nog een notificatie van de techgigant, dat een artikel over een gestopte subsidie aan een Amsterdams museum dat niet inclusief genoeg zou zijn feitelijke fouten zou bevatten. Een persbureau had namelijk even gebeld met de PR-afdeling van het subsidiefonds, en die zeiden dat er niets van waar was. Dus, hoppa: “Het bericht is fout.”

Het kwam ons op een fikse waarschuwing te staan: “Als pagina’s en websites herhaaldelijk misleidende inhoud publiceren of delen, wordt de distributie verlaagd, de mogelijkheid om inkomsten te genereren, te adverteren en zich te registreren als nieuwspagina verwijderd. Mensen kunnen ook zien of een pagina in het verleden nepnieuws heeft gedeeld.” Zelfs het tonen van berouw is niet meer voldoende: “De uitkomst blijft ongewijzigd als je de misleidende inhoud verwijdert.

En dat allemaal vanwege een prulwerkje van een factcheck. Want het desbetreffende museum krijgt vanaf volgend jaar geen subsidie meer. En er wérden ernstige kritische aantekeningen gemaakt over het gebrek aan plannen om het museumpersoneel “diverser” te maken, met mensen van méér etnische afkomsten. Maar alleen omdat de PR-afdelingen van het museum en het fonds niet letterlijk zeggen dat dit doorslaggevend was in de bepaling dat dit museum geen – maar andere initiatieven wel! – geld kreeg, ontving dit bericht het predicaat “misleidend”, met alle gevolgen van dien.

Enkele jaren geleden zou zo’n bericht ons de stuipen op het lijf hebben gejaagd. DDS was, zoals menig nieuwswebsite destijds, bijna volledig afhankelijk van het internetverkeer dat afkomstig was van de Amerikaanse blauwe reus. Die tijden zijn gelukkig niet meer: 2020 is één van de beste jaren in het bestaan van de website, en Facebook draagt daar nog maar voor een heel klein beetje aan bij.

Zo weinig, zelfs, dat we het ons kunnen permitteren om te zeggen: Facebook, zoek het maar uit met jullie achterlijke censuurbende. Want niet alleen deze website krijgt het voor de kiezen, maar ook Maurice de Hond. Die mag niet meer zeggen dat de anderhalvemetersamenleving niet het ijkpunt van het coronabeleid moet zijn, maar een veel beter verzorgde ventilatie. Ook hij werd op z’n vingers getikt, en mensen die zijn artikelen deelden kregen een waarschuwing. Zelfs een heel bataljon NOS-redacteuren is eens van Facebook gegooid omdat men in de optiek van het in California gehuisveste bedrijf een te suggestieve afbeelding had geplaatst bij een artikel over een professor die onder werktijd naar porno keek.

Dergelijke akkefietjes worden ons nu te veel. Facebook was misschien ooit een aardige besteding van vrije tijd, maar is nu aan het uitgroeien tot een groot monster dat al onze vrijheden één voor één opslokt. Daarom gaan wij, als website, zeer binnenkort van dit Amerikaanse ‘sociale’ medium af. We zijn klaar met de ongewenste inmenging van zelfbenoemde Amerikaanse nieuwskneders. Wij Nederlanders zijn de baas in onze eigen opinie-arena, en hebben daarbij niet de hulp van Facebook of enige andere buitenlandse multinational bij nodig.

Dus vertrekt De Dagelijkse Standaard binnenkort van Facebook, zodra we een goede manier hebben gevonden om met onze lezers te kunnen blijven communiceren. Voor nu: volg op ons Twitter en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

En hopelijk – héél misschien – heeft dit artikel u ook geïnspireerd om Facebook voorgoed te verlaten. Of u dat wil doen, moet u zelf weten. Maar besef wel: hoe meer mensen zich nu van het uit de kluiten gewassen internetbedrijf afkeren, hoe helderder de boodschap bij ze binnenkomt.

U hoort van ons!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Grasmaaier

  Applaus!

  1. Ralnov

   Social media , ben er snel achter gekomen dat er niets sociaals aan is. Fuck facebook!

 2. NO8DO

  Na deze drastische stap zijn de aandelen Facebook gekelderd
  Het FCT is reeds bij elkaar geroepen door Mark.

  1. hans-e-pans

   Misschien heeft Mark R. en Hugo de J. ook het OMT wel benaderd voor goede raad.

 3. Tom Bombadil

  Heb nooit begrepen waarom mensen uberhaubt Facebook hebben (gehad).

  1. Braboworstenbroodje

   @tom er is toch zo’n mooie slogan: vroeger werd iedereen boos als je de n zo in /haar dagboek zat te gluren.
   Tegenwoordig worden Facebook gebruikers boos als je niet hun Facebook bekijkt.
   Heb het niet en moet het niet.
   Het is pure bezigheidstherapie wat mij iig geen enkele meerwaarde bezorgd ,alleen tijdverdrijf.
   Braboworstje speelt liever lekker met vrouwtje braboworstje ,dat is een leuk tijdverdrijf.

 4. Blondie

  Kijk de Linkse clubjes werken allemaal met FB.
  Ik ben er nooit aan begonnen en zie het lost zich vanzelf op.

  Gewoon je postduiven goed verzorgen en het fake nieuws is ook opgelost.

  1. Gebande3

   Zouden FvD en PVV ook onder die linkse clubjes vallen?

 5. ikweetwatikwil

  Goed zo.

 6. johanjha

  Ik ben het soms wel en soms niet met jullie eens , maar dat mag dat is het debat voeren , artikelen schrijven etc etc . Maar censuur nee dat moeten we niet accepteren . Ik zit nog op facebook maar ook op VK. Als ik denk dat past niet op facebook met hun censuur dan plaats ik het op VK met een linkje op facebook. Maar facebook gaat steeds verder en verder met hun censuur . Zo erg dat er straks alleen nog maar van zure kutten linkse hufters op mogen met hun praatjes. En over VK deze sociale media wordt steeds groter en groter . Veel succes met het vinden van een media zonder Gestapo-censuur.

 7. Trots Boreaal

  Ook deze maatregel zal passief worden ondergaan en leiden tot definitieve verdwijning van dit nationale symbool.

  Hulde voor het verzet van DDS tegen de verdere aantasting van ons cultuurgoed maar het blijft een zwak marginaal signaal waar de oikofobe linkse machthebbers in ons vervreemde land slechts de schouders over zullen ophalen.

  Tot mijn spijt horen we Wilders en Baudet hier ook niet meer over. Die hebben de strijd ook al opgegeven en collaboreren feitelijk met het beleid onze volkscultuur om zeep te helpen ten gunste van volksvreemde elementen.

 8. Piet51

  Ik ben benieuwd naar de werkelijke reden om te vertrekken van Facebook. Dat kan de hier gemelde reden zijn. Het kan ook de verwachting zijn, dat DDS onevenredig vaak verwijderd kan worden van Facebook a.g.v. de reacties van lezers. Wie zal het zeggen?

  1. NO8DO

   Dus vertrekt De Dagelijkse Standaard binnenkort van Facebook, zodra we een goede manier hebben gevonden om met onze lezers te kunnen blijven communiceren.

   De exploitant van een website met reactiemogelijkheid zoekt een manier om met hun lezers te communiceren.

   Humor.

  2. Aardvark blues

   Wat ben je toch eigenlijk een minderwaardig stuk vreten Pipo51 met je smerige suggestie, sodemieter op naar de Joop griezel die je bent.

   1. Piet51

    @Aardvark blues
    Maak je nou niet zo druk. Ik zeg toch alleen maar hoe de werkelijkheid in elkaar steekt. Dat jij dat op jouw manier interpreteert is echt je eigen bedenksel. Ik leg het je uit.

    Op Facebook verschijnen heel veel of misschien, ik ben geen Facebook-gebruiker, wel alle artikelen en reacties van de DDS-site. We kunnen hier midden in de zomer regelmatig reacties lezen die een bepaald oordeel over Zwarte Piet, zwarte mensen en andere groepen geven. En dan moet het Sinterklaasseizoen nog beginnen, dus er staat ons nog wat te wachten. DDS voelt de bui daarom terecht al hangen en verdwijnt zelf al voordat ze de deur gewezen wordt.
    Ik vind dat verstandig, want op deze manier kun je de bemoeizucht van Facebook in je voordeel gebruiken. Facebook censuur zou niet moeten mogen tegen Zwarte Piet uitingen, want dat is een nationale en heel omstreden verschijnsel dat wel of niet over racisme gaat.
    Maar als het om wettelijk verboden discriminatie gaat, mag Facebook dat van mij wel blokkeren. Dus ononderbouwde algemene negatieve uitingen tegen migranten, zwarte mensen, bepaalde religies, geaardheden, etc., etc., zoals hier ook vaak te lezen zijn en niet door DDS worden geweerd, kunnen van mij meteen geblokkeerd worden. Dat zijn geen vrije uitingen van een mening, dat is kwaadsprekerij met als enig doel het zoveel mogelijk beschadigen van mensen.

    1. Aardvark blues

     Dat heet vrijheid van meningsuiting zakkenwasser, je kunt in dit land in vrijheid je mening uiten over migranten, zwarten, religies en geaardheden, etc., etc., en als die mensen zich beschadigt voelen dat is dan jammer, moeten zij maar niet van die lange tenen hebben!

     1. Brenda Welsh

      Maar dit hoeft toch niet te ontaarden in scheldpartijen over en weer. Je kunt rustig en beheerst je mening geven, een ander wijzen op een vergissing die gemaakt is bijvoorbeeld.

     2. Piet51

      @Aardvark blues
      Beste vriend, je verwart “vrijheid van meningsuiting”, “beledigen” en “discrimineren”. In sociale zin normaal functionerende mensen hebben geen moeite om deze drie begrippen uit elkaar te houden. Je mening mag je in Nederland vrij uiten, maar dat moet je dan wel doen binnen de grenzen van de wet die beledigen en discrimineren verbiedt. En dat is helemaal niet zo moeilijk, alleen maar je gezonde verstand gebruiken. Vaak helpt het al om in twijfelgevallen je af te vragen of je zelf beledigd zou zijn of je gediscrimineerd zou voelen als je op zo’n manier behandeld wordt.
      Zouden we dat op DDS allemaal netjes doen, dan zou het hier heel rustig worden.

     3. Aardvark blues

      Ik ben jouw beste vriend niet Pipo51, wat mij betreft kan je fijn doodvallen tezamen met je asielzoekers, moslims, en ander inferieur volk.

     4. Grasmaaier

      Zich beledigd voelen is een subjectieve ervaring en vaak cultureel of religieus bepaald. Belediging is niet bij wet verboden, tenzij het zware laster is die iemands eer en goede naam aantast. Belediging is slechts in bijzondere en sporadische gevallen strafbaar.

      Beledigen valt in principe onder de VVM en mag dus.

      Dag JanLul51.

     5. Piet51

      @Aardvark blues
      “Ik ben jouw beste vriend niet Pipo51”
      Goed dat je het zegt, maar die indruk kreeg ik ook al. Maar dat gevoel is niet wederzijds hoor!

     6. Piet51

      @Grasmaaier
      “… Belediging is niet bij wet verboden, tenzij het zware laster is die iemands eer en goede naam aantast. Belediging is slechts in bijzondere en sporadische gevallen strafbaar. …”

      Je bent wel eens duidelijker geweest. De wet is gelukkig wel duidelijk. Belediging is strafbaar gesteld in artikel 261 in samenhang met artikel 266 en 267 van het Wetboek van Strafrecht. Kijk maar na, voor je je hier weer eens fors uitlaat.

      Beledigen valt in principe onder de VVM en mag dus.

      Dag JanLul51.

     7. Grasmaaier

      h**p://www.wetrecht.nl/belediging/: “Belediging wordt door de wet grofweg gesplitst in een aantal verschillende delicten: smaad, laster en eenvoudige belediging. Dit artikel gaat over de eenvoudige belediging, of simpelweg ‘belediging’.

      Volgens de wet is eenvoudige belediging elke opzettelijke belediging die niet smaad of smaadschrift (smaad door geschriften of afbeeldingen) is. Eenvoudige belediging kan ook gebeuren door middel van geschriften of afbeeldingen.

      Belediging wordt overigens niet altijd vervolgd: daarvoor moet degene die wordt beledigd meestal eerst aangifte doen. Belediging is een zogenaamd ‘klachtdelict’. Vaak zal belediging daardoor niet worden bestraft.

      Ook is het doen van gedragingen die ertoe strekken een oordeel te geven over de behartiging van openbare belangen niet strafbaar als belediging. Die gedragingen of uitingen mogen echter niet erop gericht zijn ook in een ander opzicht beledigend te zijn en mogen niet zwaarder zijn dan nodig.”

      Iedere moslim voelt zich bij het minste of geringste beledigd. Denk je dat een rechter tijd heeft voor deze ombenuligheden?

      Kortom, als ik jou een zeldzame boerenlul en zalvende dominee noem zal dat niet worden bestraft, temeer omdat ik volledig gelijk heb.

     8. Piet51

      @Grasmaaier
      Ik zie dat we het eens zijn, dat belediging strafbaar is bij wet. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden, maar die zijn er zelfs bij het doden van iemand, bijvoorbeeld uit zelfverdediging. Dank voor je citaat.

      Een andere voorwaarde is de aanklacht, zoals bij meer delicten. Zonder aanklacht geen veroordeling. Als je mij kwalificeert zoals je hier doet is dat voldoende voor een veroordeling wegens belediging. Maar ik ga natuurlijk geen klacht indienen en dus word je niet veroordeeld. Ten eerste omdat ik die kwalificatie geheel voor mezelf wil behouden en ten tweede omdat ik me kostelijk vermaak met gedrag zoals nu dat van jou. Ik hoop, dat je hiermee nog lang doorgaat. Hoe meer belediging hoe liever. Inderdaad, een ietwat masochistische geaardheid, maar dat houden we onder ons, toch?

     9. evil knievel

      Love your comments aardvark,u laat mij n beetje denken aan die mierenvreter van”Disney” maar helaas zijn deze ook al geïndoctrineerd met t walgelijke!
      Toch mag ik dat beesie wel!😜

    2. CLoVis

     @pietsie
      
     ‘Ik zeg toch alleen maar hoe de werkelijkheid in elkaar steekt.’

     Een groter voorbeeld van verwaande domheid bestaat er niet.

     1. Koolvis

      Waarom is dit domheid ? Niet alles hoeft vergezeld te gaan met grofheden. Misschien ziet u het beargumenteren zonder scheldpartijen als onnauwkeurig. Dat kan, meen ik te mogen opmerken, liggen aan de vertolker.

    3. Pauline Kummer

     Geheel met u eens Piet51. Heel ongefundeerd kun je iemand de touwtiefus wensen, roetkoeleere zonder enige beperking. En dat onder het mom van vrije menings uiting. En vindt u dat niet ok, dan heeft u lange tenen.

     1. evil knievel

      Krijg toch de touwtyfus,wapperlipherpes,de roetmopaambeien & n gevalletje kotscorona,…sLinkse mafklappers!
      OP DE TEENTJES GETRAPT NU!?
      JAMMER DAN!😁

     2. NEXIT.

      tja , laten we maar zwijgen over het opgeworpen klimaat over de persoon Fortuyn. De selectieve linkse verontwaardiging is weer ongekend groot

    4. Michael van der Galien

     Nee Piet. We gaan weg van Facebook omdat het een censuur plegende walgelijke nep-sociale media is. Daarom.

     Rot op met je leuke theorietjes.

     1. Piet51

      @Michael
      Leg nu eerst eens uit wat je precies met censuur bedoelt. Ik kan me best iets voorstellen bij je bezwaren tegen de z.g. censuur door Facebook. Maar zolang DDS zelfs de meest onschuldige en constructieve bijdragen blokkeert, gisteren en ook eerder van mij nog enkele, maak je je met je opmerkingen over blokkeeracties van Facebook alleen maar ongeloofwaardig.
      Eerder is al eens gezegd, door jou misschien wel, dat de eigenaar van DDS zelf mag bepalen wat er op de site gebeurt. Helemaal mee eens, maar dan geldt dat ook voor Facebook. Om die dan vervolgens een walgelijk nep-sociaal medium (geen media, want dat is meervoud) te noemen is opmerkelijk.

      Dat je Facebook een nep sociaal medium noemt is ook opmerkelijk. Facebook is gewoon een sociaal medium. Dat is namelijk de aard ervan, of je dat nu leuk vindt of niet. Dat je het niet meer waardeert is een heel andere kwestie en het goed recht van elke deelnemer.

      Dat je me “rot op” toewenst maakt je bijdrage vermakelijk. Niet alleen, omdat het de schijn van censuur heeft, maar vooral omdat ik in mijn bijdrage DDS juist een compliment geef voor het voornemen te vertrekken van Facebook.

  3. evil knievel

   Dat zie je verkeerd NEP piet!
   T is n gevalletje,”De mond snoeren n niet zeggen wat slinks bevalt!”
   NEP PIETJE ZAL,wat dat betreft,snel vergeten worden!
   PIKZWARTEOERECHTENEDRELANDSCHE PIET ZAL (ondanks FB) gewoon altijd in ons ECHTE NL bloed n ❤ blijven,landverrader!😁🖕

 9. Timber

  Beste redactie,

  Ik voel me zwaar gediscrimineerd door Facebook. Opgegroeid met zwarte piet, mijn cultureel erfgoed laat ik niet afnemen.

  Ik denk trouwens dat een heleboel van Uw lezers geen gebruik meer maken van Facebook.

  Hebben jullie ooit gedacht aan groep “Telegram” is veel interessanter dan facebook

 10. Beukman

  Mooi. Arjen Lubach is DDS al voorgegaan. Nu de rest nog.

 11. Reinoud van Gelre

  Ik heb geen Facebook, en ook mijn kinderen niet. ‘Facebook is voor oude mensen’ zeggen ze.

  1. Beukman

   De mijne ook.
   Zit DDS eigenlijk al op tiktok? Daar mag je nog gewoon zwarte pieten op zetten.

   1. evil knievel

    Oef!
    Wat heb ik n respect voor jouw kinderen!
    Geindoctrineerd met t slinkse virus van geboorte af aan,met geen enkele eigen inbreng,…AUW!😏

  2. evil knievel

   & slinkse Bas v d wijck moordenaar knuffelaars ntlk!
   Och gooi die drillrappertjes van t gezellige dagje Scheveningse pier knuffelaars r ook maar onder!🤮
   FOK FB big time!🖕
   N slinkse mafklappers ntlk!😁

  3. NEXIT.

   quote ‘Facebook is voor oude mensen’ zeggen ze. end

   Zit je er echt niet op ?

 12. Brenda Welsh

  Veel mensen hebben spijt van wat ze van zichzelf hebben laten zien op fb. Daar hoef je hier op DDS geen zorgen over te maken denk ik.

 13. AS210854

  Blij dat ik niet op Facebook zit.

  1. NEXIT.

   Dat heb ik ook , ik heb overigens nooit begrepen waarom je , je hele hebben en houwen publiek moet maken. Het dievengilde lacht zich krom ! Geldt overigens voor al die niets toevoegende media met miljoenen nep accounts

 14. Cycle25

  Facebook, dit is voor zielige mensen die de hele dag hun dagelijkse zooi plempen op social media. Als je echt niets te doen hebt meer in je leven, kom je in deze drek terecht.

 15. evil knievel

  Goeiemorgen!🙈
  Eindelijk wakker dds!👍

 16. DennisEijs

  Helemaal gelijk. Trouwens, de doelgroep kan vaak toch niet reageren omdat ze vaak al geblokkeerd zijn voor, ‘planet of the apes’, negerzoen en ga zo maar door. Facebook is één grote irritatie door hun eenzijdige verbannings beleid. Ze graven hun eigen graf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.