Weer helemaal terug: de mondkapjesdiscussie! Kabinet houdt Van Dissel de hand boven het hoofd

Zelfs bij de NOS snappen ze niet meer waarom het kabinet en RIVM-baas Jaap van Dissel zo moeilijk blijven doen over de effectiviteit van mondkapjes. Toen kwam ik dit artikel van Follow The Money tegen, waar zo’n beetje alle missers en fouten in worden beschreven die het kabinet en het RIVM gedurende de crisis hebben gemaakt. Volgens mij durven ze inmiddels gewoon hun fout(en) niet meer toe te geven.
Het CDC, het Amerikaanse RIVM, noemt mondkapjes “een van de krachtigste wapens tegen de verspreiding van het virus”. De Belgen hebben het mondkapje voor iedereen vanaf 12 jaar verplicht er een te dragen als je ergens bent waar het onmogelijk is de social distancing-regels na te leven. Waarom? Hierom: “Het dragen van een mondneusmasker beschermt jou en anderen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het is een van de gezonde gewoonten die ons samen beschermen tegen het virus.” aldus de Belgische overheid.

Volgens mij heeft Van Dissel zichzelf en de rest flink in de nesten gewerkt. Hij was het die zei dat mondkapjes zouden kunnen leiden tot schijnveiligheid. Hij was het die perse sluitend wetenschappelijk bewijs wilde hebben voor de effectiviteit van mondkapjes (van nog geen euro per stuk). En hij was het die een onderzoek, dat zijn punt moest ondersteunen, compleet verkeerd bleek te hebben geïnterpreteerd! (Het bleek juist wél effectief te kunnen zijn, en flink ook.) Waarna het beleid natuurlijk alsnog niet werd aangepast.

Zoom je wat uit en kijk je vervolgens naar alle andere maatregelen die te laat, gebrekkig of ronduit verkeerd zijn uitgevoerd, dan valt op dat iedereen de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk probeert af te schuiven. En dat niemand de leiding durft te nemen.

Het RIVM heeft niet de volksgezondheid maar de kabinetsbelangen als eerste prioriteit. Daarom bagatelliseerden zij het virus in februari en stopte de GGD op advies van het RIVM met testen, waardoor we zicht op de verspreiding van het virus verloren.

Hugo de Jonge klooit maar wat aan met z’n corona-app maar wil te graag zelf met de eer strijken en krijgt de app nauwelijks van de grond. Testcapaciteit vergroten, mondmaskers inkopen/produceren, zorgpersoneel en risicogroepen beschermen, is allemaal niet of pas véél te laat gebeurd. En daar hielp het RIVM ook flink aan mee.

Premier Rutte durft ook geen echt harde maatregelen te nemen, en al helemaal niet nu zo met de verkiezingen. Daarom knikkert hij de verantwoordelijkheid voor het naleven van het ‘mondkapjes-advies’ bij de winkeliers over de schutting. Die mogen nu geheel vrijwillig hun eigen potentiële klanten weigeren als ze geen mondkapjes dragen… Allemaal omdat Rutte liever zichzelf, en tegelijkertijd ook indirect Van Dissel, beschermt.

En ik geloof ook niet dat dit allemaal pure incompetentie is. Volgens mij is het voor een deel ook gecalculeerd. Want hoe kan het anders dat de risicogroepen, die vanaf het begin duidelijk als categorie in beeld waren, totaal zijn overgeslagen bij de beleidsvorming? Ouderentehuizen hadden het nakijken. Zorgpersoneel raakte zelf besmet en daardoor ook de ouderen, en wie hebben daar profijt van? Organisaties die nu last hebben van de vergrijzing, de krapte op de woningmarkt, de enorme druk op de zorg en de toenemende aanspraak op pensioengelden. En dat zijn er nogal wat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. vandaag

  Dat zijn toch die dingen waarvan ze al 6 maanden roepen dat het schijn veiligheid is en symbool politiek ?

  Benieuwd naar het wetenschappelijke rapport wat ten grondslag ligt aan de gewijzigde houding

 2. Blondie

  Deze stellingname van Rutte en van Dissel, heeft waarschijnlijk vele van mijn leeftijdsgenoten het leven gekost.

  Waar is de veroordeling van Kinderen en of Kleinkinderen, van oudere verblijvend in de verzorgingshuizen, die zijn overleden aan Corona, door waarschijnlijk de stellingname van Rutte en van Dissel.

  1. Pauline Kummer

   Wie moet er veroordeeld worden?

 3. roodkapjelusttaart

  Bizar, die globalisten zijn knettergek, hopelijk wint Trump.

 4. saddy

  Stanfort university: Kans op dood van gezonde 50 tot 65-jarigen door Covid19 is 1 op 19,1 miljoen, voor jongeren nog (veel) lager. Boven de 65 is de kans op dood iets groter dan bij griep.
  Wat moeten mondkapjes dan helpen? Krijg je als gezond persoon nu te maken met covid 19 dan bouw je alleen maar extra weerstand op tegen toekomstige corona’s, een positief en natuurlijk verschijnsel. 80 tot 90 procent van de bevolking had al een natuurlijke afweer opgebouwd tegen covid19, en dat percentage wordt steeds hoger.
  Huidige angstzaaijerij is bedoeld om hugo’s noodwet erdoor te krijgen en een per definitie niet werkend vaccin te promoten.

 5. Fascal

  Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de noodzaak van mondvodjes, hetzelfde geldt voor de 1.5 mtr. regel.

  Roel Coutinho (voorm. dir RIVM) Nieuwsuur 7-8-2020

  Maar wat is het dan wel?

  1. saddy

   Mondvodjes: Gedragsverandering
   1,5 meter: demonstraties makkelijker verbieden en is ideale afstand voor gezichtsherkenning, kijk maar eens naar filmpjes hoe dat in de praktijk werkt (china)

 6. observer

  Dan even voor de weinigen onder ons die nog kunnen rekenen:
  De grootte van een virus ligt tussen 65 en 15 nanoMeter. Dat kan je eenvoudig in de wetenschappelijke literatuur vinden. Maar hoe groot is de kleinste porie in een mondkapje? Dat kost je dagen zoeken tot in de diepste krochten van de fabrikanten om daar een antwoord op te vinden, en dan is het nog niet helder. Het blijkt dat doodgewoon keukenpapier en het papier wat in stofzuigerzakken verwerkt wordt, de kleinste poriën hebben, alleen zijn stofzuigerzakken bewerkt met bacteriën dodende chemicaliën, dus beslist niet geschikt.
  Algemeen wordt gesproken over een minimale poriëngrootte 100 tot 200 micrometer.
  Stel virus 100 nM en porie 100 um, dan zit daar een factor 1000 tussen. Even pi d kwadraat, en er passen dus 1.000.000 virussen in een porie.
  Nu zullen die virussen niet in hun uppie door de lucht zweven, meestal geklonterd aan minuscule waterdruppels, of te wel aerosolen. Echter die zijn slechts 5 tot 10 uM groot. Dan passen er dus nog steeds minstens 100 van die kleine druppeltjes in een porie. En hoeveel poriën heeft een masker? Miljoenen en miljoenen, anders wordt de ademhaling te zwaar bemoeilijkt. Tel uit je winst.
  Als je goed kijkt op mondkapverpakkingen met CE keurmerk, staat er ook duidelijk Niet geschikt voor covid.
  Alleen geschikt als iemand op korte afstand (minder dan 20 cm) vol in je gezicht niest of hoest. Maar wie doet dat?

  1. observer

   moet 65 tot 125 nanometer zijn

 7. Meriadoc Brandebok

  Waarom zijn er dan veel besmettingen in landen waar mondkapjes worden gedragen (VS, Frankrijk)?

  1. Fascal

   Omdat ventilatie één van de beste maatregelen tegen virussen is. En wat doe je met een mondvodje?

  2. saddy

   Besmettingen zijn er heel weinig. Een positieve test zegt niets omdat je de PCR-test zo kunt instellen dat er altijd wel wat uitkomt. Klinkt ongeloofwaardig maar er zijn in vs laboratoria (geweest) die 100% positieve testuitslagen hadden terwijl maximaal 9,4 % mogelijk was. Katten en koeien b.v. kunnen je ook een virusdeeltje in de neus bezorgen, en dan test je ook positief, maar ben je niet besmettelijk. Oude besmettingen van maanden geleden kunnen ook nu nog een positief resultaat opleveren maar ben je nu niet besmettelijk. In afrika hebben ze avocado’s(!) en schapen laten testen: ook positief.
   Daarnaast geeft deze test in 4% van de gevallen altijd een positief resultaat, die 4% horen eerlijke wetenschappers van de resultaten af te trekken, maar dat gebeurt helaas niet. Omdat er zo veel testen uitgevoerd worden (3000 per gemeente per dag is gebeurd) zorgen die katten, koeien, oude besmettingen en die 4% voor hoge positieve test-uitslagen, terwijl er niemand besmettelijk hoeft te zijn. De eigenwijze laboratoria daarentegen noemen elke positieve test een besmetting. De duitse RIVM heeft overigens al toe moeten geven dat 90% van de positieve testen eigenlijk niets zeggen. Verder zijn er goede onderzoeken die aantonen dat al die lockdown-, mondkapjes-, 1,5 meter-regelingen enz. helemaal geen verschil hebben uitgemaakt.
   Een positieve test is dus nog lang geen besmetting en een mondkapje helpt niet. Topsporters met een positieve test laten zich nu ergens anders opnieuw testen en dan zijn ze opeens negatief, dat zegt wel genoeg over de laboratoria denk ik. En voor de regeringen zijn deze testen geweldig want je kunt elk resultaat krijgen wat je wilt.

   1. Piet51

    @saddy
    Eigenlijk heb ik er wel respect voor. Zoveel onzin te kunnen schrijven in die paar regels tekst. Ik heb geprobeerd iets van belang en waarheidsgetrouw te ontdekken. Het is me niet gelukt.

   2. Ernest Stern

    Mijn hemel, wat een warrig gewauwel!

    1. Fascal

     Nee, je liegt!

     1. wesley benley

      Vandaaag, fascal & homefront

      enz

   3. Blondie

    En saddy de overheid bezit gelijk je DNA.
    In combinatie met de ophokplicht en de te implanteren chip en de verplichte app op je telefoon, is het doel van het Linkse Rutte Kartel bereikt.

 8. LifeBuddy

  ”Zorgpersoneel raakte zelf besmet en daardoor ook de ouderen, en wie hebben daar profijt van? Organisaties die nu last hebben van de vergrijzing, de krapte op de woningmarkt, de enorme druk op de zorg en de toenemende aanspraak op pensioengelden”. Dus de ultra sLinkse pinokkio de Killer Whale, heeft dit met Voorbedachte rade gedaan. Er moet Iemand veroordeeld worden?

 9. Morgan4321

  De pers is duidelijk met een pro-muilkorven campagne bezig, en hier zijn ze dat al helemaal. Moeten jullie zo dringend van je voorraad af waarmee bij ieder artikel reclame gemaakt wordt?

 10. 56RdK

  “Organisaties die nu last hebben van de vergrijzing, de krapte op de woningmarkt, de enorme druk op de zorg en de toenemende aanspraak op pensioengelden. En dat zijn er nogal wat.”

  Inderdaad, zodat er weer ruimte ontstaat voor de opvang van duizenden vluchtelingen, geheel volgens de zienswijze door “Brussel” en de VN opgelegd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.