Column Paul Cliteur – Na de aanslag in Nice benoemt zelfs D66 het gevaar: islamisme!

Na de onthoofding van Samuel Paty keek hoogleraar en FVD-senator Paul Cliteur hoofdschuddend naar de commentaren van de politieke kaste: vrijwel niemand durfde de radicaal-islamitische achtergrond van de moordenaar te benoemen. Nu, na de aanslag in Nice is dat gelukkig anders. Een verademing, vindt Cliteur, maar ook broodnodig: “Het is in ieder geval benoemd. En dat geeft toch iets van hoop, want zonder diagnose geen therapie.”

De herdenking in de Tweede Kamer van de onthoofde geschiedenisleraar Samuel Paty op 27 oktober zag ik eerlijk gezegd met angst en beven tegemoet. Ik was bang voor teksten als “Franse geschiedenisleraar om onverklaarbare redenen om het leven gekomen na confrontatie met verwarde man.” En vervolgens bloemen leggen. Chargeer ik? Nou, als we lezen wat minister Sigrid Kaag zei na de moord zou ik zeggen van niet. Zij schreef: “Hij sprak met leerlingen over hun vrijheden. Het kostte hem zijn leven. Ik hoop dat geen enkele docent zich door deze brute daad beperkt voelt in het vak. De vrijheid van de leraar bewaken we samen.

Met dat soort commentaren wordt Paty nog een keer vermoord. Zijn dood wordt neergezet als een bedrijfsongeval. Of een auto-ongeluk. De motieven van de moordenaar Abdoullakh Anzorov worden weggemoffeld, omdat ze voor de politiek-correcte elite onwelgevallig zijn.

Aanvankelijk leek premier Rutte voor de lijn-Kaag te gaan. Hij sprak in een tweet van een “afschuwelijke terreurdaad”. Hij zei ook dat de “academische vrijheid” niet mocht worden ingeperkt. Maar hij repte met geen woord over de oorzaak van de moord, de motieven van de dader dus.

In de Tweede Kamer opende Kamervoorzitter Arib de herdenking met de mededeling dat Paty het belangrijk vond om de spotprenten te tonen “om de kern te raken”, namelijk de bescherming van “het vermogen om kritisch na te denken”. En dat is “een doorn in het oog van de islamisten.” Dat is interessant. Zij gebruikt het woord “islamisten”. Arib benoemt de ideologie. Kaag overruled.

Ook verwijst Arib naar de Nederlandse Samuel Paty, namelijk Theo van Gogh en zegt: “Theo van Gogh, die ook door een islamist op een gruwelijke wijze werd vermoord.” Ook dat is winst vergeleken met het wegkijken dat we gewend waren.

Ook premier Rutte revancheerde zich tijdens de Paty-herdenking in de Tweede Kamer voor zijn eerdere zwakke tweet door te zeggen “op de meest gruwelijke wijze vermoord en verminkt door een islamitische extremist.”

Maar het allerlaatste nieuws is nu dat, na Nice, ook minister Kaag de eerdere minister Kaag corrigeert. Minister Kaag schrijft nu op Twitter: “Mijn verstand staat stil bij de haat en de gruwelijke moordlust van deze islamistische terrorist”. Je durft het bijna niet te hopen, maar zijn ze in Den Haag dan eindelijk wakker? Gaat nu zelfs D66 zich zorgen maken over jihadistisch theoterrorisme? Dan is toch werkelijk wel wat aan de hand.

Natuurlijk, we moeten nuchter zijn. Hiermee is nog op geen enkele wijze gegarandeerd dat tegen de omvang en ernst van het gestaag groeiende islamisme een dam kan worden opgeworpen. Maar het is in ieder geval benoemd. En dat geeft toch iets van hoop, want zonder diagnose geen therapie.

Prof. dr. Paul Cliteur is hoogleraar in Leiden, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie en auteur van onder meer “Diversiteit, identiteit en de ‘culture wars’”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

135 reacties

 1. vandaag

  Benoemen is een flauw verkiezingstrucje om wat stemmetjes te winnen

  Meestemmen met een motie van de PVV is het gevaar van de islam erkennen. Daar is d666 nog lang niet aan toe dus in de categorie borrelpraat

 2. Mogguh

  De dader is een moslim en niets anders!

  1. Ernest Stern

   Dat lijkt me juist, Mogguh, laten we hopen dat deze criminele idioot de rest van zijn leven in de cel belandt.

   1. Fascal

    Je liegt!

    1. wesley bentley

     Nee hoor, dat lieg je!

   2. JochemX

    Ernest, is je echte naam wel Ernest? Doe in ieder geval de groeten aan iedereen in de moskee.

    1. Maurits Dekker

     Ernest Stern is een TR0L
     zijn werkelijke naam is: W im Hu tten

     1. Ernest Stern

      Nee, domme jongen, maar niets hoeft je beletten mensen met die naam een keer op te zoeken. Rene van der Grijp kan je informeren over het adres van een ziekenhuisdirecteur met die naam.

   3. Loelap

    Je liegt

  2. Loelap

   .Moordenaar Paty: dader Tsjetsjeense: half jaar verblijfsvergunning
   . Aanval een maand geleden door Pakistaan man die 4 personen verwondde: 1 jaar verblijfsvergunning
   . Nice vandaag: dader kwam 1 september jl. op Lampedusa aan. Waarschijnlijk door een NGO daar gedropt.

   Alle drie de daders waren pas kort in Europa, iets met open grenzen

  3. Loelap

   JochemX, Ik zal je wat verklappen, Ernst is een imam.

 3. Ritter

  “Om aanslagen te verklaren, is een blik op het leven van de Profeet voldoende. Hij rechtvaardigde de politieke moord voor het heil van de islam. En mensen bang maken, terreur uitoefenen, werd voorgeschreven als een nobele methode om paniek te zaaien onder de vijanden van het geloof.”

  ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/de-gematigde-islam-bestaat-niet~bc5e31f4/

  1. Ernest Stern

   Daar hebben we Ritter weer met dit eindeloos afgekloven artikeltje. Heb je echt niks anders meer te melden, vent?

   1. Fascal

    Leugenaar, islampleitbezorger en oplichter!

    1. Ernest Stern

     Je liegt!

     🙂

     1. Fascal

      Leugenaar, islampleitbezorger en oplichter!

     2. Maurits Dekker

      Ernest Stern is een TR0L

   2. Mogguh

    Het komt uit Trouw W I M, het huiskrantje van je broeder in het kwaad Pipo51! Ook een ‘islamofobe’ bron zeker?

    1. Ernest Stern

     Klopt, het is een artikel op de opiniepagina van Trouw uit 2006 (!). De auteur is tamelijk onbekend en op het internet nauwelijks te traceren. Een wetenschapper is het in elk geval niet.
     Trouw had dit flodderige artikel beter niet kunnen doorlaten maar op de opiniepagina hoeven ze er gelukkig geen inhoudelijke verantwoordelijkheid voor te nemen.

     Het artikel bevat een tamelijk bizar betoog dat toevallig wel helemaal past in de kraam van islamofoben, om die reden is deze link hier zeker 80 keer geplaatst. Met name Rene van der grijp ziet er zijn islamofobe wereldbeeld in bevestigd.

     1. Fascal

      Leugenaar en islampleitbezorger!

     2. Mogguh

      Je bent een zwetsnek W I M!

     3. Fascal

      100%

     4. Edjan

      Je bent een landverrader.

     5. vandaag

      en een stront vlek

     6. Rene van der Grijp

      Hahaha, Ernstje glijdt weer uit over z’n eigen bananenschil. Delcambre (overleden 2016) was zowel juriste als arabiste. Een uitermate deskundige vrouw, maar omdat hetgeen ze schrijft Ernstje niet bevalt, probeert hij haar weg te zetten als een onbenul.

      Dat is niet alleen laakbaar, het is ook kansloos, want de enige echte onbenul in dit verband is Ernstje zelf, die een complete leek is op vrijwel alle terreinen maar zeer zeker op het terrein van de islam.

      “Docteur de 3e cycle de l’Université Paris-IV en études islamiques2, docteur d’État en droit3 et agrégée d’arabe[Quand ?]4, Anne-Marie Delcambre a été professeur d’arabe au lycée Louis-le-Grand et a participé à la rédaction d’articles dans l’Encyclopædia of Islam5.”

      ht*ps://fr.wikipedia.org/wiki/Anne-Marie_Delcambre

     7. Ernest Stern

      De bron van René van der Grijp was me niet bekend maar is wel verhelderend:

      “En tant que théoricienne de l’unicité entre islam et islamisme, Anne-Marie Delcambre est régulièrement citée par divers groupes d’extrême droite20,21. D’après Michel Orcel, elle développe « un discours proche de l’extrême droite »22”

      Nu weten we weer waar we het over hebben.

     8. Rene van der Grijp

      Ja Ernst, zowel arabisten als Delcambre als degenen die haar als een goede bron beschouwen worden door de linkse kerk als extreemrechts weggezet. Dat trucje is al jaren bekend.

      Ook jij volgt deze laakbare methode zonder inhoudelijk op de argumenten van (bijvoorbeeld) Delcambre in te gaan. Dat kan je ook helemaal niet want daarvoor mis je de kennis.

     9. Ernest Stern

      Delcambre hebben we dankzij de link van René van der Grijp dus nu kunnen ontmaskeren als een woordvoerster van extreem-rechts. René was zo stom om te denken dat hij ons zand in de ogen kon strooien door selectief uit zijn link te citeren.
      René was nooit een hoogvlieger in de inhoudelijke discussie maar hiermee zette hij zichzelf wel heel erg aandoenlijk voor gek.

     10. Rene van der Grijp

      “Delcambre hebben we dankzij de link van René van der Grijp dus nu kunnen ontmaskeren als een woordvoerster van extreem-rechts.”

      –> Nou nee, Ernstje. De link (het Franse Wikipedia) is gekleurd dus dergelijke conclusies kan je niet trekken. Zoals ik al schreef is het een frame. Heb je dat niet begrepen?

      “René was zo stom om te denken dat hij ons zand in de ogen kon strooien door selectief uit zijn link te citeren.”

      –> Ik citeerde het feit dat ze twee academische graden had. Dit als reactie op de uitspraak van Ernstje dat Delcambre geen wetenschapper zou zijn. Ernstje ging weer eens volledig op z’n platte bek. Ja, zo stom is hij nu eenmaal. Hij is geen hoogvlieger in wat dan ook, behalve liegen, dat kan hij als de beste.

   3. vandaag

    Daar hebben we stern weer met dit eindeloos afgekloven reactie. Heb je echt niks anders meer te melden, hond?

   4. Mogguh

    Dat Wikipedia van jou W I M begint ook wel wat sleets te worden, heb je echt niks anders te melden, meid?

   5. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een TR0L

  2. Do

   Dank je wel Ritter.
   Een duidelijk verhaal.

 4. Fascal

  Wie islam zaait zal jihad oogsten.

 5. Edjan

  Er is geen extremistische islam. Er is alleen islam. (bron: Erdogan)

  1. Fascal

   Juist! Er is één islam en er zijn moslims.

   1. Edjan

    En sommige van die mohammedanen slaan aan het moorden en de anderen vinden dat geweldig.
    En dan heb je ook nog linkse landverraders die het bagatelliseren en de blanken de schuld geven.

   2. wesley bentley

    ZuîgCul

 6. ZWEEDSE K0K

  Flapdrol Cliteur heeft de mond vol over wat andere vinden.
  Wat hij persoonlijk of zijn partij van deze gruwelijke daad vinden laat hij schijnbaar liever onbelicht.
  Bewust gemiste kans?

  1. Rene van der Grijp

   “Flapdrol Cliteur”.

   De mislukkeling die nooit verder is gekomen dan het bakken van frikandellen heeft vanachter z’n schermpje de euvele moed om professor Cliteur een flapdrol te noemen.

   Het is best zielig als je op hoge leeftijd nog steeds de geestelijke volwassenheid niet hebt bereikt.

   1. ZWEEDSE K0K

    Een eenvoudige ziel, die denkt een conclusie te kunnen trekken uit een gekozen nickname is de simpelheid van een kleuter nog niet ontgroeid.

    1. Fascal

     Zuig Cock

     1. ZWEEDSE K0K

      Je liegt!

     2. Ernest Stern

      😂

     3. Fascal

      Zuig Cock & leugenaar.

    2. Rene van der Grijp

     “Een eenvoudige ziel, die denkt een conclusie te kunnen trekken uit een gekozen nickname”

     Nee hoor Kokkie, dat zijn maar plagerijtjes, waar je uiteraard zelf om vraagt.

     Ik heb al eens geschreven dat ik je inschat als een gepensioneerde kleine middenstander met hoogstens een boekhouddiploma. Je bent geen hoogvlieger en dat blijkt iedere keer weer uit je holle commentaren die zelden over de inhoud gaan.

     Want vindt je vrouw eigenlijk van dat puberale gedrag van jou? Of heeft ze er geen weet van?

     1. Ernest Stern

      Terwijl René toch een stevig SPD II- niveau weet neer te zetten.

     2. Fascal

      Flauwekul, leugenaar!

     3. ZWEEDSE K0K

      Ook ik heb een inschatting van onze Belgische blaaskaak die binnen 2 minuten op het keukenkastje zit.
      Overtuigd van zijn eigen grootsheid heeft zijne excellentie monsieur simpelheid niet in de gaten wanneer hij in de urine genomen wordt.
      Mijn vrouw, die heeft andere manieren om zich te vermaken.
      Uw inschatting van mijn geestelijke en financiële vermogen laat ik aan uw bekrompen geest over.

     4. Meriadoc Brandebok

      “Want vindt je vrouw eigenlijk van dat puberale gedrag van jou? Of heeft ze er geen weet van?”

      Deze woorden kunnen alleen maar komen van iemand die stevig bij zijn echtgenote onder de plak zit.

     5. Rene van der Grijp

      De drie overjarige pubers staan weer paraat om elkander bij te staan op het “guurrechtse” forum waar ze zo graag komen tr*ollen.

      Aandoenlijk, hoor.

     6. ZWEEDSE K0K

      Terwijl René toch een stevig SPD II- niveau weet neer te zetten.
      Hoho,
      Rene van der Grijp 5 maanden geleden Beantwoorden
      Het was voor mij (als econoom en beleggingsdeskundige) van het begin af aan duidelijk

      Rene van der Grijp 3 maanden geleden Beantwoorden
      Manager…ooit een beroep/functie die respect afdwong. Zelf was ik ooit Sales Manager bij een multinational en ik was er trots op.

      Jammer dat onze fantast vergeet te vertellen dat hij hoofdzakelijk teert op zijn vader zijn verdiensten.
      En op de inkomsten van zijn nog werkende wederhelft.

     7. Rene van der Grijp

      Kijk eens aan. Kokkie weet moeiteloos teksten van mij te citeren. Bewaar je ze? Die obsessie van jou zit wel heel diep, hè?

      Je bent echt een heel zielig mannetje.

     8. Ernest Stern

      “Die obsessie van jou zit wel heel diep, hè?
      Je bent echt een heel zielig mannetje.”

      Over obsessie gesproken, Rene stalkte mensen op fora die het hem inhoudelijk moeilijk maakten tot aan woonadres, familie en werkgever.

      Dat is toch ook best wel zielig.

     9. Rene van der Grijp

      ” Rene stalkte mensen op fora die het hem inhoudelijk moeilijk maakten tot aan woonadres, familie en werkgever.”

      De psychopatische aartsleugenaar gaat gewoon schaamteloos door met liegen.

      Was het trouwens niet zo dat jij samen met ene PG plannen had om de werkgever van een forummer genaamd Nederlander1964 te informeren over zijn (in jullie ogen) extreemrechtse posts? Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

     10. Ernest Stern

      “ Was het trouwens niet zo dat jij samen met ene PG plannen had om de werkgever van een forummer genaamd Nederlander1964 te informeren over zijn (in jullie ogen) extreemrechtse posts? Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.”

      Nee, dat is een trieste leugen, René, en dat weet je donders goed.
      Ik noteer dat je je zieke stalkingsgedrag niet meer ontkent. Dat is verstandig. Ga je daarvoor nog excuses aanbieden bij de slachtoffers?

     11. Mogguh

      Het was overigens Nederlander1965, en ja ik kan dit beamen Rene dat Stern en PG plannen daarvoor hadden, het is dat Nederlander1965 mans genoeg was om die twee clowns dusdanig angst in te boezemen dat zij afzagen van deze laffe daad.

     12. Mogguh

      Zijn werkgever was overigens de belastingdienst!

     13. Vriend

      Ernest Stern is een geboren Stasi: de ultieme verrader die zijn eigen ouders en kinderen zou aangeven als hij vermoedt dat dit het algemeen belang, de overheid, zijn ideologie, zijn ijdelheid ten goede komt.

      Ernest is een megalomane, narcistische psychopaat zonder empathie of gevoel; het enige dat zijn ijdelheid streelt is bewondering en adoratie. Maar door zijn afstotende karakter loopt iedereen met een grote boog om hem heen als bij een melaatse hond.

      Stern verraadt iedereen, dus ook Nederlander1965, laat daar geen twijfel over bestaan. Begrijpelijk: hij komt uit een NSB-gezin.

     14. Ernest Stern

      Mogguh liegt vrolijk mee. Het is grappig als het niet triest zou zijn.

     15. Ernest Stern

      “Stern verraadt iedereen, dus ook Nederlander1965, laat daar geen twijfel over bestaan. Begrijpelijk: hij komt uit een NSB-gezin.”

      Mijn goede vriend verzint dit allemaal ter plekke. Hoe serieus kunnen we deze fantast nog nemen?

     16. Mogguh

      Er rest W I M Stern niets anders als te ontkennen en mensen voor leugenaar uit te maken, overigens is het nog terug te vinden Stern, je denkt wel dat alles verloren is gegaan maar dat is niet zo.

      ‘de laster van Graatsma’

      h**ps://www.tapatalk.com/groups/uitmedelijden/de-laster-van-graatsma-t1293965-s120.html

     17. Ernest Stern

      Ik kan iedereen aanraden om de link van Mogguh te raadplegen. Daarin wordt namelijk bevestigd wat ik zeg en worden Mogguh en Rene (daar Droef en Catweazle) ontmaskerd als stalkers.

      Dat hele verhaal over Nederlander en de Belastingdienst is daar overigens niet terug te vinden; dat verhaal is nadien verzonnen.

     18. Rene van der Grijp

      “Ik noteer dat je je zieke stalkingsgedrag niet meer ontkent.”

      Waar haal je dat nu weer vandaan, dwaas? Naarmate je steeds harder in de discussies op je flikker krijgt ga steeds meer onwaarheden en wartaal uitslaan.

      Wie denk je nog te overtuigen met dit krankzinnige gebral?

     19. Ernest Stern

      “Waar haal je dat nu weer vandaan, dwaas?”

      Jammer, Rene, het tegen alles in overeind houden van deze leugens moet ook voor jou pijnlijk zijn.

     20. ZWEEDSE K0K

      Opmerkelijk dat de Duitse plantsoenendienst medewerker en de Belgische Blaaskaak graag in het gezelschap van de hoogontwikkelde ,welbespraakte en prettig communicerende Droef verkeren.
      Zegt veel over hun eigen niveau.

    3. Seneca

     @zweedsekok
     een nickname is op het moment van kiezen, een afspiegeling van een diepste wens of de vervulling van een lang gekoesterd ideaal. het door jou genoemde verwijt dat dit een uiting van simpelheid zou zijn is een verwijt richting jezelf omdat je in jouw simpelheid een dergelijke stupide nickname hebt gekozen. aan de andere kant betekent deze nickname een vervulling van je lang gekoesterd ideaal nl. een zweedse kok te zijn.

   2. Ernest Stern

    Cliteur haalt de reputatie van de Universiteit van Leiden omlaag. Onbegrijpelijk dat ze die charlatan handhaven.

    1. Fascal

     Onzin! Donder op leugenaar!

 7. Rene van der Grijp

  Beste heer Cliteur,

  Merk aub op dat ze het consequent hebben over islamisme, niet over de islam zelf. Dit is wat Delcambre daarover opmerkte:

  “Om de islam niet te hoeven betichten van geweld en terreur, hebben niet-islamitische westerlingen en sommige verwesterde moslims de term ’islamisme’ bedacht. Hiermee bedoelen zij een politieke, oorlogszuchtige ideologie die niets te maken zou hebben met de ware islam. Voor hen zijn er twee islams. De ene is verlicht, open, vredelievend, een godsdienst van liefde, tolerantie en vrede – en dit zou de godsdienst zijn zoals die door een overgrote meerderheid in alle rust wordt beleden. De tweede islam, het islamisme, is obscuur en in zichzelf gekeerd, sektarisch, fanatiek en oorlogszuchtig; een politieke, ontspoorde en zieke islam dus die niet te vergelijken is met de eerste, de ware, goede, gematigde, mystieke islam die de broeder is van het christendom en het jodendom, en die door zijn hoge graad van spiritualiteit vele niet-moslims aanzet tot bekering.

  De uitvinding van ’de twee islams’ is heel praktisch omdat het de niet-islamitische westerling geruststelt over het karakter van de islam. Maar het is ook een grote leugen omdat er maar één islam is. Eén islam die niet twee gezichten heeft, maar verschillende aspecten. Het mystieke aspect en de terreur zijn twee extremen. Hiertussen bevinden zich vele facetten die altijd naast elkaar hebben bestaan en die alle uit dezelfde bron komen: de Koran, opgevat als het Woord van God dat zich openbaarde in Mohammed, die voor alle moslims, niemand uitgezonderd, het grote voorbeeld is.”

  Daar is geen speld tussen te krijgen, alleen is het niet politiek correct om te zeggen waar het op staat. De meeste arabisten durven dat dus niet.

  1. Edjan

   Rene vd Grijp, 100% correct

   1. Ernest Stern

    “ De uitvinding van ’de twee islams’ is heel praktisch omdat het de niet-islamitische westerling geruststelt over het karakter van de islam. Maar het is ook een grote leugen omdat er maar één islam is.”

    Dit is een voorstelling van zaken die je direct kunt logenstraffen door te verwijzen naar de realiteit.
    Je kunt met net zoveel recht beweren dat er maar één christendom bestaat terwijl je ziet dat uiteenwaaiert in tientallen denominaties. Dezelfde pluriformiteit zie je in de islam maar dat wensen islamofoben niet te zien, die denken (echt, ik verzin het niet) dat er alleen maar één islamistische orthodoxe islam bestaat.
    Tegen deze stommiteit is geen kruid gewassen.

    1. Fascal

     Leugenaar en fantast.

     1. wesley bentley

      je liegt zodra je wakker hoort

    2. Rene van der Grijp

     “Tegen deze stommiteit is geen kruid gewassen.”

     De stommiteit is te denken dat de islam zo ontzettend pluriform is. In werkelijkheid zijn de verschillen tussen de diverse stromingen te verwaarlozen en bovendien is het soennisme met ca 90% volkomen dominant.

     1. Ernest Stern

      In de redenering van René van der Grijp hangen de extremistische moordenaars van Isis en de idioot in Nice dezelfde islam aan als Arib, Marcouch en Aboutaleb.

      Je zwetst als een dronken aardbei. Ik snap wel dat het uit onwetendheid voortkomt maar het blijft lasterlijke stupiditeit.

     2. Rene van der Grijp

      “In de redenering van René van der Grijp hangen de extremistische moordenaars van Isis en de idioot in Nice dezelfde islam aan als Arib, Marcouch en Aboutaleb.”

      Om nog maar eens de wijze woorden van Delcambre te herhalen: “Er is geen gematigde islam. Er zijn wel gematigde moslims. Dat zijn moslims die delen van hun geloof links laten liggen”.

      Wat begrijp je daar niet aan, dronken aardbei?

     3. Ernest Stern

      Delcambre hebben we inmiddels wel als weinig betrouwbare bron afgeserveerd, René. Dat islamofobe gezwets leg ik dus terzijde.
      Gematigde moslims laten geen delen van de islam liggen maar komen tot een eigen vertaling van deze oeroude geschriften. Dat doen moderne christen op dezelfde manier. Die noemen we geen gematigde christenen maar bijvoorbeeld doopsgezinden, PKN-ers of vrijzinnigen.

      Je bent een rare islamofoob en bovendien een slecht geïnformeerde.

     4. Rene van der Grijp

      “Delcambre hebben we inmiddels wel als weinig betrouwbare bron afgeserveerd, René.”

      –> Dat heb je op jouw gebruikelijke lasterlijke manier van doen geprobeerd maar het is je niet gelukt. Inhoudelijk heb je niet eens geprobeerd om haar betoog te weerleggen.

      “Gematigde moslims laten geen delen van de islam liggen maar komen tot een eigen vertaling van deze oeroude geschriften.”

      –> Wat zeg je nu? Marchanderen deze moslims met het letterlijke en tijdloze woord van allah? Hoe durven ze!

      “Dat doen moderne christen op dezelfde manier.”

      –> Niet helemaal op dezelfde manier maar het is net zo goed hypocriet. Alle vormen van cherrypicking zijn hypocriet.

     5. Ernest Stern

      –> Wat zeg je nu? Marchanderen deze moslims met het letterlijke en tijdloze woord van allah? Hoe durven ze!

      René doet hetzelfde wat Delcambre doet in haar bizarre betoog: hij verengt de islam tot politieke islam, zoals de nazi’s het Jodendom verengden tot het internationale Jodendom dat bezig zou zijn de wereld te veroveren. Geen wonder dat haar verhalen er bij extreem rechts ingingen als koek.

      De domheid van die redenering is ergerlijk maar helaas ook gevaarlijk.

     6. Fascal

      Leugenaar, islampleitbezorger en oplichter!

     7. vandaag

      vreselijk vervelend die stront vlek ernest. hij heeft geen enkel aanvullend argument maar blijft zijn bull shit herhalen. De stront vlek noemt dat een discussie 😂🤣😂🤣😂🤣

     8. Rene van der Grijp

      “René doet hetzelfde wat Delcambre doet in haar bizarre betoog: hij verengt de islam tot politieke islam”.

      Stern probeert, in navolging van andere islam-apologeten, de islam te presenteren als een pluriforme religie met “tientallen denominaties”.

      Het doel van die valse voorstelling van zaken is de islam te immuniseren voor kritiek.

      Delcambre prikte door die leugen heen en dat brengt nog steeds het schuim op de lippen van de moslimknuffelaars.

    3. homefront

     Je ziet in welke stuip ernestje knalt als het over de islam gaat, ernestje is een zéér warme pleitbezorger van de satanische ideologie islam en die verdedigd ernestje met alles wat in hem zit..

     1. vandaag

      met zoveel gewauwel bewijst hij die is-lam echt geen dienstmaar de stront vlek gaat meer voor eigen glorie

      😎

     2. Fascal

      De leugenaar liegt en zwetst!

  2. Ernest Stern

   “Het mystieke aspect en de terreur zijn twee extremen.”

   Dat geldt evenzeer voor het christendom, dus daar worden we niet veel wijzer van.

   1. Fascal

    Leugenaar en oplichter!

   2. Umut Aydin Sahin

    Dat mag u dan wel even onderbouwen svp. U bent een van de weinige broeders die de islam graag vergelijkt met het christendom. De dooddoener “ja, anderen doen het ook” kan niet opgaan.

    1. Ernest Stern

     De Islam en het christendom, beste Umut, zijn beide afsplitsingen van het Jodendom en daarmee behorend tot de monotheïstische godsdiensten. Ze zijn onderling zeer verwant: ze zijn beide gebaseerd op de Joodse Thora en hanteren in de kern dezelfde leefregels en geboden.
     Het Christendom splitste zich af van het Jodendom in de eerste eeuwen na Christus en vond via de Griekse filosofie en de theologie van Paulus (die de kruisdood van Christus transformeerde in een aparte verzoeningsleer) een eigen dogmatiek. De Islam splitste zich een paar eeuwen later ook af van het Jodendom en brouwde in de Arabische woestijn een eigen theologische mengelmoes van Jodendom, christendom en gnostieke leringen.

     Je kunt je op de verschillen richten en die zijn er door de verschillende culturele context waarin de godsdiensten hun uitdrukking vonden uiteraard maar ook op de overeenkomsten: de ene godheid (Jahwe, Allah, God), de gerichtheid op het handelen (leefregels, normen, rituelen) en de gerichtheid op de samenleving (politiek, nationalisme en verbinding met de staatsinstituties). Dat laatste biedt meer inzicht dan het eerste.

     Islamofoben en antisemieten richten zich liever op de verschillen omdat ze willen aantonen dat respectievelijk moslims en Joden minderwaardige mensen zijn. Dat is gevaarlijke onzin.

     1. Mogguh

      Nou joden zijn dit niet maar moslims aantoonbaar wel, dat is puur ongedierte en dient te worden uitgeroeid, dat wordt vandaag wel weer aangetoond zo hier en daar in Frankrijk.

     2. Ernest Stern

      Mogguh meent dat moslims ongedierte zijn dat moet worden uitgeroeid. Hij stelde al eerder voor moslims gedwongen te steriliseren en ze allemaal (inclusie vrouwen en kinderen) op te sluiten in concentratiekampen.

      Vergis je niet, dit soort barbaren mag hier ongehinderd hun moordzuchtige behoefte doen en Mogguh wordt hier door weinigen tegengesproken.

      Zeer verontrustend.

     3. Mogguh

      Sterf maar W I M de moslimfluisteraar, ik begin je goed zat te worden en gelukkig is je adres bekend!

     4. homefront

      ernerstje meent dat de islam gelijk is aan het christendom en dat is logisch want ernest is een zeer warme pleitbezorger van de islam en die moet hij bagatelliseren, de antichrist is immers zichtbaar.

     5. Rene van der Grijp

      “De Islam en het christendom, beste Umut, zijn beide afsplitsingen van het Jodendom”.

      Het christendom is dat inderdaad, het waren immers joden die het christendom hebben gesticht.

      De islam is dat totaal niet. De stichters waren oorlogszuchtige Arabieren.

      De islam is voor een groot deel plagiaat en keerde zich vanaf het begin tegen het jodendom en christendom, zoals een dief zich keert tegen tegen de bestolene. De zalvende praatjes van islam-apologeten als Stern die willen doen geloven dat de islam “verwant” is en een plekje onder de “abrahamitische zon” verdient zijn je reinste leugens.

     6. Ernest Stern

      “De zalvende praatjes van islam-apologeten als Stern die willen doen geloven dat de islam “verwant” is en een plekje onder de “abrahamitische zon” verdient zijn je reinste leugens.”

      De verwantschap blijkt alleen al uit het feit dat grote delen in de Koran afkomstig zijn uit de Thora, Abraham als aartsvader wordt gezien en Jezus Christus als profeet wordt geëerd.

      Je hebt echt geen benul, is het niet?

     7. Rene van der Grijp

      “De verwantschap blijkt alleen al uit het feit dat grote delen in de Koran afkomstig zijn uit de Thora, Abraham als aartsvader wordt gezien en Jezus Christus als profeet wordt geëerd.”

      Je verwart plagiaat met verwantschap.

     8. Ernest Stern

      “Je verwart plagiaat met verwantschap.”

      Dan kun je met evenveel recht het christendom van plagiaat beschuldigen. De gemeenschappelijke teksten drukken de gemeenschappelijke bron uit en daarmee het Joods monotheïsme dat nadrukkelijk de spirituele toon bepaalt in christendom en Islam. Zowel de Jood, de moslim als de christen richt zich tot een onkenbare godheid, dat is de kern van de spirituele oriëntatie die totaal verschilt van de oosterse non-dualistische godsdiensten. Het gebed en de verhouding tot die onkenbare, ene, God is de kern van het religieuze besef en oriëntatie. Dat verklaart ook waarom de ethische gedragsvoorschriften die er uit voortvloeien in de drie monotheïstische godsdiensten op de keper beschouwd weinig verschillen.

      Ik vrees dat je van dit soort zaken weinig begrijpt, Rene. Je hebt je verdiept in het islamisme, denkt dat dit de kern van de islam is en denkt dienovereenkomstig in een nauw politiek ideologisch paradigma. Dat is intellectueel armoedig maar ik moet wellicht niet van je verwachten te begrijpen wat buiten je begripsveld valt.

     9. Ernest Stern

      Tussen twee haakjes, Rene van der Grijp, je vriend en geestverwant Mogguh schreef hier vandaag: “Nou joden zijn dit niet maar moslims aantoonbaar wel, dat is puur ongedierte en dient te worden uitgeroeid”

      Heb je wel eens overwogen daar een beetje afstand van te nemen of moet ik aannemen dat je hiermee instemt?

     10. Fascal

      Onzin en kletskoek. Leugenaar!

     11. Maurits Dekker

      Ernest Stern is een TR0L

     12. Rene van der Grijp

      “Dan kun je met evenveel recht het christendom van plagiaat beschuldigen.”

      –> Natuurlijk niet. Het christendom is op natuurlijke wijze begonnen als een joodse sekte, de islam is een arabische oorlogsdoctrine die zich eeuwen later meester heeft gemaakt van bepaalde bijbelse vertellingen zonder dat er ooit een jood bij betrokken is geweest. Het is gejat.

      –> “Ik vrees dat je van dit soort zaken weinig begrijpt, Rene”.

      Ik vrees dat dit geen argument is, Ernest.

     13. Rene van der Grijp

      “Heb je wel eens overwogen daar een beetje afstand van te nemen of moet ik aannemen dat je hiermee instemt?”

      Ik heb je al vaker gezegd dat ik noch schoolmeester, noch politieagent ben en me niet geroepen voel om afstand te nemen van alle uitspraken waar ik het niet mee eens ben.

      Heb jij al eens overwogen om andersdenkenden in hun waarde te laten of is dat nog niet bij je opgekomen?

    2. Maurits Dekker

     Ernest Stern is een TR0L

   3. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een TR0L

 8. ropart

  de gematigde nazi vroeger had het ook niet makkelijk! wegkijken was toen ook maar het beste.

 9. Vit

  Ooit komen ook moslims er achter dat er geen allah (god) is en ook nooit is geweest maar dat maken wij niet meer mee, het duurt namelijk een paar generaties tot de gevolgen van inteelt herstellen.

 10. Blondie

  Theo van Gogh werd op 2 November 2004 vermoord door een moslim.
  De gebruikte wapens een vuurwapen en een mes.
  Van Gogh werd door acht kogels getroffen, daarna werdt zijn keel doorgesneden.(Wikipedia).
  Nederland heeft niets geleerd van die gebeurtenis.

  1. vandaag

   klopt , net zo min als de moord op Fortuyn. De oplossing van links is permanente bewaking voor sommige al 16 jaar. Dat vindt links normaal in nhet partijkartel.

   stem sociaal , stem pvv

  2. Beukman

   Van Gogh was zo’n beetje het laatste slachtoffer in Nederland van een extremistische moslim.

   Wat heeft Nederland geleerd, de afgelopen 16 jaar? Dat het gevaar dat van extremistische moslims in Nederland uitgaat dus wel meevalt. Je hebt vele malen meer kans om door een dronkelap te worden doodgeslagen.

   1. Niemandalletje

    Geheugenproblemen?
    Utrecht, 18-03-2019
    Amsterdam, 31-08-2018

    1. Beukman

     Waren dat niet verwarde mannen?

     1. Niemandalletje

      Nee, je loopt achter. Doe je huiswerk voor je wat schrijft.
      Feiten blijven feiten hoe hard je ook probeert ze te ontkrachten. 😉

   2. vandaag

    niets geleerd , getuige de 24-7 bewaking voor Wilders

  3. Toverkol

   De verantwoordelijkheid voor deze moord ligt bij onze linkse wegkijkende politici!
   De Rob Jettens, Groenlinksers en zelfs VVD ers en CDA ers !
   Gaat het nu fout, zijn jullie verantwoordelijk!

  4. Loelap

   Volgens Ernst was dat zijn eigen schuld. De dader had geen stage plaats gekregen.
   Eigen schuld dikke bult dus.

 11. Maurits Dekker

  criminele idioot moslim-terrorist

 12. Toverkol

  Heeft dhr. Jetten niet gezegd dat de islamieten zo goed geïntegreerd waren ?
  Mocht het misgaan in Nederland is deze wegkijker medeverantwoordelijk !!

 13. Bes Tolen

  Ernest Stern stelt ”Christendom en islam zijn afsplitsingen van het jodendom”. Welnee.
  Islam komt vooral voort uit de Baälsgodsdienst. Een nationalistische Arabische oprisping.
  Nieuwe opvatting: veel eerder is het jodendom een modernisering in het Romeinse Rijk met veel uit de Baälsgodsdienst van de Puniërs naar het lijkt. Het christendom heeft naar het lijkt voornamelijk haar wortels in Italië (Nieuwe Testament) en Punië (Oude Testament. Om de verwantschap met het jodendom aan te duiden en de betekenis van het jodendom voor het christendom. Dat is heel iets anders dan afsplitsing.)

  1. Ernest Stern

   “Islam komt vooral voort uit de Baälsgodsdienst. Een nationalistische Arabische oprisping”

   Dit zodanig absolute kul dat ik er niet eens inhoudelijk op kan ingaan.

   1. Ernest Stern

    Zin moet luiden: Dit is zodanig absolute kul dat ik er niet eens inhoudelijk op kan ingaan.

    1. homefront

     Het probleem van taalnazi’s is niet zozeer het walgelijke moralistische toontje dat ze uitslaan, maar dat ze door hun gezever de aandacht verschuiven van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt.
     Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen.

     1. homefront

      En Bes heeft ook nog eens gelijk, allah is een demon (dus satanisch domoor) ook wel baäl genoemd.

 14. Paul Cliteur

  Annemarie Delcambre is een zeer serieuze wetenschapper en Rene van der Grijp heeft dan ook volledig gelijk haar werk te citeren:
  Delcambre, Anne-Marie, L’Islam des Interdits, Desclée de Brouwer, Paris 2003.
  Delcambre, Anne-Marie, L’Islam, La Découverte, Paris 2004.
  Delcambre, Anne-Marie, La Schizophrénie de l’Islam, Desclée de Brouwer, Paris 2006.
  Delcambre, Anne-Marie, Mahomet: La parole d’Allah, Éditions Gallimard, Paris 2009.

  1. Ernest Stern

   Paul Cliteur heeft zich, tot mijn grote spijt, net als mevrouw Delcambre, verbonden met populistisch en islamofoob rechts. Ik begrijp heel goed dat hij haar als een geestverwant beschouwt; Delcambre wordt geroemd door FN en extreem-rechts in Frankrijk. De reden is duidelijk: haar karikaturale onzin over de islam past in het straatje van Le Pen, Wilders en kameraden.

   1. vandaag

    islamfoob bestaat niet stront vlek en rechts bestaat niet in de Nederlandse politiek hufter.

    zielige zuig tról heeft zijn medicatie weer te laat ontvangen door die vervelende corona pandemie

    1. Ernest Stern

     Hoofdletter in het begin van de zin en zinnen afsluiten met een punt. Zuigtról zou ik aan elkaar schrijven. Achter ‘hufter’ past een komma, uiteraard zonder voorafgaande spatie.

     1. vandaag

      dank je wel voor de voortreffelijke inhoudelijke reactie stront vlek , niemand kan tegen zoveel inzicht iets inbrengen hufter , echt fantastisch voor een hersenloze taal nazi

 15. Paul Cliteur

  Dan nog iets. Terecht vraagt Rene van der Grijp waarom ik niet meega met Annemarie Delcambre, maar me schaar bij de theoretici van de “twee islams”. Ik heb dat besproken, hier:
  Rooy, Wim van, “Over de Islam, weerbare democratie en wetenschappelijke integriteit I, Correspondentie Wim van Rooy-Paul Cliteur, in: Doorbraak, 26 december 2019.
  Cliteur, Paul, “Over de Islam, weerbare democratie en wetenschappelijke integriteit II
  Correspondentie Wim Van Rooy-Paul Cliteur”, in: Doorbraak, 27 december 2019.
  Rooy, Wim van, “Over de Islam, weerbare democratie en wetenschappelijke integriteit III, Correspondentie Wim Van Rooy-Paul Cliteur deel 3, in: Doorbraak, 30 december 2019.
  Cliteur, Paul, “Over de islam, weerbare democratie en wetenschappelijke integriteit IV
  Correspondentie Wim Van Rooy-Paul Cliteur”, in: Doorbraak, 1 januari 2020.
  Maar goed, nu dan even heel kort in een paar woorden: ik wil eerst de discussie openen over de “ene islam”. Die van het islamisme. Ik wil graag dat Arib, Rutte, Kaag zien dat we een probleem hebben met islamisme. Dat is al a hell of a job. In het verlengde daarvan kunnen we later dan wel eens gaan discussiëren over hoeveel islamisme in de islam zit. Eén op één gelijk, zeggen sommigen dan. Prima, maar dat komt later. Vergeet niet, we proberen een gesprek op gang te krijgen over een kollossaal taboe.

  1. Rene van der Grijp

   Dank voor uw reactie, professor. Dat is voor mij een hele eer.

   Terzake: ik begrijp uw pragmatische benadering, maar ik denk dat het islamisme altijd al is veroordeeld door westerse apologeten. Dat dient immers als bliksemafleider om de islam zelf buiten schot te kunnen houden, zoals Delcambre zo haarscherp formuleerde.

   U heeft zeker gelijk dat er voorlopig niet meer in zit. Men heeft er voor gekozen de islam de hand boven het hoofd te houden en daar zal niet snel van afgestapt worden.

   1. Beukman

    Tja Rene, je kan “de islam” nu eenmaal niet vervolgen en celstraf geven.
    Paul heeft gewoon gelijk. Er is helemaal niets tegen pragmatisme. Zo denkt mijn islamitische groenteboer er ook over.

  2. Ernest Stern

   “ik wil eerst de discussie openen over de “ene islam”. Die van het islamisme. Ik wil graag dat Arib, Rutte, Kaag zien dat we een probleem hebben met islamisme. Dat is al a hell of a job. In het verlengde daarvan kunnen we later dan wel eens gaan discussiëren over hoeveel islamisme in de islam zit. Eén op één gelijk, zeggen sommigen dan. Prima, maar dat komt later. Vergeet niet, we proberen een gesprek op gang te krijgen over een kolossaal taboe.”

   Paul Cliteur laat, een beetje laf, in het midden of de islam en het islamisme, zoals Rene van der Grijp meent, inhoudelijk samenvallen. Hij suggereert dat we gaandeweg, lopende een te voeren politiek debat, mogelijk wel het standpunt kunnen innemen dat de islam volledig gelijk te stellen is met de islam als wereldgodsdienst. Dat is een weinig integere manier van redeneren, hij laat zijn definitie van de islam immers afhangen van de voortgang van een politieke discussie.

   Ik blijf me verbazen over deze flodderige manier van redeneren.

 16. Paul Cliteur

  “Cliteur haalt de reputatie van de Universiteit van Leiden omlaag. Onbegrijpelijk dat ze die charlatan handhaven.”
  Hmm, ja, zit wat in. Ik zal het even doorgeven. Misschien willen ze naar mij wel luisteren.

 17. Paul Cliteur

  En ook nog dit als een poging iets zinvols te zeggen over Anne Marie Delcambre (met dank aan Van der Grijp), zie p. 16:
  Cliteur, Paul, “Modern-Hostage Taking and the Sins of Multiculturalism”, in: Anamaria Fălăuş and Ligia Tomoiagă, eds., Multiculturalism and the Need for Recognition, Eikon, Bucharest 2019, pp. 13-41,
  https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/83338/Modern-hostage_taking_and_the_sins_of_multiculturalism.pdf?sequence=1

  1. Mogguh

   Heel goed heer Cliteur om de draaideurtr*ol Stern even flink op zijn nummer te zetten, de man is een moslim fluisteraar zonder kennis om inhoudelijk te kunnen reageren op wat Annemarie Delcambre naar voren brengt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.