Rutte trekt ‘boetemantel’ aan omtrent vakantie koning: “Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt!”

‘Het was een beetje dom’ van onze premier Mark Rutte om te denken dat onze koning ‘gewoon’ op vakantie kon, terwijl er afgelopen week juist streng werd toegesproken tegen het klootjesvolk om vooral thuis te blijven en je te houden aan de coronamaatregelen van het kabinet. Dat ziet Rutte nu ook in, en schoorvoetend moet hij dan ook bekennen dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Rutte dat hij een “verkeerde inschatting” heeft gemaakt door het goed te keuren dat koning Willem-Alexander met zijn gezin op vakantie ging naar een zonovergoten Grieks eiland.

De volledige reactie van Mark Rutte:

“In het algemeen behoren reizen naar het buitenland van de Koning die geen onderdeel uitmaken van zijn publieke functie, tot zijn persoonlijke levenssfeer die wordt gewaarborgd door de artikelen 10 en 41 van de Grondwet. Ten aanzien van artikel 41 Grondwet geldt daarbij het voorbehoud dat het openbaar belang in acht wordt genomen. De minister-president beoordeelt of dit het geval is en verstrekt informatie indien het openbaar belang aan de orde is.”

“Ik heb te laat beseft, zeker na de persconferentie van dinsdagavond 12 oktober jl., dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen. Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid.”

Tegenover de journaille laat Rutte -incluis New York Yankees-petje- nog even hetzelfde riedeltje horen:

Een dag eerder dacht Rutte nog heel anders over het tripje van de koning en hoopte onze premier dat de hele issue geruisloos aan hem en Willem-Alexander voorbij zou trekken. Niet dus. En nu zelfs onze koning zich aan de coronamaatregelen zal houden, kunnen wij niet anders dan concluderen: “En nu weer over tot de orde van de dag!” Amen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. Cor Grapstra

  Heel apart dat als het koning pils aan gaat , dat pinokkio de grondwet aangaande dit gevalletje wel weet te benoemen .
  Voor de rest heeft dit ruggengraatloos weekdier schijt aan de grondwet en zal hij gewoon doorgaan met het onderdrukken van het volk en het verder afbouwen van de economie en de rechtstaat.

  1. Cor Grijpstra

   @corrie Rutte kan alleen advies uitbrengen maar kon de vakantie niet verbieden.

   Verder schrijf je weer veel onzin.

   1. homefront

    Dus is leugenclown rutte aangaande het advies een eikel, die jij ook nog eens verdedigd, daar de Nederlandse burger als debielen (ik zal voor de duidelijkheid even zeggen, voordat je valt over het feit dat leugenclown rutte dit niet letterlijk zo heeft gezegd dat leugenclown rutte dit niet letterlijk zo heeft gezegd) wordt aangesproken door deze zelfde leugenclown, ministers die zeggen dat als de ggd zegt dat je moet gaan zitten, je moet gaan zitten, en dan zeggen ik heb een verkeerde inschatting gemaakt…
    Leugenclown rutte zwicht voor de publieke opinie, zoals gewoonlijk geen rechte rug…

   2. JochemX

    Corretjes, Rutte kan Alex wel flink onder druk zetten. Het is al bij al geen verkeerde inschatting maar gewoon een gigantische blunder.

   3. Cor Grapstra

    Aldus de str0ntvlek die 18 uur per dag hier zijn onzin verkoopt .

   4. Loelap

    Waarschijnlijk wou men geen ruchtbaarheid geven aan deze reis zoals zoveel snoepreisjes van de koning en zijn gezin. Het regeringstoestel is daarom zo verborgen mogelijk opgesteld op Schiphol. Toch is het vliegtuigspotters gelukt dit toestel te filmen en zo kwam men erachter dat de koninklijke vogels gevlogen waren.
    Rutte heeft er gewoon op gegokt dat dit niet bekend zou worden.

   5. Aborifa

    Het is al 3 – 0 voor Ajax, Cor. Ajax boppe!

  2. Pauline Kummer

   Dat zijn er wel meer @Cor. Vooral als het om vrijheid van Godsdienst gaat of discriminatie, het zeer belangrijke artikel 1.

 2. HD

  En heeft die dikke dan geen gevoel in zijn lijf.
  Nee natuurlijk niet, het gaat die kleptomane familie enkel om het geld.
  Zie hem nog zitten wauwelen tijdens de troonrede dat we het samen moeten doen.
  Te walgelijk voor woorden.
  Sorry maar dit is echt niet mijn koning.

  1. Cor Grijpstra

   @HD

   ”Sorry maar dit is echt niet mijn koning.”

   Betekent dit hetzelfde als wat de eigenaar van DDS schreef-

   Rutte is niet mijn premier, aldus Michael wonende in Turkije.

  2. Brenda Welsh

   Welke koning dan wel? Houd ons niet in spanning. No mercy with the King!

   1. M.Dikker

    Moeten we persé een koning hebben? In welk sprookjesboek leef jij?

    1. Mart

     Niemand is”mijn koning of koningin”.als jonge marineklant trapte ik daar nog in en had niets tegen Bennie en Juliana,die ik van zéér dichtbij heb meegemaakt.Na mijn migratie naar Brasil en gepensioeneerd wat meer gaan snuffelen op internet…..en dan kom je zo het een en ander tegen,o.a hoe die kon families aan de macht raakten,en dan ga je de zaken toch anders zien.Met Presidenten ligt dit anders….ze komen en gaan,de een beter of slechter dan de andere en rotten weer op na 4 of 8 jaren….al of niet met gevulde zakken……….Och voor mij hier niet belangrijk,ik mag tòch niet stemmen ,en ben zelf zowat aan mijn laatste term bezig.Leven en laten leven zeg ik nu.

   2. evil knievel

    KING KONG!😁

  3. M.Dikker

   De mijne ook niet.

  4. Oepsie

   Vergeet niet waar ‘een koning’ of heel veel vroeger ‘het stamhoofd’ vandaan komt. Het stamhoofd was de grootste moordenaar in de clan en werd daardoor aanvoerder of later koning. Mensen willen n u eenmaal een Joker hebben om te volgen en te doen en laten wat de koning beveelt. Er zijn bibliotheken vol geschreven, wat er in die koningshuizen gebeurde en dat is werkelijk verschrikkelijk. En dan de Oranjes, rijk geworden met opiumhandel en roof. En dat gebeurt tot op de dag van vandaag. En dan hun liefde van het land? Ze zijn bij een calamiteit, sneller weg, dan een scheet in een orkaan.

 3. M.Dikker

  Dat is de story of zijn carrière; foute inschattingen maken. Maart 2021!

 4. leukeditter

  rutte nou moet je toch ophouden hoor.. das fout nummer 1256 !!!

 5. Ernest Stern

  “Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie.”

  Rutte gaat niet over de vakantie van de Koning, hij had er slechts advies over kunnen geven en zelfs het onaanvaardbaar kunnen uitspreken op straffe van een constitutionele crisis.
  Het is denkbaar dat hij de Koning de vakantie afried maar hij is ministerieel verantwoordelijk en moet dus ook het boetekleed aantrekken als de Koning de fout zelf maakte.

  Voor het overige lijkt me de sop de kool niet waard.

  1. Oepsie

   Ach speklapje, jou mening, is in het geheel NIET relevant.

  2. Maurits Dekker

   afried
   afraadde

   1. M.Dikker

    Hihi.

  3. Maurits Dekker

   de sop
   het sop

  4. Maurits Dekker

   de Koning
   de koning

   1. Vliegenvanger

    Heel het koningshuis is niet meer van deze tijd, wat is de toegevoegde waarde? Het kost ons klauwen geld, betalen geen belasting, en reizen met het regeringstoestel. Dat allemaal terwijl ze schatrijk zijn. In mijn ogen zijn het vette profiteurs. Stop met die poppenkast.

 6. Vriend

  Als politiek dier weet Rutte dat even door de zure appel heen bijten in dit geval de beste optie is: even zielig en schuldbewust doen en de angel is er uit – morgen heeft niemand het er meer over.

 7. ZWEEDSE K0K

  “Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt!”

  Het knappe van Rutte.
  Niet de schuld bij een ander maar bij jezelf neerleggen.

  1. homefront

   Deed hij dat ook maar al die andere fouten die hij gemaakt heeft…

  2. Beukman

   Een beetje politicus durft zelf verantwoordelijkheid te nemen.
   Hier een rijtje historische politici die dat óók durfden, en één die wat uit de toon valt.

   youtube.com/watch?v=bH5PRESckY8

 8. Blondie

  Prachtig toch, dit toont gewoon aan, dat mijn stelling voor de volle 100% juist is.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Canta

   Blondie
   Rutte bekent de fout en trekt het boetekleed aan. Slechte minister-president.
   Trump schuift de honderden fouten die hij maakt altijd op een ander en geeft NOOIT
   een fout toe. Goeie president.
   Advies aan Rutte: nooit meer een fout bekennen en de schuld altijd bij een ander leggen want kennelijk ben je dan pas een goeie leider.

   1. Blondie

    Canta inderdaad, Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  2. Appelstroop

   Geen speld tussen te krijgen.

  3. Pauline Kummer

   Watersnood ramp 1953: 1836 slachtoffers
   Bijlmerramp 1992 : ..Buiten de 43 geregistreerde doden zijn er mogelijk ook slachtoffers onder illegale flatbewoners te betreuren. Het exacte aantal heeft men nooit kunnen achterhalen.
   MH17 : 17 juli 2014 : 289 slachtoffers

   Kijk uit wat je schrijft.

 9. Appelstroop

  Waarschijnlijk was er weinig aan de hand geweest als de Oranjes niet sneaky waren vertrokken en RvD en de Jonge niet met een mond vol tanden hadden gestaan bij de persconferentie.

  Rutte neemt de verantwoording nu op zich, wat opzich netjes is, al zal het meespelen dat het koningshuis wederom imago schade heeft opgelopen en hij dit probeert af te vangen.

  Uiteindelijk waren het toch de Oranjes die de keuze maakten een reisje naar Griekenland te maken in tijden van een halve lockdown. Onhandige timing, en daar zal het volk Rutte niet op aankijken, maar de Oranjes. Dat het kwam vlak nadat de uitkering van de miljardairs familie omhoog was gegaan, zal ook wel wat extra irritaties hebben gegeven.

  Binnen twee weken is iedereen het toch alweer vergeten, zo’n schandaal was het nou ook weer niet.

  1. homefront

   “en daar zal het volk Rutte niet op aankijken, maar de Oranjes””

   Precies en daarom staat leugenclown rutte vooraan met z’n nietszeggende excuus.

  2. Cor Grapstra

   ik vind het anders niks minder schandalig als dat geintje van Grapperhaus of ene Mark Rutte met zijn vriendjes op het terras met 3 man op anderhalve vierkante meter of dezelfde MP met ene Jort Kelder op het strand tesamen op 1 vierkante meter .
   Maar inderdaad zal de kop van onze leugenclown niet gaan rollen . Hoewel het wel eens tijd zou worden dat hij het boetekleed zou aantrekken voor alles en een keer zou opsodemieteren .

   1. Appelstroop

    Bewijst meer dat het ook gewoon mensen zijn, en mensen doen soms stomme dingen, om allerlei redenen.

    Ik neem aan dat politieagenten ook weleens de wet overtreden.

    In maart krijg je de kans Rutte weg te stemmen, tot die tijd heb je het er maar mee te doen. Al ziet het er naar uit dat het gewoon weer Rutte wordt. PVV/FvD gaat niet het benodigde aantal zetels voor een kabinet halen.

    De VVD die ze nodig hebben om dat wel te halen, wordt hier op het forum als links (lol), corrupt en leugenachtig neergezet, dus ik weet niet helemaal wat het plan is(?)

    De overige partijen in het kabinet zitten er niet voor de sier bij, dus moet hij inderdaad soms beslissingen nemen die niet in lijn zijn met zijn liberale partij om het kabinet bij elkaar te houden.

 10. trutje

  Het enige advies dat Rutte Willem-Alexander kan geven is, als ze iets aan je vragen, dan moet jij je bek houden. Niemand wist het nog maar Rutte is oversekst ook al heeft hij geen relatie, hij likt de reten van de rijken en machtigen en naait zijn eigen bevolking.

 11. Heras

  Rutte is zo buigzaam, vlak voor de verkiezingen. Je zou hem bijna geloven

 12. RvdBe

  Rutte heeft WA gewoon geadviseerd niet te gaan, Koning “ik sta midden in de samenleving met m’n mega uitkering” heeft daar lak aan en gaat toch.
  Rutte is er niet de man naar om iets of iemand af te vallen (of het moet zijn eigen volk zijn) dus neemt hij die opgeblazen pad in bescherming en neemt de schuld op zich: slappe zak.

 13. J.C.

  Komt Mark Rutte weer gemakkelijk weg met een eenvoudig “sorry”? Hij kan kennelijk de grootste misstappen maken, zonder dat daar gevolgen aan verbonden worden. Een simpel sorry lijkt voldoende. Het Nederlandse volk neemt zich zelf kennelijk niet serieus……….

 14. saddy

  En wat is die ministeriele verantwoordelijkheid dan?
  Je maakt een fout en dan?
  Je neemt geen verantwoordelijkheid en dan?
  Je bent te laf om China verantwoordelijk te stellen voor de te late uitbraakmelding en de vluchten naar Europa en dan?
  Je bent te laf om Tedros met zijn 3,4 % paniekzaaijerij ter financiele en juridische verantwoording te roepen en dan?
  Maar wel altijd vooraan staan om over een ander te oordelen.

 15. A-BBa

  Omdat hij fout op fout stapelt en er altijd met een eenvoudig “sorrietje, ik zal er voortaan beter op letten” vanaf komt heeft hij ondertussen een vrijbrief om te kunnen doen wat hij wil.

 16. Aborifa

  Opgeblazen zaak. Door de oppositie. Rutte redt het toch wel.

 17. Duckday

  Met andere woorden IK HEB ER GEWOON SCHIJT AAN . Einde verhaal en de mute knikte en boog eigen belang

 18. Hamer Sikkel

  Een misser van jewelste door Rutte.
  Hij ging er van uit, dat Nederland een feodale staat is, waarbij de Koning alles kan doen en laten naar eigen goeddunken.
  Dat geldt wel voor het grootkapitaal; die kunnen de winst in hun zak steken zonder belasting af te dragen.
  De werkende klasse bezit het privilege van belasting betalen.
  Eigenlijk moeten de arbeiders de rijke stinkerds onderhouden.

 19. rexm

  Hij schijnt een knipkaart te hebben op inschatting fouten.

 20. Vriend

  Kenneth, een kleine correctie: de uitdrukking luidt niet ‘de boetemantel aantrekken’, maar ‘het boetekleed aantrekken’.

  1. Pauline Kummer

   Hiermee ben ik het eens. Die vergissing met de mantel der liefde bedekken.

   1. Vriend

    Jazeker, Kenneth is een topgozer.

 21. evil knievel

  De zoveelste SORRY die door ons blunderende bananenkabinet & burgers morgen alweer vergeten is!🤫
  Stem deze huigelbende nu toch ns eindelijk weg man!🙏
  Stelletje Corrupte,gevaarlijke gekken!🤪

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍👍

 22. GewoonJohan

  Rutte gaat door dik en dun voor de Co.ning.

 23. Buzz68

  Mmm…
  Ik lees net op nieuwspaal, dat Beatrix mogelijk weer terug komt als Koningin.

 24. liefdevol rechts

  “het was een verkeerde inschatting van mij, dit was enkel mijn fout” althans die “Lieve”Rutte. En nu verder met het leven en je bek houden.

 25. RPML

  Laten we WA te vriend houden; hij is diegene die midden in de Corona-hoax riep ‘maak niet normaal wat niet normaal is’. Hij is ook diegene die -als hij standvastig blijft- NIET tekent bij het kruisje van de Corona-wet mocht het kartel het ook door de 1e Kamer drukken. De koning is er voor het volk, hè Stern?

 26. ikweetwatikwil

  Als ik een huis in Griekenland had ging ik ook. Zo simpel is dat. Er zijn hier ook reageerders die naar hun huis in het buitenland zijn gegaan. En waarom niet.
  Fotograaf Menno vind ik een kl**tzak.

  Mensen die een hekel hebben aan het Koningshuis blazen inderdaad de boel op. Opeens moet de Koning een voorbeeld zijn. Hou toch op met dat gezeur. Er zijn belangrijker zaken waar je, je druk om kunt maken.

  Ik heb het al vaker gezegd ,liever een Koning als staatshoofd dan een moslim president want daar kun je dat soort geintjes niet bij uitvoeren . En Rutte, ach die is in zijn eerste leugen niet gebarsten.

 27. thijshil

  Ik heb maxima wel eens horen zeggen,
  ,, was een beetje dom,,
  nu zijn ze allebei een beetje dom.

 28. Red52

  Net als Willem Alexander ontbreekt het Rutte aan enige empathie voor de onderdanen.
  Beiden zweven zo hoog op dat Haagse roze wolkje, dat de val van dat wolkje beiden met de platte bek op de grond terecht deed komen.
  Het spreekwoord zegt het: Hoogmoed komt voor de val.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.