Maurice de Hond waarschuwt voor ophemelen van coronavaccin na angstpsychose

In deze nieuwe column van Maurice de Hond waarschuwt hij voor de maatschappelijke verandering die een coronavaccin straks teweeg gaat brengen. We dreigen volgens hem dan van een massale angstpsychose om te slaan in een situatie waarin we de ultieme remedie denken te hebben gevonden. En daar zitten volgens De Hond net zo goed flinke risico’s aan verbonden.


Volgens De Hond hebben de autoriteiten tijdens de coronacrisis voornamelijk op het angstorgel gespeeld. Je moest je aan de regels houden en die regels vooral niet teveel bekritiseren, dan zou het uiteindelijk wel goed komen. Daarbij waren de autoriteiten volledig in de veronderstelling dat angst ervoor zou zorgen dat we het wenselijke gedrag gingen vertonen.

Daar liet ik mij zelf ook wel eens door meeslepen, al was een groot deel van die angst voor een tijd ook meer dan terecht. Die angst is ook niet zozeer het probleem voor De Hond. Hij heeft er meer moeite mee dat er geen tegenwicht aan die angst werd geboden. Een positief verhaal dat ons kon helpen geloven in een ‘terugkeer naar normaal’. Dat soort tegengeluiden, vaak in de vormen van kritiek op (soms zinloos of ondoordacht) beleid, werden genegeerd, gebagatelliseerd of de kop ingedrukt.

De Hond vreest nu dat zodra er een coronavaccin komt, we een 180 graden draai zullen gaan meemaken die óók niet goed is. Want waar eerder met de vinger werd gewezen naar iedereen die zich mogelijk niet aan de regels hield en ons daardoor een tweede coronagolf bezorgde, zal er straks met de vinger worden gewezen naar iedereen die zich niet in laat enten. Als je je in laat enten dan kun je namelijk weer van alles. En wie dat niet doet, die brengt de rest van de samenleving in gevaar. We kennen het fenomeen bij de strenggelovigen die zich niet willen laten vaccineren tegen bijvoorbeeld de griep.

Maar goed, die coronavaccins worden in rap tempo ontwikkeld, dus de kans dat er iets over het hoofd wordt gezien of dat de lange termijn effecten wellicht negatief zijn, is dik aanwezig. Wat nou als mensen dat straks proberen aan te kaarten? Die worden natuurlijk direct weggezet als ophitsers, angstzaaiers en mafkezen want iedereen wil weer naar de kroeg en festivals bezoeken.

We moeten met z’n allen voorzichtig zijn en met name kritisch blijven. Ik schoot zelf wel eens door in het voeden van die angst, zo viel aan de reacties te lezen, dus ik weet hoe makkelijk het kan gaan. En soms, wanneer ik dacht dat ik alleen kritisch was op beleid, werd het ook opgevat als het voeden van angst. Of het nou terecht is of niet (en ik beschouw sommige kritiek van de lezers hier echt wel als terecht), laten we dat straks ook vooral blijven doen. Maar het liefst zo min mogelijk vanuit emotie en zoveel mogelijk vanuit de ratio.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Fascal

  Coronavaccin? Vraag maar aan verpleegkundigen en medisch specialisten of zij vooraan gaan staan… Ik ken het antwoord al.

  1. ervi

   Als verpleegkundige zeg ik: NEE!
   Ik ken zeer weinig collega`s die van plan zijn zich wel te laten vaccineren.

 2. hans-e-pans

  Als degenen die zo voor een/het Corona/Covid-19vaccin zijn zich als eersten laten inenten, dan wil ik er een jaar over nadenken dat ik het niet zal doen.

  Je bent een rund als je met een Corona/Covid-19vaccin stunt.

  1. Jack Flash

   Maurice, het wordt tijd dat de vragen in je gaan oprijzen waarom de overheid op het angstorgel speelt.
   Misschien scoor je dan hoger bij de MSM. Kom op man, wees een vent.

 3. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel heeft deze hele Corona periode, nog geen enkel moment de waarheid gesproken en alleen maar naar de bevolking gewezen.
  Het Linkse Rutte Kartel geeft wederom, Miljoenen uit aan extra teststraten die niets toevoegen, alleen de angst onder de mensen nog verder aanwakkerde.

  Er zijn 37.000 ziekenhuis bedden in Nederland.
  Ca 5% van deze bedden worden voor Corona gebruikt.
  En de reguliere zorg die staat nog op een zeer laag pitje.
  Wie het snapt mag het zeggen.

  1. EvertB

   Blondie, vóór de bezuinigingen op ons peperdure zorgstelsel waren er voldoende ziekenhuisbedden. Na de bezuinigingen resteren er ongeveer 12.000 operationele bedden voor reguliere zorg en corona-opnames.

 4. R. Echts

  Nederlanders moeten wakker worden, deze hele pandemie is gepland om de plannen van de VN de zogezegde agenda 21 en agenda 30 mogelijk te maken.

  De new world order drukt dit er dus door om een communistische totale wereld te creëren waar wij de gewone mens geen flikker meer te zeggen hebben.

  En ach zet mij maar weg als complotdenker doet me geen reet hielen likkers.

  1. Ernest Stern

   Je bent inderdaad een verwarde complotdenkers, R. Echts.

   Sterkte.

   1. Fascal

    Nee hoor, je liegt, het spat er vanaf.

   2. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
    Debatteren met hem is niet mogelijk.
    Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

 5. Ernest Stern

  “ Maar goed, die coronavaccins worden in rap tempo ontwikkeld, dus de kans dat er iets over het hoofd wordt gezien of dat de lange termijn effecten wellicht negatief zijn, is dik aanwezig.”

  Dit is stom gebabbel. Voordat een vaccin wordt toegelaten moeten ze door een loodzwaar protocol zodat het nergens op slaat te roepen dat ‘de kans er dik in zit dat er op langere termijn negatieve gevolgen zullen optreden.
  Dit onnozele borreltafelgebral leidt er slechts toe dat de angst voor en het verzet tegen vaccinatie toeneemt. Onverantwoordelijk dus.

  Ik vrees dat Wout dit allemaal niet beseft. Hij moet een stukkie afleveren en weet dat de lat bij DDS laag ligt.

  1. Fascal

   Nee hoor onzin, kletskoek en leugenpraat.

  2. vandaag

   het is stom gewauwel om te stellen dat je een muterend virus kan vaccineren stront vlek. Eigenlijk een aperte leugen zelfs.

   Ik vrees dat de stront vlek dit allemaal niet begrijpt en dat onze wi.m daarom borrelpraat blijft verspreiden over een vaccin

  3. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een boosaardige denigrerende TR0L

 6. vandaag

  corona vaccin ? 🤣😂🤣😂🤣😂🤣

  covid muteert sneller dan rutte leugens kan bedenken. Er komt geen vaccin , waarom blijft men deze demagogie verspreiden ?

  1. Ernest Stern

   De viroloog ‘vandaag’ meent dat vaccins onmogelijk zijn.

   Wetenschappelijk is dit natuurlijk een enorme steen in de vijver.

   Laten we maar hopen dat hij ongelijk heeft. Gelet op zijn inhoudelijke reputatie op DDS is dat ook hoogstwaarschijnlijk.

   1. vandaag

    ach stront vlekje hou jij nu maar vol dat je een muterend virus kan vaccineren dat is wel aan je pinda brein besteed. Daarom hebben we ook zo een geweldige vaccinatie tegen influenza terwijl die jaarlijkse epidemie 4 tot 5 miljard per jaar kost 😂🤣😂🤣

    muterende virussen zijn niet te vaccineren en daar zijn ze inmiddels in Denemarken 100% van overtuigd stront vlek. De paniek is ongekend maar ook weer overbodig als je wilt beseffen dat muterende virussen niet te vaccineren zijn dombo

    maar geloof jij lekker wat je geloven wilt idioot net zoals biden trump van de kaart zou vegen hahahaha , nog nooit 1 voorspelling correct gehad ons stront vlekje in zijn sprookjes wereld

 7. antoon5

  Waar gaat dit over??

 8. NoDoubt

  27 miljoen soldaten hebben hun leven gegeven voor uw vrijheid en
  achterlatend het verdriet van ouders, grootouders, broers en zusters, en echtgenoten en kinderen.
  2009: Mexicaanse griep, 14000 doden en u behield uw vrijheid
  20017/18 Heftige griep, 9000 doden en nog behield u uw vrijheid
  2020 een killer virus, 8000 doden en u verloor uw vrijheid PERMANENT.

  De routekaart geeft aan dat ook bij minder dan 50 op de 100.000 gevallen u een mondkapje moet dragen en 1,5 meter. En daarnaast kunnen zij onbeperkt de termijn van 3 maanden dictatuur verlengen. Met dank aan Volkspartij voor VRIJHEID en DEMOCRATIE en CHRISTELIJK DEMOCRATISCH appel.

 9. saddy

  “”Een positief verhaal dat ons kon helpen geloven””

  Ja, als je te dom bent om na te kunnen denken dan blijft er alleen het geloof over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.