Boete van €25.000 dreigt voor FVD na jarenlang financieel gerommel, gestuntel en wanbeleid: ‘Ernstige zaak!’

Na de partijkrach van Forum voor Democratie dreigt nu ook een financiële strop in de vorm van een boete van maar liefst €25.000. De partij heeft jarenlang gerommeld met de boekhouding en onjuiste getallen aangeleverd. Daar moet nu een fikse boete op volgen, aldus een ministeriële adviescommissie die controles uitvoert op het financiële huishouden van politieke partijen.

Terwijl er nog altijd politici uit FVD blijven stappen, zit het de vermoedelijk permanent invalide geraakte partij van Thierry Baudet ook op een ander terrein totaal niet mee. De partij – waar Baudet tot voor kort zélf voorzitter van was – heeft een ware janboel gemaakt van de partijfinanciën, en dient daarvoor een boete van €25.000 te betalen aan de Staat. Dat is het oordeel van de advies Commissie van toezicht financiën politieke partijen na het lezen van alle jaarverslagen van alle Nederlandse politieke partijen. Vandaag stuurde minister Ollongren de brief door aan de Kamer. Voor FVD staan er enkele genante of zelfs vernietigende passages in:

“De Ctfpp stelt vast dat zij al drie jaar achtereen niet kan steunen op de jaarverantwoording van Forum van Democratie en de neveninstellingen van deze partij. De commissie beschouwt dit als een ernstige zaak, nu niet kan worden bepaald of de subsidie die in 2019 aan de partij is uitgekeerd volledig juist is vastgesteld. De Ctfpp adviseert daarom om Forum voor Democratie een bestuurlijke boete van € 25.000 op te leggen.”

Ollongren onderneemt niet zelf actie tegen FVD, maar noemt het financiële wanbeheer van de partij in navolging van de Ctfpp ook “een ernstige zaak.”

FVD is niet de enige partij die kritiek ontvangt van de adviescommissie. 50PLUS en OSF hebben niet al hun schulden gemeld, schrijft de groep adviseurs verwijtend. Eerstgenoemde heeft bovendien samen met GroenLinks en de SGP geen goede accountantscontrole laten uitvoeren op alle onderdelen van de partij. Maar geen enkele andere partij krijgt mogelijk een boete van een kwart ton.

De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants en de Autoriteit Financiële Markten gaan nog eens nader in de zaken van FVD duiken. Mochten zij ook tot de conclusie komen dat Thierry Baudet en zijn medebestuursleden de boel ernstig misleid of in de soep hebben laten lopen, dan neemt Ollongren de €25.000 boete “in serieuze overweging.”

Al met al bevestigt het rapport maar weer eens wat we eigenlijk allemaal wel weten: Thierry Baudet is ongeschikt voor het ambt van politicus, en is ook eigenlijk gewoon niet goed bij z’n hoofd.

Lees ook: Column Michael van der Galien: ‘Mogelijke boete FVD bewijst: Henk Otten is een bestuursblunderaar van episch formaat’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. corenona

  En als er geen boete komt hebben we de verwachting van mogelijke fraude vast gepresenteerd en zal de opmerking heerlijk door etteren in de media.

  We doen er alles om nieuwkomers te beschadingen. Heeft van t veld haar teveel ontvangen vergoedingen al teruggestort ?

  Misselijk makend deze goedkope tactiek.

  oja , ik heb geen belang bij FvD ,
  stem sociaal , stem PVV

  1. Brenda Welsh

   Dat is veilig stemmen. De PVV zal nooit tot regeren toekomen. Nergens verantwoorlijk voor, voor geen enkel beleid. Gewoon ketelmuziek.

   1. Nico Sibelijn

    Klopt, een stem op de PVV is een verloren stem, maar dat geldt voor stemmen op al die rechtspopulistische splinters.

    1. Logica

     Is dit weer een reactie van Ernest, Brandebok of Beukman? Rechts is niet populistisch, dat is weer zo’n goedkope terminologie van links. Kom maar eens met een voorbeeld.

     Ik kan wel wat voorbeelden geven van populisme maar die komen van links. Bijvoorbeeld de rechtse praatjes van de VVD voorafgaand aan welke verkiezing. Of de 10000 euro voor elke jongere van Groen Links. Of war te denken van al dat geluk van de PvdA naar allochtonen terwijl ze een kasteel hebben aan Marokkanen (Ik neem aan dat ik die voorbeelden niet hoef te noemen want iedereen nu wel bekend) .

     Kortom; goedkoop gelaat zoals we van u en uw vriendjes gewend zijn.

    2. ongevaccineerd

     hahahaha , de strónt vlé®k toch. De strónt vlé®k denkt dat cordon sanitair stand houdt. De strónt vlé®k is niet in zijn eerste leugentje gestikt helaas

   2. Logica

    Zal de PVV nooit aan regeren toekomen? Oh…natuurlijk ja, het kartel zorgt daar wel voor.

 2. Nico Sibelijn

  Hoewel 25.000 euri geen kwart miljoen is, zoals Tim schijnt te denken, toont de boete wel dat het een corrupte partij is waarin de charlatans zich persoonlijk verrijkten met belastinggeld.

  1. corenona

   uiteraard is de strónt vlé® nummer 1 om de verdacht makingen verder te bekrachtigen.

   De strónt vlé®k voldoet naadloos aan de verwachtingen zoals je van een hufter mag verwachten.

   Uit niets namelijk blijkt dat iemand zich verrijkt zou hebben voor persoonlijk gewin strónt vlé®k . Je bent een kansloos minderwaardig stuk ongedierte strónt vlé®k

  2. JochemX

   Nou Nico, wat fijn voor je dat alle andere partijen zo zuiver op de graat zijn. Maar inderdaad, Otten was niet zo’n goede penningmeester.

 3. Yoyo

  Zal wel een stukje van Tim zijn.

 4. Meriadoc Brandebok

  “De partij heeft jarenlang gerommeld met de boekhouding en onjuiste getallen aangeleverd. ”

  Je verwacht hert niet.

 5. Cor Grijpstra

  Van Hoecke en Everdijk zijn vandaag als Statenleden FvD opgestapt.
  Overleg met de forum leider gaf de doorslag.
  Man is een instabiel figuur.

  1. Cor Grijpstra

   Statenleden Zeeland.

   Forumleider wil de geschorste exxttreme jongeren terug halen.

 6. Beukman

  Je zou verwachten dat de mini-Trump de schuld zou gaan leggen bij medeoprichter en voormalig boekhouder Otten.

  Wie echter Thierry’s pas uitgekomen boek over de geschiedenis van de partij doorneemt, zal constateren dat Otten in het geheel niet bij Forum heeft gezeten: zijn naam komt op geen een bladzijde voor, en ook op de foto’s staat hij niet. Dan is het natuurlijk ook wel lastig om hem de schuld te geven.

  1. ongevaccineerd

   beukhol gaat straks beweren dat thierry de boekhouding zelf doet , hahahaha zeldzame sukkel

   1. Nico Sibelijn

    Nee, hij geeft de boekhouder opdracht hem regelmatig wat extra’s toe te stoppen.

    1. ongevaccineerd

     hahahahaha , VERPLEGING , KAMER 3,11 , meneer hútten heeft dringend zijn medicijnen nodig. De waanideeen nemen de overhand bij de strónt vlé®k

   2. Beukman

    Alwéér een nieuwe nick, vaccinelichtje?

   3. Beukman

    Nou vaccinelichtje, Otten heeft nooit voor Forum gewerkt. Die kan het dus niet geweest zijn.

 7. Nostradamus

  Ach, natuurlijk Tim. De hetze gaat door.
  Gaat dit over het rovende bestuur waarvan het grote deel is opgestapt en zijn zij niet de verantwoordelijken?
  Laten we dat eerst eens onderzoeken voordat we een beschuldigende vinger gaan wijzen.

  1. Morgan4321

   Otten was toch penningmeester in die tijd?

 8. Duckday

  Hij is juist wel goed bij zijn hoofd.Maar omdat de PARTIJ een gevaar is voor de gevestigde orde blift men maar bagger over deze partij melden. Maar over D66 hoor je niks MW. Kaag geeft veel subsidie aan de partij die het bewind van het vrije westen onver wil werpen (de zogenaamde moslim broederschap) Ja RuTTE van de VVD wil groenlinks ook niet uitsluiten.Vreemd allemaal

  1. Cor Grijpstra

   @Dd

   Partij een gevaar voor de gevestigde orde?
   Fout, Baudet is het gevaar voor de partij.
   Stekeblind moet je zijn als je dat niet ziet.

  2. Cor Grijpstra

   Tweede Kamerleden zijn wettelijk verplicht hun nevenfuncties te melden in een openbaar register.

   Baudet noemt het ‘onzin’ dat dit gemeld moet worden. ,,De gedachte dat mijn meningen zouden veranderen als ik een reep chocola van iemand krijg, of als ik een boek verkoop, dat is zo absurd… Dat neem ik niet eens serieus.”

   Leo Huberts, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit: ,,Als je een bv hebt, en je spreekt met zijn allen af dat dat soort betrokkenheid gemeld behoort te worden… Dan is het onbegrijpelijk dat het niet gemeld is. Dat geldt voor iedereen en dat geldt ook voor meneer Baudet.”

 9. ZWEEDSE K0K

  Onbegrijpelijk.
  Op aanraden van van Haga had Baudet de cijfers nog laten contr*leren door administratiekantoor Smeer- en Zwijggeld.

 10. LifeBuddy

  HaHaHaHa, Ollongren onderneemt niet zelf actie tegen FVD, natuurlijk Niet, Zij wil de Enorme uitglijder niet zelf maken ,maar aan een ander overlaten. Wat een Farce.

  1. Nico Sibelijn

   Ollongren heeft niet de positie en dus ook niet de mogelijkheid om hierop in te grijpen. Dit soort zaken zijn aan de Kamer.

 11. Petrazoveel2

  Tim Engelbart is eigenlijk gewoon niet goed bij z’n hoofd.

 12. LifeBuddy

  Erg voor jouw tim , maar bekijk de boekhouding van de nasi partijen eens. Die van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, PvdD, SGP en VVD zouden niet zijn ondertekend door de verantwoordelijke bestuurders. Nasi’s zijn ongeschikt voor het ambt van politicus, en ook eigenlijk gewoon niet goed bij het sLinkse hoofd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.