‘Zorggierig’ kabinet vermorzeld door oppositie: ‘Systeem is afgebroken!’

Geert Wilders was er eerder vandaag al terecht kritisch over: tien jaar Rutte heeft de zorg geen goed gedaan. Maar ineens hebben allerlei ministers het wel te doen met de zorg. Leuk, maar in plaats van medelijden tonen kunnen ze beter wat extra geld in de sector pompen. 

In het verleden zijn er genoeg moties voor extra geld naar de zorg weggestemd, maar toch proberen de coalitiepartners zich nu te manifesteren als bondgenoten van de zorgmedewerkers.

Vandaag laat de minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark (VVD), weten dat ze zich zorgen maakt over de druk op de zorg. Nou beste Van Ark, zo ongeveer heel Nederland is hier ernstig ongerust over. Als Rutte de afgelopen jaren niet keer op keer de geldstroom naar de zorg had verminderd dan was deze ellende er nu niet – of op z’n minst in mindere mate.

PVV-voorman Wilders is het felst in z’n kritiek:

Op dit moment bespreken de ‘coronaministers’ het advies van het OMT. Wat daaruit zal komen zal later vandaag nog wel bekend worden. Maar een ding is al wel duidelijk: de zorg is door tien jaar Rutte er bepaald niet beter op geworden. De sector heeft zware klappen gehad en het ergste moet waarschijnlijk nog komen.

Van Ark maakt zich zorgen over iets waar de gehele oppositie al een langere tijd voor waarschuwt. Heeft het kabinet zitten slapen? Oppositie in de Tweede Kamer maakt gehakt van de houding van het kabinet, zij weten dondersgoed dat het komt door het gekozen beleid. SP’er Hijink uitte terechte kritiek:

,,We plukken nu de vruchten van het zorgsysteem dat de afgelopen jaren is afgebroken”, stelt Hijink. ,,Ik loop te vloeken als ik hoor dat het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk dinsdagavond een patiëntenstop moest instellen. Wij hebben er ons destijds tevergeefs sterk voor gemaakt dat de eerste hulp in Lelystad open bleef.”

Van links tot rechts ligt het kabinet onder vuur. De VVD-filosofie over zorg ligt nu samen met duizenden patiënten zelfs op de intensive care. Maar signalen dat er echt wat gaan veranderen? Die zijn er helaas nog niet – en daar plukken we momentele met z’n allen nu de zure vruchten van. En bedankt, hè?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. 2030

  Er zijn een aantal linkse adepten die het blijven ontkennen.

  De notulen van de kamerdebatten zijn openbaar. Wat is die Fleur Agema een ster. Alles wat ze gezegd heeft is uitgekomen. En rutte maar doorduwen met zijn bezuiniging van 2,5 miljard euris.

  stem sociaal , stem PVV

  1. Appelstroop

   De zorgkosten zijn inmiddels fors gestegen de afgelopen jaren, de komende decennia zal het nog veel meer stijgen. Nou vind ik meer geld naar de zorg prima hoor, maar wie gaat dit uiteindelijk allemaal betalen? Of komt dat allemaal van geld dat wordt vrijgemaakt door afschaffing EU-lidmaatschap, immigratie en ontwikkelingshulp?

   1. 2030

    Afschaffing EU lidmaatschap = 7 miljard euro op de nationale begroting.

    Om de zaken niet nodeloos ingewikkeld te maken stel ik voor de grootste stelpost voor te trekken en daarmee te zien waar het schip strandt. Kunnen we daarna de andere onderwerpen , sinterklaas in Afrika , en memmet en de rubberboot bekijken .

    NEXIT heeft dus de absolute voorkeur. Het grenswisselkantoor is te duur geworden in de uitvoering

 2. Nico Sibelijn

  Bart heeft geen flauw benul waarover hij praat. De begrotingsgelden voor de zorg zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen en in de ouderenzorg is door dit Kabinet 2 miljard extra geïnvesteerd.

  Dit is zulk dom gewauwel!

  1. Jack Flash

   Hoe gek moet je zijn om dit achterlijke kabinet hier nog mee te laten doen wegkomen?

  2. JochemX

   @Nico, wellicht vloeit er te veel weg naar kader en gaat er te weinig naar handjes aan het bed? Er zijn wel erg veel invloedrijke mensen die weinig geneigd zijn de structuur aan te pakken.

   1. 2030

    Als we toch blijven reageren op de strónt vlé® doe ik mee. De strónt vlé®k heeft een link ontvangen van de kamerstukken alwaar een bezuiniging van 2,500.000.000 euris door de PVV wordt betwist. Mevrouw Agema is erg duidelijk in dit debat.

    De bezuinigingen in de ziekenhuis zorg zijn voor een deel omgezet naar uitgaven in de ouderen zorg via wijkverpleging. Feit blijft dat zeker 12 ziekenhuizen gesloten zijn , 77.000 medewerkers de wacht is aangezegd en de I.C capaciteit naar 1250 bedden is gereduceerd.

    De strónt vlé®k vond dit een zinnige bezuiniging omdat de nood bedden toch maar leeg stonden. De strónt vlé®k spreekt zichzelf dus geweldig tegen zoals altijd. De feiten zijn ondergeschikt aan zijn borrelende onderbuik.

    rutte heeft de zorg kapot bezuinigd en geeft nu een verkoudheid virus de schuld van de druk op de zorg. rutte is een huichelaar maar mensen die kunnen denken wisten dat al toen de onderste steen beneden bleef, de 1.000 euro ontbrak en getekend werd bij het kruisje van het inlegvelletje.

    stem sociaal, stem PVV

    1. Queen

     Agema stemde in de meeste gevallen met de VVD mee. Pas toen de populistische waarde duidelijk werd ging de PVV om zorg te geven.

     1. 2030

      lúl toch niet zo dom en lees de notulen zwetsbuik

  3. Janna47

   @Nico
   De pot verwijt de ketel hier….u heeft ook geen flauw benul merk ik op uit uw gezwets
   DE Zorg wordt al langer dan 10 jaar uitgekleed…..m.n. de IC-bedden zijn gehalveerd van 2400 naar 1200…niet gezien?
   Beter lezen en opletten en de juiste bronnen aanboren meneer….
   Na vele en vele jaren werken in de Zorg heb je enige ervaring en weet je waar het probleem zit…Deze meneer Rutte heeft veel op zijn geweten en niet alleen vanwege de Zorg….

   1. Linksbuster

    Wím lúlt maar wat en bagatelliseert de fouten van rutte en co.
    Hij doet dit met het dedain van een typische narcist..denkende overal verstand van te hebben.

    1. Jack Flash

     Ik vind het maar een saai
     & achterhaald sujet Linksbuster.
     Met een slinks sausje.
     Misschien leuk om DDS een beetje draaiende te houden.
     Ik reageer niet op zulke goedkope ledigheid beneden stand.

     1. driewerf

      Tja Jack je krijgt het er hier maar moeilijk in dat negeren van die likstaaf het beste is. Ik negeer hem in ieder geval, bevalt prima .Er komt toch geen zinnig woord uit die droeftoeter .

  4. Ztjes

   Alle staven en helpdesken van een dertigtal ziektekostenverzekeraars en de geprivatiseerde klinieken, verzorgingshuizen, gehandicapte, jeugdzorg, etc.. Dat zijn de oplopende kosten van de privatisering van de zorg en niet de handjes aan het bed. Dit is geen gewauwel.

  5. Cootje

   Dit is dom gewauweld ?? Rutte 10 jaar aan het bewind ,heeft de totale jeugdzorg de gewone zorg het onderwijs de politie de douane leger en sociale voorzieningen totaal heeft wegbezuinigt en over de schutting bij de gemeente geflikkerd . En de ruim 2 miljard bij de zorg en defensie vallen in het niet bij de belasting opbrengst verdient door werkende Nederlanders die als kadobon van 85 miljard euro aan Europa is geschonken , plus dat de Nederlander de rekening nog krijgt van die 85 miljard euro

 3. Cootje

  Met het nieuwe Engelse variant en de gevolgen daarvan heb ik al gezegd en geschreven Wilders hoef geen campagne te voeren in maart , die hoef alleen maar zout in de Corona gewonden te strooien , zorg loopt op zijn achterste benen , en Italië strijkt gratis van de BV Nederland 5,6 miljard euro van de totaal 85 miljard die ze hebben weggegeven aan onderander zuid Europa , de Italianen liggen met hun Corona kont in de zon , en u mag u familie naar een uitvaart brengen verschil moet er wezen ,

  1. Pauline Kummer

   Het lijkt mij beter nu alle inspanningen te doen teneinde code zwart voor de ziekenhuizen te voorkomen, dan nodeloos te debatteren over de dingen die wij niet hebben gedaan. Laat staan stemmen. Vraag mevr. Agema maar wat nu te doen met dit “verkoudheidsvirus” Iedereen maar naar huis sturen?

   1. 2030

    Dan hadden ze in 2017-019 de spruitjes uit hun oren moeten halen en moeten luisteren naar Agema die spreekt uit de praktijk.

    Verder had rutte & co vanaf maart 2020 de gelegenheid de zorg te stabiliseren. We hebben immers nog wat dichte ziekenhuizen vanuit de bezuinigingen. Er zijn nogal wat mensen verplaatst of ontslagen en men had het aanbod van de horeca medewerkers beter kunnen overwegen. Nu komt er een handje vol defensie personeel “helpen ”

    rutte & co heeft zijn houdbaarheidsdatum ver overschreden.

    stem sociaal, stem PVV , iemand moet de rotzooi opruimen komkommer

    1. Pauline Kummer

     De Geneeskundige Dienst van Defensie is een hoog ontwikkeld en vooraanstaand legeronderdeel.

     1. 2030

      en ook kapot bezuinigd of heeft defensie een paar duizend I.C verpleegkundigen en artsen ter beschikking onwetende komkommer?

 4. Pieter48

  Wat zijn wij toch gezegend met de jaren dat Rutte en trawanten ons land bestuurde . De multinationals maakte giga winsten en arbeiders gingen er niet of amper op vooruit. Er werd overal op bezuinigd. Behalve op de linkse waanideeën.Zelfs de gezondheidszorg werd niet ontzien. Daar plukken we nu de wrange vruchten van. Ic patiënten worden naar Duitsland getransporteerd.We hebben personeel en ziekenhuis bedden te kort en ook ic bedden tekort. Nu geeft dat grote problemen en dan zou je denken dat politici die verantwoordelijk zijn en waren voor deze bezuinigingen hier ter verantwoording geroepen zouden worden.Maar niets van dat alles.Het heeft ook geen zin want politici hebben een slecht geheugen. Zoals ook de mensen die er voor zorgen dat de VVD op rond de 40 zetels staat.Rutte en trawanten zouden eigenlijk met pek en veren door Den Haag gejaagd moeten worden.

  1. Pauline Kummer

   Kom met oplossingen i.p.v. naijlen, waardoor, waarom

   1. 2030

    waardoor , beleid rutte , waarom centen voor klimaatwaanzin, migratie idioterie en uiteraard de EU

    Je kan het maar 1 keer uitgeven komkommer

    1. Pauline Kummer

     Het gaat om actie nù. Het is zo eind januari 2021

     1. 2030

      tuurlijk komkommer , recht breien binnen een maand waar anderen 9 maanden lagen te slapen

      Misschien moeten de ziekenhuizen toch nog eens overwegen het aanbod aan te nemen van horeca Nederland. Naast elke verpleegkundige een horeca medewerker . Prima plan maar men wil geen pottenkijkers komkommer

     2. Arbeider65

      Welke actie? Opleiden van zorg personeel? Duurt 2 tot 4 jaar. Dus dat werkt niet. Wat is dan jouw actie plan? Trouwens typisch nederlands, we gaan een plan opzetten en wie buiten de rand pist is de klos.

   2. dinaro

    Kom met oplossingen Pauline Kummer!!

 5. Pieter48

  Van een landsregering zou je mogen verwachten dat ze begrijpen dat ze de belangen van het volk horen te behartigen. Dus niet van de multinationals of van de rupsjes nooit genoeg te Brussel. De belangen van het volk hebben ze verkwanseld . Dit land is verworden tot een narco staat door een gedoog en wegkijk beleid.De overheid is omgetoverd tot een van de bevolking vervreemd instituut.Slecht te bereiken en altijd wantrouwend naar de bevolking. Wat de democratie zou kunnen herstellen zou onderanderen een referendum zijn. Maar er waren politici die dachten dat de bevolking te dom was om mee te denken wat het beste voor ons land was. Een paar maal per jaar een bindend referendum met b.v 10 punten waar de bevolking zijn mening over mocht uiten.Er zijn landen waar dit goed werkt. Laten we hopen dat we na de verkiezingen een regering krijgen die dit land gaat regeren en het belang van de bevolking zal behartigen op een manier de je van een regering mag verwachten.

  1. 2030

   mooi gesproken maar wie gaat het partijkartel wegsturen ?

   stem sociaal, stem PVV

 6. C.A.Barstow

  Rutte is een misleidende landverrader.

  Een groot deel van ons volk bestaat uit een kudde schapen,
  die blindelings deze misleider, leugenaar en dief op zijn woord geloven.

  Zolang er op dit sujet gestemd blijft worden zal er niets veranderen, in tegendeel.
  Deze landverrader wil in de geschiedenisboeken komen als de leider die land en volk in de armen van dat machtsbeluste links fascistische ratten nest in Brussel heeft gedreven.

  Geloof mij, misleider Rutte gaat maar voor één doel, Nederland moet ten koste van alles een federale staat in Europa worden, al het andere wat hij er hierover zegt is misleiding, een leugen en voor de bühne.

  Stem voor Nederland en het Nederlandse volk,
  Stem tegen de EU,

  Stem PVV.

 7. Pieter48

  Geert Wilders is een politicus is die weggezet word als populist. Dat is een benaming waar men zich niet voor hoeft te schamen. Populisme ontstaat wanneer de regeerders op dat moment het contact met de kiezers verloren hebben.
  En een beleid gaat voeren waar de de gemiddelde inwoner van dit land zich niet happy bij voelt. Er word van de de inwoners van dit land veel verwacht. Wij moeten accepteren dat de A O W leeftijd op getrokken word tot 67 jaar en ouder. De bevolking morde even maar bleef rustig. Tijdens alle bezuinigingen bleven we rustig. Zelfs nu terwijl we nu te maken hebben met zwabberende politici die totaal verkeerde voorbeelden geven. Zie Grappenmans bruiloft. Onder de bevolking leeft een onvrede die de regering over zich heeft afgeroepen. Een van de weinige politici die de bezuinigingen op de zorg heeft trachten te bestrijden is mevrouw Agema ook PVV. Dus populist en daar hebben we geen bootschap aan.Achteraf had ze toch wel een punt om de bezuinigingsplannen van het kabinet met argwaan afkeur te beoordelen. Maar weg gewuifd door de politiek correcte collega’s in de tweede kamer. Populisme is misschien de enige manier om de hedendaagse politiek weer een een beetje het pad op te sturen waar ze behoren het volk te dienen en niet andersom.

  1. usb3.0

   Wilders is vóór het volk ook wel populisme, ik snap niet dat men daar tegen is…

   1. Thant dolpf

    Wat snapt Hometransje nog wel tegenwoordig

    1. 2030

     💩

    2. usb3.0

     Dat begrijp jij niet, je bent een uitermate domme jongen namelijk.

 8. J.C.

  Dat de kosten van het lid zijn van de EU jaar op jaar hoger en hoger worden, daar hoor je dan niemand over. Bovendien zijn de toenemende kosten in de zorg vooral te wijten aan bepaalde beleidskeuzes van de kabinetten Rutte I, II en III. In hoeverre is het sprookje van de kostenverhoging door de vergrijzing wel of niet waar (de arbeiders moesten met name in Nederland onder de kabinetten Rutte – dus VVD, CDA, PvdA, D66 en CU – jaren langer doorwerken, omdat ze zo gezond waren?). Zou het onder de kabinetten I, II en III openhouden van de grenzen ook te maken kunnen hebben met de gestegen zorgkosten?
  Aan de salarissen van het lagere personeel heeft het in ieder geval niet gelegen!

  1. J.C.

   Iemand, die illegaal in Nederland verblijft betaalt in veel gevallen geen zorgpremie. Als deze persoon corona heeft opgelopen krijgt hij wel zorg, ook in het ziekenhuis. Hoe ander verloopt dit voor de Nederlander, die zich scheel betaald heeft aan zorgpremies, eigen risico en eigen bijdrage, en een ernstige ziekte (zeg bijvoorbeeld kanker) heeft. Deze mocht bij de eerste lockdown 2 maanden – maart, april en een deel van mei- niet het ziekenhuis in, want teveel coronapatiënten. Na 2 maanden weer wel, met als gevolg: binnen 1 maand overleden (is in mijn directe omgeving gebeurd, toen deze Nederlander eindelijk weer het ziekenhuis in mocht voor het vervolg van de chemokuren kon het lichaam het niet meer aan). Wat klopt hier alleen juridisch al niet? Deze persoon heeft niet gekregen waar hij of zij volgens de polis recht op had, namelijk de nodige zorg (die door de politiek Rutte III is tegengehouden). Nog los van de maatschappelijke, ethische, sociale en politieke vragen.

   1. J.C.

    Hoeveel mensen zijn, niet door corona, maar door de lockdown vroegtijdig overleden? Je leest of hoort er weinig over………ondanks alle deskundigen en politici, die dagelijks met allerlei nieuws komen, in de “kwaliteitskranten” en bij de door de overheid betaalde tv programma’s

 9. AS210854

  Het is toch allang bekend dat dit kabinet alleen voor buitenlanders opkomt, alleen de werkende Nederlanders moeten dit betalen en werken totdat ze erbij neer vallen.

 10. Drollevanger

  Onze huidige regering weigert wel werkende regelingen in Buitenlanden uit politieke redenen te onderzoeken. Eerst keek men weg van China en Z-Korea die een wel werkend systeem richting Corona bestrijding hebben opgezet. Ook worden al tijden in bedrijf zijnde Russische manieren van inenten, waarvan enige dagen geleden in dat land al 90.000 mensen hebben geprofiteerd, niet onderzocht, dit ook uit politiek oogpunt.
  Volgens mijn bescheiden mening hebben we nu de slechtste regering die ik in mijn lange leven heb meegemaakt.
  Absoluut zonder eigen mening en braaf knikkend naar hun EU/VS baas.
  De enige optie is nu, het laten uitzieken van het virus.
  De grootste belemmering richting Corona bestrijding, is nu het door idiote bezuinigingen gekrompen aantal verpleegsters.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.