CBS sterftedata: ‘Is dit een pandemie of vergrijzing?’

We horen nu al een tijd dat er in 2020 een behoorlijke oversterfte was. Die oversterfte werd veroorzaakt door het nieuwe coronavirus (dat, laten we dit niet vergeten, oorspronkelijk uit het communistische China kwam). Maar als we naar de echte cijfers kijken zien we dat allemaal toch heel wat genuanceerder ligt. Al het geroep van politici en ‘journalisten’ doet daar niets aan af.

Enkele dagen geleden schreven Thierry Baudet en Freek Jansen — allebei Tweede Kamerkandidaten voor Forum voor Democratie — al een bijzonder interessant artikel over de sterftedata in ons land in 2020. Na 2020 vergeleken te hebben met de vijf voorgaande jaren concludeerden zij dat het allemaal nogal meeviel met die oversterfte waar de politiek en angstzaaiers in de media het steeds over hebben. Ja, er zijn in 2020 meer mensen overleden dan in 2019, maar dat komt niet alleen door corona, maar ook door a) bevolkingsgroei én doordat er in 2019 (relatief) erg weinig mensen gestorven zijn. Zoals wel vaker gebeurt als er een jaar is met weinig sterfte wordt dat ingehaald in het jaar erna. Zo betoogden zij.

Twitteraar Lidwien Jansen voegt daar nu heel interessante informatie aan toe. “2020 toont t.o.v. de trend lichte oversterfte in de 80+ groep,” schrijft zij. “Dezelfde ‘ondersterfte’ als die groep in 2019 had. Netto geen oversterfte maar oude mensen in reservetijd. Sterfte in <65 groep is nooit zo laag geweest.”

Haar vraag is dan ook: “Is dit een pandemie of vergrijzing?”

Het is natuurlijk een beetje een ironische vraag. We kunnen niet ontkennen dat er een pandemie is. Maar het heeft er alle schijn van dat de mensen die erdoor getroffen worden (met de dood tot gevolg) eerst en vooral de mensen zijn die anders ook al overleden zouden zijn in 2020, ofwel doordat ze gewoon oud waren, ofwel door een andere ziekte, zoals bijvoorbeeld het griepvirus.

En dat leidt natuurlijk tot de vraag: is het nou werkelijk noodzakelijk dat we het hele land in een wurggreep houden door middel van een alles verslindende lockdown? We weten dat overheden meer kapotmaken met lockdowns dan ze redden. Dat zeg ik niet, dat zeggen onderzoekers. Je weet wel, van die ‘experts’ die normaal gesproken maar wat graag geciteerd worden door de mainstream media.

We moeten ophouden met deze gekte. Ophouden met lockdowns. Ophouden met het afpakken van rechten. Ja, er gaan mensen dood. Dat is heel erg, maar er gaan altijd mensen dood. En als we naar de cijfers kijken zien we dat er cijfermatig eigenlijk niet zoveel schokkends is gebeurd.

Dus, ophouden met die paniek, en het zo goed en zo kwaad als dat kan in goede banen leiden, terwijl je kwetsbare groepen beschermt en langzaam begint met het vaccinatieproject. Al dat overdreven gejammer dat het einde van de wereld eraan komt als we niet HEEL SNEL OP SLOT GAAN is je reinste onzin. De data liegt niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Nico Sibelijn

  “Dus, ophouden met die paniek, en het zo goed en zo kwaad als dat kan in goede banen leiden, terwijl je kwetsbare groepen beschermt en langzaam begint met het vaccinatieproject.”

  Dat lijkt me wat de Overheid nu aan het doen is.

  1. Linksbuster

   Dat lijkt me wat de Overheid nu niet aan het doen is.

  2. 2030

   hahahahaha , strónt vlé®kje toch. De overheid heeft een lock down uitgevaardigd. De overheid eist een onderlinge afstand van 1,5 meter, de overheid eist dat iedereen zich laat vaccineren, de overheid een mondkapjes dracht

   de overheid is een paniek zaaier kijkende naar de dood normale lijn van sterfte cijfers. De overheid heeft de economie vernietigd om niets. rutte moet vervolgs worden voor zijn wanbeleid wat helaas onmogelijk is in de bananen republiek nederland. strónt vlé®k draait weer als een drol in de pot

 2. RvdBe

  Als er nu aĺ discussie is of het vergrijzing of pandemie is, dan is het dus geen pandemie.
  Corona bestaat dus wel, en is wereldwijd verspreid en eist slachtoffers net als zoveel ziekten.

  1. gargamel

   De afgelopen 20 jaar is het aantal doden nagenoeg gelijk, in 2020 ongeveer 20 duizend meer, maar de bevolking is met bijna 2 miljoen gegroeid.En griep bestaat dus wel, en is wereldwijd verspreid en eist elke jaar slachtoffers, maar opeins is gewoon griep reden vor vreijheidsberoving.

 3. NO8DO

  We weten dat overheden meer kapotmaken met lockdowns dan ze redden

  We weten gelukkig dat de Nederlandse overheden niet anders redeneren dan de overige Europese overheden.
  Allemaal even dom?

  1. 2030

   JA , en in tegenspraak met de adviezen van de WHO

 4. lucinde

  Die cijfers van nazi-Freek en Baudet waren al bewezen onjuist, waarom haal je ze nu weer van het schap?

  1. NO8DO

   Wiens brood men eet, …

  2. Patje

   Bewezen onjuist? Door wie zijn die cijfers onjuist verklaart?

   1. Stanly2000

    Door Piet151!

    1. Piet151

     @Stanly2000
     Het artikel van Baudet/Jansen is veel geniepiger dan foute cijfers toepassen. Ik heb laten zien dat slechts één cijfer onjuist was, namelijk de gemiddelde oversterfte a.g.v. griep in de afgelopen jaren. Baudet en Jansen beweren, dat dit 8.500 is, terwijl het werkelijke sterfte cijfer slechts twee maal iets boven deze 8.500 kwam, steeds was het (veel) lager. Dat gemiddelde is in werkelijkheid 4.000, of maximaal 5.500 als je over minder jaren middelt.

     Maar de doortraptheid zit in de interpretatie van die correcte cijfers. Via een heel ingewikkelde en verhullende, maar verder niet ter zake doende rekenmethode menen ze aan te tonen, dat de oversterfte van 2020 wordt gecompenseerd door meevallende sterftecijfers in voorgaande jaren. Dat is natuurlijk kul van de bovenste plank. Die corona-doden zijn er gewoon, ongeacht het aantal doden in voorgaande jaren.

     En hiermee is ook de ernst van de epidemie aangetoond. Er zijn gewoon 13.000 extra doden in 9 maanden en dat is de laatste decennia nooit gebeurd. De grote uitzondering was de Spaanse griep.

     Natuurlijk kun je in rekensommetjes alles met alles compenseren. Maar feit blijft, dat zonder corona de oversterfte een fractie zou zijn geweest van die 13.000 nu.

  3. 2030

   lucifer , domme muts kan je nou geen enkel artikel correct lezen. De cijfers zijn niet afkomstig van freek of baudet.

   Sommige idioten roeptoeteren de groot mogelijke onzin. Er staat CBS cijfers domme muts

 5. yellow thread street

  Ik hoor ook de verhalen van oude mensen van ver boven de 80 in het verzorgingstehuis.
  Ze worden op de been gehouden met medicijnen omdat ze vele kwalen hebben en dagdurig pijn hebben.
  Eigenlijk is hun leven voltooid.
  Ze zijn bedlegerig en krijgen voedsel en drinken toegediend.
  Hun kamer komen ze niet meer uit.
  Een keer in de week worden ze gewassen.
  Tv kijken en lezen kunnen ze niet meer.
  En als de familie komt dan wordt er gevraagd, wie zijn jullie.
  Wel wordt er alles uit de kast gehaald om hun leven maar te rekken.
  Wil je zo je laatste jaren doorkomen.

  1. NO8DO

   Eigenlijk is hun leven voltooid.

   Voltooid leven, een delicaat onderwerp op dit blog.

  2. ropart

   ik kijk al uit naar het ministerie van leven en dood. yts

   1. yellow thread street

    D66 zou dit graag willen, maar ik moet er niet aan denken.
    Stel, je bent zelf oud en versleten en hebt geen enkel besef meer, maak vooraf zelf de beslissing wat je dan wil, op het moment dat je nog goed bent.
    Stel, hoe wil je dat je kinderen je later herinneren, als een kasplantje dat wegteert, of, zoals je altijd was.
    Hoe zullen je kinderen jezelf ook het liefste herinneren, heb het er tijdig over.
    En zoals een collega van mij ook zegt, ik heb er niet voor gekozen om geboren te worden, wel wil ik graag zelf beslissen hoe ik aan mijn einde kom, ik wil geen langdurig ziektebed waar ik nooit meer uitkom.
    De regering heeft daar niets over te zeggen, wel is het heel erg lastig, je neemt namelijk een beslissing die niet terug te draaien is.
    En ieders beslissing dient gerespecteerd te worden.

    1. Edjan

     Yellow ++++++++++

  3. 2030

   ik niet , mijn kinderen hebben de opdracht tot levens beëindiging als de kwaliteit van leven is verworden tot een kasplantje.

   1. DubbelZout

    Vervelend voor je kinderen, maar nu je het er toch over hebt…

 6. 2030

  Gelet op de toegenomen bevolkingsgroei is er volgens het plaatje NIETS aan de hand in de vorm van een pandemie.

  Ten tweede waar zijn nou toch die 5.000 influenza doden gebleven ?

  corona is een verkoudheid virus en verder niets. Alle data wijzen het uit

  1. Piet151

   @2030
   “corona is een verkoudheid virus en verder niets. Alle data wijzen het uit”

   Of corona nu een aan een verkoudheidsvirus verwant virus is of niet, doet helemaal niets af aan het feit, dat er inmiddels in ongeveer 9 maanden ruim 13.000 doden zijn te betreuren, alleen in Nederland al.
   Die verwantschap tussen het coronavirus dat covid19 (dat is geen verkoudheid, lijkt me) veroorzaakt, wordt overigens door geen enkele viroloog betwist.

   1. Piet151

    @2030
    En die 13.000 doden zijn oversterfte, dat wil zeggen dat ze, ondanks wellicht het onderliggend lijden van de slachtoffers, vorige jaren niet in die mate in de sterftecijfers waren opgenomen. Want toen was de oversterfte a.g.v. griep gemiddeld per jaar 4.000 (variërend tussen 0 en 9.400)

 7. Piet151

  Het zal wel aan mij liggen, toch weer mijn IQ dus, maar ik begrijp er helemaal niets van. Met kromme redeneringen proberen nu allerlei mensen aan te tonen, dat er eigenlijk niets aan de hand is. Ik hoop, dat de heer Van der Galien wat helderheid kan brengen in zijn betoog.

  Eerst is het interessant te weten wat hij onder oversterfte verstaat. Ik heb de indruk, dat hij en anderen dan het aantal doden in een jaar aftrekken van het aantal doden in het vorige jaar of zelfs het gemiddeld aantal doden over een afgelopen periode. Dan zou je kunnen volhouden dat hogere aantallen gecompenseerd worden door lagere aantallen in vorige jaren. Dat lijkt me slechts iets dat sommige mensen emotioneel zou kunnen helpen, maar dan moeten die wel heel erg macro kijken. Op individueel niveau speelt dit geen enkele rol en zijn er gewoon 13.000 corona-doden tot vandaag. Zelfs Maurice de Hond komt tot die conclusie.

  Dat sommige mensen die op enige afstand staan, hier niet zo van schrikken kan ik me voorstellen. Dat er vorige jaren wat minder doden waren kan daarbij helpen, maar beïnvloedt op geen enkele manier de ernst van de situatie.

  Maar wat je in werkelijkheid met oversterfte doet is bepalen welk aantal doden in een jaar te verwachten is als je rekening houdt met de bevolkingsomvang, aanwas en sterfte in normale situaties. Het CBS corrigeert bijvoorbeeld ook nog voor de zomertemperaturen. Dat is dan je nul-meting. Na verloop van tijd wordt het werkelijke aantal doden bepaald en wordt het verschil met dat verwachte aantal de oversterfte genoemd. Die oversterfte is dan een direct gevolg van één of ander verschijnsel dat zich dat jaar voordeed, bijvoorbeeld corona. Dat dit er vorig jaar nul waren of dat er vorig jaar heel weinig doden a.g.v. een andere ziekte waren doet niet ter zake. Corona leidde in 2020 tot plm. 13.000 doden en die doden waren er niet geweest als corona er niet was geweest. Corona is dus een heel ingrijpend virus. Ingewikkelder is het echt niet, wat Baudet, Jansen of Van der Galien er ook over schrijven. Baudet en Jansen maken het erg ondoorzichtign door indrukwekkende grafieken te presenteren, die verder niets toevoegen.

  Het lijkt me, dat in het debat van a.s. dinsdag Baudet hiermee zal schermen. Ik ben benieuwd hoe hij zich hieruit kletst. In een aantal partijen is zijn rekentruc inmiddels geanalyseerd en ook media hebben er kennis van genomen.

  Bij dit alles komt nog, dat die oversterfte “slechts” 13.000 is, omdat er in Nederland, net als in de hele wereld, draconische maatregelen zijn genomen. Dat die maatregelen effect hebben is te zien in landen waar men minder streng optrad, zoals in Amerika.

  1. 2030

   weer een lap onzinnige blabla bladieblabla

   1. usb3.0

    pietje probeert met zeer veel woorden iets aan te tonen wat voorheen heel normaal was…

  2. ManX

   Ik heb sterk de indruk dat Piet51 met veel poeha een eind uit zijn nek kletst.

   1. erwin135

    Klopt……

   2. 2030

    de indruk is bij mij een gepasseerd station , ik weet het zeker

   3. Piet151

    @ManX
    Dat spijt me echt. Vertel wat je niet begrijpt en ik leg het uit. Ik maak me in ieder geval erg druk om die heel erg foute toepassing en interpretatie van op zich correcte cijfers. Mensen schrijven over verschijnselen die ze niet begrijpen. Lezers zien correcte cijfers, namelijk van het CBS, en gaan er te gemakkelijk vanuit, dat dan de interpretatie ook wel zal kloppen. Niets is minder waar.
    Dat Baudet een bizarre berekening uitvoert was je gisteren met me eens. Dat van de Galien en Lidwien Jansen daar nu hun eigen sommetjes en uitleg naast zetten, maakt het alleen nog erger.

    1. DubbelZout

     Doe geen moeite Piet
     De hoax-mannetjes alhier hebben een bord voor hun kop van 3m dik beton
     Geen doorkomen aan…

     1. 2030

      Heeft zoutloos de 5.000 vermiste influenza doden al gevonden ?

      jij hebt waarschijnlijk 30 cm gewapend beton voor je harses adept. Inderdaad geen doorkomen aan.

    2. 2030

     blabla bladieblabla

  3. gargamel

   Voor degenen die denken dat dit samenzweringen zijn, herinneren we ons alleen de geschreven woorden van de Engelse econoom en socioloog Robert Malthus uit de afgelopen eeuwen: “omwille van een gezonde economie is het nodig om af en toe de bevolking te verminderen”. een van de methoden in de sloppenwijken van Londen is om het pestvirus te verspreiden … ”

   Zo koos de verenigde globalistische familie voor de meest elegante en mysterieuze oplossing: een onbekende pandemie.

  4. EvertB

   >>Bij dit alles komt nog, dat die oversterfte “slechts” 13.000 is, omdat er in Nederland, net als in de hele wereld, draconische maatregelen zijn genomen. Dat die maatregelen effect hebben is te zien in landen waar men minder streng optrad, zoals in Amerika.<<

   Zeker, en dat is ook een levensgroot verschil met het gewone griepvirus waartegen de afgelopen decennia geen wereldwijde drastische maatregelen zijn genomen.
   Zouden er in de wereld geen maatregelen genomen zijn tegen het actuele coronavirus en zouden mensen hun gedrag niet hebben aangepast, dan zouden we in de eerste piek in ons land misschien wel 40.000 doden geregistreerd hebben. Of volgens het donkerste scenario rond de 80.000. Dat is overigens nog maar een fractie van de drie miljoen doden die Baudet accepteert voor een open samenleving.

   Af en toe wordt er hier gevraagd waar de vijf à zes duizend 'gewone' griepdoden zijn gebleven. Zijn die weggetoverd? Nee. De verklaring is eenvoudiger. Het trage griepvirus komt er niet tot nauwelijks aan te pas bij het snelle nieuwe coronavirus dat veel besmettelijker is. En omdat beide virussen verwantschap hebben helpt het nog extra om niet de gewone griep te krijgen door afstand te houden, de handen stuk te wassen, in de ellebogen te hoesten en niezen en mondkapjes te dragen.

   1. Piet151

    @EvertB
    Die verklaring van die 5.000 griepdoden is nog veel eenvoudiger. In de grafieken kun je zien, dat de griep toesloeg vanaf begin 2020 en al ruim op de terugtocht was toen corona opkwam. Er werden in 2020 600 griepdoden geteld. Dat is laag, maar zeker niet uitzonderlijk. In de 10 afgelopen jaren waren er namelijk 4 jaar met 600 of minder doden, in de winter van 2013-2014 zelfs nul.
    Dus die lage aantallen komen gewoon regelmatig voor. Het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar is zelfs “slechts” 4.000 griepdoden. Dus waar dat getal van 5000 vandaan komt is mij een raadsel. In dat licht bekeken zijn de 13.000 coronadoden als oversterfte in 2020 wel degelijk heel opmerkelijk en rampzalig. Dat kan iemand niet zomaar wegcijferen.

 8. erwin135

  als je gewoon zegt dat het de griep is zoals altijd al was, waarom noem je het dan een pandemie want wereldwijd hete het de griep overal en in elke land .

 9. Aborifa

  Jammer dat Baudet en zijn ultra rechtse vriend Jansen nu ook antivirusgekkies zijn geworden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.