Peiling! Nederland massaal TEGEN ‘premier Kaag’: D66 verliest weer 2 zetels

Bij de nieuwe peiling van Maurice de Hond zien we aardig wat verschuivingen! De draaikonten van D66 worden hard afgestraft vanwege hun 180 graden draai wat betreft de avondklok. Ondertussen stijgt het CDA onder Hoekstra met twee zetels – vanwege het puike werk van Pieter Omtzigt. 

De stijging bij het CDA is mogelijk te verklaren door het goede werk van Pieter Omtzigt. Ondanks dat CDA’er Hoekstra betrokken was bij de toeslagenaffaire mag hij Omtzigt bedanken voor het redden van de partij. Omtzigt wordt gezien als de corruptiebestrijder binnen ons parlement, een status waar het CDA nu flink van profiteert.

D66 was in eerste tegen de invoering van de avondklok. Zoals we gewend zijn van D66 zijn het een stel draaikonten. Ze wisten de avondklok een half uur te verzetten en zagen dit als een heldendaad. De achterban was hier minder blij mee. Ongeveer een kwart van de D66-kiezers was fel tegen een avondklok. Dat D66 dus twee virtuele zetels verliest komt dus mogelijk door de avondklokdraai. Voorlopig moet het plan ‘premier-Kaag’ nog maar even terug in de ijskast.

Met de benoeming van Ploumen als nieuwe PvdA-leider snoept de partij een zetel weg bij GroenLinks. Niet omdat Ploumen nu direct de meest aimabele lijsttrekker op links is, maar vooral omdat Klaver zijn magie van 2017 helemaal kwijt lijkt te zijn.

De trend van de afgelopen weken is duidelijk: de linkse partijen springen er voorlopig nog niet uit. Geen enkele partij weet een spannend en aantrekkelijk verhaal aan de man te brengen. Voorlopig weten ze ook alleen onderling zetels te wisselen. Geen van die partijen komt voorlopig boven de vijftien zetels uit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegraam-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. Queen

  “De stijging bij het CDA is mogelijk te verklaren door het goede werk van Pieter Omtzigt.”

  Onbegrijpelijk. Omtzigt kwam pas in actie na eerst tijden alle signalen dat er met toeslagen iets ernstig mis ging te hebben genegeerd.

  Hij is de slimste populist en zowel de linkse als rechtse schapen blaten hun lofzang.

  Jennifer is de norm aan het worden, dit land is gedoemd tot ernstig falen.

  1. jennifer

   Dank je voor de eer, maar falen doen ze al jaren in dit land, daarom is PVV ook de enige partij nog die dit een ommekeer kan geven. Maar import zoals jij zonder hersens en alleen maar hier om de ruif leeg te vreten,zijn het doodknuppelen niet eens meer waard.

   1. Queen

    Mooi dat je mij zo snel van dienst bent Jen.

    1. jennifer

     Och gestoorde mensen als jij moeten toch geholpen worden in dit land.Je weet nou eenmaal niet beter.Dat krijg je als je zonder functionerende hersens geboren wordt toch.

     1. usb3.0

      Ho aytas is niet te helpen en het is de schuld van Afrika

    2. driewerf

     Iedere minuut van de dag moet dit Afrikaans roetmopje hier wat neer droppen zonder dat het voeten in aarde heeft SCHAT MOMBASA ROEPT .

    3. driewerf

     Nog te beroert om een naam volledig te typen. Dat heb je met Afrikaantjes .Het liefst de hele dag voor de hut zitten.

  2. Loelap

   Je kan nog niet aan hem tippen al zou je willen! Je bent gewoon jaloers.
   Hij heeft tenminste iets gedaan samen met die SP mevrouw, dat kan je van de overige 148 kamerleden niet zeggen, die doen helemaal niets behalve een vorstelijk salaris opstrijken.
   Ze zijn bovendien behoorlijk tegengewerkt maar zijn desondanks doorgegaan! Wie doet dan hen na? Juist ja, helemaal niemand!!
   Hij heeft ook de corruptie in Malta met succes aan het licht gebracht waardoor er nu enkele politici daar in het gevang zitten. Wie heeft dat hem na gedaan in die geweldige EU? Juist ja, helemaal niemand!
   Ik vind CDA overigens geen geweldige partij maar Omzigt is wel een kamerlid die er uitspringt!

  3. Marija

   Inderdaad deed Omtzigt goed werk O.a. MH17 waar hij werd afgehaald door zijn partij. Het siert hem dat hij trouw blijft aan CDA, die hem min of meer ook het fractieleiderschap door de neus boorde. Eerst met de jonge toen met Hoekstra.
   Hij stelt zichzelf niet op de voorgrond, maar verdient dat wel.

  4. Augustus

   Je denkt serieus dat CDA rechts is? Of ben je één van die enge figuren die denkt dat een partij die geen minderheid wil maken van Nederlanders extreem rechts is?

 2. Spaanse_K0K

  Nederland massaal VOOR ‘premier Hoekstra’:
  CDA wint weer 2 zetels

  1. Duckday

   DAT was toch die partij die NEDERLAND naar de klote heeft geholpen en nu nog meedraait om dit land in de afgrond te storten Het handje klap kabinet met inleg velletje ..Denk eens na hun eigenbelang Maar breek het kartel en geef die andere partij nu eens de kans om te bewijzen wat zij weer geven.Kijk nog even naar het gedraai van het CDA om het spuitje .

   1. jennifer

    Ja die partij met Balk Ellende, toen is het nog erger geworden, gewoon n handtekening zetten terwijl de meerderheid van de burgers tegen gestemd hadden. Zo is het CDA ,hebben in werkelijk lak aan wat de burgers vinden, als ze de pluch onder hun kont maar niet verliezen daar gaat t bij die partij alleen maar om.

  2. Piet151

   @Spaanse_K0K
   Het zijn inderdaad vreemde conclusies. Ook dat “massaal afstand nemen” van premier Kaag bij een partij die een relatief klein deel van de keizers vertegenwoordigt. De steun was lang niet massaal en dat afstand nemen dus ook niet.

   En D66 krijgt wel om de oren van hun kiezers, maar de PVV dan? De PVV is steeds sterk tegen een avondklok geweest, maar wordt toch afgestraft met één zetel minder. En de duidelijkste tegenstander van welke corona-maatregel dan ook, het FvD, blijft gewoon op hetzelfde aantal zetels staan en krijgt geen enkele beloning.

   Het verrassendst is de VVD, de grote promotor van de avondklok, ondervindt daarvan geen enkel nadeel.

   Ik zou uit deze cijfers concluderen, dat de avondklok gewonnen heeft, omdat de tegenstanders niet beloond worden door de kiezers.

  3. AS210854

   HAHAHAHA uiteindelijk tekend Hoekstra ook gewoon bij het kruisje. FARIZEEËRS partij het cda.

  4. usb3.0

   nee hoor

 3. Duckday

  Breek het kartel en stem PVV de partij die opkomt voor NEDERLAND en zijn inwoners .Geef deze partij nu eens de kans om te bewijzen wat zij beloven om NEDERLAND weer NEDERLAND te worden baas in eigen land. En uit de EU en EURO wat heeft dit monsterverbond nu bijgedragen aan de welvaart voorspoed en wat is de NORMALE man vrouw er op vooruit gegaan. Alles is peperduur geworden huizen prijzen stijgen tot ongekende hoogte huren zorgkosten zijn onbetaalbaar We zijn een afvalbak van europa geworden Ons sociale stelsel is kapot gemaakt. DE EURO is niks meer waard .Laat U niet bang maken door de andere partijen en de media NU KAN HET NOG straks zijn we verloren

  1. janrama

   Je moet niet zo kwaken, zolang Wilders geen water bij de wijn doet blijft mee regeren een utopie.

   1. werikke

    waarom water bij de wijn doen. Principes vast houden is beter dan meewaaien met elke wind dat heeft ook geleid tot eenheidsworst coalitie

   2. usb3.0

    Wilders hoeft geen water bij de wijn te doen, we hebben gezien in het verleden wat er dan gebeurt, zie de pvda en d666, het is jammer dat deze partijen niet volledig ten onder zijn gegaan maar Wilders heeft het zeer goed ingeschat, toen..

  2. Edjan

   Helemaal mee eens, Duckday. Ik stem al vanaf het begin PVV, de enige partij (nou ja, samen met FvD) die tegen de ondemocratische eu is en tegen massa-immigratie van mohammedanen die meestal niets met ons te maken willen hebben en deels vijandig zijn.
   Ik begin trouwens te geloven dat de verkiezingen “uitgesteld” gaan worden, zogenaamd omdat er anders teveel contactmomenten zijn in het stembureau, maar waarschijnlijk omdat onze dictator Rutte wil wachten totdat corona voorbij is en hij kan zeggen dat dat door zijn maatregelen komt. Lijkt net de DDR hier.

   1. Monty

    ”tegen massa-immigratie van mohammedanen”

    Wilders gaat niks doen tegen mohammedanen, Wilders heeft niks tegen moslims.

    Wilders gaat de-islamiseren hij wil alleen het geloof/ideologie verwijderen in ons land niet de moslims.

    1. Edjan

     Ik vind het prima.

     1. jennifer

      Ik ook zie dit alleen nog maar als de redding van het land, anders zijn we verloren.

  3. Monty

   ”Geef deze partij nu eens de kans om te bewijzen wat zij beloven”

   Dat is toch niet zo moeilijk.
   Wilders moet gewoon zijn politieke agenda aan het Nederlandse volk uitleggen en hen ervan te zien te overtuigen dat met het de-islamiseren van Nederland alle problemen worden opgelost.

   Het vormen van een kabinet is dan alleen nog maar een formaliteit.

   Smeken om Wilders een kans te geven is niet nodig.
   Wilders kan mensen heel goed motiveren.

  4. Piet151

   @Duckday
   “Geef deze partij nu eens de kans om te bewijzen wat zij beloven om NEDERLAND weer NEDERLAND te worden baas in eigen land.”

   Precies dat zou ik boven alles willen voorkomen. Ik, en gelukkig de meerderheid in Nederland met mij, wil helemaal niets van wat Wilders belooft. Het bovenstaande niet en al het andere ook niet. Wilders mag van mij in het Parlement, hij mag meedebatteren, stemmen verzamelen, maar daar moet het wat mij betreft bij blijven.

 4. janrama

  PVV gaat als een speer, dat gejank hier op dit blog -stem PVV- heeft duidelijk geholpen.

  PVV min 1 v -zetel

  1. driewerf

   Ik zie +4 je kletst uit je nek

 5. ikweetwatikwil

  Een standvastige club de PVV. Meld je aan.

  1. Mireille

   Je hoeft verder niets te doen. De gemakkelijkste weg. Geen verdieping in de partij stand punten. Gewoon met de club achter de muur staan schreeuwen. Meeregeren is er niet bij, want dan ben je verantwoordelijk voor het beleid.

   1. usb3.0

    mireille is de domheid zelve natuurlijk, die denkt echt dat mensen zich niet verdiepen, wat we zien is de absolute oppervlakkigheid van onze d666, gl lover mireille

 6. AS210854

  Mijn dag kan niet meer stuk, met deze peiling.

  1. jennifer

   Zeker hoe onnozel die ook is toch.

  2. jennifer

   Die peilingen hoef je geen waarde aan te hechten op het moment. De verkiezingen daar komt het op aan.

   1. Monty

    Precies dan kan van 41 virtuele zetels opeens 20 harde zetels overhouden.

    Maar nu weten we dat je dan gewoon heel vaak en lang moet roepen dat het fraude is.

 7. Drollevanger

  Het CDA is een gespleten partij. 2/3 bestaat uit weldenkende mensen, en 1/3 bestaat uit deugende meelopers die steeds weer met de linkse wind meewaaien, en de enige club die wel voor hun christelijke belangen opkomt, de PVV, buiten de boot plaatsen.
  Het lijkt me dat Omzicht bij de wel nadenkende deel van de CDAers behoort.
  Daarom zullen steeds meer voormalige CDAers op de PVV of FVD gaan stemmen.

 8. Drollevanger

  Nu ik toch bezig ben. De PVV is een partij met onveranderlijke standpunten. Daarom moeten ze samengaan met elke club die ook de hoofdpunten van de PVV ondersteund. Dus geen klimaat onzin, stop islamisering, AOW weer op 65 jaar, en het insnoeren van de EU, dus terug naar de EEG. Stop eindelijk de asiel instroom.
  Anderen helpen is OK, maar ze moeten wel in hun eigen huis blijven en daar de zaak opbouwen. Dat deden wij na de oorlog ook, zelfs de Duitsers bouwden eigenhandig hun verwoeste land weer op.

  1. usb3.0

   En zo is het..terug om “hun” land op te bouwen niet om de onze ook af te breken

   1. Heinz

    Dat afbreken doen ze alleen op Urk. Patriottische Nederlanders!

    1. usb3.0

     adolf heinz is een one-liner vluchter

  2. Monty

   ”Daarom moeten ze samengaan met elke club die ook de hoofdpunten van de PVV ondersteund”

   Welke partijen zijn dat dan?

  3. jennifer

   Drollevanger, dit klopt helemaal wat je zegt. Er zijn genoeg van die import die inmiddels allang naar hun thuisland terug hadden gekund, en meehelpen hun land weer op te bouwen, maar nee Rutte maakt ze nog tot status houder met zijn meeregerende rommel wat er zat. Met alle gevolgen van dien voor de eigen burger.

 9. DubbelZout

  Volgende week: “NEDERLAND SMACHT NAAR KABINET BAUDET 1”

  Waarom?
  Thierry “bijna iedereen die ik ken is antisemiet” Baudet heeft er een virtueel zeteltje bij gewappied

  1. usb3.0

   Goed zo dz jij snapt het..

  2. driewerf

   En zubbeldout dramt er weer vrolijk op los, over een wappie gesproken, zo zout heb ik het nog nooit gegeten .Dat je niet moe wordt van jezelf deugkneus.

   1. Yoyo

    Volgens mij knijpt Zubbeldebubbel hem een beetje…

 10. liefdevol rechts

  We zitten bijna aan de verkiezingen, elke linkse partij gaat binnenkort rechtse trekjes hebben want enkel zo kunnen ze nog stemmen winnen

 11. Cootje

  Ik zag vanochtend bij WNL een paar ondernemers echt huilen . Die gaan het niet redden en zo zijn er nog veel meer en in maart zijn de verkiezingen pas. Rutte mag de kampioen van de peilingen worden , het electoraat wat vol in zijn kruis is geraakt gaat nog voor verrassingen zorgen . Een kat in het nauw is niet peilbaar

  1. jennifer

   Dat klopt veel gaan het ook niet redden, daar heb ik dagelijks mee te doen. Wij gaan het wel redden als het niet te lang meer duurt, maar bij veel bedrijven is de reserve buffer op, en het geld van de overheid dekt maar minimaal de kosten. Men denkt in Nederland dat bedrijven die nu geld van de overheid krijgen dit geschonken krijgen maar dat is niet zo. Zie het maar als een onnodige renteloze lening, iedere cent moet terug betaald worden. Dit was niet nodig geweest als de overheid hun beleid niet op het kapot maken van de economie gezet hadden.

 12. Yoyo

  Elk zichzelf respecterend mens kan inzien dat deze wereldvreemde freule niet geschikt is voor de Nederlandse politiek.
  Misschien kan ze haar man eindelijk eens fatsoenlijk Nederlands leren .

 13. Cootje

  De PVV wordt groot genoeg om heerlijk de luis in de pels te wezen. Zij hoeven toch geen puinhoop van 75 jaar linksrechts liberaal beleid op te ruimen , het zeer daarvan komt echt wel naar boven bij de mensen en zonder pijn te lijden verandert er nooit iets . De woningnood de massa immigratie de bezuinigingen op zorg politie douane leger gemeentes , en de 85 miljard€ in een nutteloos Europees herstelfonds de rekening van het betalen van de Corona crises zijn precies de ingrediënten dat mij voorspelling uit komt , over 50 jaar in de Chinese geschiedenisboekjes , Nederland WAS een rijke provincie van europa .

 14. Rene van der Grijp

  Een tussenbalans:

  TK2017:

  PvdA 9
  D66 19
  GL 14
  SP 14

  Totaal 56

  Peiling:

  PvdA 11
  D66 12
  GL 9
  SP 10

  Totaal 42

  Dit is een afname van 14 zetels (25%) voor de traditioneel linkse partijen. Dat is zeer fors. Door het historische verlies van de PvdA in 2017 groeiden met name D66 en GL bovenmatig en die winst wordt nu weer grotendeels ingeleverd maar die zetels gaan nauwelijks terug naar de PvdA.

  Wel groeien sektarisch linkse partijen als CU en PvdD (samen met 5 zetels) maar dat kan de electorale erosie op links niet compenseren.

  Links is op z’n retour, alleen gaat het veel te traag.

  1. jennifer

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ gelukkig maar.

 15. Telex

  Wat goeeeed!

 16. Wally

  Mag ik in dit geval luid ‘minder minder minder’ roepen?

 17. Drollevanger

  Uit onze moslim populatie zullen niet veel personen op mevrouw Kaag stemmen.(hoe heet haar man eigenlijk, ze is toch met een Palestijn)
  Hier een stukje uit “De morgen” dat uit de doeken doet hoe een gelovige moslim over vrouwen denkt.
  10. Misschien het meest noodlottige anti-vrouw vers S. 33:50: na een overwinning worden de vrouwen in slavernij gebracht en verdeeld onder de krijgers. Die vrouwen werden ter plekke verkracht. Door deze praktijk werd in de islamwereld de slavernij op massale wijze uitgebreid. De moslimgeleerde Malek Chebel schat het aantal van de door de islam in slavernij gebrachte mensen op ca. 21 miljoen (men schat op 12 miljoen het aantal zwarte slaven dat door christenen naar Amerika werd gesleept). Wie hierna nog enige vorm van egalitarisme in de islam kan bespeuren, moet werkelijk door intellectuele blindheid geslagen zijn.
  (Dan wil ik opmerken dat die zwarte slaven niet door speciaal christenen naar de Amerika,s werden verscheept. voor he zelfde geld waren de scheepseigenaars of matrozen moslim, Hindoe of Boehddist))

 18. almo

  Kaag, Jetten en consorten.
  Hans van Mierlo de immer gewaardeerde politicus zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist wat voor een bende zijn opvolgers van D66 hebben gemaakt. Zijn gedachtengoed is door deze onbenullen totaal verkwanselt.

 19. liefdevol rechts

  Rob Jette had maar één gelijk, zijn gelijk,
  Kaag heeft maar één gelijk, haar gelijk,
  Al ik hun was zou ik lekker door blijven gaan met deze mentaliteit.