Peilingen! De kiezer heeft de Rutte-doctrine geïnternaliseerd: VVD staat na toeslagenaffaire op 41-45 zetels

Het is nu twee weken geleden dat het faalkabinet Rutte III is afgetreden vanwege de Toeslagenaffaire. Uit peilingen blijkt dat kiezers het aftreden van het kabinet overweldigend steunen. Vreemd genoeg verbinden ze daar dan weer geen conclusies aan wat betreft de politieke toekomst van Mark Rutte. Want, aldus de Peilingwijzer, de VVD is nog steeds veruit de grootste (virtuele) partij van het land. 

Als er vandaag verkiezingen waren zou de VVD volgens de Peilingwijzer ‒ welke de zetelpeilingen van I&O Research, Kantar, en Ipsos/EenVandaag combineert ‒ maar liefst tussen de 41 en 45 zetels halen. Als dat op waarheid berust moet de Nederlandse burger zich kapotschamen. De VVD is al ruim tien jaar bezig Nederland om zeep te helpen met behulp van de zogenaamde Rutte-doctrine. We zijn een corrupt land geworden, een bananenrepubliek. En ja, dat komt eerst en vooral door het wanbeleid van Rutte en zijn kornuiten van de VVD.

Maar toch staat die partij torenhoog in de peilingen. Het is te triest voor woorden. Nou ja, dát of de peilers zitten er op ongelooflijke wijze naast, en de andere partijen gaan veel meer zetels halen dan de peilers denken. Dat kan natuurlijk ook nog.

Hoe dan ook, de virtuele nummer twee is de PVV met ergens tussen de 17 en 21 virtuele zetels. Het CDA staat op 17 tot 19 zetels, wat inhoudt dat het lijsttrekkerschap van Wopke Hoekstra bepaald niet het effect heeft waar de christendemocraten op hoopten. Ze dachten dat ze met Rutte de strijd aan konden gaan om het premierschap. Dat lijkt niet eens bijna zo te zijn.

Na deze top drie komen er een heel stel linkse partijen die bijna allemaal evengroot zijn: D66 met tussen de 13 en 15 zetels, GroenLinks met tussen de 11 en 13 zetels, en een identieke score voor de PvdA. Zij worden gevolgd door de SP met 9 tot 11 zetels.

Waarom die partijen niet fuseren is mij een raadsel. Ze staan grotendeels voor dezelfde zaken, kunnen prima met elkaar door een deur, en azen grofweg op dezelfde kiezers. Als ze samengaan zorgen ze er in één klap voor dat er weer één grote linkse partij is ‒ die dan na de verkiezingen het initiatief kan nemen om een coalitie te vormen. Natuurlijk moeten we dankbaar zijn dat ze dit niet doen, omdat we dan keer op keer een zot als Klaver aan de macht krijgen. Maar toch: strategisch gezien zijn ze dom bezig.

Afijn, dat brengt ons bij de andere partijen. Interessant daarbij is dat FVD volgens de Peilingwijzer tussen de 2 en 4 virtuele zetels zou hebben. Vier zetels is een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie. Voor iedere partij is dat normaal gesproken een prima prestatie, ook al omdat ze dan rustig en gedegen kunnen doorgroeien. Maar bij FVD willen ze natuurlijk sneller ‒ en ik denk dat dit ook zal kunnen. Hoe meer ik met mensen spreek, en hoe actiever ik ben online, hoe meer het me opvalt dat de groep die uitgesproken kritiek heeft op de lockdownwaanzin van het kabinet alsmaar groeiende is. Er zijn dan ook mensen die denken dat de grootte van FVD (zwaar) onderschat wordt in de peilingen. Dat idee werp ik niet zomaar van me af.

Dan is er nog de SGP, die ook op 2-4 zetels staat. En Denk? Op 2 á 3. De Judassen Alliantie van Annabel ‘ik maakte maar een grapje toen ik racistisch tweette‘ Nanninga komt met moeite de peilingen binnen waggelen: 1 zielig virtueel zeteltje. Gezien het feit dat die hele partij blijkbaar niet aan campagne voeren doet zou dat overigens best een prestatie zijn. Want als je het amateurisme in dit opzicht beziet van JA21 bekruipt je echt het gevoel dat het hier om een nieuwe VNL gaat. Wel aanschuiven bij praatprogramma’s maar verder niets aan het enthousiasmeren van kiezers doen.

Eigenlijk is er maar één club die het nóg slechter doet dan JA21, hoewel zij wél campagne voeren: BIJ1. Er zijn namelijk zó weinig mensen die aangeven op die linksradicale woke-club te willen stemmen dat de Peilingwijzer BIJ1 helemaal niet eens vermeldt. 0 virtuele zetels voor Sylvana Simons. Precies wat ze verdient.

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Henry Higgins

  “Als dat op waarheid berust moet de Nederlandse burger zich kapotschamen.”

  Als de peilingen niet naar je zin zijn kun je de kiezer altijd nog dom noemen.

  1. Linksbuster

   Wat?

  2. Cootje

   Niet dom . Maar het is wel om te lachen met Rutte samen het ravijn in , over 50 jaar in de Chinese geschiedenis boekjes Nederland WAS een rijke provincie van europa

  3. werikke

   je weet natuurlijk ook dat deze Kantar Public bureau zijn steekproef van 1500 mensen in linkse kringen houd dus niet representatief. Peilingen kunnen alleen maar kloppen als de steekproef groot genoeg is en diversiteit heeft . Kiezers zijn niet dom maar wel analisten die deze cijfers als waarheid zien.

 2. Edjan

  En zo gaat het keer op keer: Rutte kleeft niets aan. Prima anti-aanbaklaag.
  Hoofdverantwoordelijke voor de toeslagenaffaire: hij werd er geen spatje minder populair van.
  Hoe hardere coronamaatregelen Rutte neemt, hoe populairder hij wordt. De avondklok kostte hem geen zetels maar leverde hem er twee op.
  Ik weet nog dat hij in één vloeiende beweging Ayan Hirsi Ali de tweede kamer én het land uitzette en Rita Verdonk buitenspel als concurrent.
  Ik weet nog dat terwijl Geert Wilders in zijn eentje kleumend stond te protesteren tegen de Turken Rutte een Turkse minister het land uit flikkerde.
  En het volk stond erbij te juichen.
  Zijn het zijn guitige oogjes? Is het zijn lach? Het fietsen? De gympjes? Komt het van de dagelijks doorgaande propaganda op TV en in de kranten?
  Misschien speelt het mee maar ik denk toch dat Rutte het echt zelf voor elkaar krijgt. Het publiek mag de man. Nou kunnen we de kiezer dom noemen (of deplorabel?) maar dat helpt niet, ik vrees dat Rutte daarvan weet te profiteren.

  Voor de goede orde: ik stem niet op Rutte maar op Wilders.

  1. Seneca

   @edjan
   als de peilingen oprecht zouden zijn, dan is er maar één conclusie mogelijk: ‘het Nederlandse volk heeft een – in overgrote meerderheid – masochistische inslag.

   1. Barbera

    Nee joh, de kiezer doorziet veel dingen.

    1. gargamel

     Overziet!

   2. Edjan

    🙂

   3. Arbeider65

    +++++++++++++++++++

  2. Yoyo

   Wat kan men doen om Rutte zo te framen, dat hij door iedereen uitgekotst wordt?
   Afspraakje regelen voor hem met Silvana S.?

 3. gargamel

  Als het zo goed gaat met de VVD, waarom denken ze dan nu al aan het uitstellen van de verkiezingen voor juni, en misschien wel voor onbepaalde tijd.

  1. Barbera

   Mag je van je moeder zo ongelooflijk liegen…

 4. Cootje

  Wij feliciteren alle horeca ondernemers alle detailhandelaren alle amusement en theater volgelingen en alle ZZPers met deze geweldige voorspelling , ter informatie in Portugal België Duitsland Spanje en Frankrijk breiden de andere Corona variante zich razendsnel uit . Maar door het vakkundige beleid van deze demissionaire regering onderleiding van al 10 jaar Pinokkio houden ze het in Nederland buiten de deur en ziet de toekomst er voor al die ondernemers fantastischs uit . Als we over een halfjaar nog bezig zijn met het virus en het fantastische beleid hebben de getroffene een juiste beslissing gemaakt en moeten voor hun failliete zaken op de blaren gaan zitten zelf weer gekozen voor 4 jaar ellende , de achtergestelde belasting moet nog wel betaald worden want wij hebben namelijk nog 85 miljard € gratis weggeven geld aan het herstelfonds Europa ver0lichtingen de slogan is en blijft leuker kunnen we het niet maken

 5. AS210854

  Jaja en Willem Alexander is een vrouw.

 6. Tedje Kruis

  FvD zakt nog verder weg, het getal “twee” zetels is het nieuwe dieptepunt.

  DDS propaganda ten spijt. Zo veel invloed heeft vd Galien dus niet

  1. Pauline Kummer

   Meer foto’s van een zwembad of tijdens een work-out de sportschool. Dat zal vele kiezers m/v over de streep trekken!

 7. Barbera

  Wat wel vreemd is dat het FvD een jaar geleden nog boven de 20 peilde.
  Dat liep tot aan de rel binnen de partij al hard terug.

  Mag je dat die lavendel snuivende pianist aan rekenen?

  Klinkt allemaal zo geweldig – verdubbeling van aantal zetels, maar het is te triest voor woorden om dan te gaan juichen.

 8. Cootje

  De Engelse Corona berichten geven aan dat de horeca over 5 weken nog niet open is . Maar deze ras ondernemers zijn gewend onder leiding van hun leider Rutte op een houtje te bijten zijn echte die hard’ . Volledige vertrouwen dat hij hun zaken open houd en de rekeningen gaat betalen . In zuid Europa lachen ze zich te pletter met de gratificatie van de bv Nederland 85 miljard in een Europese herstelfonds

 9. Cycle25

  Zoals te verwachten, media heeft de eindstand bepaald, kiezers zijn niet relevant.

  De democratie is nog rotter dan alle begraven lijken in N Korea.

 10. peter450

  Veel Nederlanders lijden aan het Stockholm effect…

 11. Florissa

  Kan makkelijk met een stemcomputer .

 12. Jannes-46

  En? Is het kiesvee inmiddels tot een ander inzicht gekomen?

 13. Edjan

  Frans. Je hebt gelijk dat die warmtepompen een klere-herrie maken. Om het rendement van een warmtepomp op te voeren, moet men nl een luchtstroming maken door die warmtewisselaar buiten. Dat doet men met een stel grote (en luidruchtige) ventilatoren.

  Nu over de overbelasting van het net.
  In Oekraïne was het een aantal jaren geleden de gewoonte om gas te stelen dat de Russen door de Oekraïne zonden voor Europa. Totdat de Russen het beu waren en de kraan dichtdraaiden. Geen gas meer voor Oekraïne ( en ook even niet meer voor Europa). De Oekraïners gingen op grote schaal boilers en straalkacheltjes kopen op het internet. Deze ondernemers verkochten die graag maar al snel werd duidelijk dat het elektriciteitsnet van Oekraïne niet het gevraagde vermogen kon leveren om al die apparatuur aan de praat te houden. Overigens was hun elektriciteitsnet gekoppeld aan dat van Europa hetgeen inhield dat hun aggregaten in ons net zaten maar geen energie toegeleverd kregen en dus ijdel meedraaiden zodat al onze klokken achter begonnen te lopen en op een gegeven nacht een aantal seconden werden voorgezet. Maar dit terzijde.

  Ons stroomnet bestaat uit machines waarvan het eerste deel een turbine is. Dat zijn schoepenraderen waar stoom doorheen gejaagd wordt zodat ze gaan draaien. Die draaiing wordt gekoppeld aan een grote dyname die stroom afgeeft. Dan wordt door een transformator de spanning heel hoog gemaakt en de stroom heel laag. Dat doen ze omdat de leidingen verlies opleveren en in dat verliesvermogen de stroom in het kwadraat staat. Het is dus zaak de stroom zo laag mogelijk te krijgen waardoor de spanning zeer hoog wordt. Ik dacht 100.000 volt. Daarom spreekt men van hoogspanningsleidingen.
  De gebruiker kan daar niets mee, dus op het einde van het netwerk wordt de spanning weer omlaag getransformeerd tot 220 volt. Elk huishouden mag zo’n 30 ampère aan stroom afnemen. Wordt het meer, dan slaan de stoppen thuis door. Neemt een hele wijk teveel stroom af, dan wordt het netwerk in de wijk afgeschakeld. Neemt een stad teveel stroom af, dan wordt de stad afgeschakeld. Als iedereen een warmtepomp heeft, dan zal het hele land afgeschakeld worden. Anders gaan alle transformatoren en hoogspanningsleidingen in vlammen op.
  Daarom moet, als iedereen een warmtepomp moet krijgen, het net opnieuw worden opgebouwd en dan veel zwaarder dan nu. Al die hoogspanningsmasten moeten opnieuw en dan veel zwaarder, net als al die leidingen en transformatoren.

  1. Edjan

   SORRY, FOUTE DRAAD!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.