Peilingen! ‘Weinig verschuivingen, behalve de VVD van Mark Rutte die ondanks schrikbeleid profiteert van opblazen kabinet’

Precies zoals Mark Rutte en zijn VVD het hadden gepland ligt de partij helemaal op koers. Het kabinet Rutte III mag dan wel afgelopen vrijdag zijn afgetreden, het heeft de VVD in ieder geval geen windeieren gelegd. Opnieuw stijgt de partij in de peilingen van 33 naar 35 zetels.

Okay, eerlijk is eerlijk: Op Pakjesavond, 5 december, stond de VVD er nog beter voor in de peiling van Maurice de Hond. Toen stond de partij op maar liefst 36 virtuele zetels. Maar na al het geklungel rondom de aanpak van de coronacrisis, de toeslagenaffaire en de uiteindelijke val van het kabinet, zijn 35 zetels voor de VVD toch nog buitengewoon veel. Om even een vergelijking te maken: Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 behaalde de VVD uiteindelijk 33 zetels. Dat is dus nog steeds -ondanks alles- een winst van 2 zetels.

Het lijkt de Nederlandse kiezer dan ook amper tot niets uit te maken wat er in het recente politieke verleden allemaal heeft plaatsgevonden, de verschuivingen binnen het electoraat zijn nihil. Zo stijgt Sigrid Kaag met haar D66 een zeteltje (+1) en haalt de SP nog een klein beetje winst uit de hele toeslagenaffaire door er ook een zetel bij te snoepen.

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

CDA
Met het Wopke Hoekstra-effect lijkt het wel echt definitief gedaan. Het CDA zakt een zetel en komt nu uit op 17. Dat zijn er nog steeds 3 meer dan onder leiding van Hugo de Jonge, maar eentje minder dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

SGP
De SGP maakte zich zaterdag al niet echt populair door een samenwerking met Forum voor Democratie uit te sluiten en in te stemmen met een verbod op de productie, distributie en het bezit van porno. Of dat de komende tijd de partij zal schaden is nog de vraag, maar we zien wel dat de gereformeerden in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen: Ze leveren 1 zetel in.

PvdA
Het opstappen van Lodewijk Asscher heeft de PvdA vooralsnog helemaal niets opgeleverd. Dat zou ook komen door het gebrek aan (nieuw) talent om Asscher op te volgen. Stond de partij begin december 2020 nog op 13 zetels, mogen ze er daar nu 3 van aftrekken.

‘Op rechts’
Verbazingwekkend genoeg staat JA21, de afsplitsing van FVD, al een tijdje op 3 zetels in de peilingen. Dat is opvallend omdat de partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga pas aanstaande maandag hun partijprogramma presenteren en hun verkiezingscampagne eigenlijk nog moet beginnen. Bij de PVV zien we deze week geen verschuivingen, de partij blijft staan op 25 zetels. Binnen het FVD lijkt de rust ook weer teruggekeerd: Al wekenlang staat de partij stabiel op 4 zetels. Nieuwkomer Code Oranje staat, volgens de peiling van De Hond, alweer een tijdje op 0 zetels.

Ouwe-jongens-krentenbrood
Wie dacht dat kabinet Rutte III de laatste aderlating van de VVD en het CDA was komt bedrogen uit. De vier regeringspartijen komen in de peilingen steeds dichter bij een meerderheid van 76 zetels. Het zou dus zomaar eens kunnen dat we na de verkiezingen dit jaar (als die überhaupt doorgaan) weer met eenzelfde kabinet worden opgescheept. Rutte IV is een beetje als ouwe-jongens-krentenbrood.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Spaanse_K0K

  DDS-rechts, te weten PVV, FvD, JA21 en Code Oranje, profiteren duidelijk van het door hun toedoen gevallen kabinet.
  De partijen welke misstanden aan de kaak stellen.
  Op naar de overwinning!

  1. Monty

   En dat Wilders actief geld inzamelt in Amerika middels zijn Amerikaanse stichting om Nederlandse politiek te bedrijven schijnt ook niet van invloed te zijn.

   1. Spaanse_K0K

    Buitenlands geld is selectief welkom bij de PVV.
    Zoals alles selectief is bij de PVV,
    Partij voor Vrijheid voor henzelf
    Partij van Verboden of Verbannen van anderen.

    1. agenda2030

     ach gossie , andere clubjes doen dat helemaal niet ! 🤣😂🤣😂🤣😂

     laten we nou niet over verboden beginnen micro cockje

     * gasverbod
     * auto verbod
     * boeren verbod
     * bouw verbod
     * demonstratieverbod
     * verplaatsing verbod
     enz
     de coalitie de club van de verboden
     GA STEMMEN , stem sociaal, stem PVV

     1. DubbelZout

      Er is hier een vandaag / stem ze weg / 2030 / agenda2030 / enz… verbod. U bent al vele malen uitkotst maar dat kwartje wil maar niet vallen blijkbaar
      Opzouten

     2. Oepsie

      • Te beginnen met DE grootste economische blunder tijdens de 1e crisis in 2008, heeft hij Nederland kapot bezuinigd, hoge belastingen geheven, waardoor herstel economie veel te laat kwam ;
      • 77.000 mensen ontslagen en teveel bezuinigd -in de zorg;
      (niet geluisterd naar artsen die hem waarschuwden , dat de zorg in Nederland niet toereikend zou zijn bij een eventuele epidemie uitbraak en er dan aan alles een groot tekort zou zijn, met als resultaat veel doden.
      (w Ik heb dit letterlijk vooraanstaande doctoren op TV horen zeggen. )
      *Niet geluisterd naar de oppositie partij FVD van Baudet die hem op 28 januari 2020 al 2x waarschuwde voor het naderende Chinese virus en een debat erover wilde. Rutte wees dit honend af;
      Het zal ons nauwelijks bereiken, zei hij !;
      *De corona pandemie is daardoor in Nederland geëxplodeerd, geen bedden, te weinig IC bedden, te weinig verpleegkundigen, geen mondkapjes, geen beschermde kledij;
      De onnodige doden in zorg-en verpleeg tehuizen en thans wéér het grote fiasco van het feit dat we als laatste in Europa zijn gaan vaccineren.
      Nu ontstaat ook nog het afschuwelijke feit, dat het gevolg kan zijn dat als je boven de 70 bent, de dokter je gewoon dood moet laten gaan, omdat er van alles een tekort is.
      ( Je zult maar net ,zoals ik ,een fitte vader van 71 jaar hebben !).
      En maar opscheppen dat wij de beste zorg ter wereld hebben. Jokkebrok en windvaan Rutte is de slechtste egotripper MP ooit in Nederland.
      Wie had dit ooit kunnen denken?
      • Verzorgingstehuizen gesloten;
      • Ziekenhuizen, failliet en gesloten ( waaronder het prima Havenziekenhuis in Rotterdam);
      • Oekraïne verdrag doorgedrukt;

     3. Oepsie

      • Referendum afgeschaft;
      * AOW leeftijd omhoog;
      • Geen pensioen indexering;
      • Terroristen gefinancierd; via Mw.Kaag;
      • Sleep wet doorgedrukt;
      • 16000 zaken geseponeerd;
      • Duurdere energie en brandstof
      * Uitkeringsfraude Polen en Turken;
      * Aantal daklozen verdubbeld; Voedselbanken, het liep er
      storm!

     4. Oepsie

      *De boerenstand en aannemerij kapot gemaakt met de alleen in Nederland idiote geldende stikstof normen;
      *zijn eindverantwoordelijkheid inzake de toeslag affaire, waaraan hij ook nu weer zijn verantwoordelijkheid niet kent. Bij Rutte heeft altijd een ander het gedaan;
      *Nu de verkiezingen naderen zal hij zijn vriendjes van de partijdige en de nooit eens door hem gecorrigeerde NPO daarvoor wel inschakelen , tenslotte zorgt Rutte voor hun financiering. Dus: “ons kent ons”!
      • In Nederland zullen in 2021 veel winkels en bedrijven failliet gaat door foutief en slap beleid en ten gevolge waarvan hij de schatkist nu vrijgevig leeg laat
      lopen, om het volk maar stil te houden, om straks ons met zware belastingen dit weer te laten terugbetalen.
      *Hij heeft zijn praatpaal en vazal bij de Nederlandse bank, Knot, al hiervoor ingeschakeld, door dat tzt. de meerwaarde van uw huis, waar U zich rot voor heeft gewerkt, extra belast gaat worden. Wat een onzin.

    2. Jannes-46

     Gelukkig is de PVV terecht voor het verbannen van de de achterlijke en gewelddadige doctrine. Wij, de belastingbetalers, financieren namelijk de islam via het sociale stelsel. Kinderbijslag, kindertoeslag, huurtoeslag, en allah mag weten wat voor bij- en toeslagen nog meer. En o ja, de bijkomende schade van de islam, zoals mocro-maffia, liquidaties, plofkrakers, straattuig, audi-bendes, inzet van politie en hulpverleners, trekken ook een zware wissel op onze maatschappij en de staatshuishouding. Je moet toch echt van een andere planeet komen (dan wel lid zijn van de Groene Khmer of D666) als je dat allemaal maar “normaal” vindt.

 2. Henry Higgins

  Gisteren bleek in een peiling van Een Vandaag dat de meerderheid van de aanhang van de huidige coalitiepartijen door wil met de huidige coalitie met Rutte als premier.
  De kans is groot dat dit gaat gebeuren. Deze regering heeft tamelijk brede steun.

  1. CZ

   Vandaag onder vele namen met dezelfde boodschap.

  2. agenda2030

   De strónt vlé®k van dds probeert een minderheid van het partijkartel te verkopen als meerderheid in een peiling die hem wel gevalt.

   Er is al maanden geen kamermeerderheid voor dit beleid in de diverse peilingen strónt vlé®k.

   Je gewauwel raakt weer kant noch wal

   1. Monty

    Nieuwe naam zelfde vuilbekkerij.
    Waarom iedere keer je naam veranderen is toch nergens voor nodig.

    1. agenda2030

     💩

    2. DubbelZout

     Het is de dorpsgek van DDS, zal wel een moeilijke jeugd hebben gehad of zo
     Laten we voor hem bidden

   2. Mushroom2100

    Lijdzaam en volgzaam dus het bekende kruisje aanvinken straks in maart wetende dat je op een kabinet stemt waarvan het beleid aantoonbaar misdadig en leugenachtig was..ik was medeschuldig aan Rutte 3 maar zou van mezelf gruwelen als ik medeschuldig zou zijn aan Rutte 4

    1. Spaanse_K0K

     .ik was medeschuldig aan Rutte 3

     Wie heeft u vrijgesproken of bent u nog steeds medeschuldig ?

     1. Mushroom2100

      ik heb mn straf van bijna 4 uitgezeten en de laatste 2 maanden kom ik goed mee weg

 3. Beukman

  Rutte IIII is een beetje als ouwe-jongens-krentenbrood.

  Met alle voor- én nadelen. Ik denk dat we blij mogen zijn met deze ongekende naoorlogse periode van stabiliteit, wat voornamelijk te danken is aan Rutte, en onze knopen moeten tellen. Kom dus maar op, Rutte IV.

  1. agenda2030

   ONZIN !

   ENZ !

 4. Mushroom2100

  we zijn een ruggengraatloos, lijdzaam volkje geworden dat alleen nog maar denkt in termen van economische voordeeltjes bij een EU lidmaatschap en zich verder allerlei zaken zoals cultuurafbraak en massa immigratie gelaten laat aanleunen. En we stemmen dus kennelijk straks gewoon weer op een regime dat net, vanwege leugens, extreme geldverkwisting van Nederlands belastinggeld en misdadig beleid tov de eigen bevolking, is afgetreden.

 5. agenda2030

  2 zaken worden bewezen ,

  1 . Het partijkartel is absoluut of dit nu uit 4, 5 of 6 partijen maakt niets uit het is vlees noch vis. 1 pot nat veel van hetzelfde er is geen verschil tussen partijen.
  2. De Nederlander interesseert zich helemaal niet voor politiek en doet maar wat. Immers wie is niet genaaid door rutte en zijn kliek

  1. Piet151

   @agenda2030
   “Immers wie is niet genaaid door rutte en zijn kliek”

   Ik!!! Mijn familie en vrienden ook niet, maar ik zal het voor de zekerheid nog eens navragen.
   Voor mij mag Rutte zijn Rutte IV gaan leiden, maar dan wel graag met ook met GL, PvdA. Beide hebben aangegeven dit wel te willen.

   1. jennifer

    Je moet er toch niet aan denken zo n combinatie, dat wil zeggen nog meer import die alleen maar komen profiteren, nog meer belasting betalen voor ons want ze moeten hun import hobby toch kunnen bekostigen. Met Groenlinks erbij wordt het terrorisme op een sokkel gezet in dit land, gezien ze die gasten in hun partij hebben voor de tweede kamer. En dan een partij erbij die allang over de houdbaarheid datum is en de naam partij van de Arbeid niet eens meer zou mogen voeren, gezien hun stemvee voornamelijk uit het geimporteerde bestaat wat hier nooit een bijdrage zullen leveren in dit land. De vergelijking met de VS kan je dan zeker maken de komende 4 jaar.

 6. agenda2030

  rutte heeft nu gezegd verder op te schuiven naar links en de auto en de forens aan te pakken. Al die nette mensen in de vinexwijken straks niet zeiken dat ze belast en gepakt gaan worden door rutte en zijn struikrovers omdat ze woon-werkverkeer moeten plegen. Niet zeiken als straks vol gas voor de grondwet wijziging gegaan wordt van demonen 666 om lidmaatschap van de EU daar verankerd te krijgen.

  Ik wens de sláápmutsen in de vinexwijken weltrusten !
  stem sociaal, stem PVV.

  1. Monty

   ”Ik wens de sláápmutsen in de vinexwijken weltrusten !
   stem sociaal, stem PVV.”

   Met jou stem advies hier op DDS bereik je de sláápmutsen in de vinexwijken niet.

   Hiervoor moet Wilders zelf op campagne gaan in deze wijken door het land en zijn verkiezingsprogramma uitleggen en de mensen proberen te overtuigen dat met het de-islamiseren van ons land alle problemen worden opgelost.

   stem Nationaal, stem Sociaal, stem op de partij van een arbeider voor de Arbeiders.
   Stem Wilders stem PVV.

   1. agenda2030

    💩💩💩

 7. ManX

  Gefeliciteerd Nederland!

  1. Spaanse_K0K

   U gefeliciteerd met mijnwerkerszoon Armin Laschet, mogelijk uw nieuwe Bondskanselier.

  2. agenda2030

   mag ik daar van maken ,
   gecondoleerd Nederland !

   de weg met ons politiek zal vol gas doorgezet worden
   Jan Pieterzoon Coen zal straks in geen enkel geschiedenis boekje meer te vinden zijn.

   1. Monty

    ”mag ik daar van maken ,
    gecondoleerd Nederland”

    Wat nu, geef je nu al op of heb je er geen vertrouwen in dat Wilders met ruim 20 jaar politieke ervaring geen meerderheid kan behalen.

    Hij heeft zelfs en een nieuw verkiezingsprogramma van maar liefst 50 pagina’s en als enigste wil hij Nederland de-islamiseren.

    Kom op niet zo snel opgeven, zo wordt Wilders nooit minister president.
    Ik help wel.

    stem Nationaal, stem Sociaal, stem op de partij van een arbeider voor de Arbeiders.
    Stem Wilders stem PVV.

    1. agenda2030

     💩💩💩

  3. Monty

   Wat zal je blij zijn dat je in Duitsland woont.

   Maar je ga ook stemmen net als veel Turken hier in Nederland doen als er verkiezingen zijn in Turkije?

   1. agenda2030

    wie vertaald even deze allochtoon ?

    quote Maar je ga ook stemmen net als veel Turken hier in Nederland doen als er verkiezingen zijn in Turkije? end

    wat een gewauwel

    1. Henry Higgins

     vertaalt

     1. agenda2030

      💩

 8. Cootje

  Er komt nog veel vuile was naar buiten en heerlijk op de man gespeeld , in deze bananen republiek is niets verboden 10 jaar Pinokkio kan Orban nog wat van leren .er is nu nog een gemeen addertje onder het gras en niet te houden in achterkamertjes of onder de pet die hier en in Europa de boel lekker zuivert en dat is Corona niet om gevraagd maar het werkt zuiverend want nu komen de ratten uit hun holen wegens directe bedreiging van het individu zelf .gewonde dieren maken rare sprongen .er komt nog een berg vuile was

 9. Boemboem

  Weet u ik snap er niets meer van!
  Wij zeggen en schrijven over van alles over Rutte en Co.
  Hoe slecht ze wel niet zijn voor de Nederlanders de zorg de huur enz enz.
  En we blijven maar stemmen op hun!
  Hoe kan dat?
  Wat hun geflikt hebben moeten wij eens doen!
  Hun worden niet uit hun macht of partij gezet enz!
  Wij zouden dan geen baan meer hebben gelijk ontslag een slechte naam gekregen enz.

  1. Cootje

   Als je multinationals top ambtenaren en top bestuurders tot je old boys netwerken behoren . Je wederzijds de fouten van een ander weet te dekken en zorgt dat de appels binnen het mandje blijven . Heb je vele machtige vrienden om je te helpen . Af en toe wel stil zitten en in de schaduw blijven zitten dan wordt er goed voor je gezorgd . Boemboem heeft zulke relaties en vrienden niet

  2. Brenda Welsh

   Wat “hun” geflikt hebben, wie is zijn ze? Tip: zeg nooit ik snap er niks meer van, hier kom je niet ver mee op dit forum, Boemboem.

  3. usb3.0

   Dat valt mij ook op boemboem, de vraag is wie zijn “hun” ik iig niet, en ik verbaas mij ook enorm, machtswellustige rutte verdeeld het volk..

 10. usb3.0

  Dat is natuurlijk ongeloofwaardig of ben ik in een land terecht gekomen waarbij een opperleugenaar en machtswellustige imbeciel in de vorm van rutte lid van de vvd op een schild wordt gehesen? dat kan toch niet waar zijn..

 11. JFU

  Jammer dat veel kiezers een kort geheugen hebben,. De linkse VVD met lachebekje Rutte zal de grootste partij blijven. De PVV en het forum worden bij voorbaat uitgesloten, zodat er weer een extreem links kabinet zal komen, en het afbraak beleid van Rutte gewoon doorgaat.
  Maar ja….daar kiezen velen voor…dus…..!

  1. agenda2030

   precies , na de brexit zal er veel geld uit andere landen naar de EU moeten. Immers Engeland was netto betaler.

   rutte tekent gewoon weer bij het kruisje of desnoods het kruisje van het inlegvelletje
   Op naar de 10.000.000.000 euris afdracht

 12. jennifer

  Hij plant maar, dit kon hem nog wel eens vies tegen gaan vallen, als de verkiezingsdebatten eraan komen, en hij de verassing krijgt bij de verkiezingen.

 13. leukeditter

  stom volk en hun neppeilingen. stemmen ze nog steeds op rutte???????????? hersenloos volk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.