Rampenkabinet dupeert ondernemers met verlenging lockdown: “Water staat veel bedrijven aan de lippen”

Het kabinet werkt op dit moment aan een exitstrategie om stapsgewijs uit de lockdown te komen. Voor het grootwinkelbedrijf komt deze versoepeling niet snel genoeg, zij vrezen namelijk het ergste. Zij zijn bang voor het idee dat ze pas na Tweede Paasdag weer normaal open mogen. Voor veel ondernemers is het einde in zicht. 

Erik-Jan Mares, topman bij Zeeman, trekt aan de bel: de stapsgewijze versoepeling zou rampzalig zijn voor veel ondernemingen. Een lockdown, en zeker degene die wij hebben, heeft enorm veel invloed op de omzet van bedrijven. Het kan mogelijk nog jaren duren voordat een bedrijf de schade van de lockdown heeft weggewerkt. Nu gaan er geruchten rond dat sommige bedrijven pas na Tweede Paasdag open mogen.

„De non-foodsector raakt echt in paniek bij de gedachte dat we pas na Tweede Paasdag waarschijnlijk de winkels weer mogen openen en in maart click & collect mogen invoeren. Dat is wat wij te horen hebben gekregen van bronnen rondom het kabinet. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de hele sector. Daarom treden we naar voren, aangezien veel bedrijven dat niet doen om onrust onder het personeel te voorkomen.”

Ook andere grote bedrijven vrezen het ergste. Voor veel ondernemingen is het onmogelijk om de deur gesloten te houden tot na Pasen. Men heeft ook een verkeerd beeld van ondernemers, alsof het lieden zijn met diepe zakken die de klappen eeuwig kunnen blijven opvangen.

„Onze boodschap komt niet over op de politiek. Het idee leeft dat ondernemers diepe zakken hebben en schatrijk zijn. Sinds 15 december komt er geen euro meer binnen en hoe meer winkels je hebt, hoe groter het probleem. De winkels moeten daarom op 9 februari gewoon open. Een verlenging van de lockdown tot april is krankzinnig, rampzalig en desolaat voor de binnensteden. Dat gaat op een enkeling na niemand overleven. Het is vooral de beeldvorming rond Black Friday die ervoor heeft gezorgd dat alle winkels dicht zijn, terwijl het bezoek gemiddeld zo’n 70 tot 80% lager was dan het jaar daarvoor.”

Het zou een economische ramp zijn als het kabinet daadwerkelijk pas na Pasen de winkels weer wil openen. De gevolgen voor de economie zullen gigantisch zijn. De overheid heeft nu al meer dan 30 miljard euro uitgegeven aan noodsteun. Geld dat afkomstig is van de belastingbetaler; een bedrag dat diezelfde belastingbetaler een keer moet terugbetalen om de begrotingstekorten te verminderen. Het kabinet zou er verstandig aan doen om sneller de winkels te openen, want voor je het weet is de schade onomkeerbaar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Spaanse_K0K

  Interessant
  Een artikel over de economische gevolgen van de lockdown hadden we op DDS nog niet gelezen.

 2. Nationalist

  Organiseren en alles tegelijk open gooien,zelfde verhaal in de horeca.OPEN GOOIEN

  1. Nanda81

   Klopt, ze zijn blijkbaar niet voor rede vatbaar dus dan moet je andere maatregelen nemen.
   Ik denk ook dat het voor veel mensen een verademing is weer gewoon naar de winkel te kunnen gaan en/of ergens een kop koffie te gaan drinken, gezien de cijfers en de statistieken slaan deze maatregelen nergens op.

 3. Monty

  Over twee maanden is Wilders 1 een feit en loodst hij Nederland door de crisis heen .

 4. Cootje

  Volgens de peilingen en de top positie Rutte zijn de ondernemers zeer tevreden met zijn beleid dus maar gewoon na de Pasen de verkiezingen uitslag bestuderen een tevreden electoraat krijg de premier die ze verdienen

 5. Xel

  Dit kabinet laat ons land failliet gaan en nemen geen enkele verantwoordelijkheid.
  Ze later de ondernemers gewoon stikken. Als een bedrijf failliet gaat dan staat de belasting wel vooraan om de eigenaar nog verder kaal te plukken.

  Nog nooit is een land plat gelegd voor een virus. Hiervoor laten ze een heel land naar de kloten gaan.

  Hier zit gewoon een plan achter NWO en plan 2030

  1. Monty

   ”Hiervoor laten ze een heel land naar de kloten gaan.”

   Overkomt dit alleen ons land?

   1. Cootje

    Volgens de peilingen is iedereen tevreden in Nederland de beste premier die we ooit gehad hebben. Sterke persoonlijkheid af en toe op het juiste moment last van geheugenverlies. Maar we gaan kijken of het over vijf weken nog zo is en anders moeten de grootwinkelbedrijven en de mkb niet huilen het is dan hun premier

    1. Xel

     Volgens de peilingen is iedereen tevreden in Nederland.

     JA HOOR

     Ja die nederlanders waar Jensen het over heeft “De Nederlandse Stupide Bankzitters.” Die tot nu toe elke maand hun geld krijgen. Maar dat gaat dit jaar ook veranderen.

     Velen krijgen nu nog doorbetaald zolang het bedrijf waar ze werkte nog bestaat. Gaat dit bedrijf failliet dan is een het 1 jaar WW en dan in de bijstand.

     Mensen die vorig jaar al in de WW zijn beland komen dit jaar in de bijstand terecht “je zult toch een koopwoning hebben”

     Kortom die “De Nederlandse Stupide Bankzitters.” komen er vanzelf wel achter ze worden vanzelf met hun neus op de feiten gedrukt en dan worden ze opeens wakker.

     Tot dan slapen ze en willen ze de realiteit niet onder ogen zien.

     1. Seneca

      @Xel
      +++++++++++++++++++++++++!!!

 6. Bes Tolen

  De regering heeft niet goed nagedacht. Te rigoureus. Winkels, die nu nog wel open mogen, hebben een bepaalde regeling wat de toestroom van klanten betreft. Dat is nog wat maar er had zo veel meer geregeld kunnen worden met als uitgangspunt er bij dat, waar en hoe welke aantallen mensen tegelijk binnen bepaalde ruimte aanwezig mogen zijn om aankopen te doen en wat de overige (strenge) voorwaarden zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.