Hoppa! Halsema neemt Rutte onder vuur, vindt dat de terrassen weer open moeten: ‘Mensen hebben veel opgegeven!’

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is kritisch op de recente versoepelingen van het kabinet. Ze is namelijk van mening dat het kabinet ook serieus had moeten kijken naar de opening van terrassen. Mensen zijn “al bijna een jaar solidair geweest” met de coronaregels en mensen snakken, zeker met het mooie weer, naar wat vrijheid aldus Halsema. Geef ze dat, vindt de voormalige politiek leider van GroenLinks.

Het kabinetsbeleid ligt in allerlei gemeenten onder vuur. Niet alleen op Schiermonnikoog, waar de hotels en restaurants op 16 maart gewoon brutaal de deuren gaan openen. Of op Urk, waar anti-lockdownpoliticus Thierry Baudet de gevierde man is. Ook in plaatsen zoals Hilversum, waar PvdA’er Pieter Broertjes de scepter zwaait, en nu zelfs in… Amsterdam. Daar verkondigt burgemeester Femke Halsema dat het eens afgelopen moeten zijn met dat hardvochtige lockdownbeleid. Dus: gooi in ieder geval de terrassen open, vindt de burgermoeder van de hoofdstad.

Gedurende deze coronacrisis heeft Halsema zich wel vaker kritisch opgesteld tegenover het coronabeleid. Maar nu heeft ze daadwerkelijk een oproep gedaan tot heroverweging van beleidskeuzes. Het Parool meldt dat Halsema alle begrip heeft voor mensen die door de naderende lente naar buiten willen. Ze zegt onder meer het volgende:

“Ik verbaas mij dat sommigen de drukte in de parken individualistisch gedrag noemen. Natuurlijk moet je afstand houden, maar veel mensen zijn bijna een jaar lang solidair geweest met kwetsbaren en hebben veel opgegeven. Mensen geven zichzelf nu steeds vaker een dagje vrijaf.”

Halsema kaart een terecht probleem aan: de rek is er bij velen uit. Al bijna een jaar duurt deze crisis en de afgelopen maanden was een uiterst deprimerende periode met zeer verregaande maatregelen die flink wat vrijheden heeft ingeperkt. Nu het weer wat warmer wordt is het onmogelijk om mensen binnen te houden. Beter kan je ervoor zorgen dat buiten alles goed geregeld is, en dat er strikte én duidelijke regels en plannen klaarliggen in plaats van dat mensen op een kluitje gaan zitten in parken ‒ wat nu het enige is wat ‘open’ is.

Vandaar dat Halsema ook een oproep doet aan het kabinet om zo snel mogelijk te kijken naar versoepelingen voor buiten:

“Ik roep het kabinet op: kijk begin maart als het mogelijk is naar de terrassen, zodat we de publieke ruimte kunnen reguleren. Of denk aan doorstroomruimtes zoals Artis. Mensen verlangen ernaar om elkaar te zien en dan is buiten echt het veiligst.”

We zijn het zéker niet elke dag eens met de praatjes van de ecosocialistische eerste burger van Amsterdam. Maar guess what? Vandaag wel. Kabinet, stop dus met dat krenterige gedoe en laat ook de horeca-ondernemers weer wat geld verdienen. Dus hup, openen die terrassen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Aborifa

  Stemmetjes trekken. Hypocriet wijf.

 2. Jehannes

  En wie zat nog op het advies van dit te wachten?

 3. Cootje

  Volgens mij moest de letter I weg voor Amsterdam de terrassen zaten te vol maar laat Rutte nu zijn hakken in het zand blijven zetten , hard optreden tegen de eigenwijzen horeca ondernemers en alle retailers , zij zijn toch tevreden op het beleid Rutte de peilingen wijzen dat uit . Ze verdienen niet beter vol in hun kruis geraakt en volgens de peilingen vinden ze het lekker. Over een halfjaar kunnen ze terecht bij een rechtbank om afscheid te nemen van hun zaak met dank van Rutte de reddingsboei waar ze zich aan vast hebben proberen te houden , als er veel gesneuveld zijn mag de I weer terug komen van onze button 1873 rebbel

 4. Jehannes

  Cootje is een Amsterdammer denk ik? Ik ben een Fries uit de wouden.. Aangenaam.

  1. Cootje

   Wel een supporter van Ajax , Verder getogen in het transvaalkwartier , en duidelijk te horen

   1. Emma Louise

    Ah, wat leuk Cootje, je woont dus in een artiestenwijk met wekelijkse tv-optredens. Noemen ze jou nu een Hagenaar of Hagenees?

    1. Cootje

     Je kan het zwart wit bekijken

  2. vvw

   grijpgraag

 5. Stanly2000

  Terrassen open, maar koffiedrinken op het Museumplein verbieden!

  1. Cootje

   Nee niet het vertrouwen van Rutte beschamen de ondernemers hebben voor 100% vertrouwen in de VVD . Zolang niet het beleid veranderen . Als Rutte de verkiezingen wint stuurt hij wel een persoonlijk bedankje naar het genoten vertrouwen van het MKB , financieel moeten ze het zelf uitzoeken

 6. vvw

  moeten de terrassen nu weer open omdat mensen veel hebben opgegeven maar er nog steeds een gevaar dreigt of is halalsema overtuigt dat de onzinnige maaregelen geen enkel doel dienen behalve agenda 2030

  laat halalsema zondag weer het museumplein schoonvegen het hypocriete serpent

 7. windmill

  vvd weg ermee,die idioten maken ons land kapot.aub mensen stem niet vvd.

 8. AidemediA

  Mw. halsema blijft verbazen. Eerst mee demonstreren met een 1873 button op. En alles en iedereen de schuld geven van de ontstane verbijstering. Nu moeten de terrassen weer open van haar. Een paar weken terug liet ze tot twee maal toe het museumplein leegvegen door de dienstbaren en waakzamen. Is de corona nu dan over? Nu zou ze diezelfde hermandatten en boa’s opdracht moeten geven, niet te bekeuren bij opengestelde terrassen. Wat wil die, “ik wordt nooit burgemeester o.i.d.” vrouw nou. Pim Fortuyn zou zeggen, mens ga toch koken.

 9. usb3.0

  Terrassen open maar dan alleen voor mensen boven de 35 jaar, het is namelijk heel belangrijk om er een leeftijd aan te koppelen, kijk naar het sporten

 10. liefdevol rechts

  Eerst Halsema weg en dan alles terug openen!

 11. A-BBa

  Een ‘beetje’ hypocriet dat Halsema hier als positief wordt neergezet. Zij heeft voór de coronacrisis Amsterdam al kapotgemaakt en is er nog steeds mee bezig. Deze roep van haar nu is niets meer dan een verzoeningsoffer naar het volk toe. Droevig dat de auteur niet intelligent genoeg is om dit te doorzien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.